Yorumları: 4,893
Konuları: 103
Adem Yıldız yazdı:Rusan bey ilginize çok teşekkür ederim.Ben açıkçası hem tatlı su hemde deniz koşullarında kullanabilecegim güçlü sağlam bir olta istiyorum.4,5 kg ve üzeri sazan olabilir.Teleskopik olta istiyorum.
Güçlü debisi olan akarsularda,deniz ve göl koşullarında da kullanabilecegim bir kamış almak istiyorum.
Ağırlıklı olarak tatlı su balıkçığıyla ilgileniyorum.Basit taş olta kullanıyorum.Artık taş oltayla avlanmaktan sıkıldım.
Adem Bey tek bir kamış ile bütün avlarda aynı performansı beklemek çok zor. Mesela;
Denizde boğazda avlanıcaksanız 3.90 - 4.20, atarı 100-200 arasında, Daha sığ ve akıntısız yerlerde avlanılacaksa 3.900, atarı 50-100 arasında, gölde kullanacağınız sisteme ve kullandığınız kurşuna göre gene ayrı, akıntıda büyük balık için fazla esnek olmayan 3.00'lık bir kamış yeterli olacaktır.
Öncelikle ne kadar bütçeniz var? Denizde nerelerde ve ne avlıyorsunuz. Kullandığınız kurşun ağırlıkları neler? Aynı şekilde tatlı suda kaç gram kurşun kullanıyorsunuz ve atmayı hedeflediğiniz mesafe ne kadar ve boyunuz kaç cm?
Bunları cevaplarsanız istediğiniz kamışı bulmakta yardım edebilirim. Yarın bunların hepsiyle ilgili daha detaylı bir konu açar elimden geldiğince anlatmaya çalışırım.
Saygılar
Sazanları özledim...
Yorumları: 7,892
Konuları: 199
rusan yazdı:Merhaba, kamışın %100 yada %90 karbon olsa nasıl anlayabiliriz ki? Mutlaka %100 karbon olmasına gerek yok bence. Farklı malzemeler de içerebilir. Örneğin Lineaffe S-Flex, kamış sağlam yapısını T-GLASS, D-GLASS, karbon, grafit ile 6 madde ve 2 tip reçinenin karışımından almıştır. Bahsettiğim kamışın 15 kg net ağırlığı 4. kata çıkardığını videoda izlemiştim.
Bence kamış alırken olabildiğince kendini ispatlamış ve güvenirliği olan markaları tercih etmekte fayda var.
Karbon kamış özellikleri :
*Fiber kamışlara göre çok hafiftir, uzun süreli kullanımlarda yormaz.
* Hafif olduğu için kamışa hakimiyet daha fazladır, yeme ve oltaya daha kolay ve daha doğal hareket verilir.
Et kalınlığı daha ince olduğundan, aynı ağırlık çekerindeki fiber kamışlara göre daha incedir, böylece sapı daha rahat kavranır.
* Et kalınlığı az ve kamış hafif olduğu için, kamışın ucundaki hareket daha hassas hissedilir.
* Daha pahalı olduğu için üzerinde kullanılan halkalar, porselenler ve makine yatakları da daha yüksek kaliteden seçilir. Bu da daha konforlu bir kullanım sağlar.
* Karbon, daha sert bir malzemedir, bu sebeple kırılganlığı fiber kamışlardan fazladır.
* Karbon kamışlardaki halkalar malzemenin yapısından dolayı parçaya daha zor yapışır ve
daha sık gevşer.
* Hammadde fiyatı yüksek olduğundan fiber kamışlara göre daha pahalıdır. Kamıştaki
karbon oranı arttıkça fiyat artar.
* Özellikle bilinmeyen markalarda yedek parçalarını bulmak çok zordur. Spesifik kamışlar
olduğundan farklı kamışların yedek parçalarını kullanmak da pek mümkün olmaz.
Kamış önerisi için, tutacağınız balıkların ortalama ağırlıkları nedir? Sazan vs.. demişsiniz yayın da vs. içinde var mı ? ne tür bir sistemle avlanıyorsunuz? Eğer ki uzağa atış yapmayacaksanız(ki akarsu demişsiniz uzağa atışa gerek olacağını sanmıyorum) büyük balık avlarında mutlaka kısa ve dayanıklı kamışlar tercih etmelisiniz.
Yardımcı olabildiysem ne mutlu.
rusan yazdı:Adem Bey tek bir kamış ile bütün avlarda aynı performansı beklemek çok zor. Mesela;
Denizde boğazda avlanıcaksanız 3.90 - 4.20, atarı 100-200 arasında, Daha sığ ve akıntısız yerlerde avlanılacaksa 3.900, atarı 50-100 arasında, gölde kullanacağınız sisteme ve kullandığınız kurşuna göre gene ayrı, akıntıda büyük balık için fazla esnek olmayan 3.00'lık bir kamış yeterli olacaktır.
Öncelikle ne kadar bütçeniz var? Denizde nerelerde ve ne avlıyorsunuz. Kullandığınız kurşun ağırlıkları neler? Aynı şekilde tatlı suda kaç gram kurşun kullanıyorsunuz ve atmayı hedeflediğiniz mesafe ne kadar ve boyunuz kaç cm?
Bunları cevaplarsanız istediğiniz kamışı bulmakta yardım edebilirim. Yarın bunların hepsiyle ilgili daha detaylı bir konu açar elimden geldiğince anlatmaya çalışırım.
Saygılar
Kardeşim muhteşemsin

ellerine sağlık.