Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deniz cini Karakoncolos
Woiwodia yazdı:rica ederim...
Ayrıca , Zemheri de başlamak üzereyken , tam zamanında bir paylaşım oldu... Gulumse

biri zemheri mi dediSmileSiyirdim
Bul
orhanekmekci yazdı:Bende kara çok,nerde oturuyorsun Karaburun neresinde KarareisHappydağımız karateke.Paylaşım için teşekkürler76

Rica ederim... 76 Sen yırttın o zaman baba , bol bol " KARA " var Gulumse
[SIGPIC][/SIGPIC]
Deniz üstünde yürürüz... Düşmanı arar buluruz... Öcümüzü komaz alırız... Bize " BAHRİYELİ " derler...
Bul
tedirgin SaZaN yazdı:biri zemheri mi dediSmileSiyirdim

Evet , Bugün itibariyle başlamıştır " ZEMHERİ " ... Soğuklardan anlamışsınızdır...
[SIGPIC][/SIGPIC]
Deniz üstünde yürürüz... Düşmanı arar buluruz... Öcümüzü komaz alırız... Bize " BAHRİYELİ " derler...
Bul
Woiwodia yazdı:Evet , Bugün itibariyle başlamıştır " ZEMHERİ " ... Soğuklardan anlamışsınızdır...

komutanım,zemheri genelde karakış olarak adlandırılsada gecenin en karanlık anınada zemheri derler bizim buralarda,5-10 dakika sürsede bu an dikkat edene çok değişik bir zaman yaşatır,bu sürede hayvan sesleri kesilir,rüzgar esiyor olsa durur,gökyüzünün şekli bile değişir,deniz kenarında denk gelirse deniz sanki beyaza bürünmüş gibi bir görüntü oluşur,sırf bu deniz kenarındaki halden sebep lakabım zemheri manyağına çıktı,SmileSiyirdim
Bul
tedirgin SaZaN yazdı:komutanım,zemheri genelde karakış olarak adlandırılsada gecenin en karanlık anınada zemheri derler bizim buralarda,5-10 dakika sürsede bu an dikkat edene çok değişik bir zaman yaşatır,bu sürede hayvan sesleri kesilir,rüzgar esiyor olsa durur,gökyüzünün şekli bile değişir,deniz kenarında denk gelirse deniz sanki beyaza bürünmüş gibi bir görüntü oluşur,sırf bu deniz kenarındaki halden sebep lakabım zemheri manyağına çıktı,SmileSiyirdim

Tam manası ile Zemheri aslında Soğuk Cehennem demektir... Yani dini kaynaklarda topraktan yaratılanlar için cehennem nasıl ateş ve sıcak olarak tasfir ediliyorsa ; ateşten yaratılanlar için de " Zemheri " yani " Soğuk Cehennem " olarak tasfir edilir...
Dini kaynaklardan yola çıkarak kışın en sert geçtiği zamana Zemheri deniliyor. Ve eski zamanlarda halk arasında kullanılan takvime göre Kış zamanı 40 gün Zemheri kışı , 50 gün Hamsin kışı olarak tanımlanmıştır...

Türk mitolojisinin bir karakteri olan Karakoncolos için de Kış cini tabiri kullanıldığından Zemheri'de ortaya çıktığına inanılmaktadır...

Gecenin en karanlık vakti olarak genelde kaynaklarda " LEYLA " ifadesi kullanılır. Zemheri ifadesinin gecenin en karanlık hali olarak kullanıldığını hiç duymamıştım fakat siz bu ifadenin de kullanıldığını söyleyince ufak bir araştırma yaptım.
Gecenin en karanlık vakti , aslında günün en soğuk zamanıdır. Bu veriler ile Soğuk ve Karanlık aynı anda olduğundan " ZEMHERİ " ifadesinin gecenin en karanlık anı olan zaman için de yöresel olarak kullanıldığı bilgilerine ulaştım...

Dediğiniz gibi gecenin en karanlık anını yaşamanın keyfi bambaşka...
Somali - Aden Körfezinde TCG Gediz fırkateyninde görevli olduğum sırada , geceni en karanlık zamanında köprü üstünden okyanusa doğru baktığımdaki manzara eşsizdi...
Ayna gibi , dalgasız bir okyanus ve okyanus üzerinde yıldızların yakamozları ; gökyüzü okyanusa göre daha karanlık olduğundan , fırkateyn sanki gökyüzünde yüzüyormuş gibiydi... Gerçekten o manzara için " ZEMHERİ MANYAĞI " olunur... Gulumse
[SIGPIC][/SIGPIC]
Bul
benden daha iyi tarif ettin komutanım,gökyüzünde yüzüyormuş gibi..
mükemmel benzetme,,teşekkürlerAlkis
Bul
güzel paylaşım sağol abiSeerf
GAZİANTEP/NİZİP
MUHAMMET MAHMUT UZOĞLU
Bul
rica ederim... 76
[SIGPIC][/SIGPIC]
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  27 Eylül Preveze Deniz Zaferi ve Deniz Kuvvetleri Günü Woiwodia 5 3,405 29-09-2013, 12:07
Son Yorum: YaKaMoZ
  Deniz Fenerleri Woiwodia 16 3,397 15-10-2012, 18:14
Son Yorum: bucalıfikret
  Türkçe Deniz İsimleri Woiwodia 12 2,694 04-09-2012, 23:14
Son Yorum: bahriyeli
  Denizcilikte rüzgar ve deniz durumu Woiwodia 21 6,299 03-09-2012, 20:08
Son Yorum: orhanekmekci
  BlueChart Atlantic V9.5 Deniz Derinlik Haritası sansar3535 27 9,981 25-05-2011, 15:21
Son Yorum: meydanpey
  Lez'in (kaykay) Deniz dibindeki korkunç görüntüsü Lakerda 20 5,554 10-11-2009, 00:09
Son Yorum: ufuktan26
  midye ve karides vb. deniz ürünlerine haram diyenlere ozoca51 14 4,857 07-11-2009, 17:37
Son Yorum: bucalıfikret
  deniz yılanı LeVrEkCi 3 2,052 06-11-2009, 23:59
Son Yorum: deniz aşığı
  Deniz suyu LeVrEkCi 1 1,712 10-12-2008, 02:10
Son Yorum: çatalca 84
  deniz feneri LeVrEkCi 8 2,986 21-02-2008, 11:14
Son Yorum: ALTAYLI

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi