Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trofe Kavramı
Değerli Arkadaşlar..

Hepimizin muhtelif amaçlar ile kullandığı bir kelime vardır..Trofe kelimesi..Bir çok yerde incelediğim kadarı ile beni hayrete düşüren bir durum ile karşılaştım..Google’de yaptığım bir araştırmada ,muhtelif forumlarda herkesin kendi kafasına göre mantıklı gelen çözümü doğru imiş gibi gösterdiğini fark ettim..
Kimisi çok yaşamış balık olarak tarif ederken kimisi bir kişinin tuttuğu en büyük balık diyordu.Başka biri aynı cinsin tutulan en büyük örneği diyor başka biri çok daha farklı konuşuyordu..Üstelik bunlar kabul görmüşlerdi.
Konuya önce trofe kavramının ne olduğunu açıklayarak başlamak gerekmektedir.Uzun yıllar boyunca tüm dünyada avlanan avcılar ,devamlı sürecek türde bir rekabet geliştirmek için ,tüm dünyada kabul gören bir sisteme göre bir yarışma düzenlerler.Bu sistemde bazı hayvanların bazı organlarına, belirli cetvele uymak kaydı ile puanlar verilmektedir.
Bu puanların verilmesi çok ilginç kriterlere bağlıdır..
Mesela bir ayının postuna puan verilirken eni ve boyu ölçülmesinden sonra ,tırnakların sağlamlığı çok fazla puan değerine sahip bir kriterdir.Keza tüylerin mm olarak uzunluğu bir katsayı ile çarpılarak çıkan sayı puan olarak toplama ilave edilmektedir.
Bir yaban kedisi postunun kuyruğundaki siyah halka sayısı önemli miktarda puan alırken ,bir karaca boynuzunun kök kısmındaki , güllenme tabir edilen oluşun ilave puan getirmektedir.
Kurt postu trofe olarak puanlanırken, porsuk ve tilkinin sadece kafatası değerli olmaktadır.Domuzun dişinin ölçüleri dışında temizliği ek puan almaktadır.

Netice olarak trofe tabiri kara hayvanlarının ,önceden tayin edilmiş kriterlere göre en güzel ,en büyük ,en kaliteli olanını ele geçirme anlamında bir yarışma sistemi olarak ortaya çıkmıştır.

Balıkta herhangi bir kritere göre trofe sistemi diye bir şey yoktur.Kara avından esinlenerek en büyüğe layık görülen bir unvan gibi kullanılmaktadır.Ama kara avında trofenin kanıtı vardır.Bir post ,bir boynuz veya bir diş gibi…Kara avındaki trofe sahipleri aldıkları puanı elindeki materyal ile hak ettiklerini övünerek anlatırlar.

Balık avında böyle bir şey yoktur.Büyük bir balık tutan şu kadar kilo deyip bir resim göndermekte ve konu kapanmaktadır..

Balıkta trofe kavramını uygulayabilmek için her balıkta zamanla bozulmayacak ama balığın yapısı hakkında fikir verecek ve saklanabilir unsurlar tayin edip aynı şekilde bir puanlamaya tabi tutulması gerekir.

Bu unsurlar her balıkta farklı kısımlar olabilir.Mesela bir köpek balığında tüm çene olurken bir vatoz’da kuyruk dikeni ,bir turna da komple kafa olurken bir kırlangıcın yan yüzgeci olabilir..

Konu sadece muhabbet amacı ile ve fikir alışverişinde bulunup eksik bilgilerin tamamlanması amacı için yazılmıştır.

Örnek teşkil etmesi amacı ile bende olan bir yayın çenesinin resmini sunuyorum..

Sevgiler..

Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri

Bul
boş ver be abicim
tutturmuşuz bir yol gidiyoruz
işimiz muhabbet
biraz daha abartırsak
isyavritin bile trofesini buluruz
maksat neşemiz yerinde olsunSiyirdim
Bul
istarvrit olsa daha iyi isparoz olmasın Siyirdimahmet abi paylaşımın için teşekkürler.AlkisSeerf
Bul
Ahmet abi paylasim icin tesekkurlerSeerf
Bul
Bilgilendirme için teşekkür ederiz Alkis Ben trofeden daha çok kallavi kelimesini kullanmayı seviyorum ama alışkanlıktan dolayı ister istemez kaçırıveriyorum Siyirdim
" Çoğu zaman mesele Tanrı'nın ne olduğu değil , bizim onda ne gördüğümüzdür.Sevgi dolu olanlar merhameti görür , zalim olanlar şiddeti . Zeki olanlar aklı görür , aptal olanlar kör inancı , alimler bilimi görür , cahiller mucizeyi "
Bul
ahmet abi biz amatörler için bence 3 kg üstü her balık trofe sayılmalı,
tabiki her insanın kendi trofesi tuttugu en büyük balıktır.
3 kg luk bir balıgı tekneye veya kıyıya almak herkesin harcı olmadıgına göre bence 3 kg üstü her balık trofe olarak anılmalıdır.3 kg altındaki balılarada trofe dersek trofe trofelikten çıkar.
birkaç örnekte benden olsun Gulumse

Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri

Bul
thunderbolt yazdı:Bilgilendirme için teşekkür ederiz Alkis Ben trofeden daha çok kallavi kelimesini kullanmayı seviyorum ama alışkanlıktan dolayı ister istemez kaçırıveriyorum Siyirdim
nedim gönder bir kallevi gözümüz bayram etsinSiyirdimSeerf
Bul
ahmet abi biz amatörler için bence 3 kg üstü her balık trofe sayılmalı,
tabiki her insanın kendi trofesi tuttugu en büyük balıktır.
3 kg luk bir balıgı tekneye veya kıyıya almak herkesin harcı olmadıgına göre bence 3 kg üstü her balık trofe olarak anılmalıdır.3 kg altındaki balılarada trofe dersek trofe trofelikten çıkar.
birkaç örnekte benden olsun Gulumse
nihat katılıyorum.AlkisAlkis
Bul
yycolak yazdı:boş ver be abicim
tutturmuşuz bir yol gidiyoruz
işimiz muhabbet
biraz daha abartırsak
isyavritin bile trofesini buluruz
maksat neşemiz yerinde olsunSiyirdim

Sevgili Yalçın...

Dedik ya yazının sonunda "işimiz muhabbet" diye...Bak bir konu açtık.Nihatta ne trofeler çıktı..Happy

İlginize teşekkürler...
Bul
buda benden ..
eskilerden ama..musadenizle

[Resim: picture.php?albumid=224&pictureid=1585]
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi