Yorumları: 8
Konuları: 2
Herkese merhaba.
Denizlerde bazı bölgelerin süresiz olarak ,hem kıyıdan hem tekneden ve dalış şeklinde avlanmaların yasaklandığını ve bu bölgelerin balıkların üreme , yumurtlama, gelişme ve komşu diğer bölgeler dağılma alanları olduğunu biliyorum.
bu uygulama bizde var mı. varsa nerelerde ve ne kadar kapsamlı uygulanıyor. koşullar nelerdir. bu bölgelerin ekolojik kontrolü ve av yasağı kontrolü hangi kurumlarca sağlanıyor.
bu sorulara cevap arıyorum.
ve bu konunun önemine dikkat çekmek istiyorum.
denizlerimiz kuruyor diyoruz ya.
bu uygulama belki deniz yaşantısını kurtaracak ve denizlerimize artık nesli tükendi dediğimiz canlılar tekrar gelecek.
ne dersiniz....
ismet güralp
çevre mühendisi
bodrum
Yorumları: 16,360
Konuları: 492
ismet ben daha bizde böyle bir alan yada bölge olduğunu duymadım bilen varsa yardımcı olurlar herhalde
*
Erden tuna 1963 YALOVA
YA SEV YA TERKET
Yorumları: 40,692
Konuları: 1,884
ismet bey ne yazık yurdumuzda bende böyle alanlar duymadım,geçen gün gazetede okudum akdenizdeki meşhur fok umuz bile galiba katletilmiş çok emin değilim ama sanki öyle bir haber okudum.
yurdumuzda ancak sanıyorum yasak yerler sadece gümrük yerleri oda balık ve doğa koruma amaçlı değil.
nesil koruma amaçlı yapılabilecek tek birşey var bence balıkların yumurtlama dönemleri bellidir o dönemlerde amatör veya ticari hiçbir balıkçılığa izin verilmeyecek mesela mayısta lüfer kofana tutulmayacak gibi.
ne yazıkki balık basit görülüyor gereken önem verilmiyor sanki.
hassas konuya teşekkürler.
değerli arkadaşlarım. düşüncelerinize katılıyorum. yumurtlama döneminde genel av yasağı tabi uygulanmalı. ama benim demek istediğim şu..
örnek verecek olursam..
marmara denizinde bir kenarı 75 km. olan bir kare bölge seçelim. ve bu noktada süresiz av yasağı olsun. bu noktayı seçmek bilim adamlarının işi tabi. korumakta devletin. neyse. düşün ki burada hiç balık avcılığı olmadığı için aşırı bir canlı artışı olacak ve buradan tüm marmara ya göçler olacak.
yada karadenizde bir kenarı 200 km olan 4 yada 5 kare bölge seçelim ve buralarda da süresiz av yasağı olsun. buralarda çoğalan canlı popülasyonu çevreye yayılacak.
ege ve akdenizde denizin büyüklüğüne göre yasaklı bölgeler oluşsun.
ben inanıyorum ki; en yakın 10 yılda inanılmaz bir balık artışı olacak ve bu artış çevreye yayılacak. tıpkı milli park gibi....ama çok geniş alanlar..
bu konuyu geliştirmek gerekir diye düşünüyorum..
önerilerinizi bekliyorum..
ismet güralp
çevre mühendisi
bodrum
Yorumları: 8,918
Konuları: 138
İsmet bey Foça'da Akdeniz Foklarının koruma altına alınmasından sonra Samanlık mevkiinden siren kayalıklarına kadar olan bölümü(Bana göre az sınırlı)avlanmaya dalmaya tekne ile yanaşmaya süresiz olarak kapatılmış ve koruma altına alınmıştırtır. Azda olsa faydası oldu ama maalesef gelişmemiş kafalar bu yasaklara uymamaya devam ediyor hatta gece dalış yapıldığını bile duyuyorum. Umarım sözünü ettiğiniz koruma alanları belirlenir çoğalır balıkçılığımıza ve denizciliğimize yarar sağlar
Yorumları: 527
Konuları: 7
osmanlı balıkcılık takımı,,,,,,
madein,,,osman
Yorumları: 40,692
Konuları: 1,884
ismetguralp yazdı:değerli arkadaşlarım. düşüncelerinize katılıyorum. yumurtlama döneminde genel av yasağı tabi uygulanmalı. ama benim demek istediğim şu..
örnek verecek olursam..
marmara denizinde bir kenarı 75 km. olan bir kare bölge seçelim. ve bu noktada süresiz av yasağı olsun. bu noktayı seçmek bilim adamlarının işi tabi. korumakta devletin. neyse. düşün ki burada hiç balık avcılığı olmadığı için aşırı bir canlı artışı olacak ve buradan tüm marmara ya göçler olacak.
yada karadenizde bir kenarı 200 km olan 4 yada 5 kare bölge seçelim ve buralarda da süresiz av yasağı olsun. buralarda çoğalan canlı popülasyonu çevreye yayılacak.
ege ve akdenizde denizin büyüklüğüne göre yasaklı bölgeler oluşsun.
ben inanıyorum ki; en yakın 10 yılda inanılmaz bir balık artışı olacak ve bu artış çevreye yayılacak. tıpkı milli park gibi....ama çok geniş alanlar..
bu konuyu geliştirmek gerekir diye düşünüyorum..
önerilerinizi bekliyorum..
çok güzel bir düşünce olabilir neden olmasın sahil şeritlerinde avlanılamayan bölgelerde doğal olarak balık rahat edecek ve o bölgede yumurta bırakmaya devam edecektir.
bilgiğim yerler yok ama neden olmasın.
ismet güralp
çevre mühendisi
bodrum
Yorumları: 4,028
Konuları: 157
Sevgili İsmet Bey. Sizin gibi çevre mühendislerinin öncülüğüyle, gerçekten doğal ortam ve gelecek yaşamı gelecek nesile aldığımız gibi bırakmak düşüncesinde olan insanlar ve biz amatörlerin düşünceleri ile belki olabilir. Ama kaçak avcılar, tiroller. Yetersiz denetleme. Sonuç olarak yine en çok iş biz amatörlere düşüyor. Ama sizin güzel düşünceleriniz olduğu sürece bizler her zaman yanındayız.