Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mantar Lezzetleri
Değerli Arkadaşlar...

Bu dönem yağmur alan ormanlarda bazı bölgelerde mantar üreme mevsimidir.Ormanda ,ağaç yapraklarının altında oluşan bu çok değerli mantarlar dış ülkelerde çok büyük bedeller karşılığında yenilirken bizde maalesef böyle bir kültür oluşmadığı için fazla tüketilmemektedir.

Mantarlar mutlaka bilen ve bu işin ehli olan uzman kişiler tarafından toplanmalı ve ancak bu şekilde yenmelidir.Halk arasında "üzerinde hayvan gezen ve hayvan tarafından yenen mantarlar zehirsizdir" gibi bir inanış varsa da bu bilimsel olarak doğrulanmamıştır.

Her zararsız mantara bire bir benzeyen bir zehirli mantar vardır.Bunlar arasında ayrım uzman işidir.Bu tarif ile olmaz..Mutlaka uzun tecrübe veya eğitim gerektirir..

Ben de bu fırsatı değerlendirerek yemek üzere mantar topladım..Aşağıda resimleri görülmekte olan mantarlardan en alt resimde dört ayrı çeşit mantar bulunmaktadır.Konu çok hassas olduğu için uyarılarımı hoş karşılamanızı dilerim..

Nasıl yiyeceğimize de sonra karar veririz...

Sevgiler...

Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri

Bul
Mantar konusu gerçekten uzmanlık isteyen bir konu Ahmet abi.
Bu konuda bilgisi olmayan arkadaşlar için çok tehlikeli olabilir.
Paylaşım için teşekkürlerAlkis
Kısa bir anı;
Bir işimiz sebebi ile Çeşme'nin bir köyündeyiz.
Bir mola sırasında ustalardan biri ağaç altlarından sizin ikinci fotoğrafta koymuş olduğunuz kahverengi mantarlardan evde yemek için toplamış.
Saolsun bana da toplamış.Bahadır bunlar ciğer tadında enfes olur diyerek verdi.
Kırmamak için aldım eve geldim.Hanımla ya zehirliyse diye içimize bir kurt düştü.Anlamıyoruz.
Baktım ertesi günü usta nasıldı diye soruyorSmile
Dedim sen yedin mi?Tabii çok güzeldi dedi.
Ben de güzeldi dedim ama biz bir türlü karar veremediğimizden çöpe atmıştık.
Anlayacağınız biz hala kültür mantarına talimHappy
İnsanlar başaklara benzerler; içleri boşken başları havadadır, doldukça eğilirler.(Montaigne)

Ava ve avına saygı duyan tüm dostlara rastgele...
Bul
vallahi bu iş ustalık ister fakat her zaman tehlikeside vardır..1 -2 .resim tamam ama ben 3. resimdekileri toplamazdım vardır bir bildiğin afiyet olsun abicim....Bobobende çok severim mübarekleri közde bir harika olurBoboBobo
şamandıran battığında yüreğin hopluyorsa her
şey yolunda demektir

"Atatürk'e dil uzatma sebepsiz
Atatürk olmasaydı
Baban Yorgo olurdu şerefsiz"
[url=http://imageshack.us][/url]
Bul
araphüso26 yazdı:vallahi bu iş ustalık ister fakat her zaman tehlikeside vardır..1 -2 .resim tamam ama ben 3. resimdekileri toplamazdım vardır bir bildiğin afiyet olsun abicim....Bobobende çok severim mübarekleri közde bir harika olurBoboBobo

Sevgili Hüseyin...

Üçüncü resimdeki mantarlar tüm dünyada en çok rağbet gören ve bolet mantarı olarak bilinen (ayı mantarı) mantarlardır.İtalyanlar bizden ucuza alıp tüm dünyaya satarlar.Orada porsiyonu en az 100-150 dolardan verilir.Kırmızı olan literatürde sezar mantarı ,bizde ise padişah mantarı denen mantardır.Bunlar daha az talep görür ama bence çok lezzetlidir.

HER İKİ TÜRÜN DE ZEHİRLİ BENZERLERİ VARDIR.
Bul
Mantar toplamak erbabının işi,anlamadığımdan mantar kültürüm zayıf.Yiyenlere afiyet olsunSeerf
Bornova - izmir
Bul
ahmet abi cok guzel bır paylasım olmus abımle ben çayır mantarından başka mantar yemiyoz korkudan tabi ama bundan sonra toplucam sana gostercem eger yenirse yicem abi sen baya bılgılısın bu konuda saygılar:
NE MUTLU TURKUM DIYENE.
HER ERKEK DOĞASI GEREĞİ AVCI DOĞAR
[Resim: 3796.jpg]
Bul
ahmet abi paylaşımın için teşekkürler dediğin gibi toplaması tecrübe ve ustalık gerekir ben sadece pazardan cintar alıyorum onuda satankişi tavata yiyiyor garantili satışAlkisAlkis
Bul
çoçukken çocukluk yapar toplar toplar yerdik şimdi cesaret edemem,işi iyi bilmek lazım nasıl bilmeyen biri trakonyanın görünüşüne aldanıp tuttugunda zehirleniyorsa buda aynı mesele.kültüre talim yani Gulumse
Bul
Bence de çok riskli bi yiyecek bende çok severim , bende toplarım ama bilgili insanların bile zehirlendiğini gördüm şahsen . yenilebilir mantarın yanın da başka zehirli bi mantar varsa sporların bir birine geçmesi vasıtası ile yenilebilir mantar bile zehirli olabiliyor bildiğim kadarı ile aman çok dikkat edelim mantar yiyelim derken sağlık tan olmayalım.
Şerif Eren
YALOVA
[Resim: image.php?type=sigpic&userid=340&dateline=1263107994]

Deniz benim için Hayattır.
=0RTAM SANAL AMA DOSTLUKLAR GERÇEK=
Bul
doktor yazdı:Bence de çok riskli bi yiyecek bende çok severim , bende toplarım ama bilgili insanların bile zehirlendiğini gördüm şahsen . yenilebilir mantarın yanın da başka zehirli bi mantar varsa sporların bir birine geçmesi vasıtası ile yenilebilir mantar bile zehirli olabiliyor bildiğim kadarı ile aman çok dikkat edelim mantar yiyelim derken sağlık tan olmayalım.

Sevgili Eren..

Bir çok konu yeni keşifler ile eskiden bilindiği şeklini kaybediyor.Özellikle mantarların çoğalması konusu gelişen sektör ile yeni bir çok gelişime sahne olmuş durumda..

Mantarlar üremeleri bakımından tüm canlılardan farklı yapıdadır.Çoğu eşeysiz üreme işlemi yapar.Erkek ve dişi organı yoktur.Tek başına çoğalabilir.Başka bir mantardan bir şey almaz. Başka mantara bir şey vermez.Kendi sporunu üretir ve hücre bölünmesi ile ve başkalaşım geçirerek çoğalır.

Zehirli ve zehirsiz mantar yanyana olduğu halde dahi birbirine katkısı olamaz.Ben bir çok zehirli mantar yanından zehirsiz olanı aldığımı bilirim.

Ama bugün zehirsiz olanların dahi hep böyle kalacağı konusunda bir garanti yok.Veya Türkiyede zehirsiz olan mantarın İsviçre de zehirsiz olma garantisi yok.Bunun dışında ,yapı olarak ağır metalleri bünyesinde topladığı için diğer türlü zehirlenme riski dahi olabiliyor.Toplandığı bölge dahi çok önemli..

Kısaca bu konu çok tehlikeli ve asla tam garanti verilemeyecek bir konu...

Ama çok lezzetli olduklarına ben şahitim...Happy

Katkılarına teşekkürler..Sevgiler...
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi