Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dikey Seğirtme(Vertical Jigging)bazı resimler
Değerli Üyeler
Son zamanların güncel ve güncelliğini koruyacak av şekli Dikey Seğirtme avcılığı,hernekadar Japonlar tarafından tekrar ele alınıp,bazı önemli ilaveler yapılarak Dünya Olta avcılığına lanse edilmiş olsada,iddia ederimki esas menşei İstanbul Boğazı tekne avcılarının yarım asır kadar öncesinde uyguladığı randımanlı bir av yöntemidir.
1967 senesinde Üniversite tahsilim için İstanbula geldiğimde dikkatimi çeken bu avlanma şekline sonradan vakıf olup,hem tekneden ve hemde kıyıdan yatay seğirtme avı ile avlandım,haylide başarı sağladım.
Hatırımda kalan anılarımdan birisi ise Nihat Kardeşimin mesajında bahsi Geçen Cambaz Ali lakaplı malzeme satıcısının o günlerdeki Kanlıca kıyı avında yapıştırdığı Toriği kıyıya alma çabasıdır.
Benim ise son dikey seğirtme avım,1980 mevsiminde Salı Pazarı açıklarında Kuruçeşmeli Sinanla gerçekleştirdiğimiz avımızdır.Hatırladığıma göre 6 adet iri palamutu bu yöntemle avlamıştık.
O günlerdeki seğirtmelerin esası şu şekildeydi.Tekne avlarında genelde Torik Seğirtmesi denilen incece uzun,kurşundan mamul,alt tarafında tek adet 3'lü çarpma iğnesi bulunan,avlanmadan önce kalın cam çubuklarla mazgallanıp,sonrasında küçük penicilin şişelerine doldurulup,ağzı yumuşak güderi parçasıyla örtülmüş civayı silkerek güderide açılmış ince deliklerden seğirtmeye dökülerek parlatılıp yapılan bir av şekliydi.
Bu işlem beş on dakikada bir tekrarlanır,ayrıca bir kadife yada güderi parçasıyla tekrar ovalanıp,cıvıl,cıvıl parlaklığı tekrar elde edilip ava devam edilirdi.Yoksa kurşun seğirtme parlaklığını kaybeder ve cazibesini yitirirdi.
Boylarına göre iri ve ağırlarına Torik,daha ufak boyutlarına ise palamut seğirtmesi denilirdi.Ayrıca yünlü tabir edilen,uc kısmına çift horoz teleği ilave edilmiş tipleride vardı ve iyi iş görürlerdi.Sahil avında ise uzun üçgen prizma şeklinde olanları kullanılır ve ince kısmında tek ve hayli iri bir iğne sapından gömük şekilde monte edilmiş olurdu.
Kıyıdan genelde bunlarla şimdilerde örneği pek seyrelmiş iri kofanalar,arada Toriklerde alınabilinirdi.
Avlanılma şekli ise bugünlerin av şekline hayli benzerdi.
Mazgallanıp civa ile iyice parlatılan seğirtme balık vaad eden sulara koyverilir,balık suyuna ermesi beklenilir,sonrasında hızla 5 yada 6 kulaç yukarı alınır,bir nefes alınır tekrar bir,iki kulaçdaha yukarı çekilirdi.
Sonrasında seğirtme tekrar koyverilirdi.Balık genelde bu esnada oltaya binerdi.
Şeklinin iri bir hamsiye benzediğini söyleyebiliriz.Kıyı seğirtmeciliğinde ise,genelde elle atılan sahte az iner sonrasında hızla çekilir ve bu şekilde avlanılırdı.Şeklinin ise istavriti andırdığı sanılırdı.
İşte Japonlar bu yöntemi ele alıp,üzerlerine göz ve cezbedici pırıltılar ilave ederek,üstelik şeklinde bazı değişiklikler yaparak,Speed,Flatside gibi aksiyona tesir eden hale getirmiş ve neredeyse olta balıkcılığında yeni bir devrin başlamasına sebep olmuşlardır.
Yurdumuzda Alaçatı bölgesinde Yunanlılarında katılımıyla her yıl bu yöntemle avlanılarak yarışmalar yapılmaktadır.
İşte bu yarışmalarda göze çarpan en önemli husus,kullanılacak teknenin,yardımcı FF ve GPS gibi elektronik cihazların,kamış,makara ve misinaların,jiglerin ağırlık tip ve renklerinin,hatta mazmozlama tekniklerinin önemi olmuştur.
Bütün bu hususlara sahip Yunanlılar kilolarca Balık yakalamışlar bizimkiler ise hayli geride kalmışlardır.
Bugünlerde yaşadığım yer ve yakın bölgelerde birçok oltacı yönteme heves edip,gözükapalı uygun olmayan malzemelerden edinip avlanma çabasındadırlar.
Profesyoneller ise teçhizatın hayli pahalı olmasından ilkönce kaynaklanan,sonrasında muhafazakar tabiatlarıyla desteklenen tavırları nedeniyle halen bu yöntemi küçümser görünmektedirler.
Ne yazıkki bazılarınca hayli kolay görünen bu yöntemin kaideleri tam olarak yerine getirilmedikce,başarı sağlanılması hayli zordur.
Zaten çevre oltacıların çabaları bugüne kadar hiçbir netice vermemiştir.
Zira sıradan kamış ve makara,uygun olmayan jigler ve misina,helede dilinden tam anlanılmayan FF ve GPS'siz uygulama yöntemin kıısır kalmasının sebepleridir.
Özellikle Ege Bölgesindeki Yunana ait adalar ve karasuları,ayrıca beynelminel sular,iri balıkların kısa sayılacak göçlerinde uğradıkları bölgelerdir.
Sularımıza ise bazen girerler ve av verirler.
Yöntem zordur,gözüpeklik,hırs,inat,azim ve dayanıklılık ister.Uygun tekne,motor gücü,teçhizat ve bilgi ister.
Asla attım ağzına gitti boğazına uygun bir av şekli değildir.
Avlarımızda kilometrelerce mesafe kat ettik.Hava yedik,rüzgar yedik iyice ıslandık ama yılmadık,asla jig mezarlığına dönen oltacılık pazarındaki malları kullanmadık ve netice aldık.
Yani özetle saydığım hususlara uygun avlanmayanların başarı sağlamaları hayli zor olacaktır.
Sevgi ve saygımla kalınız
Bul
[Resim: z2wr4.jpg]
Bul
[url=http://img6.imageshack.us/i/kopyasdscn1391.jpg/][/url]
[Resim: xcrvo2.jpg]
Bul
[/url]
[Resim: e6zvc3.jpg][url=http://imageshack.us]
Bul
bu jig ile av olayı çıktıgından beri aklımda tek birşey var oda uygun kayalık bölgenin bulunmaması durumunda bu av yönteminin verimli olmayacagıdır,
marmarada kanala çıkıp çok güzel balıklar tutulabilineceğini her zaman duyarım ve bu jig yöntemi ayrıca derin su avcılıgını denemeyi herzaman düşünür olmuşumdur.
yalnız tabiiki gerekli techizatı ve sahteleri biraraya getirsemmi diye kararsız kaldım çünkü istanbuldada kıyı avcılıgına heveslenip 2 adet lineaeffe kamış ve 2 adet okumanın makinesi ayrıca 1 spin kamış yanında şhimano makinesini aldım ama dogru düzgün vakit ayıramadım.en iyisi mevcut makine ve kamışlarla rastgele jig alıp açılıp denemeler yapıyım derken bu yazı buna hiç gerek olmadıgını hiç sevmediğim vede tasvip etmediğim cihazlarla bu avın mümkün oldugunu anladım,kendi tekne ve imkanlarımla bu avı yapmamam gerektiğinede şu anda karar verdim.
boğazda bir zaman siteden bir arkadaşımla kanal kaptırma tabir edilen yöntemle dikey çekerek palamutlar tutmuştuk çok güzel olmuştu heralde bahsettiğiniz eski yöntem bu olsa gerek.
ben yine babamdan öğrendiğim uzun olta gagalıklı sistemimle avlarıma devam edeyim Gulumse
resimlere bakmakla doyulmuyor bol balıklı avlarınız olsun saygılarımla.
Bul
değerli paylaşımlarınız için teşekkürler Vedat abi,

öncelikle yanlış anlaşılmış bazı hususların sizin ve forumdaki arkadaşlarımız tarafından düzeltilmesinden dolayı memnun olduğumu belirtmek isterim.

jigging konusundaki önerilerinizin bir çok arkadaşımıza yardımcı olacağını umarım, şahsen benim avlandığım merada böylesi bir av çok zor görünüyor Sad

saygılar.
Bul
Sevgili Vedat Ağabey...

Sen başka yerlerde ,ben başka tarafta...Bu sene de gelmedin..Ama Ağustos 15 ten sonra yanındayım..Tabii sen denize ,ben dağlara...

Balıklar muhteşem..Tebrik ederim..Ustalığın asla tartışılmaz..Verdiğin tüm bilgilere ve emeklerine teşekkürler..

Sevgiler ve saygılar..
Bul
LeVrEkCi yazdı:bu jig ile av olayı çıktıgından beri aklımda tek birşey var oda uygun kayalık bölgenin bulunmaması durumunda bu av yönteminin verimli olmayacagıdır,
marmarada kanala çıkıp çok güzel balıklar tutulabilineceğini her zaman duyarım ve bu jig yöntemi ayrıca derin su avcılıgını denemeyi herzaman düşünür olmuşumdur.
yalnız tabiiki gerekli techizatı ve sahteleri biraraya getirsemmi diye kararsız kaldım çünkü istanbuldada kıyı avcılıgına heveslenip 2 adet lineaeffe kamış ve 2 adet okumanın makinesi ayrıca 1 spin kamış yanında şhimano makinesini aldım ama dogru düzgün vakit ayıramadım.en iyisi mevcut makine ve kamışlarla rastgele jig alıp açılıp denemeler yapıyım derken bu yazı buna hiç gerek olmadıgını hiç sevmediğim vede tasvip etmediğim cihazlarla bu avın mümkün oldugunu anladım,kendi tekne ve imkanlarımla bu avı yapmamam gerektiğinede şu anda karar verdim.
boğazda bir zaman siteden bir arkadaşımla kanal kaptırma tabir edilen yöntemle dikey çekerek palamutlar tutmuştuk çok güzel olmuştu heralde bahsettiğiniz eski yöntem bu olsa gerek.
ben yine babamdan öğrendiğim uzun olta gagalıklı sistemimle avlarıma devam edeyim Gulumse
resimlere bakmakla doyulmuyor bol balıklı avlarınız olsun saygılarımla.

Sevgili Nihat
Hemen hergün karşınızda olmak niyetiyle sunduğum ilk raporuma gösterdiğin ilgiden dolayı teşekkür ederim.
Marmaranın halende bazı yerlerinde lüfer ve palamutlar eskiden olduğu gibi jigging yöntemine ilgi duymakta ve neticeler alınmaktadır.
Kıyıdan müsait derinliklerde yapılan bu kabil avlarda bahsi geçen çihazların hiçbirisine ihtiyac yoktur.Zaten kullanılan küçük jigler aynen kıyıdan kaşık atılır gibi atılmalı,sadece daha ağır olduklarından dibe takılmalarından sakınılmalı,sert kısa hamlelerle arada duraklayarak çekilmelidir.Hatta İstanbul Tuzla yöresinde tekneden mevsimlerin bazı kısımlarında tekneden usulünce yapılırsa jigginle trofe levreklerde alınmaktadır.
Yönteme tam vakıf olmadan,sadece yorumla bu yöntemin özellikle anaç balıkların neslini biitireceği görüşünün pekde geçerli olmayacağı,seninde belirttiğin bazı sebeplerle pekde mümkün görülmemelidir.
Belirli kaideleri yerine getirmek kaydıyla mevzi başarılar sağlanabilir.
Hemen her yeni şeye ilgi duyan,ancak tam anlamadan,bilmeden,öğrenmeden,çokda ciddiye almadan denemeye kalkmaya hevesli bir yapımız var.
Sonuçlar ise genellikle tersi olmaktadır.
Bakınız,her sene Çeşme Alaçatı bölgesinde özellikle YUnanlı avcılarında katıldığıi,hayli donanımlı,açık deniz avına müsait tekeeneler ve yeterli donanımla yapılan jigging avı yarışması yapılmaktadır.
Her seferinde Yunanlılar açık ara ile ilk sıraları almaktadırlar.Oysa donannımları yeterli olan bizim teknelerimiz sadece yukarıda bahsettiğim bazı sebeplerle çok geride kalmaktadırlar.
Bu Yunanları yaşadığım bölgede kıstırmak iserdim doğrusu.
Sizleri sair forumlardan hiçte aşağı kalmayacak ölçüde konu hakkındaki bilgilerimi,avlarımı,resimlerimi sunmayta devam edeceğim.
Belki ileri günlerin birisinde denemeye değer bulursunuz.
Raporlarıma resim eklemekte zorlandığım bir gerçektir.
Katılımlarıma geçmişte ivme kazandıramamamın baş sebebide buydu.
Sair V Bulletin Formatında forumlarda kolayca altından kalktığım ve alıştığım yöntem burada geçerli olmuyor ve aktarımlarımda zorlanııyorum.
İhtiyar dimağım ise hemen öğrenmeme mani olmaktadır.
Bu bakımdanda kusuruma bakmayınız.
Sevgi ve saygımla

Yöntemi hemen balıkların sonu geldi diye yorumlamanın pekde isabetli bir görüş olmadığı zaten anlatımdada belirtilmiş
Bul
meteor yazdı:değerli paylaşımlarınız için teşekkürler Vedat abi,

öncelikle yanlış anlaşılmış bazı hususların sizin ve forumdaki arkadaşlarımız tarafından düzeltilmesinden dolayı memnun olduğumu belirtmek isterim.

jigging konusundaki önerilerinizin bir çok arkadaşımıza yardımcı olacağını umarım, şahsen benim avlandığım merada böylesi bir av çok zor görünüyor Sad

saygılar.

Sevgili Orhan
Benim sadece tam bilmeden,öğrenmeden,inceliklerine vakıf olmadan konuyu kafadan yermek tarzı üzmektedir.
Asla partnerlerimi jiggige götürüp bunu üstelik meziyet saymak yerine,ülkemiz balıkcısınında dünyadaki her geçerli usule,ekipmana sahip olmalarına, arada iri balığa rastlamak ve tatminkar av yapma şanslarını elde etmelerine ,dolayısıyla bu konuda teşviğe,yardıma,hatta dahada ileri giderek bilfiil göstermeye ve avlatmaya amacım vardır.
On binleri dahi geçen anlatımlarıma,her sene ziyaretime gelen yüzü geçen hevesli kardeşlerime rağmen analaşılamamış olmak,tenkit edilebilir olmak beni üzmektedir.
Mazallah hep menf i düşünerek ve menfi sonuçlar alarak,gönüllerdeki balık avı ve doğa sevgisinin körelmesi ve hatta yok olmaya yüz tutması en büyük endişemdir.Nedeni ise denizlerimizi,göllerimiziakarsularımızı kollama ve korumadaki en etgili gücün hakiki amatör ruh olduğuna inanmaktayım.
Bu konuda maalesef mülki amirler,tebliğ koyucular,kollama ve korumayla vazifeli birimler,yetersiz,bilgisiz ve hatta umursamaz bir tavır içersindedirler.Aksi olsaydı mevcut su kaynaklarımızda gözlemlenen,hepimizin üzüldüğü acıklı durum ortaya çıkmazdı.
Söz veriyorumki,halende alabileceğimi umduğum tenkitlere rağmen yolumdan sapmayacak,forumumuza elimden geldiğince,bilgi içeren,şevk ve dinamizm veren anlatımlarıma devam edeceğim.
Bu fiiliyatımda forum kaide ve kurallarını zorlayacağım asla akla gelmemelidir.
Sevgiyle kalınız.
Bul
aygroup yazdı:Sevgili Vedat Ağabey...

Sen başka yerlerde ,ben başka tarafta...Bu sene de gelmedin..Ama Ağustos 15 ten sonra yanındayım..Tabii sen denize ,ben dağlara...

Balıklar muhteşem..Tebrik ederim..Ustalığın asla tartışılmaz..Verdiğin tüm bilgilere ve emeklerine teşekkürler..

Sevgiler ve saygılar..

Sevgili Kardeşim Ahmet
İster Fizanda olsakta,tam zıt yerlerde,gönüllerimizin,hevesimizin,balık avı ve doğa tutkumuzun,hepsinden önemli gönlümüzün bir olduğu gerçeği ortadadır.
Keşke hemen herkesle böylesine bir birlikte olabilmeyi doğrusu çok isterdim.
Gönlüm herkesi kapsayacak kadarda geniştir.
Geleceğin o günleri sabırsızlık ve ümitle bekliyorum.
Sevgi ve saygımla kal
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  jigging malzemelerim ANTALYALI07 32 8,438 23-06-2011, 19:11
Son Yorum: ANTALYALI07

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi