Yorumları: 1,297
Konuları: 18
aygroup yazdı:Değerli Arkadaşlar…
Bu gün yaptığım avda gırgırların arasında kaldığımı söylediğimde bazı arkadaşlarımız ,gırgır teknelerinin kendilerini görmezden geldiğini vurguladılar..Hatta oltalarınızı toplayın gibi sözler de söylüyorlarmış..
Bu nedenle olayın ,bizim hukukumuzda ve kültürümüzde nasıl değerlendirildiğine bakalım..
Hukuken deniz kamu malıdır..Herkese aittir.Yasalar ile konulmuş kısıtlamalar dışında kimse kural koyamaz.Bir başkasının avcılığını veya başka bir şekilde kullanımını engelleyemez..
Kültürümüzde ise görgü olarak usul bellidir.Ticari avlanan kişinin avlanma önceliği vardır..Buna verilen öncelik ,ekmek parası olduğu içindir.Ama önce o bölgeye başkası gelmişse onun da hakkı önemlidir.Eğer sizin avlandığınız yeri ağ ile avlanan biri çevirirse ,senin avını bozmuş olduklarından dolayı gönlünü hoş etmezlerse tutulan balık haramdır..Balıkta kul hakkı vardır..Ağın içinde kalan balıkçı hiç kıpırdamaz..Öylece oturur.Ağ toplandıktan sonra çıkan balıktan , avı bozulan amatörün rıza göstereceğin miktarda balık verilir.Bunda bir üst sınır yoktur..Helallik gibi bir şeydir..Alacaklının yeter diyeceği miktar doğru miktardır.Yani bin kilo derse, o kadardır.
Tabii kimse de bunu suistimal etmez..Adamlar zaten 3-5 kasa balık verirler..Daha fazlası da zaten istenmez..Hatta çoğu amatör bir kasa alır gerisini iade eder..Bu da amatörün tok gözlü olması gerektiği içindir.
Görüldüğü gibi son derece adilane olarak konmuş eski kültürel kurallar uygulandığında, hiçbir ihtilafa meydan kalmıyor..
Saygılar…
düşünceniz teorikte gerçekten tabiri cayizse aliyyülala fakat bizim toplumumuzda bu düşüncelerin pratikte uygulanması zaman alacak gibi gözüküyor teşekkürler
Yorumları: 3,396
Konuları: 133
Uzun_ahmet yazdı:Ahmet abi paylaşım için teşekkürler, bazen tatlısu avındada oluyordu bu tekneyle gelip olta attığımız yerin önünü kapatıyorlardı önceleri sesimizi çıkarmıyorduk ama sonraları bizde laf sokmaya başlayınca bazıları yine tınlamıyordu bile gerçi şimdilerde kalmadı desem yeri var..
Sevgili Adaşım..
Arkadaşların verdikleri cevaplar beni hayrete düşürdü...Hemen hemen herkesin bu konuda dertli olduğunu gördüm..
Söyleyecek bir şey bulamıyorum...Kuralların uygulanması insanların elindedir.Eğer bir yerlerde bir aksaklık varsa olayın içinde bulunan herkes sorumludur..
Ben dün balık avım sırasında belki 50 den fazla büyük gırgır teknesi arasında avlandım.Bana bir şey diyecekleri aklımın ucundan dahi geçmedi..Böyle bir şey de olduğunu duymadım..
Deselerdi ne olurdu diye düşündüm şimdi..
Ben işime devam ederdim doğrusu..Sonrasına ise şartlara göre karar verirdim..Ama pes etmek en son düşüneceğim şey olurdu...
Selamlar...
Yorumları: 20,389
Konuları: 290
ne güzel yazmışsın ahmet abicim
keşke her kez aynı düşüncede ve uygulamada olsa
bir amatör ne yapsın üç-beş kasa balığı
tabiidirki fazlasını iade eder
her amatörün yaptığını her profesyonelde yapsa keşke
Yorumları: 15,531
Konuları: 117
anlattığın insani davranışlar eskiden göllerdede vardı..balıkçı gelir balık yoksa 4-5 kg sana kaldırır atıverirdi..şimdi nerdeeeeeeee adam 500 grlık çapağı bile nasıl satarım onun teleşında.. belkide hayat şartları insanları bu hale getirdi.. teşekkürler
şamandıran battığında yüreğin hopluyorsa her
şey yolunda demektir
"Atatürk'e dil uzatma sebepsiz
Atatürk olmasaydı
Baban Yorgo olurdu şerefsiz"
[url=http://imageshack.us][/url]
murki yazdı:Kurallara uygunluk ve karşılıklı saygı olduktan sonra, fazla sorun olmayacak bu tür olaylar bir çoğumuzun yaşadığı olaylar arasında. Hatta ve hatta bir çok kez dikkatimi çeken profesyonelce bu işi yapan büyük gemilerin olta ile balık yakalayan tekneleri gördüğünde o yöne yöneldiği.
Sevgili Murat..
Bir yanlışlık olmasın...Genelde amatörler görsel verilere göre hareket ederler..Sözgelimi sıçrayan balıklar veya martılar gibi...Ticariler önündeki ekrana bakar..Her ikisi de aynı balığı kovaladıklarında karşı karşıya gelebilirler..Benim başıma geldi böyle durumlar..Üzerine geliyor gibi görünse de onlar balık için geliyorlar..Amatörün üzerine süreceklerini sanmıyorum..
Sevgiler..
Yorumları: 491
Konuları: 17
ahmet abicim çok güzel şeyler yazmışsın fakat bu insanlık izmir'e bulaşmamış admlar bizi bile alıp götürecek denizden nerdeyse. yinede paylaşım için teşekkürler...
tepeli35 yazdı:ahmet abicim çok güzel şeyler yazmışsın fakat bu insanlık izmir'e bulaşmamış admlar bizi bile alıp götürecek denizden nerdeyse. yinede paylaşım için teşekkürler...
Sevgili Ercan...
Yine bir şey dikkatimi çekti..Bu tür şikayetlerin en çok geldiği yer Ege bölgesi..Bu da düşündürücü..Neden acaba...???
Sevgiler..
Yorumları: 3,009
Konuları: 29
Ahmet abi gırgırların balık verme olayına çok şahit oldum biz buna göz payı deriz yıllar önce yıllar önce silivride tekne ile avlanırken gırgır yanımızda çevirdi bizde onları seyrediyorduk iyide balık kaldırmışlardı bir kova istediler balık kümesinin içine daldırdılar içinde lüfer çinekop istavrit vardı yeniçiftlik açıklarındaki taşda demirliyken küçük bir gırgır yanımızı çevirdi bizde göz payımızı alırız diye sevindik ağı çektiklerinde o kadar az balık vardıki istemeye utandık en son bu sene marmara adasında bu olaya şahit oldum iskeleye yanaştı balığı dağıtmaya başladı poşeti kapan geliyordu biz önceki senelerden teçrübeli olduğumuz için poşet yanımızdaydı göz payımızı aldık bildiğim kadarıyla gırgırlarda ilk tutulan balık göz kalmasın diye dağıtılır kısmeti olan payını alır bol balıklı avlar rastgele
ÇORLUDAN SELAMLAR 1962
deniz aşığı yazdı:düşünceniz teorikte gerçekten tabiri cayizse aliyyülala fakat bizim toplumumuzda bu düşüncelerin pratikte uygulanması zaman alacak gibi gözüküyor teşekkürler
Sayın denizaşığı...
Bu yazdığım bir düşünce veya teori değil , bir çok yerde yıllardır uygulanan toplumsal kurallardır.Zamanla ortadan yok olmakta veya kasitli olarak kaldırılmaktadır.Bizlere düşen bu gelenekleri yaşatmaktır..
Ben içinde bulunduğum her toplumda ,aynı burada olduğum gibi davranırım.Tüm anlattıklarım burada olduğu gibi kabul görür..Çünkü zaten doğru olandır..
Arkadaşlarımın da böyle davranmasını dilerim..Zaten eğer bizim kuşağımız bu veya bunun gibi kültürel değerlerimize sahip çıkmazsa ,bu değerlerimiz tamamen yok olacaktır.
Sevgiler..
Yorumları: 8,918
Konuları: 138
Tam bir dokun bin ah işit konusu. Tüm deniz dostlarının yaşadığı bir sıkıntı olan bu konulardan kurtuluşumuz maalesef cehaletten kurtuşa kadar sürecek