Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
WTD aksiyonunda oluşabilecek bazı aksaklıklar
Uzun kamış boylarında ve kamışların aksiyonlarında , WTD aksiyonu zaman zaman bozulabilmektedir. Bir arkadaşımızın konuya olan sorusu ile ilgili konuyu ayrı bir başlıkta incelemek faydalı olacak , soruya ulaşım ve ayrıntılı şekilde tartışabilmek adına , ayrı bir konu olarak ele almak önem arz edecektir.

Şahsi fikirlerim olarak oluşabilecek bazı aksaklıkları paylaşmaya çalışacağım , sizinde fikirlerinizi belirtmeniz konunun gelişmesi açısından elzem olacaktır.

Örneğin bir sahteyi ele alalım ; ima komomo 2

1 - sahtenin direkt leader misinaya bağlanan kısmı ile arasına konulan herhangi bir şey su sürtünmesinden dolayı , aksiyonu bozabilir.

2 - Avlak yerindeki akıntı ve misina farklılığı aksiyonu bozabilir.

3 - Ağır gramajlı sahteleri en az orta - sert aksiyonlu kamışlar ile kullanmak gerekir , aksi durumda yumuşak aksiyonlu kamışlarda 20-25 veya üstü gramajlı sahtelerin aksiyonu bozulabilir. Yüksek şekilde titremelere yol açabilecektir.

4 - Makina tur sayısı 5.7 en az olmalıdır. 5.2 - 4.9 tur sayısındaki makineler ele alındığında sarım esnasında makina kolunun çevirimi avlanma saatinin artmasıyla kolumuzdaki laktik asit birikimine müteakip yavaşlayabilecek , sarım esanasındaki güç kaybı aksiyonu bozabilecektir.

5 - 20 gr sahteyi ele aldığımızda 2.40 lık kamışın 2.90 lık kamışa göre aksiyonu daha verimlidir.

6 - 0.3 - 0.9 mt aralığında dalan sahteler uzun kamışlarda , akıntı ve rüzgar fazla ise aksiyonu bozabilecektir.

7 - unutulmamalıdır ki , 5-15 gr arası sahteler yumuşak kamışlarda 10-40 gr arası sahteler orta sert kamışlarda 20-80 gr arası sahteler sert aksiyonlu kamışlarda daha verimli aksiyon alır.

8 - Kamış uzunluğu ve kamışın aksiyonu doğru orantılı olmalıdır.

Sonuç olarak 2.90 uzunluğunda olan kamış WTD aksiyonunun gerekli şartlar dahilinde yapabilecektir. Tavsiyem 10-40 gr atarlı max 2.40 uzunlukta bir kamış edinmeniz WTD aksiyonuna daha rahat ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.

Sevgi ve Saygılarımla
Cenk Bayraktar
Cenk 1980 İzmir

[Resim: bizo.jpg]
değerli teknik bilgiler için teşekkürler cenk,bencede hava,deniz ve kamış şartları ile alakalı olarak bu aksiyonlar değişebilmektedir,teknede at çek yaparken sabah suyunda ve durgun denizde wtd aksiyonuu çok rahat verebildik ama aynı yerde biraz daha dalgalı veya rüzgarlı denizde bu zor olacaktır.
atçek olayında bazı ustalar 270 tavsiye ederken bazı ustalar 240 tavsiye ediyorlar bunun neye göre değiştiğini çözmeye çalışıyorum.
benim işim el oltasıyla kamıştan makineden pek anlamıyorum öğrenmeye çalışıyorum.teşekkürler.
Bul
2 çeşit kamış kullandım ,

1 - Shimano beastmaster 2.70 cm 10-30 gr atarlı

2 - okuma seaspin 2.40 cm 10-40 gr atarlı

aynı sahtede iki kamışta denemelerim sonucu , şartlar aynı iken 2.40 lık kamıştan çok çok daha fazla verim aldım.

öncelik kişinin fiziksel özelliğine göre ve gücüne göre demişmekte , daha sonra ise sahtenin ağırlığı ön plana çıkmata , 1.80 cm boyunda olan bendeniz için 2.40 lık kamış benim için son derece ideal.

Diğer arkadaşların yorumlarına müteakip açıklamalara devam ederiz. . . Smile
Cenk 1980 İzmir

Cenk verdiğin bilgiler için teşekkürler genç ve bu işi yeni yapıcak olan arkadaşlar için kaçınılmaz bilgiler çünkü bir sürü paralar verip sonra iş görmediklerini görünce pişman oluyorlar bencede zevkle yapacağın bir işi bir bileninden sorup ögrenmekte çok fayda var neticede bu bir hobi ve zevk işi balığı avlamak işin keyfi yanı ben birazda 2.40lık bir kamışla 2.90lık bir spin kamış seçimini insan boyunun veya kol uzunluğunun alakasına baglıyorum bilmem yanılıyormuyum rastgelsin.Gulumse
Muhammer yılmaz
1958 Kocaeli
Bul
ben boyla alakalı bi sorun olacağını düşünmüyorum,170 lik insanla 180 lik arasında 10 cm var ama kamışda 240 ile 280 40 cm var haa belki 170 lik biri 240 lık kamışla atarken 2 metre daha yakına atabilir,çekerken sorun yok aynı şartlarda çekiliyor.
bence olay tamamen kamışın özellikleriyle alakalı yani 10 liralık 280 lik bir kamışla 100 liralık 240 lık kamış arasında çok fark vardır.
beni tanıyan malzemeciye 2 dir gidiyorum inatla bana 240 tavsiye etti ve 240 lık kamış aldım denemeler yapıyorum fena değil iyi mesafelere atıyorum ama eksik bişeyler oldugunu hissediyorum sanki yaylanması lazım biraz sert gibi geliyor.denemelere devam bakalım ileride sonuçları bende paylaşırım.
Bul
Tabiki tek başına bir kaç özellik yeterli değil , boy , kilo , güç , hava şartları , deniz şartları vs bunların hepsi bir bütün , kamış aksiyonları özellikle sertlik ve dayanıklılık ile doğru orantıldır. Bu durum WTD aksiyonuna doğruda etki etmektedir.
Cenk 1980 İzmir

Aynı şekilde bende 2.40'lık 10gr-40gr atarlı orta-sert aksiyonlu spin kamış kullanıyorum at-çek de oldukça randımanlı olduğunu söyleyebilirim,genellikle kullandığım sahtelerin ağırlıkları 20g civarında.
Bu arada cenk vermiş olduğun bilgiler için teşekkürler.spin at-çek olayına yeni başlayacak olanlar için faydalı bilgiler.Alkis
LİMİT ALTI BALIKLARI ALIKOYMAZ DENİZE İADE EDERSEK BALIĞA GİTTİĞİMİZDE ZAMANIMIZI BALIK ARAMAKLA DEĞİL BALIK AVLAMAKLA GEÇİREBİLİRİZ...
Bul
Teknik anlamda çok önemli bu bilgiler için çok teşekkür ederimAlkisAlkis.
Benim bireysel denemelerimde 2.70 esnek kamış ile hafif sahteleri daha uzağa attığımı,
2.40 sert kamışla ise 20-40 gramlık atışlarda yüksek randıman aldığımı söyleyebilirim.

Ama benim en keyif aldığım atışları 1.30 luk sert kamışımla yaptığımıda eklemek isterim.
[SIZE=3]''Türkiye; Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' [/SIZE]
D.DUMOULIN
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=3&theater
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=2&theater
Bul
teşekkürler cenk kardeş,emeğine sağlık.Alkis
Bul
yycolak yazdı:teşekkürler cenk kardeş,emeğine sağlık.Alkis

Faydalı olabildiysem ne mutlu , amacımız her zaman paylaşmak , çıkar gözetmeksizin . . .
Cenk 1980 İzmir

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi