deniz çok açık mesaj veriyor biz insanlara, "lütfen beni kurtarın" diyor. denizlerimizin can çekiştiği fotoda çok net. Ve bizler neden hala elimiz kolumuz bağlı duruyoruz?
Doktor sen tam felaketin içine düşmüşsün.Biz de parça parça kütlelere denk geldik son günlerde ama böylesi değildi.Deniz resmen kaymak bağlamış.Nasrettin hoca maya mı çaldı ne ?
thunderbolt yazdı:Peki bu sorunun kaynağı neymiş ? Muhtemelen insan ama daha teferruatlı bilgi edinmek isterim
Nedim forumumuzda bu konuda özellikle Cengiz Reis'in (AFALA) çok bilgilendirmeleri vardı,ben şu linki verdim bir bak istersen..
Not : Lez'in diğer bir adı da ''kaykay''
Mehmet Abi çok teşekkür ederim Sonuçta sanayi atıkları sebep oluyor yani , çok üzüldüm aklıma ünlü kızılderili sözü geldi :
" Son nehir kuruduğunda ,son ağaç kesildiğinde , son balık öldüğünde , Beyaz adam paranın yenilmediğini anlayacak "
hepsi bir arada koca deryayı dolaşıyor kazalarda akan petrolü temizledikleri gibi bunu temizleyemiyorlarmı acaba çok garip...doğa severler balıkçıları görüyorda bunları görmüyormu acaba
burda acık olarak yazıyor arkadaşlar....... Marmara’da kirlilik arttı.!
Hidrobiyolog M.Levent Artüz’de konu ile ilgili yapılan çalışmaları şöyle açıkladı: “Marmara Denizi’nde kaldırabileceği yükün üzerine çıkmış olan kirlilik olgusu tür çeşitliliğinin hızla azalmasına ve dolayısı ile de mevcut türlerin fert adetlerinde patlamalar şeklinde ifade edilebilecek anormalliklere yol açmaktadır. “Balıkçıların ’salya’ ismini verdikleri ve balıkçılık ekonomisini sarsacak boyutlardaki bu oluşumun da sebebi budur. “Bu oluşum kirliliğin direkt bir göstergesi olduğu kadar, sonuçları ile de kirliliği arttırıcı bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. “09.09.2007 tarihinden 11.10.2007 tarihine kadar tarafımızdan yapılan ölçümlerde Marmara Denizi genelinde söz konusu olgu biyolojik kütle (biomass) ortalama değerleri 0.5-15m. derinlikler arasında 49.3%/l kadar ulaşmıştır. “Söz konusu canlıların suda erimiş oksijen yetersizliği ve yoğunluk sebebi ile ölmeleri, canlıların parçalanarak sümüksü bir yapının oluşmasına sebep olmuştur.” Yarın çok geç olabilir.! Hidrobiyolog Artüz’e göre; “Marmara Denizi ‘anlayana’ son sinyallerini vermektedir. Hatta bunu ’salya-sümük’ yüzümüze haykırmaktadır. Boşalan balık çavalyeleri bir anlamda önümüzdeki senelerin balık durumunun habercisi niteliğindedirler. bir an önce aymazlığı bırakıp, denizlerimize gerçek anlamda sahip çıkmanın zamanı gelmiştir. Unutmamalıdır ki; yarın çok geç olabilir.” alıntıdır ..
Denizlerimize gerçek anlamda sahip çıkmanın zamanı gelmiştir. Unutmamalıdır ki;