Yorumları: 678
Konuları: 38
yycolak yazdı:Teşekkürler Ahmetcim.Aynı olayları Kız Kulesinin az açığında yaşıyorduk bir zamanlar.Hemde bol bol.Şimdi nasıl hep merak ediyorum.İyiki dedeciğin sana bu sevdayı aşılamış.
Yalçın abi izmide olmankla çokşey kaybetmiş değilsin bogazda artık o anlattıklarımız yaşanmıyor yaşanmaya kalkasa buyük takımlar her iki sürüyüde bir anda kaldırıveriyor yani asıl canavar artık insanoğlu malesef çünki boğazın prensinin büyümesine engel olunuyor çinekopken toplanıyor çoğu tezgahlarda görünce içim sızlıyor sen engüzel yerdesin 6 senem var emekliliğe sonra bende otaraflara taşınacağım İzmir güzel yer.
Yorumları: 337
Konuları: 14
ahmet abi bizleri bırakıp nere gidiyon allahına sen.biz napcaz sen gidince. ya bizide götür ya sende bizle kal....
[SIGPIC][/SIGPIC]1986 Tuzla-İST Mehmet AĞCA
Yorumları: 40,692
Konuları: 1,884
BABUÇ yazdı:Yıl 1999 temmuz u günlerden cumartesi saim ve ilhan arkadaşım yanıma geldiler bende olta takımlarımı elden geçiriyordum hadi kalk gidiyoruz nereye dedim etimizi mangalımızı ve içeceklerimizi aldık piknik yapalım dediler ben balığa gidecem olur her şeyimiz hazır bizde geliyoruz dediler dağyenice göletinde karar kıldık saat 4 gibi göletin kenerında arkadaşlar sofrayı kurdular bende dip oltaları 3 çer metre aralıklarla suya attım zilleri taktım birde 5 metrelik kamışım la şamandıralı takım yaptım onuda atabildiğim kadar ile ileri attım etler kızarmıştı oturduk yemeğimizi yiyoruz zil çalıyor ben gidip balığı çekip doğru sepete tam güneş batmak üzereyken iki araba geldi afiyet olsun rasgele dediler ve yakınımıza onlar da sofralarını kurdular biz sabahlıyacağız dediler bizde sabahlıyacağız dedik onlara benim şamandıralı oltama uzak atın ben ondan aynalı bekliyorum dedim bana güldüler çünkü tek iğneli üç solucanlı bir ara çektim şamandıraya fosfor taktım attım geldim sofraya oturdum bardağımı elime aldın tam yudumlarken fosforun yürüdüğünü gördüm koştum makinayı sarmaya mümkünmü bir sağa bir sola çizdiriyor biraz salayım dedim sağ taraftakı arkadaşların oltalarınıda karıştırdımı onlarda başladılar oltalarını çekmeye 3 olta onları birde benim aynalı büyük dört oltayı karıştırdı herkesin kafası kıyak kepçemizde yok o ara aklıma bir fikir geldi arkadaşlar herkes oltasını çekerse bu balığı alamayız gelin hepiniz yanıma hep beraber çekelim vede öyle yaptık aynalıyı dışarı aldık içlerinden bir tanesi demezmi ne malüm senin oltanda yakalandı ben şamandıranın yanından misinayı kestim kamışı topladım bakın arkadaşlar çalıştırın arabayı yakın farları balığın ağzındaki kanca kimin se balık onun tamammı dedim tamam dediler ayıkladık balığın ağzından benim kanca çıkınca herkes sustu sabaha kadar şamata devam etti iyide balık tuttuk aynalıyı tartmadık tahminen 6/7 kilo vardı
Ben bu aynalının beni bu kadar uğraştırmasını hiç unutamam.
güzel bir anı olmuş fahrettin abi o balık unutulmazmış gerçekten,artık bende unutmayacağım o balığı ve anıyı
darıcalı yazdı:Evet arkadaşlar ben daha geriye gideceğim nedenini de sonunda yazacağım hiç unutmam yıl 1978 ozaman samat yada oturuyorum rahmetli dede sağ birsabah kaldırdı beni erkenden hadi bakal dedi bugün balık günü dede yıllarca boğazda balık avlamış yani boğazın ustası samatya sahile iniyoruz 6.80 bir ahşap içten takma pancar motor denize açılıyoruz sarayburnu açıklarından geçerken dedem birden dümeni kıyıya çevirip bak dedi canavar balığı kıyıya sıkıştırmış bir an ürktüm canavar ??? sonradan canavarın lüfer olduğunu ve kıyıya sıkıştırdığı bir balık sürüsünü biçtiğini gözlerimle seyrettim sonra sarayburnu açıklarında teknelerin herzamn olduğu bölgede ilk lüferimi tutum o heyecanı ömrüm boyunca unutamam dedmin deniz merakını ilk bana aşıladığı gün yani hayatımın ilk balığını tuttğum gün kısmet artık lüferlikten çıkmış bir kofanaydı tabi bunları dedemin söğlediklerinden anlıyorum yoksa balığı tekneye aldığımda ne tuttuğumuda bilmiyordum yaş 10 evegeldiğimizde babamın ve annemiz yüzündeki şaşkınlıktacabası işte ogün bugün nezaman zaman bulsam mutlaka balığa çıkıyorum eee büyüklerin bir sözü var deniz suyu kaçmış bikere diye ......
ahmet abi ben boğazda tekne ile lüfer güzelliğini bundan 2 sene evvel sitedeki eski bir arkadaş (ali)sayesinde yaşamıştım boğazda sarayburnunda balıkların suda kaynama yaptığını görmüştük,lüfer tutmuştuk palamut tutmuştuk boğaz ayrı alem ayrı güzellik ama bir o kadarda zor mera..birgün inşallah boğazda teknem olsun istiyorum bakalım kısmet.

Yorumları: 678
Konuları: 38
LeVrEkCi yazdı:ahmet abi ben boğazda tekne ile lüfer güzelliğini bundan 2 sene evvel sitedeki eski bir arkadaş (ali)sayesinde yaşamıştım boğazda sarayburnunda balıkların suda kaynama yaptığını görmüştük,lüfer tutmuştuk palamut tutmuştuk boğaz ayrı alem ayrı güzellik ama bir o kadarda zor mera..birgün inşallah boğazda teknem olsun istiyorum bakalım kısmet.

işallah nıhat sarayburnu açıkları hep tekne kaynar bilirsin lüfer zamanı sebebi belli en verimli yer ama zoor yer
yalova tatar yazdı:ilk gece avımı anlatayım bende gündüzden zafer77 arkadaşımız ile (aynı vardiyada çalışıyorduk)kararlaştırdık.gece levreğe gidelim diye ama benim sandal ufaktan su alıyor,ordan arkadaşın sandalını alırız dedik tekeleri tutup delikli kovada denizde sakladık,gece 12:30 da işten çıkıp sandalın başındayız işe araba ile gitmiştik,zaman kaybetmeyelim diye motorda arabada benzin deposu full 25 litre ,sandalı denize indirdik fakat gözlerimiz alışana kadar bayağa bi zaman geçti gideceğimiz yer feribot iskelesi çiftlik köyden 25 dk da gittik.meraya feribotlardan fazla etkilenmiyelim diye iki çapa aldık .ama tekneyi bi görseniz adım atcak yer yok .malzemeden.biz çapayı attık ,oltamızı yemleyip suya ,arada kontrol ediyoruz bide soğuk ısınmak içinde bişeyler atıştırıyoz arada
saat 02:30 gibi zafer dedi usta senin şamandra kayboldu ,baktık harbiden görünmüyor ama iskelnin ve gidip gelen gemilerin ışıklarından bazen gerçekten görünmüyordu.hele bi yoklayım dedim.anaaaaa bişi oynuyo oltada gemidende bizi seyrediyolar .bi iki tasma derken balığı yerleştirdim oltaya ,biyandan da bağırışıyoz oley falan .zafer hemen kepçeyi aldı balığı tekneye kadar getirdim.ama hala geziyo bi ara nasıl olduysa yanaştı balık zaferde kepçeledi balığı
ben nasıl bağırıyom gemideki yolcular da bağırıyor helal falan diye kaptan bile geminin düdüğünü ötüüryo sevinçten sanki balığı onlar tutmuş gibi seviniyolardı.biz balığı fıçıya attık (sanki çok balık alcakmışız gibi büyük fıçı almıştık yanımıza) tekrar yemledik bidaha attık.aradan yarım saat geçmişti bu sefer zaferin şamandra kayboldu ,onunla da mücadeleden galip çıkan biz olduk .bu sefer kepçe bende bayağı bi yorduktan sonra aldık onuda .uykumuz kaçmıştı iyice .ama gün ağaracakken bastı bize bide içtiklerimiz bizi hepten mayıştırdı yeter dedik iki levrek aldık bunlar yeter çapayı topladık dönüşe geçtik .gelirkende kefal sürüsüne denk geldik ben hemen durdurdum tekneyi zafer kancaları taktı at çek kefalin üstüne iki tanede kefal aldık ordan mekanımıza gelmemiz sabah 8 olmuştu .etrafı topladık birer balık alıp eve gittik .ilk gece denizde ki balık avımdı.
ya abi seyirci eşliğinde balık tutmak çok zevklidir bende limanda bir avımda bunu yaşamıştım kofanaları çekerken liman çalışanları ve gemi mürettabatı beni seyredip arada alkışlıyorlardı

,
sen o muhabbetten sonra nasıl orada levrek tutmazsın yaww nasıl o zehir işlememiş ki ???
OZGUR__C yazdı:ahmet abi bizleri bırakıp nere gidiyon allahına sen.biz napcaz sen gidince. ya bizide götür ya sende bizle kal....
kim gidiyor yaww bişeymi kaçırdım??
Yorumları: 3,396
Konuları: 133
Ben bu konuya ,bir anı ile katkıda bulunmayı düşümeye başladığımda , anılardan hangi birini anlatacağıma karar vermekte zorlandım.Tabii ki herbiri ,diğeri ile kıyaslanmayacak şekilde özel değere sahipti.
Şu anda tamamı rahmete kavuşmuş olan arkadaşlarımın ,dikkati ve ilgisi sayesinde ölümün kıyısından döndüklerimi mi anlatayım ,yoksa benim konuya fazla eğilerek ,kendimi kaybedip yaptığım hataları mı..
Tuttuğum balıkları mı ,yoksa kaçırdıklarımı mı..
En sonunda ,bu kadar olaya rağmen, hiç birinin bende bir izi kalmadan atlattığımız için ,bende bıraktığı izi halen duran bir olaydan bahsetmeyi uygun gördüm..
Sene 72-73 olmalı...Saroz körfezinde dalıyorum...!5 metrelere rahatça inebildiğimi ölçtüğümüz için biliyorum...Yanlızım...Karadan dikine denize inen bir arazi ,aynen denizde de aşağı derinlere doğru devam ediyor..Su üstünde kıyıya paralel gezinirken ,biraz ileride kayalıkta ,aşağı doğru inen bir yarık-çatlak gördüm.İçini ve derinlerini tam seçemediğim için biraz açığa çıkıp her tarafını görebilecek şekilde görüş açımı büyütmek istedim.
Biraz açığa çıkınca derinlere doğru ,oldukça büyük bir orfozun ilgisiz bir şekilde durduğunu gördüm.Ürkütmemek için hemen geriye dönerek görüşünden çıktım.
Ne yapacağımı düşündüm..Balık 15 metre civarındaydı..Sorun ona atış yapabilecek kadar yaklaşmayı nasıl yapacağımdı.Arazinin yapısı sadece karşıdan atış yapmaya izin verecek şekilde olduğu için ,ani çıkarak atış yapmaktan başka çare bulamadım.
Kenardaki kayaları işaretleyerek çatlağın yanından içeriyi görmeyecek şekilde dalmaya başladım.İşaretlediğim yere geldim.şöyle bir sakinleşip parmağım tetikte ve ani bir şekilde yarık kısmı karşıma alacak gibi ,hızlıca bir çıkış yaptım.
Balık yoktu..Etrafa baktım..Balık benden yukarıda ,beni görmüş ve arkalara doğru çekilmişti.Ben doğru yere inmiştim.Balık beni nasıl hiisetti anlayamadım.
Yukarı çıktım..Nefesi normale düşürdüm...Biraz bekledim...Tekrar uzaktan baktım..Balık yerindeydi..Yine işaretleyip kenardan hızlıca aşağı indim ve hiç beklemeden çatlağın karşısına geçtim..
Yine balık yoktu..Bu sefer oldukça aşağıda idi..Yine şaşırdım ve yukarı çıktım..Oldukça kızmıştım...Balık anlayamadığım bir şekilde benimle alay ediyormuş hissine kapıldım..Bir daha kaçamayacak diye düşündüm..
Plan kurdum..Dalmaya başlayınca, en yüksek sürat ile aşağı inerken ,balığı en yukarıda gördüğüm yerde atış konumunda olacaktım.Orada ise atacaktım.Eğer yoksa onu vuracağım derinliğe kadar (tabii dayanabileceğim ölçüde) hiç süratimi kesmeden dalacak ve o tetiği mutlaka çekecektim.
Aynen hesapladığım gibi hazırlandım .Son kontrolleri yaptım....Balığı gördüm...İşaretleri ezberledim...Parmağım tetikte nefesimi alıp dalışa geçtim..
Hesapladığım en üst noktada çatlağın karşısındaydım..Balık ise aşağıda idi..Aynı hız ile inmeye devam ettim.Balığa yaklaşmaya başlamıştım.Biraz daha indim.Balık biraz derine kaydı..Basıncı burundan ayarladım..Ben devam ettim.Balık aşağı hızlandı..Ben bırakmadım....Bir daha basınç ayarladım. Kulağım sancı yapıyordu..Tekrar basınç ayarladım..Dalmaya devam ettim..
Sancı artmıştı..Balık menzildeydi..İki palet vurup tetiği çekecektim..Kulağım çok sancıyordu..Bacaklarımın tüm gücü ile paleti vurdum..Tetiği çektim..Sol kulağımın içine soğuk bir şey doldu..Sancı falan kalmadı..Burnum biraz yanar gibi oldu..Sol kulak zarım delinmişti..
Zıpkın balığa ensesinden saplanmış ,karnından çıkmıştı..Daha sonra bıraktığım zıpkını dalarak balıkla beraber aldım..
O gece kulağım apse yaparak üç dört gün çok acılar çekmeme neden oldu.Yıllardır sol kulağım iç ve orta kulak iltahapları ile arada o günleri hatırlatır..Hem canım yanar, hem de o sahneleri tekrar yaşarım..
Yüzlerce hatıradan bende bu güne ulaşan bir iz bırakan tek hatıramdır..
Yorumları: 20,389
Konuları: 290
darıcalı yazdı:Yalçın abi izmide olmankla çokşey kaybetmiş değilsin bogazda artık o anlattıklarımız yaşanmıyor yaşanmaya kalkasa buyük takımlar her iki sürüyüde bir anda kaldırıveriyor yani asıl canavar artık insanoğlu malesef çünki boğazın prensinin büyümesine engel olunuyor çinekopken toplanıyor çoğu tezgahlarda görünce içim sızlıyor sen engüzel yerdesin 6 senem var emekliliğe sonra bende otaraflara taşınacağım İzmir güzel yer.
Yani gece lüxlerle insanlar lüfer yakalamaya gitmiyorlarmı.Yani Kızkulesinin 26 kulacında artık lüfer yokmu.Yani gündüz izmarit gece lüfer peşinde koşulmuyormu.Yazık çok yazık bunlar boğazın en hakiki fantazileriydi.Kaybedilmesi bir felaket...
İzmir seni sevgiyle kucaklayacaktır sevgili kardeşim.Fazla geç kalma.Bizim ne olacağımız pek belli değil.Malum yaşlar ilerliyor.