Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Balık Katliamı
Trabzon'da Devlet Su İşleri (DSİ) Tarafından Bir Dereye, Taşkınları Önlemek, Tarım Alanlarını ve Alabalık Tesislerini Korumak Amacıyla Yaptırılan Bent İçin Dökülen Beton, Dereden Su Alan Alabalık Tesislerindeki 70 Ton Balığın Telef Olmasına Neden Oldu.

70 ton balık telef oldu Sudan zehirlendiği belirlenen 230 ton balık da yasa gereği itlaf edilecek.

Olay Trabzon’un Maçka İlçesi Coşandere Köyü’nde bulunan 6 alabalık tesisinde dün meydana geldi. Coşandere Köyü'nden geçen Yağmur Deresi’nin bir kolu üzerine DSİ tarafından 20 gün önce alabalık tesislerini ve tarım alanlarını korumak, taşkınları önlemek amacıyla tersip bendi yaptırılmaya başlandı. Dün saat 09.00 sıralarında bent için oluşturulan kalıba hazır beton dökülmesi sonrasında kirlenen su, dereden beslenen 6 alabalık tesisindeki havuzlara da ulaştı. Yaklaşık 300 ton balığın bulunduğu havuzlardaki 70 ton balık aynı gün içinde telef oldu. Geri kalan 230 ton balığın da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tüzüğüne göre itlaf edileceği bildirildi. ‘RESMEN KATLİAM’

Alabalık tesisindeki bütün balıklarını kaybeden Ayşe Kara, çalışmaların bilinçsiz yapıldığına dikkat Çekerek, “Bu resmen bir katliam. Bu su Maçka’ya da gidiyor. Oradaki insanlar da bu suyu içiyor. Onlar da risk altında. Çalışmalar bilinçsiz. Koruma amaçlı yapmışlar ama bizim balıklarımız öldü. Herkesin duyarlı olmasını istiyorum. Çok üzüldüm. İki gündür kendimde değilim. Ne yapacağımızı bilmiyorum. Hiç balığımız kalmadı. Çok büyük maddi zararımız var” dedi.
TOPLAM ZARAR 15 MİLYON LİRA
Alabalık tesisi sahibi İrfan Taştelen de, “Bent için beton dökülünce olan oldu ve bütün balıklarımız öldü. Bütün balıkçılar toplandık ve şikayetçi olduk. Tutanaklar tutuldu ve adli mercilere verdik. Gerekenin yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu. Meydana gelen olayın ardından işletmelerin alabalık yetiştirmeye sıfırdan başlayacağını vurgulayan tesis sahipleri, toplam zararlarının 15 milyon TL civarında olduğunu söyledi
DSİ MÜDÜRÜ: DAVA AÇAMAZLAR
DSİ Trabzon Şube Müdürü Mustafa Gayretli ise, tesislerin ruhsatlarında DSİ’nin dere üzerinde yaptıkları bütün işlemleri önceden kabul eden bir madde bulunduğunu hatırlatarak, tesis sahiplerinin tazminat davası açamayacaklarını ileri sürdü. Gayretli, “Mevzuata göre bu tesislerin aslında sadece dere suyuna bağımlı kalmamaları, bir de kuyu açıp su depolamaları gerekiyordu. Dereden kirli su geldiğinde bu kuyudan yararlanmaları lazım. Ancak tesislerin hiç birinin kuyusu olmayınca böyle bir olay meydana geldi” dedi.
KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknoloji Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Nadir Başçınar ise, özellikle baraj ve bent inşaatlarında dökülen betonun suyla beraber akıp gitmemesi, betonun bir arada kalması için güçlü kimyasal maddeler kullanıldığını belirterek, “Eğer bu maddeler suya karışmışsa balıkların ölümüne sebep olabilir” ifadesini kullandı. Bu arada Maçka Cumhuriyet Savcılığı tarafından da sözkonusu alabalık çiftliklerinden su örnekleri aldırıldığı belirtildi.
13.07.2009 15:50
alıntı:haberler

Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri

Bul
Bir tarafta Devlet Su İşleri (DSİ), bir tarafta Tarım ve Köyişleri Bakanlığı...Ezilen ise gene halk, katlolan alabalık tesisleri.Ne demeli bilmiyorum ki...
"Hiçbir şey, eyleme geçen cehalet kadar korkunç olamaz" maalesef....

"Yağmur Deresi’nin bir kolu üzerine DSİ tarafından 20 gün önce alabalık tesislerini ve tarım alanlarını korumak, taşkınları önlemek amacıyla tersip bendi yaptırılmaya başlandı."
Adamların amacı güzel uygulama hatasına bak..."Olacak şey değil" lafı Türkiye'nin kaderi olmamalı.
Mesleğini bilen çalışkan insanlara ihtiyacımız var.Bu tür "iş" sahibi etkisiz ve bilinçsiz insanlarla "Olacak şey değil" kaderimiz olmaya mahkum.
Yuh olsunRolleyes
İnsanlar başaklara benzerler; içleri boşken başları havadadır, doldukça eğilirler.(Montaigne)

Ava ve avına saygı duyan tüm dostlara rastgele...
Bul
DSİ MÜDÜRÜ: DAVA AÇAMAZLAR
DSİ
Trabzon Şube Müdürü Mustafa Gayretli ise, tesislerin ruhsatlarında DSİ’nin dere üzerinde yaptıkları bütün işlemleri önceden kabul eden bir madde bulunduğunu hatırlatarak, tesis sahiplerinin tazminat davası açamayacaklarını ileri sürdü.
................................................................................................................
bunu anlamadim...ne demek abi,sen boyle bir yanlis yap...devaminda dava acamazsin...Hadiordan
bana gore sorumlular,cezasini cekmeli
Bul
Albatros-gr yazdı:DSİ MÜDÜRÜ: DAVA AÇAMAZLAR
DSİ Trabzon Şube Müdürü Mustafa Gayretli ise, tesislerin ruhsatlarında DSİ’nin dere üzerinde yaptıkları bütün işlemleri önceden kabul eden bir madde bulunduğunu hatırlatarak, tesis sahiplerinin tazminat davası açamayacaklarını ileri sürdü.
................................................................................................................
bunu anlamadim...ne demek abi,sen boyle bir yanlis yap...devaminda dava acamazsin...Hadiordan
bana gore sorumlular,cezasini cekmeli
işin birde şu tarafına bak adam giden emeklere ve masrafa bakmamış dava açamazlar diye koltuk hesabınamı düşmüş fazla denecek bişey yok herzamanki olaylar ne yazıkki.
yazık olan balıklara olmuş nasıl önlemsiz iş yapılabilinir anlam veremiyorum.
Bul
ee bu işi yapmadan once bir kişi su urunlerı bolumunu okumus bir insana acaba bu beton suya ne gibi zarar verir diye sormuşmudur helbiki evinde balık beslıyen bir insan bıle bu durumu fark ede bılır ama bızımkıler malesef kaş yapalım derken goz cıkarmaya bayılır kınıyorum.
NE MUTLU TURKUM DIYENE.
HER ERKEK DOĞASI GEREĞİ AVCI DOĞAR
[Resim: 3796.jpg]
Bul
LeVrEkCi yazdı:işin birde şu tarafına bak adam giden emeklere ve masrafa bakmamış dava açamazlar diye koltuk hesabınamı düşmüş fazla denecek bişey yok herzamanki olaylar ne yazıkki.
yazık olan balıklara olmuş nasıl önlemsiz iş yapılabilinir anlam veremiyorum.
Bu arada Maçka Cumhuriyet Savcılığı tarafından da sözkonusu alabalık çiftliklerinden su örnekleri aldırıldığı belirtildi

ben adaletin..ise el koyacagina inaniyorum....o arkadas ne isterse desin...
olmaz boyle bir anlayis
Bul
Bilinçsiz çalışma, birilerine rant elde etme, sonuçta zarar yine devlete. Bu ekonomik kriz ortamında tabiki öncelikle ölümüne neden olunan canlılar. Eminim ki er geç adalet tecelli edecektir.
Bul
D.S.İ yaptığı hatasını kabul ederse mağdur olan vatandaşlarda yeniden alabalık üretimine devam ederlerGulumse
Bornova - izmir
Bul
olan halkımıza olmuş.çok yazık.burdan gerçek görüşümü söyleyim mi ? hiç bir şey olmayacak aynı tas aynı hamam.tabi o çiftlik sahiplerinin birisinin ensesi kalın ise o zaman belki bir şeyler olur.bizim devletimiz öyle kolay kolay sorumluluk almayı sevmez.bence acı gerçek bu.onlar ancak 3. köprünün geçtiği yerden rant kapma peşindeler.
Ümit İzmir 1977
Beni öldürmeyen şey beni güçlü kılar..
Nietzsche
Bul
Hadis......... "Herkes layık olduğu şekilde yönetilir........" der...

Çok ta doğru der......
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  kuzenimin balık lokantası LeVrEkCi 31 4,957 21-09-2012, 18:01
Son Yorum: LeVrEkCi
  5 Vinçlik dev balık! maxtar 26 6,766 11-02-2012, 02:27
Son Yorum: araphüso26
  Büyük Balık REKOR KIRILDI tuzunler 35 11,312 04-08-2011, 01:07
Son Yorum: ALTAYLI
  Akciğerli balık, denizde nefes alamaz! LeVrEkCi 13 3,792 03-08-2011, 13:31
Son Yorum: SerenaY66