Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deniz cini Karakoncolos
Karakoncolos – Bulgar, Türk ve Anadolu halk kültürlerinde Kış Cini ; Karakoncul olarak da bilinir...

Kara renkte ve çok çirkindir. Maymun, kedi veya çocuk büyüklüğündedir. Aslında pek zararlı olmadığı halde görüntüsü insanlarda paniğe neden olur. Kürklü olarak betimlenir. Geceleri gezer. Bulgar kültürünün Türk tarihiyle olan ortak kökeni sonucu Bulgar halk edebiyatında “Karakonjul”adıyla yer alır. Kara kelimesi geceyle ilişkili olarak değerlendirilir. Zemheride (kışın en soğuk zamanı) sokaklarda dolaşır, rastladığına “Nereden geliyorsun, Nereye gidiyorsun? gibi sorular sorar. Verilecek yanıtların içinde mutlaka “kara” kelimesi olmalıdır (Karasu’dan geliyorum, Karakışla’ya gidiyorum gibi). Böyle yapılmadığında Karakoncolos elindeki kocaman bir tarakla vurarak karşısındaki insanı yaralar. Kendisinden korunmak için kış günleri evlerdeki taraklar ortada bırakılmaz, saklanır...

Türk mitolojisinde, Karakoncolos, 'kara renkte ve çirkin olarak tasarımlanan bir umacı, bir kötülük cini'dir. Özellikle Kuzeydoğu Anadolu Türk kültüründe yer etmiş ve Bulgar folklorunde de rastlanan bir yaratıktır. Bir tür öcüyü andıran karakoncolos pek dehşetengiz sayılmaz ve zararsız olduğuna inanılır. Bununla birlikte zaman zaman gerçek anlamda şeytanî bir şekilde betimlendiği de olmuştur. Kürklü olduğuna inanılan bu yaratığın isminin Yunanca Kalikantzaris'den gelmiş olabileceği de öne sürülür. Bulgar folklorunde yaratığa verilen Bulgarca isim ise Karakondjul'dur ve geceleri gezdiğine inanılır...

Karadeniz Rumları tarafından Karakoncoloz, Koncoloz (κοντζολόζWink ve Koncolozi (κοντζολόζοιWink olarak da bilinmektedir. Karakoncilo’nun “denizden geldiği” söylenir. Kimi yörelerde bu anlayış "dağdan gelme" şeklindedir. Bulgaristan’da ona Kukeri veya “Karakondjul /Karakondjol” denir. Yunan kültüründeki Kalikantzarus'un, Karadeniz halk inanışımdaki Karakoncolos'dan şakacılığı, çok fazla zararlı olmaması ve tüylü olması gibi birkaç ortak nokta dışında pek çok farklılığı bulunur...

Kıpçak Türkçesinde yer alan “konç” sözcüğü, Karakoncolos adının asıl unsurunu oluşturur. Sözcüğün sonundaki Grekçe ek kaldırıldığında “kara konçlu” (siyah pantolonlu) anlamı ortaya çıkar. Karadenizdeki şenliklerde ve Bulgaristan’daki “Karakondjul/Karakondjol”un kıyafetlerinde postlara sarılmış, bacakları çoğunlukla kara olan bir varlık bulunur...

Bu yeraltı varlığı Yunan denizcilik geleneği nedeniyle Akdeniz ülkelerine yayılıp onların folkloruna girerek bir deniz cinine dönüşmüştür. Cezayir Arapçasında "qârâqendlûz" şeklinde, bir tür vampir görünümünde yer alır. Karadeniz’in bazı bölgelerinde koncala, koncoloz, karakancala, kancala ve Yozgat yöresinde congalaz biçimlerinde söylenir...

Türk kültüründe ve Türk coğrafyasında çeşitli adlar ve şekiller ile tasvir edilen Karakoncolos için Balkanlarda hasat sonrası şölenler düzenlenir. Çiftçiler , hayvan postları ile Karakoncolos kılığına girip dans edip şarkı söylerler. Karakoncolos onurlandırılmaz ise kıtlık geleceğine inanılır. Ekteki resimde Balkanlardaki çiftçilerin Karakoncolos kıyafetleri gösterilmiştir...

Cezayir de ise , denizciler Karakoncolos'u vampir olarak tasfir etmektediler. Karakoncolos'un denizden geldiğine inanırlar. Balıkçılar avların bir bölümünü teknelerinde Karakoncolos için bırakırlar...

Karadeniz'de ise Lazca'da “Germakoçi “ Dağ adamı , Orman Adamı , Meşe Adamı olarak tasvir edilir. Karadeniz'de bazı yerlerde deniz cini , bazı yerlerde ise orman cini olarak bilinir. Orman köylüleri , Karakoncolos tarlalarına zarar vermesin diye kapılarının önünde ekmek ve lahana bırakırlar...

Akdeniz'de Deniz cini , Karadeniz'de ise Orman cini olarak efsaneleşen bu varlık bir Türk kültürü mitidir...

