Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Saroz Körfezi - Yayla Sahili - Sürpriz Kırlangıç hikayesi
Merhaba Arkadaşlar,

Hafta sonu, Cumartesi öğle saatlerinden pazar öğleden sonraya kadar Saroz Körfezi - Yayla Sahili'ndeydim. Sizlere bir kırlangıç (tabii balık olanınından bahsediyorum)  yakalama anımı anlatmak istiyorum.

Yeni oluşturduğum takım çantam ve 2 adet makaralı, iki adet de porselensiz (şıp şıp diye de tabir ediliyor sanırım) kamıştan oluşan malzemelerimle bu yıl Yayla'da güzel ve zevkli avlar yapacağıma emin olduğumu her fırsatta çevremde söyleyip duruyordum.

İki hafta önce arkadaşlarla günü birlik bir araya gelip, gitmeyi bile düşündük Yayla'ya. Ama iptal oldu.

Neyse, sonuçta 19 Mayıs 2007 Cumartesi günü buraya vardık. Ben öğle yemeği saatinden sonra bir an önce balığa çıkmak için can atıyordum, ama uzun süredir görmediğim oğlumun da sevgi dolu sarılışlarından ayrılmak istemiyordum  Sonunda bir yolu kendiliğinden bulundu ve havanın kapalı, hatta zaman zaman çisentili oluşuna aldırmadan hep birlikte uzun sahile (limanın arkasında) gitmeye karar verdik. Gittik de... Ben hemen oltayı bağlayıp, aldığım bir parça tavuk göğsünü takarak 3 iğneli takımı direk kumsaldan salladım denize. ...... Bir süre sonra bazı vuruşlar almama rağmen bu işin buradan olmayacağına ikna oldum. Ve grubu geri eve götürerek tekrar geri geldim. Bu kez kısa ve yakın olan mendirekte denedim şansımı. ama yine sonuç başarılı değildi. Burada rastladığım bir arkadaşın orta boy bir ispari yakalamış olduğunu gördüm.... Karanlık çökmeden eve geri döndüm, yağmaya başlayan yağmurun da etkisiyle.

Ama amatör ruh bu ya  rahat durur mu? Sabah 6:30'da kalkıp herkes mışıl mışıl veya horul horul uyurken  ben sessizce kalkıp, ama arabanın dizel oluşu nedeniyle muhtemelen horultuları kısa bir molaya garkederek  arabayı çalıştırdım. Ve 6:45'te olta suda.....

Evet, bu kez daha iyi vuruşlar oluyor ama kıyıya çıkmaya ikna olan yok  
1.5 saatlik beklemenin ardından tam vazgeçmiş geri dönme ve kahvaltı etme hırsına yenik düşecekken, hatta takım taklavatı toplayıp gitmek üzereyken takımı taktırdım işte diye üzüldüm. Sağa çek, olmadı sola çek derken oltanın sürüklenerek geldiğini farkettim. Bayağı bir uğraştan sonra nihayet poşet dolusu yosun beklerken kırlangıç yakalamış olduğumu farkettim. 25-30 cm. kadardı. Kıyıya çıkınca önce hayatımda ilk kez yakaladığım bu mavi kanatlı balığın gürültülü hırıltıları canımı yaktıysa da artık onun macerası bitmişti işte...
Kumların üzerinde son anda kopan iğne ağzında çıkmayacak gibi sağlam olarak debelenirken önce elime almak bile gelmedi içimden. Direk poşeti üzerine kapatarak aldım ve geri döndüm. Dönüş yolunda Pınarhisar'lı olup yazlarını burada geçiren bakkal hemşerimden konuyla ilgili çorba ve yemek tariflerini de alarak eve geldim.

Herkes kutladı beni ve ben amatör ruhumun gururla sahlandığını hissettim..  
Sonrası, çorba için muhalefetle karşılaşınca tulum çıkarıp güzel bir tava yaptım.
Hem öğle yemeğinin bir çeşnisi oldu, hemde benim dışımda 5 yaşındaki oğlum dahil diğer aile fertleri ilk defa tadına baktılar bu güzel ve alımlı balığın. Tadını da kalkana benzettiler, ki ben de katılıyorum bu fikre.... En güzeli de zaten yeme alışkanlığı problemli olan sevgili oğlumuz Erke Poyraz'ın balığın yarısını afiyetle yemesiydi....

Bu uzun hikayeden çıkaracağımız sonuç: Saroz sürprizlerle dolu güzel bir yer. Aman zarar vermeden ve küçük boyları almadan avlanalım....

[Resim: dsc3496kirlangic800ou2.jpg]

[Resim: dsc3507kirlangic800iz8.jpg]

[Resim: dsc3500kirlangic800mp3.jpg]
Bul
rahim paylaşım için eyvallah ama yanlış yapmışsın çünkü bir aileyi dul bıraktın kırlangıç balığı çift gezer bir dişi bir erkek ve yanında yavruları ile bende aldım sene 92 idi rahmetli dayım dedi aynı oltayı bi daha at aynı yere attım ve bi tane daha aldım bidaha at dedi attım yine aldım iki tane daha yavrularıydı sanırım çünkü ufaklardı biraz ama bize yetmişti döndük dayım onları nasıl yapacağını biliyodu yaptıda adam taa romanya dan geldi burda balık yedik tadı hala damağımda bende romanya ya gidince ordada istavrit tuttum çok her akşam alem dik
Bul
yalova tatar yazdı:rahim paylaşım için eyvallah ama yanlış yapmışsın çünkü bir aileyi dul bıraktın kırlangıç balığı çift gezer bir dişi bir erkek ve yanında yavruları ile bende aldım sene 92 idi rahmetli dayım dedi aynı oltayı bi daha at aynı yere attım ve bi tane daha aldım bidaha at dedi attım yine aldım iki tane daha yavrularıydı sanırım çünkü ufaklardı biraz ama bize yetmişti döndük dayım onları nasıl yapacağını biliyodu yaptıda adam taa romanya dan geldi burda balık yedik tadı hala damağımda bende romanya ya gidince ordada istavrit tuttum çok her akşam alem dik

Erden usta teşekkürler ilgin için. Sanırım haklısın. Bununla ilgili bilgiyi ben de sonradan öğrendim Sad Bir balık daha kaçırmış olmaktan değil ama dediğin gibi aileyi dağıttığımı düşününce hakkaten canım yandı Sad

Neyse ilk fırsatta gidip aynı yerden yine avlanayım bari, belki ailenin geri kalanını da tutarım Smile (ağlasam mı gülsem mi bilemiyorum şimdi)
Bul
güzel balık... ve azminize hayran kaldığımı eklemek isterim.. ayrıca sonuç olarak şunu da çıkarabiliriz... "deniz balıkları" ve "tatlı su balıkları" başlıklarını herkesin görmesi gerekiyor bence... Balığı gördüğümüzde "aa böyle bir balık mı varmış" dememek için...... Smile teşekkürler..
Bul
paylaşım için teşekkürler
Bul
gerçekten güzelmiş doğrusu geçen sene bende gemlik kumla iskelesinden 650 gramlık bir kırlangıç çekmiştim hemde yemli çapariyle (gerçi çapari nasıl dayandı bilmiyorum ama) ama şunu söyleye bilirim çekmesi gerçekten çok zevkli bir balıktı mezgit ve istavrit beklerken kırlangıç geldi aynı yerden dediğiniz gibi 2 tane daha aldım 10-15 dakka ara ile oda o gün için yetti bana yemesi de çok güzel bir balık ama beni en çok şaşırtan yemli çapariye o büyüklükte 3 tane balığın gelmesi oldu derleeya nasipte varsa o olur hala unutamam o balığın çekişini neyse kısmet başka balıkla şimdiden rastgele
Bul
rahimyts yazdı:
yalova tatar yazdı:rahim paylaşım için eyvallah ama yanlış yapmışsın çünkü bir aileyi dul bıraktın kırlangıç balığı çift gezer bir dişi bir erkek ve yanında yavruları ile bende aldım sene 92 idi rahmetli dayım dedi aynı oltayı bi daha at aynı yere attım ve bi tane daha aldım bidaha at dedi attım yine aldım iki tane daha yavrularıydı sanırım çünkü ufaklardı biraz ama bize yetmişti döndük dayım onları nasıl yapacağını biliyodu yaptıda adam taa romanya dan geldi burda balık yedik tadı hala damağımda bende romanya ya gidince ordada istavrit tuttum çok her akşam alem dik

Erden usta teşekkürler ilgin için. Sanırım haklısın. Bununla ilgili bilgiyi ben de sonradan öğrendim Sad Bir balık daha kaçırmış olmaktan değil ama dediğin gibi aileyi dağıttığımı düşününce hakkaten canım yandı Sad

Neyse ilk fırsatta gidip aynı yerden yine avlanayım bari, belki ailenin geri kalanını da tutarım Smile (ağlasam mı gülsem mi bilemiyorum şimdi)
Yaw iyide ölenle ölünmez derler. Şimdiye kadar bulmuştur o ikinci eşi Smile
Bul
rahimyts yazdı:

Bence; eğer balıktan havyar çıkmadıysa ve yavru değilse mesele yok ailenin nesli devam edecek demektir. (Neslinin devam etmesi tamamen yavru veya havyarlıyken tutulmamasına bağlı) Neyse en güzeli ailecek dahada önemlisi çocuklarımızında afiyetle yemesi. (Benimde 6 yaşında oğlum var) Çocuklar için balık önemli bir besin.Hepinize afiyet olsun yarasın.
Bul
kılçık yazdı:  Bence; eğer balıktan havyar çıkmadıysa ve yavru değilse mesele yok ailenin nesli devam edecek demektir. (Neslinin devam etmesi tamamen yavru veya havyarlıyken tutulmamasına bağlı) Neyse en güzeli ailecek dahada önemlisi çocuklarımızında afiyetle yemesi. (Benimde 6 yaşında oğlum var) Çocuklar için balık önemli bir besin.Hepinize afiyet olsun yarasın.

Havyar yoktu ve boyu yavru olamayacak kadar büyüktü ....
Yani ailesini yeise boğduysam da neslini tehlikeye atmadım diyelim ...
Bul
paylaşım için teşekkürler, yalnız kafama takıldı saroz körfezi yayla sahili balık yönünden zengindir nasıl balık çıkmadı şaşırdım, bende erikli sahili, mecidiye sahili ve ibrice limanında çok balık tuttum, bu güne kadar oradan elim hiç boş çıkmadım ama nasip
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Saroz Körfezinde avlak tavsiyesi bigbossares 13 5,674 20-04-2016, 14:01
Son Yorum: murki
  Saroz av raporumuz bigbossares 20 3,245 08-10-2012, 19:22
Son Yorum: bigbossares
  Kırlangıç Avı Nasıl Yapılır. nihatkr 15 9,130 19-10-2010, 14:35
Son Yorum: nihatkr

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi