Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karagöz
#1
[Resim: Diplodus_vulgaris.jpg]
[Resim: 000599.jpg]
Sparidae familyasından olup karasularımızda Karagöz ve Sivriburun Karagöz isimleriyle bilinen iki tür'ü mevcuttur. Sivriburun Karagöz'ün adındanda anlaşıldığı gibi ağız kısmı başının uç tarafı uzundur.

Vücudu yuvarlağa yakın elips biçimde olup yan tarafları yassıdır. Başı vücut yapısına göre küçük sayılır. Gözleri normal büyüklükte olup ağzı küçüktür. Buna karşın çene yapıları çok kuvvetlidir. Çenelerin önünde insan dişlerine benzer keskin ve kesici arka ve yan taraflarında azı dişleri bulunur. Bu sayede ufak midyelerin kabuklarını kırarak içlerini çok rahatlıkla yerler. Ayrıca yavru çağanozları kolaylıkla parçalayıp yerler.

Sırt yüzgeci bir tane olup sırt boyunca uzanır. Ön kısmı batıcı dikenler taiır. Kuyruk yüzgeci mükemmel ve yumuşak olark gelişmiştir. Gögüs yüzgeci büyükce olup anüsüne kadar uzanır. Kıç yüzgeci de anüsün dibinden kuyruğuna yakın devam eder. Karın yüzgeci de oldukça gelişmiştir. Yan çizgi solungaç kapağı üzerinden kuyruğa kadar sırtına paralel olarak gider. Yüzme kesesi mevcuttur. Vücudu kalın pullarla örtülüdür. Derisine iyice yapıimıştır. Sırtı esmer renktedir. Yan taraflarında ve sırtından yanlarına doğru sarkan bant şeklinde çizgiler bulunur. Kuyruk yüzgecinin dibinde siyah damga vardır. Gögüs kısmı lekeli olarak kısmen beyaz hafif esmer karnı ise beyazdır. Yüzgeçlerinin rengi siyahtır.

Yaşam yerleri dibi taşlık, mağaralık, gemi batıkları gibi yerlerdir. Kışın sahiller soğuyunca derin sulara çekilirler. Başlıca gıdaları deniz solucanı, midye içi, küçük çaganoz, balık yavruları ve karidesdir. Hassas ve korkak bir balıktır ve her zaman oltaya atlamaz.
[/align]
A V C I L I Ğ I (OLTA)
Zoklalı Olta :

Bu olta taşlık ve mağaralık gibi yerlerde iri boy karagöz avlamak içindir. Zokası 1/0 ila 3/0 numara iğne olmalıdır. Olta kısmı 45-50 numaradır. Yem olarak karides veya yaprak halinde akyem ya da deniz kurdu kullanılır.

Uzun Köstekli Olta :
Bu takım mehtaplı geçelerde dibi taşlık, hafif akıntılı yerlerde yaz mevsiminde avcılığı yapılır. Takımın olta kısmı 40-45 metre uzunluğunda 50 numara misinadan oluşur. Ucuna 2 cm büyüklüğnde bir fırdöndü, fırdöndünün diğer halkasına 2.5 metre 35-50 numara kalınlığında beden ilave edilir. Bedenin ucuna balıkların iriliğinin tahminine göre 2 veya 1 numara kısa saplı iğne bağlanılır. Yem olarak midye, sülines, tarak(Tabi bulabilirseniz. Sorumsuzca avlanma sonucu tarak bulması neredeyse çok zor. Lütfen gereksiz ve ihtiyacınızdan fazla avlanmayınız.) takılır. Yemlerin iğneyi tamamen gizlemesi gerekir.

Av yerlerine gidilincetekne, balığın bulundu yerden 25-30 metre mesafeli olarak akıntı üstüne demirlenir. Olta yemlenerek denize atılır. Yavaş yavaş bırakılarak akıntı etkisiyle balıkların bulunduğu yere gidinceye kadar bırakılır. Ondan sonra beklenmey başlanılır (Allah Sabır Versin) Karagöz yeme yavaş yavaş atlar. Çok defa geveleyerek yemeye çalışır. Biraz sürükler. Bu nedenle gelir gelmez olta hemen çalınmalıdır. Hafifçe yoklanarak yakalandığı anlaşıldığında yavaş yavaş çekilip kepçe ile alınmalıdır.

Köstekli Olta :
Olta kısmı 35-40 numara kalınlığında 3 veya daha fazla köstekten oluşur ve kösteğin biri (isteğe bağlı) kurşunun dibine diğerleri ise bedene takılır.

Derinliklerine ve akıntılar gözönde tutularak 90-150 gram ağırlığında iki tarafı delik olan kurşunun alt deliğine 35 cm uzunluğunda 35 numara kalınlığında bir köstek takılır. Üst deliğe ise 2.5 metre uzunlugunda 40 numara kalınlığında beden eklenir. Beden 35 numara kalınlığında (aslında misina seçimi size kalmış birşey) 20 cm uzunluğunda 2-3 adet köstek ilave edilir. Kösteklerin birbirine deymemesi için aralarındaki mesafe 20 cm - 5 cm olarak hesap edilir. Kösteklere kısa saplı olan 1-2 numara olan iğne bağlanır. Beden oltanın ucundaki fır döndüye bağlanarak olta takımı hazırlanır. Yem olarak karides veya undan yapılmış hamur olabilir. Avcılığı daha çok sonbahar ve kış aylarınd ayapılır.


Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri
   
Bul


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi