Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Yavuz Zırhlısı"
#1
Asıl adı Goebendi. Alman Donanması için Hamburg Tersaneleri´nde yapılıp suya indiğinde tarihler 1911’i gösteriyordu.186 metrelik gemi dönemin en büyük savaş gemilerinden biriydi ve Alman İmparatorluğunun İngilizler ile mücadele edebilmek için yaptırdığı Moltke Sınıfı diye adlandırılan SMS (Seines Majestäts Schiff, Majestelerinin Gemisi) savaş gemisinden biriydi.
Öyle haşmetliydi ki Alman Donanmasının göz bebeği olan bu gemi için İngiliz Kraliyet Donanması Komutanı Winston Churchill geminin ne pahasına olursa olsun ele geçirilmesi talimatını vermişti. 1912 yılında Alman Akdeniz Filosunun Sancak gemisi oldu ve Akdeniz’in en güçlü gemisiydi.
Birinci Dünya Savaşı başladığı sırada Richard Ackermann komutasında, Filo Komodoru Amiral Souchon emrinde Breslau ile birlikte Avusturya’ya bağlı Pola’da bulundu. 1 Ağustos 1914 tarihinde Almanya Rusya’ya savaş açtığını duyurduğunda o İtalya’nın Brendizi Limanı’nda gelecek emirleri bekliyordu.
Ertesi gün İngiltere Hükümeti, 1911’de sipariş edilen ve teslime hazır olan iki savaş gemisi Sultan Osman I ve Reşadiye gemilerine Winston Churchill’in emriyle el konduğunu açıkladı. Osmanlı İmparatorluğu ise o sıralarda Almanya ile gizli bir anlaşma imzaladı. Souchon, 3 Ağustos’ta Osmanlı Donanmasına katılmak üzere İstanbul’a gitme emri aldı. Aynı gün İngiliz gemileriyle karşılaştı. Ne var ki gemiler ülkeleri savaş halinde olmadığı için birbirine ateş açmadı. Ne var ki iki İngiliz gemisi takip etmek amacıyla döndü ve Amiral Souchon, gemide ki tüm personelin yardımcı olmasını için verdi. İngiliz savaş zırhlıları geride bırakmayı başardılar. kaldılar ama hafif kruvazör Dublin izlemeyi sürdürdü. Gemiler önce Messina limanında kömür ikmali yaptı ardından rotalarını Adriyatik’e çevirdi, Bu sırada HMS Gloucester yakın takibini sürdürdü. 8 Ağustos’ta Breslau ve Gloucester arasında çatışma yaşandı ve gemiler Ege’ye doğru ilerlemeye başladı. 2 gün her ikisi de artık Çanakkale Boğazı’ndaydı.16 Ağustos’ta Almanya her iki geminin Türk Hükümetine satıldığını açıkladı. Goeben artık Yavuz Sultan Selimdi. Breslau ise Midilli. 29 Ekim 1914 te Rusya´nın Sivastopol ve Odessa kentleri ile Rus gemilerinden bazıları Yabuz Sultan Selim adını alan gemi tarafından bombaladığı için Osmanlı İmparatorluğu da savaşa girmiş oldu. 2 Kasım da da Rusya savaş ilan etti.
Savaş boyunca Karadeniz’de aktif görev yapan Yavuz, 10 Mayıs 1915’te 17 gemilik bir Rus filosundan kurtulmayı son anda başardı. 8 Ocak 1916’da Imperatriza Maria gemisinin 30,5 santimlik toplarının ateşi altında kaldı. 20 Ocak 1918’deYavuz ve Midilli, ilk kez Çanakkale’den çıkıp Selanik’e gitti. HMS Raglan ve M28 batırıldı batırılmasına ancak Midilli kaybedildi, Yavuz da yara aldı. Boğaz emniyetine sığınan Yavuz Çanakkale yakınlarında karaya oturtuldu. 26 Ocakta yeniden suya indi ve Sivastopol’a giderek 2 Mayısta’ki Rus Karadeniz filosu tesliminde hazır bulundu.
Yavuz, savaş sonrasında önce Osmanlı daha sonra Türk Donanması´nın amiral gemisi olarak görev yaptı. 1925-30 arasında yaralanmalarına bağlı olarak geniş çaplı onarım geçirdi. Saltanatın kaldırılması ile birlikte adı da Yavuz Selim olarak değiştirildi. Dönemin Bahriye Vekili İhsan Bey Yavuz’un onarımı için göreve getirildi. Ne var ki Yavuz’un onarımı için hazırlanan havuz Yavuz’u taşıyamayarak çöktü. Ardından İhsan Bey´in Yavuz ´un onarımı için anlaştığı Fransız şirketi Penoit’e bazı ayrıcalıklar tanıyarak kendine çıkar sağladığı ortaya çıkınca, dokunulmazlığının kaldırılarak Yüce Divan´a sevk edilmesine neden olacaktı. İhsan Bey yargılanıp hüküm giydi ki bu genç Cumhuriyet tarihinde Yüce Divan’ın verdiği ilk mahkumiyet kararıydı. Soyadı Kanunu çıkarıldığında İhsan Bey’e Atatürk tarafından Eryavuz soyadı verildi.
Yavuz ise tüm bu olup bitenlerin ardından 1930 yılında donanma komutanının gemisi olarak sefere çıkmaya başladı. 19 Kasım 1938 yılına gelindiğinde Atatürk’ün naaşını Dolmabahçe´den alıp İzmit’e kadar götürme görevi Yavuz’a verildi yabancı ve donanmaya ait diğer Türk gemileri ile...
1950´ye kadar görevini sürdüren Yavuz bu tarihten sonra Gölcük yakınlarındaki Kavaklı´ya çekildi. 18 Aralık 1969´da, Süleyman Demirel Başbakanlığı´nda ki Adalet Partisi hükümeti döneminde Makine Kimya Endüstrisi´ne (MKE) satıldı.1972 yılında Yavuz’u ziyaret eden tarihçi Peter Liddle gördüğü hüzünlü manzara için “karaya vurmuş soluyan bir balina gibi üzüntü verici ölüme terk edilmişliği içinde yine de ihtişamlıydı” dedi. 7 Haziran 1973’e gelindiğinde 60 yaşını aşmış Yavuz Zırhlısı da hikayesinin sonuna geliyordu. Önce törenle donanmaya veda etti. Silahları ve teknik parçaları çıkarılan gemini sökümü 1976 da sökümü tamamlandı. Almanya’da doğup döneminin en şanlı savaş gemisi olarak anılan be heybetli gemi hikayesi jilet yapılmak için İtalyanlara satılması ile son buldu.
Cevapla
#2
verdiğin bilgiler için sağol oldukça ilginçti
Bul
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi