Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nedir bu kulaç?
yorumları okumadan yorumumu yapayım sonra okurumSmile

bir kulaç herkezin kendi boyu kadardır. adamın boyu 1.70 cm ise kulaçta okadadır inanmayan denesin..1-2 cm kaçak olabilir...
2-bence çok bişi farketmez teknede kim yanında metre taşıyoki kulaç hesabı en uygunudur benceSiyirdim
şamandıran battığında yüreğin hopluyorsa her
şey yolunda demektir

"Atatürk'e dil uzatma sebepsiz
Atatürk olmasaydı
Baban Yorgo olurdu şerefsiz"
[url=http://imageshack.us][/url]
Bul
tam son dusuncemi yazacaktim..Huseyin`in cevabinda 2. maddeyi gordum
yinede kisaca fikrimi soyliyeyim..
bana gore kulac hesabi insanin yaraticiliginin urunudur,cunku Huseyin`in de dedigi gibi kim teknede metre tasir,o anda derinligi olcmek icin en basit cozumdur
Bul
Evet arkadaşlar bende bir kulaç aşağı yukarı birbuçuk metre hesabı bilirim , kayıkta pratik olarak kulaç hesabı ile ölçüm yapıyorum 76
Bul
ortalaması diyelim bir buçuk metre bir kulaç bir buçuk metre.
balığa hasret yaşamak zor
Bul
Ukalalık gibi algılanmasın lütfen.
Benim babam denizcidir.Bana kulacı YAKLAŞIK 1.5metre olarak öğretmişti.
Denizde hep hesabı bunun üzerinden yaptım.
Bul
Uzun_ahmet yazdı:Biz genelde tatlısuda metre olarak kullanırız hiç kulaç diyenide duymadım..

bucalıfikret yazdı:arkadaşlar ben marmaris'teyken balıkçı arkadaşlar paraket takımı yapıyorlardı iki iğne arası 3 kulaç ölçüp iğneleri bağlıyorlar merak edib kulaç nasıl ölçüyorsunuz dedim 1 kulaç yaklaşık 1.20 cm geliyor yarım kulaç 60 cm
1 kulaçı ölçmek için sol elimizi açıyoruz sağ elimizde sağ omuzumuza kadar 1 kulaç ediyor yarım kulaç sol elimizi açıp sol omuzumuza kadar yarım kulaç ediyor genelde balıkçılar mt kullanmaz kulaç olarak tabir ederler.Gulumse

aygroup yazdı:Sevgili Bahadır...

İnsanlar ölçüye ihtiyaçları olduğunda (tabii ki daha bu ölçü sistemleri kabul edilmemişken) işlerine yarayacak ve herkesin rahatça ve her an bulabileceği birimler olarak kulaç-ayak-parmak gibi birimler kullanmışlardır.

Hatta bu günün ölçü sistemleri dahi onların uzantısıdır.Örneğin bir parmak (yani inch)25,4 mm.dir..Bu aslında yetişkin bir erkeğin başparmağının yerde bıraktığı izin ,eninin ölçüsüdür.

Kısaca ,kulaç sabit bir ölçü değeri olarak kabul adilmemiş ama herkesin her an yanında olan ,herkese göre değişik olan ve ortalaması 1.70 m.olarak kabul edilen bir zor zaman ölçüsüdür.Diğerleri gibi dünyada kullanılan ölçü birimi olarak net bir değeri yoktur..

araphüso26 yazdı:yorumları okumadan yorumumu yapayım sonra okurumSmile

bir kulaç herkezin kendi boyu kadardır. adamın boyu 1.70 cm ise kulaçta okadadır inanmayan denesin..1-2 cm kaçak olabilir...
2-bence çok bişi farketmez teknede kim yanında metre taşıyoki kulaç hesabı en uygunudur benceSiyirdim

mariner8 yazdı:Evet arkadaşlar bende bir kulaç aşağı yukarı birbuçuk metre hesabı bilirim , kayıkta pratik olarak kulaç hesabı ile ölçüm yapıyorum 76

bahriyeli yazdı:ortalaması diyelim bir buçuk metre bir kulaç bir buçuk metre.

yycolak yazdı:Ukalalık gibi algılanmasın lütfen.
Benim babam denizcidir.Bana kulacı YAKLAŞIK 1.5metre olarak öğretmişti.
Denizde hep hesabı bunun üzerinden yaptım.

Tüm katılımcı Dostlara öncelikle teşekkürler.
Anladığım kadarıyla; pratikliği ve alışılagemesi sebebi ile, her ne kadar 1 kulacın hangi uzunluğa geldiğinde değişik fikirlere sahip olsak da çoğumuz kulacı kullanıyor ve kullanacakSiyirdim
Zaten bence burada hedefimiz bir saptama yapmaktı.Herkes istediğini kullanacaktır. Ama en azından paylaşımlarımızda Nihat'ın da belirttiği gibi aşağıdaki gibi bir not düşersek herkes açısından faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

LeVrEkCi yazdı:benim uzun oltada kanca kurşun mesafem genelde 12 kulaçtır ama hassas olmasına gerek yok o nedenlede çok önemli gelmemiştir bana ama benim hyum bu ben teknik detaylara hiçbir zaman inemedim.aslında inmekte fayda var burada paylaşımlarda bence direk 1 kulaç 1,5 metre olarak konuşulmalı hesabı kolay olur.

kasap100 yazdı:En azından dediğin gibi atıyorum 10kulaç(1kulaç=1,5m alınmıştır) gibi bir bilgi notu olursa anlatımımızlarda ne dediğimiz tam olarak anlaşılır Nihat.
kasap100 yazdı:Bu konuyu açarken de söylediğim gibi bilginin doğru olarak anlaşılması hedef...
İnsanlar başaklara benzerler; içleri boşken başları havadadır, doldukça eğilirler.(Montaigne)

Ava ve avına saygı duyan tüm dostlara rastgele...
Bul
Kulaç ile derinlik ifade etmek balıkçıya daha pratik geliyor herhalde ki bu kadar yaygın kullanılıyor.Birebir net uzunluk belirtmesi gerekli değil bence,5-8 m. gibi kaymalar balık için fazla bir şey ifade etmez.Balık ip çekilmiş gibi aynı derinlikte seyretmezki ölçümüz net;milimetrik olsun.30 kulaçtan aldığınız balığı 35 kulaçtan da alabilirsiniz.
Bilhassa ufak teknelerde kulaç hesabı çok pratik.Elimize metre alıp yada teknenin bir yerine 1 m. işaretleyip oradan ölçü almamız daha mı pratik ??
Tanıdığım tüm eski ustalar da hep kulaç ifadesini kullanırlar,bildikleri bir şey vardır elbet..Açarsın kollarını iki yana işte sana 1 kulaç Gulumse
Bul
Lakerda yazdı:Kulaç ile derinlik ifade etmek balıkçıya daha pratik geliyor herhalde ki bu kadar yaygın kullanılıyor.Birebir net uzunluk belirtmesi gerekli değil bence,5-8 m. gibi kaymalar balık için fazla bir şey ifade etmez.Balık ip çekilmiş gibi aynı derinlikte seyretmezki ölçümüz net;milimetrik olsun.30 kulaçtan aldığınız balığı 35 kulaçtan da alabilirsiniz.
Bilhassa ufak teknelerde kulaç hesabı çok pratik.Elimize metre alıp yada teknenin bir yerine 1 m. işaretleyip oradan ölçü almamız daha mı pratik ??
Tanıdığım tüm eski ustalar da hep kulaç ifadesini kullanırlar,bildikleri bir şey vardır elbet..Açarsın kollarını iki yana işte sana 1 kulaç Gulumse

Sevgili Mehmet abi zaten yukarıdaki yazılarda görüşleri ortaya koyduk.
Pratiklik açısından dediklerinize katılmamak mümkün değil.
Tüm arkadaşlara pratik geldiği kesin.Bahsettiğimiz ekipmanları büyük balıkavı yapan büyük tekneler zaten kullanıyor.
30 kulaçta aldığınız balığı 35 kulaçtan da alırız.
Ama diğer yazılarda da belirttiğim gibi;(tekrar olacak ama) takım tarifi yapılırken 30 kulaç salıyoruz vs dediğimiz zaman bunun bir anlamı pek kalmıyor.Ahmet'in açarsın kollarını iki yana 150cm, Ali'in açarsın kollarını iki yana 190cm. Yüzdesel olarak hata payı çok çok farklı bir kavram.Bunun bir anlamı yok dersek, diyecek birşey yok. O zaman zaten bu konuyu konuşmanın anlamı kalmaz. Yukarıda da belirttiğim gibi amaç doğru bilgilenmenin sağlanmasıdır. Yoksa ölçü vermenin bir anlamı kalır mı? Kanımca, sırtımızı yaparken;"misinana tak bir fırdöndü, ucuna biraz misina sal, başına da bir sahte tak" demekle nasıl bir net anlatım olmuyorsa, kulaç hesabında da aynı sorun oluşuyor.
En azından tariflerde yukarıda belirtilen tanımın yapılması bence doğrudur.
Eski ustalara her zaman saygı duyup dinlenmesi ve tecrübelerinden faydalanılması gerektiğine inanmakla birlikte, "bildikleri bir şey vardır" mantığıyla sorgulamamaya da karşıyım. Onların bize emanet ettikleri tecrübe ve bilgilerine katkıyı da, biz genç amatörler ilavelerimizle gelecek nesillere taşıyacağız.
İnsanlar başaklara benzerler; içleri boşken başları havadadır, doldukça eğilirler.(Montaigne)

Ava ve avına saygı duyan tüm dostlara rastgele...
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  UBUNTU nedir ?????????? Salih Reis 15 2,389 13-06-2012, 14:05
Son Yorum: fish or die
  Aşk nedir ? vetilmed 19 3,702 07-02-2008, 03:15
Son Yorum: mudanya

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi