Yorumları: 3,383
Konuları: 301
UYARI
Tekne satın almak isteyen amatör denizcilerin dikkatine:
Satın alacağınız kullanılmış teknenin ÖTBsi yoksa almayınız.
ÖTBsi olmayan kullanılmış tekneler için noter satış senedi düzenlenemez. Bu nedenle, teknenin sahibi, devirden önce ÖTB almakla yükümlüdür. Ancak bundan sonra noter satış senedi ile tekneye sahip olabilirsiniz. Sitemizin Yeni Bilgiler bölümünde yer alan Özel Tekne Alımı ve Satımı hakkında açıklamayı inceleyiniz.
Tekneyi devraldıktan sonra ÖTByi yenilemeniz ve kendi adınıza düzenletmeniz gerekir.
Alacağınız tekne yeniyse, faturası ile birlikte mutlaka CE belgesi de olmalıdır. Faturası ve CE belgesi olmayan tekneleri kaydettiremezsiniz, ÖTB alamazsınız. ÖTBsi olmayan tekne ile seyre çıkamazsınız.
ÖTB, sadece boyu 2,50 24 metre arasında olan özel tekneler adına düzenlenmektedir.
Teknenizin boyu 2,5 metreden kısa olsa da kullanmak için ADB sahibi olmanız gerekir.
Yorumları: 40,692
Konuları: 1,884
afala bu önemli gerçekten ben bogaza tekne sokmadıgım için hiçbir evragım yok bogazda avlanmayı düşünüyorum evrakları nereden nasıl alacagım neler gerekli ögrenmem lazım bu kısaltmaların açılımı nereden alınacagı gibi bilgileride verirsen herkes faydalanacaktır teşekkürler güzel konu
Yorumları: 3,383
Konuları: 301
ilk başta torınıto belgesi ve faturası olacak teknenin yada sahiplık belgesi.Ondan sonra balıkçı motoru ise yesil kağıdı olacak su ürünlerinden .birde motorun faturası olması lazım bildiyım kadarı ile..
Yorumları: 5,855
Konuları: 245
vay bee ortalığı belgeler sardı.AFALA bu ne kadar çok belgedir.Bu belgeleri almak için çok zaman alıyor mu.yani tekneyi alınca hemen denize açılmak olmuyormuş öyleyse.Tatlısuda kullanmak için ufak boylu tekne veya fiberde böyle bir sorun var mıdır.İnan şimdiye kadar hiç bir fikrim olmadı.
Benim teknem ruhsatlı 1 haftada hallettim işlerimi sıralamayı takip edince kolay oluyor. önemli olan evrak ve belgeleriniz tam olsun.
valla motorlarımın ikiside faturalı teknelerimde faturalı ama şu ''bl''olayım yok ruhsatım yok ama bogazda ve trafikte olmadıgım için pek gerek görmedim 30 senedir teknemiz var tek sorun olmadı ama almak lazım tabii
Nihat
Şimdi teknemim faturası ve motorumun faturası var diyorsun ya.
O zaman şöyle diyelim. Motorlarının kaç HP Olduğunu bilmiyorum. model yaşlarınıda bilmiyorum ama,
Eğer 9 hp den ufaksa ve tekne faturaların da 2005 yılı mayıs ayından önceye aitse CE belgesine ihtiyacın olmadan bunları ruhsatlayabilirsin.
motor faturan ve tekne faturan ile beraber bir dilekçe ekinde istanbul liman başkanlığına adresi fındıklı mimarsinan üniversite karşısında mavi bina...
bu evrakları götürüyorsun dilekçe ekinde, dilekçe örneği verdiğim linkte mevcut. teknene sörvey geliyor beyanların doğrumu diye bakıyor ölçüyor. bu işlemler ücretsiz.
motorun 9 hp den ufaksa maliyeye yazı yazıyor vergiden muaftır diye nakil vasıtaları vergi dairesinden yazı getiriyorsun eğer HP yüksek ise vergiliyorlar. geçmiş dönemden başlayarak değil müracaat tarihinden itibaren yani eskiye dönmüyorlar.
o yazıyı alıyorsun liman başkanlığına geri getiriyorsun ÖTB özel tekne belgen 2 gün sonra elinde işlem bundan ibaret, biliyorsun bu belge olmadan denizde dolaşırsan ceza kesme ihtimalleri yükseliyor yada tekneni bağlayıp götürebiliyorlar. Zaten bu belgenin tonilato denize elverişlilik vs gibi hiçbir evrağada ihtiyacı yok. liman sınırlaması olmadan istediğin her yerde kullanabiliyorsun aynı araba ruhsatı gibi.
Sahil güvenlik geçen sabah samatya liman ağzında durdurdu beni.
saat 07.00 sularıydı iyi günler merhaba dedik hemen evraklara elimi uzattım. gerek yok dedi bir poşette duruyordu.
1- ÖTB Belgesi
2- Avlanma Ruhsatı
3- Tekne kullanma Belgesi.
Bunlar yanında oldumu problem yok. fakat görevli arkadaş livarlarıda kontrol etme hakkına sahip 34 çift palamut vardı. Baktı ve iyi günler dedi uzaklaştı gitti. Denizde korkulu rüya görmektense evraklar tamam olmalı.. bence tekneye sahip bütün arkadaşlar bu işlemlerini halletsinler.
Bu konu ile ilgili bir konu açıp detaylı olarak işlemler listesini sıralayacağım
sevgiler....
sevgili ilker
sana gelince bu belge iç sularda göllerde bile gerekli ama detaylarını açacağım konu altında toplayacağım bir muafiyet vardı galiba hatırladığım kadarıyla
teşekkürler aliço motorlarımın biri 6hp o yırttıyor vergiden digeri 10 hp ama üstüne 10 yazıyorlar aslında 9,9geçiyor faturalarda o da yırtıyor o yüzden diger işlerede vakit ayırıp ugrasmam lazım aslında 30 senedir kimsenin başına gelmedigi için bişe yapan yok biz hemen hemen 40kişiyiz 40 teknede tek vukuat yok allaha şükür teki bile kontrole girmedi sahil güvenlik geziyor ama kontrol eden olmadı ama evrakları tamamlıyacagım resmi olsun herşey ben sevmem korkulu rüyayı teşekkürler tekrar iyiki afala ve senin gibi tecrübesi bol dostlarımız var rastgeleeeee