Eski takvimlere göre , Zemheri ( Kışın en soğuk zamanı ) başlangıcında yani Ocak ayının ikinci haftası ortaya çıktığı varsayılır...

Denk gelirseniz içinde " KARA " kelimesi geçen cümleler kurmayı unutmayın...Wink

KAYNAKÇA

Türklerde Tabiat Üstü Varlıklar ve Bunlarla İlgili Kabuller, İnanmalar, Uygulamalar - Yard. Doç. Dr. Ayşe DUVARCI
Başkent Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi TDE Bölümü / ANKARA

Türk Söylence Sözlüğü - Deniz KARAKURT - 2011

Folklor ve Mitoloji Sözlüğü - Özhan ÖZTÜRK - 2009

Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri

[SIGPIC][/SIGPIC]
Deniz üstünde yürürüz... Düşmanı arar buluruz... Öcümüzü komaz alırız... Bize " BAHRİYELİ " derler...
Bul
bilgiler için sağolasın komutanım,küçükken rahmetli babaannem ve rahmetli annem hep goncoloz gelir yaramazlık yaparsan diye korkutmaya çalışırlardı,isminden dolayı şeklini tahayyül etmeye çalışırdım, ve gerçek söylüyorum ki aynı bu resimlerdeki gibi olduklarını hayal ederdim ve ; la bunların nesinden korkayım derdim,,25-30 sene öncesine gidip geldim ,eyvallahAlkisSeerf
Bul
dede korkut gibisin komutanım teşekkürler.. bana bir şey yapmaz bu gonzales benim soyadım KARARMANSiyirdimWink
şamandıran battığında yüreğin hopluyorsa her
şey yolunda demektir

"Atatürk'e dil uzatma sebepsiz
Atatürk olmasaydı
Baban Yorgo olurdu şerefsiz"
[url=http://imageshack.us][/url]
Bul
tedirgin SaZaN yazdı:bilgiler için sağolasın komutanım,küçükken rahmetli babaannem ve rahmetli annem hep goncoloz gelir yaramazlık yaparsan diye korkutmaya çalışırlardı,isminden dolayı şeklini tahayyül etmeye çalışırdım, ve gerçek söylüyorum ki aynı bu resimlerdeki gibi olduklarını hayal ederdim ve ; la bunların nesinden korkayım derdim,,25-30 sene öncesine gidip geldim ,eyvallahAlkisSeerf

araphüso26 yazdı:dede korkut gibisin komutanım teşekkürler.. bana bir şey yapmaz bu gonzales benim soyadım KARARMANSiyirdimWink

rica ederim... 76
[SIGPIC][/SIGPIC]
Deniz üstünde yürürüz... Düşmanı arar buluruz... Öcümüzü komaz alırız... Bize " BAHRİYELİ " derler...
Bul
teşekkürler komutanım.76
Bul
Güzel bir paylaşım komutanım teşekkürler.Alkis
Açık konuşayım başlığı görünce farklı bi deniz canlısı hakkında bilgi verildiğini sanmıştım Siyirdim
ama yanılmışım.

Her zaman merak etmiş ancak Türk mitolojisi ve şaman kültüründen gelen ve bize ait olan farklı konulara adam gibi bir kaynaktan ulaşamadım misal evimin sokağındaki ağaçların budanmasından sonra hepsinin kuruması çok garipdi ancak şaman geleneğine göre ayın durumu buna sebep oluyormuş . Ayynı bu mit gibi deniz cinide beni fazlasıyla heyecenlandırmış ve araştırma isteğimi bir o kadarda artırmıştır.

Yazılı belge bırakmayı sevmeyen bir toplum oluşumuz nedeniyle yunan mitolojisinin en saçma kahramanlarının bile ne yediğini bilirken kendi öz mitlerimiz hakkındaki bilgisizliğimiz çok acıdır maalesef Snifsinf

Komutanım bu konu için çok teşekkür eder Seerf devamlılığını dilerim.Alkis

Bu konu sonuçta bizi Siyirdim ilgilendirsede doğasal ve öz kültürümüz ile ilgili paylaşımların çoğalmasını dilerim.
[SIZE=3]''Türkiye; Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' [/SIZE]
D.DUMOULIN
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=3&theater
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=2&theater
Bul
MaVrUşGiL yazdı:Açık konuşayım başlığı görünce farklı bi deniz canlısı hakkında bilgi verildiğini sanmıştım Siyirdim
ama yanılmışım.

Her zaman merak etmiş ancak Türk mitolojisi ve şaman kültüründen gelen ve bize ait olan farklı konulara adam gibi bir kaynaktan ulaşamadım misal evimin sokağındaki ağaçların budanmasından sonra hepsinin kuruması çok garipdi ancak şaman geleneğine göre ayın durumu buna sebep oluyormuş . Ayynı bu mit gibi deniz cinide beni fazlasıyla heyecenlandırmış ve araştırma isteğimi bir o kadarda artırmıştır.

Yazılı belge bırakmayı sevmeyen bir toplum oluşumuz nedeniyle yunan mitolojisinin en saçma kahramanlarının bile ne yediğini bilirken kendi öz mitlerimiz hakkındaki bilgisizliğimiz çok acıdır maalesef Snifsinf

Komutanım bu konu için çok teşekkür eder Seerf devamlılığını dilerim.Alkis

Bu konu sonuçta bizi Siyirdim ilgilendirsede doğasal ve öz kültürümüz ile ilgili paylaşımların çoğalmasını dilerim.

rica ederim...

Binlerce yıllık Türk kültürümüz aslında o kadar zengin ki , Cezayir'den Moğolistan'a kadar bir çok efsane , söylence , mit , gelenek , vs... bulunmakta. Fakat Göçebe toplumlarda yazılı kaynak bırakmak gibi bir duruma çok zor rastlanıyor.
Geçtiğimiz günlerde Balkanlarda Kukeri - Karakoncolos geleneğinin hala devam ettirildiğini ama ilginç bir şekilde hem Türklerin hem Bulgarların bu geleneği sürdürdüğü gözüme çarptı.
Balkanlardaki Türk köylerinde çiftçilerin hayvanları ve tarım ürünlerini kötü ruhlardan korumak için hasat sonrası ve Zemhri kışının başladığı zamanlarda hayvan postları giyerek hayvanlara takılan çanları çalarak kötü ruhların korkutup kaçırmanın bir gelenek olduğu ; aynı zamanda Bulgarların da bu geleneği sürdürmesi hatta Balkanların her tarafında farklı isimler ile geleneğin devam ettirilmesi çok ilginçtir.
Biz daha çocuk iken de büyük annem ve dedem bizi Karakoncolos ile korkuturdu mesela. Hep merak ederdim , kim veya ne olduğunu...

Biraz araştırınca altında binlerce yıllık bir Türk mitolojisi öğesi çıktı. Orta Asya'da , Anadolu'da , Balkanlarda , Kafkaslarda , Karadeniz'de , Akdeniz'de hatta Kuzey Afrika'ya kadar yayılmış bir Türk miti... Tabi Şaman inanışı olduğundan Türk-İslam sentezine pek uygun bir öğe olmadığı için , pek fazla önemsenmemiş ama hala halk arasında kullanılıyor olması başlı başına bir kültür mirası olduğunu gösteriyor...

Bu kültür mirasını da sizlerle paylaşmak istedim. Böylelikle yıllardır bir çok kişinin merak ettiği " acaba Karakoncolos kimdir veya nedir ? " sorsuna da bir cevap oldu...

Ayrıca , Zemheri de başlamak üzereyken , tam zamanında bir paylaşım oldu... Gulumse
[SIGPIC][/SIGPIC]
Bul
Bende kara çok,nerde oturuyorsun Karaburun neresinde KarareisHappydağımız karateke.Paylaşım için teşekkürler76
Bornova - izmir
Bul
benim rüyama böyle birşey girmişti bundan daha farklıydı ve bir adam atıyla sürekli gezerdi bunun gibi birseye benziyordu ama sadece kafası kürklüydü çocukların pesinden kovalardı karaburun yeni liman kayalıklarında belirsizce anlamsızca birsürü kemik parçaları vardır yeni limana gelmeden 1 km geride mağara gibi biryerden çıktıklarını söylemişti bir adam hep oradan korkmusumdur gizemli gelmiştir üstelik oraya dlan dalgıç ölmüştü.ayrıca sargoz ve müren yatağıdır Smile)
[SIZE="5"]Sportif balıkçılık, canlı topla tenis oynamaya benzer.[/SIZE]
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  27 Eylül Preveze Deniz Zaferi ve Deniz Kuvvetleri Günü Woiwodia 5 3,405 29-09-2013, 12:07
Son Yorum: YaKaMoZ
  Deniz Fenerleri Woiwodia 16 3,397 15-10-2012, 18:14
Son Yorum: bucalıfikret
  Türkçe Deniz İsimleri Woiwodia 12 2,694 04-09-2012, 23:14
Son Yorum: bahriyeli
  Denizcilikte rüzgar ve deniz durumu Woiwodia 21 6,299 03-09-2012, 20:08
Son Yorum: orhanekmekci
  BlueChart Atlantic V9.5 Deniz Derinlik Haritası sansar3535 27 9,980 25-05-2011, 15:21
Son Yorum: meydanpey
  Lez'in (kaykay) Deniz dibindeki korkunç görüntüsü Lakerda 20 5,553 10-11-2009, 00:09
Son Yorum: ufuktan26
  midye ve karides vb. deniz ürünlerine haram diyenlere ozoca51 14 4,857 07-11-2009, 17:37
Son Yorum: bucalıfikret
  deniz yılanı LeVrEkCi 3 2,052 06-11-2009, 23:59
Son Yorum: deniz aşığı
  Deniz suyu LeVrEkCi 1 1,712 10-12-2008, 02:10
Son Yorum: çatalca 84
  deniz feneri LeVrEkCi 8 2,986 21-02-2008, 11:14
Son Yorum: ALTAYLI

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi