31-10-2006, 21:15
YAYIN BALIĞI: siluridae familyasından olan yayın balığı tatlı suların en çok ağırlığa ve boya ulaşabilen balığıdır. diğer tatlı su balıklarından farklı olarak üreme, eş tutarak erkek ve dişinin birsüre birlikte yaşayıp , yumurtanın dökülmesi ve döllenmesi şeklinde olur. erkek 3-4 gün içinde yavrular yumurtadan çıkıncaya kadar nöbet bekler. bir uzun çift üst çanasinde diğer kısa iki çift alt çenesinde yer alan bıyık şeklindeki duyargaları sayesinde algıladığı balık, kurbağa, su kuşları ve bunlara benzer doğal ortamda bulabildiği her türden canlıyı yer. gözleri vücuduna oranla çok küçük olan yayının görme yeteneği zayıftır. ancak ışığa karşı hassastır.
AVCILIĞI: avı için kesinlikle sessiz olunması, suya gece ışık gündüz gölge verilmemesi gerekir. kelebek de tabir edilen kol boyu yayın avı için gece veya gündüz mantarlı olta kullanılabilse de daha iri yayın avı için özellikle gece, bırakma(dip) olta geçerlidir. avlanacak yer hususunda ise göl olsun nehir olsun sivrisineğin olmadığı yerde yayın bulamazsınız. sebebi açıktır, yayın tembel yapılı, pek yer değiştirmeyen bir balıksa besinini öncelikle yiyebileceği boyda balıklar ve kurbağalar oluşturuyorsa, küçük balık ve kurbağalar sivrisinek lavraları ile besleniyorsa ve bu lavralarda durgun sularda bulunuyorsa sonuç açığa çıkar. yayın avı için durgun ve sivrisineğin bol olduğu sular uygundur. bu balık için en geçerli yemler sıgara kalınlığında siyah sülük, iri, diri ve bolca solucan,avlanacak bölgede tutulacak ( 10-15 cm boylarında) canlı balık ve canlı kurbağadır.
YEMEKLERİ: yayının tavası makbuldür. kızdırılmış yağda pişirilirse palamut, torik gibi balıklardan ayırt edilemez. haşlaması ve buğulamasıda lezzetli olur, mangalda şiş ve güveci de çok güzeldir.
TATLISU LEVREĞİ: persidae familyasından, temiz göl ve akarsularımızda yaşayabilen, ülkemizde sudak ve uzun levrek adıyla iki türü bulunan amatörün aradığı güzel, temiz avı zevkli ve lezzetli bir balıktır. her iki türünde sırtından kalınca başlayıp karnına doğru uzanan koyu renk bantları vardır. sudak sırt ve kuyruk yüzgeçleri daha geniş, vücut olarak daha enli bir yapıdadır. uzun levrek ise adı gibi uzun yapıda olup, sudak'a nazaran daha narin yapılı ve daha hızlı büyüyen bir levrek türüdür dişli, etçil ve süratli hareket eden balıklardır. vucudunu kaplayan pulları küçük ve sık olup, kolayca dökülmez. çamurlu, bulanık sulara hiç gelemez. tatlısu balıkları içinde en kısa bağırsak yapısına sahiptir. 50 cm'lik bir levrekten bir karış bağırsak ancak çıkar.
AVCILIĞI: yaşadığı bölgede levreğe yem olan küçük balıkların rengi ve yapısına uygun, ucu sırttan çıkarılmış tek zoka takılmış, jig (sasi) veya spinner( döner) ile atıp çekerek yapılır. fırdöndünün arka kısmına oynar kurşun takılmış dip oltayı canlı balık yavruları veya mayıs- haziran aylarında bulunabilen kurbağa yavrusu ile yemleyerek de güzel av verir. sürüler oluşturarak gezen bir balık türü olması nedeniyle, bir levrek aldığınızda vakit geçirmeden aynı bölgeye çalışırsanız birkaç balık daha alabilirsiniz. tabii ki sessiz olmak suya görüntü vermemek kaydıyla.
YEMEKLERİ: duru, yağsız, ancak oldukça lezzetli eti olan levreğin önemli özelliği tutulduktan sonra derisi kurumadan pullarının temizlenmesi, irilerinin ise derisinin yüzülmesidir. özellikle az yağda tavası, buğulaması ve haşlaması güzel olur.
AVCILIĞI: avı için kesinlikle sessiz olunması, suya gece ışık gündüz gölge verilmemesi gerekir. kelebek de tabir edilen kol boyu yayın avı için gece veya gündüz mantarlı olta kullanılabilse de daha iri yayın avı için özellikle gece, bırakma(dip) olta geçerlidir. avlanacak yer hususunda ise göl olsun nehir olsun sivrisineğin olmadığı yerde yayın bulamazsınız. sebebi açıktır, yayın tembel yapılı, pek yer değiştirmeyen bir balıksa besinini öncelikle yiyebileceği boyda balıklar ve kurbağalar oluşturuyorsa, küçük balık ve kurbağalar sivrisinek lavraları ile besleniyorsa ve bu lavralarda durgun sularda bulunuyorsa sonuç açığa çıkar. yayın avı için durgun ve sivrisineğin bol olduğu sular uygundur. bu balık için en geçerli yemler sıgara kalınlığında siyah sülük, iri, diri ve bolca solucan,avlanacak bölgede tutulacak ( 10-15 cm boylarında) canlı balık ve canlı kurbağadır.
YEMEKLERİ: yayının tavası makbuldür. kızdırılmış yağda pişirilirse palamut, torik gibi balıklardan ayırt edilemez. haşlaması ve buğulamasıda lezzetli olur, mangalda şiş ve güveci de çok güzeldir.
TATLISU LEVREĞİ: persidae familyasından, temiz göl ve akarsularımızda yaşayabilen, ülkemizde sudak ve uzun levrek adıyla iki türü bulunan amatörün aradığı güzel, temiz avı zevkli ve lezzetli bir balıktır. her iki türünde sırtından kalınca başlayıp karnına doğru uzanan koyu renk bantları vardır. sudak sırt ve kuyruk yüzgeçleri daha geniş, vücut olarak daha enli bir yapıdadır. uzun levrek ise adı gibi uzun yapıda olup, sudak'a nazaran daha narin yapılı ve daha hızlı büyüyen bir levrek türüdür dişli, etçil ve süratli hareket eden balıklardır. vucudunu kaplayan pulları küçük ve sık olup, kolayca dökülmez. çamurlu, bulanık sulara hiç gelemez. tatlısu balıkları içinde en kısa bağırsak yapısına sahiptir. 50 cm'lik bir levrekten bir karış bağırsak ancak çıkar.
AVCILIĞI: yaşadığı bölgede levreğe yem olan küçük balıkların rengi ve yapısına uygun, ucu sırttan çıkarılmış tek zoka takılmış, jig (sasi) veya spinner( döner) ile atıp çekerek yapılır. fırdöndünün arka kısmına oynar kurşun takılmış dip oltayı canlı balık yavruları veya mayıs- haziran aylarında bulunabilen kurbağa yavrusu ile yemleyerek de güzel av verir. sürüler oluşturarak gezen bir balık türü olması nedeniyle, bir levrek aldığınızda vakit geçirmeden aynı bölgeye çalışırsanız birkaç balık daha alabilirsiniz. tabii ki sessiz olmak suya görüntü vermemek kaydıyla.
YEMEKLERİ: duru, yağsız, ancak oldukça lezzetli eti olan levreğin önemli özelliği tutulduktan sonra derisi kurumadan pullarının temizlenmesi, irilerinin ise derisinin yüzülmesidir. özellikle az yağda tavası, buğulaması ve haşlaması güzel olur.