Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
haftayı kapattım..
Bugün Nihatla gerçek anlamda tanışıp tsirtleri teslim aldım.. kendisine birkez daha ilgi ve alakası için teşekkür ediyorum..
onunda, benimde aklım denizde, balıklardaydı..
saat 17:oo yi geçerken meraya ulaştım...birkaç zıpkıncı arkadaş çıkmış muhabbet ediyordu..
merada balık olacağı süpheli olsada...herkesin kısmeti ayrı sonuçta...
rüzgar yoktu, fakat yoğun bir solağan ve akıntı vardı, benden önce yüzen arkadaşların merayı bozduğu doğal ve malumdu..
yinede suya girdim(solungaçları ıslatmak yeter)

ciddi dip akıntısı ve dalga gelen tek ispendeğe karavana atmama yardım etti...o meraklı meraklı bakınırken ben tutunacak yer arıyordum Smile
ilk sargozada karavana atınca..keyif kaçtı Sad
dahada yakın ve garanti atışlarla iki iri sargozu vurdum,
dönmeden önce son inişi yaptım..iki sargoz geldi...vurmak istemedim..başka birşeyler olduğunu hissediyordum..bu arada yoğun karışıklık kuyruk seslerini duymamı engelliyordu...sargozlar son atış fırsatlarını verip ben ilgilenmeyince ...amaan sende diye bulanıklığın içine doğru süzüldü...zaten nefes bitmiş..biraz hızla yukarı çıkarken 3-4 m solumda 4-5 tanesini görebildiğim levrekler(onlar bana yaklaşmış, ben farketmemişim)
bir anda kuyruk vurup kayboldu..
çok aradım, çağırdım birdaha göremedim..

klasik tabir kaçan balık büyük olur..
klasik tabir olsada..benim söyleyeceğim tekşey..daha sonra o an aklıma ilk gelen görüntü..

belgesel kanallarında gördüğüm..bozkırlarda dolaşan bizonlar gibiydiler.....
olmadı..gerçekten olmadı..her zaman görülecek balıklar değildi...

dönüşte tek gelen sarıkulak, son atışın boşa gitmemesi içindi..

Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri

Balık çağırmayı bilmem, onlar beni çağırır...
13-11-1971
Can ARSLAN-İSTANBUL
Bul
Can levreklerin daha zamanı varmış, ne diyelim.
İnşallah bir dahaki sefere.Ufak tavalıklar çıkmış.Boş çıkmamışsın sudan.
Afiyet olsun.Rastgele...AlkisSeerf

Can ARSLAN yazdı:rüzgar yoktu, fakat yoğun bir solağan ve akıntı vardı, ..

Solağan nedir Can?
İnsanlar başaklara benzerler; içleri boşken başları havadadır, doldukça eğilirler.(Montaigne)

Ava ve avına saygı duyan tüm dostlara rastgele...
Bul
yinede güzel av olmuş birde levrekle süslenseydi süper olurduAlkis sargozla karagöz arasında bir fark varmı?
şamandıran battığında yüreğin hopluyorsa her
şey yolunda demektir

"Atatürk'e dil uzatma sebepsiz
Atatürk olmasaydı
Baban Yorgo olurdu şerefsiz"
[url=http://imageshack.us][/url]
Bul
kasap100 yazdı:Can levreklerin daha zamanı varmış, ne diyelim.
İnşallah bir dahaki sefere.Ufak tavalıklar çıkmış.Boş çıkmamışsın sudan.
Afiyet olsun.Rastgele...AlkisSeerf

teşekkürler

Solağan nedir Can?

solağan-sulugan...derin dip dalgası diye bilirim..
rüzgar yoktur, suyun yüzeyi çarşaf gibi..fakat 2m lere ulaşan sakin düzenli aralıklı dalgalar..

netten buldum Smile yapıştırıyorum Smile

-Genelde fırtınalardan sonra ortaya çıkan dalgalar. Kalıntı dalgalar olarak ta isimlendirebiliriz. Doğu Karadeniz'de şehir dilinde solurgan balıkçı dilinde "galaş denizleri" olarak adlandırılır.
Not: Karadeniz yöresel denizci dilinde dalga karşılığında denizler, akıntı karşılığında sular terimleri kullanılır.

Solağana neden olan fırtınalar solağanın olduğu kıyılarda gerçekleşmemiş olabilir. Yani açıklarda esen fırtınaların yada denizin karşı kıyılarında esmiş fırtınaların kalıntı dalgaları da solağan oluşturabilir.

Solağanlar kıyı çizgisinde önemli değişikliklere neden olabilir. Örneğin hiç olmadık bir yerde yeni bir kumsal ortaya çıkabileceği gibi, yıllardır insanların yüzdüğü bazı kumsal ve plajlardaki kum denizin içine çekilebilir.

-rip yani girdap dalgaları /akıntıları başka bir konudur.
Dalgaların kumluk sahillerde kıyıya paralel sığ alanlar olan "ada" yada "Cana" denilen kum tepelerinin arkasına su yığması ve belli bir süre sonra bu kum tepeciklerinin biriken suyun basıncına dayanamayarak bir bölümünden yarılmasıyla suların açığa doğru akmasıdır.

-sloğan(sologan diyorlar onlar)dalga kıyıya doğru giderken dalganın arkasında acayip büyük bir boşluk oluşumu ve yeniden bir dalganın da o boşluğun üstünden geçtiğini anlattılar.
hatta adam bazen kayıklar sologana yakalanıyor dedi.
yani;dalga kayığın altından geçiyor,sonra kayık boşluğa yani alçağa iniyor sonra da bir dalga kayık alabora oluyormuş.
tabi adamlar onun da tekniğini öğrenmişler.
Mesala bir kayık denizde bu durum ile karşılaştığında: kayıkla dalgalara çapraz giderek kıyıya anca çıkabildiklerini söylediler.
BU yutma olayından bahsettim.
Onu da şöyle anlattılar:
kıyıdan denize doğru esen rüzgarlar vardır. bu rüzgar "lodos" dur.
eğer bir kayık veya bir insan bu durumla karşılaşırsa,rüzgar onları sürekli açığa itecektir.Mesala insan ne kadar kulaç atarsa atsın yine de kıyıya gelemiyor.
kayık belki kıyıya tam gaz vererek gelebilir.

-Solugana ölü dalga da denir.
Ölü dalga, adı üstünde , çatlayıp kırılmaz.Devenin hörgücü gibi denizin üstünde yuvarlanıp gider, tekne de hiç dalga darbesi duyulmadığı halde sallanıp durur.
Ölü dalga veya solugan, denizde rüzgar olmadığı zaman görülür.

Dalgalar, rüzgarın etkisiyle oluşur.Rüzgar hızlandıkça su kütlesine uyguladığı itme etkisi ve dolayısıyla dalga da büyür.
FAkat sadece rüzgar hızı, dalganın büyüklüğü için yeterli, değildir.Aynı zamanda belirli bir mesafeye de ihtiyaç vardır.
Bunu şöyle anlayabiliriz.Uçaklar için pist uzunlukları, nasıl gerekliyse,kuğular, küçük su birikintilerinden nasıl havalanamazlar ve havalanmak için uzunca bir mesafe su yüzünde ayaklarını da kullanmak zorundaysa dalga öyle, büyümek için uzun bir mesafeye ihtiyaç duyar.
Karadeniz'de 5-6 m yüksekliğinde dalgalar oluşabilir de Marmara'da 3-4 m.de kalır.
Daha doğru bir deyişle, Karadeniz ve Akdeniz'de aynı rüzgar etkisi altında Marmara'ya göre daha büyük dalgalar oluşur.
Solugan veya ölü dalga ise rüzgar yokken uzaklardaki etkilerle taşınan su kütlesidir.
13-11-1971
Can ARSLAN-İSTANBUL
Bul
Can ARSLAN yazdı:solağan-sulugan...derin dip dalgası diye bilirim..
rüzgar yoktur, suyun yüzeyi çarşaf gibi..fakat 2m lere ulaşan sakin düzenli aralıklı dalgalar..

Teşekkürler Can, bir şey daha öğrenmiş oldumGulumse
İnsanlar başaklara benzerler; içleri boşken başları havadadır, doldukça eğilirler.(Montaigne)

Ava ve avına saygı duyan tüm dostlara rastgele...
Bul
Sevgili Can..

Detaylı anlatımın için verdiğin emeğe teşekkür ederim..Şansın açık olsun..Rastgele...
Bul
araphüso26 yazdı:yinede güzel av olmuş birde levrekle süslenseydi süper olurduAlkis sargozla karagöz arasında bir fark varmı?

teşekkürler..

benim aynı aileden avladığım üç tür var sivriburun, sargoz-baltabaş ve karagöz
sonuçta hepsi karagöz ailesi..
birde marmarada ve çanakkale taraflarında avlanabilen ıskatari-maviş-ıskatarya var resimleri ekliyorum..

ilk resimde eşkinaları yanındakiler karagöz en belirgin özelliği, kuyruk ve ensede siyah bant.

ikinci resimde sivrilerin yanında sağ altteki iri sargoz kuyrukta tek siyah bant, alt çene daha geride..

üçüncü resimde sivriburun, ağız yapısı tam sivri..dikine çigiler..alt ve üst çene aynı paralelde..

son resim ıskatari-maviş (resimdekini ben avlamadım) renk, göz yapısı, daha yuvarlak hatlar ve çene yapısı ile ayrılabilir.

not: forumda bir arkadaşda avlamıştı olta ile(avcılar tarafında), (maviş olduğunu belirtmiştim)karagöz diye ısrar edilince üstelemedim

Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri

13-11-1971
Can ARSLAN-İSTANBUL
Bul
Bilgilendirme için teşekkürler Can.Haftayı levrekle kapatsaymışın iyi, olacakmış bidaki dalışında inşallah,kefal ve sargoslarda iyiymiş afiyet olsunAlkisSeerf
Bornova - izmir
Bul
kasap100 yazdı:Teşekkürler Can, bir şey daha öğrenmiş oldumGulumse

ben teşekkür ederim,
13-11-1971
Can ARSLAN-İSTANBUL
Bul
aygroup yazdı:Sevgili Can..

Detaylı anlatımın için verdiğin emeğe teşekkür ederim..Şansın açık olsun..Rastgele...

teşekkürler, rastgele

orhanekmekci yazdı:Bilgilendirme için teşekkürler Can.Haftayı levrekle kapatsaymışın iyi, olacakmış bidaki dalışında inşallah,kefal ve sargoslarda iyiymiş afiyet olsunAlkisSeerf
öyle olacaktı.. olmadı Smile
kısmet değilmiş
teşekkürler
13-11-1971
Can ARSLAN-İSTANBUL
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi