25-04-2011, 12:41
Bırakma Olta Takımları
Bırakma olta takımları, daha çok sinarit, orfoz, lahoz, akya, trança, levrek gibi kafalı olarak tabir ettiğimiz büyük balıkları yakalamak için düzenlenen ve bu balıkların avlarında da başarıyla kullanılan düzeneklerdir. Bırakma olta takımları avcıya her mevsimde, gece ve gündüz ayrımı yapmaksızın 24 saat boyunca av yapma imkanı verir. Bırakma takımlarının yemi 8 - 10 cm büyüklüğünde mutlak surette canlı balık olmalıdır. Bu takımları, düzeneklerinde bazı değişiklikler yaparak tekne ile derin sularda kullanabildiğimiz gibi karadan da çok sığ sularda kullanma imkanımız vardır. Ayrıca bu olta düzeneklerini yemleyerek, balık vereceğine inandığımız meralara indirdikten sonra başka balık avları ile de meşgul olabilme imkanının elde edilmesi, avcıya zaman bakımından da büyük bir avantaj sağlar. Yemlenerek meraya bırakılmış takımı gündüz 3 - 4 saatte bir, gece bırakılan takımı ise sabah gün ışırken kontrol etmek, yakalanan balıktan olmamak ve bozulan veya ölen yemleri yenilemek açısından faydalı olur.
Bu olta takımları ile zaman zaman çok iri balıklarda yakalamak mümkün olduğu için takımı oluştururken bu ihtimalide düşünerek kullanılacak malzemeleri sağlam, temiz ve yıpranmamış olanlardan seçmekte yarar vardır.
Bırakma Olta Takımının Oluşturulmasında Kullanılan Av Malzemeleri
Şamandıra : Genellikle 1 - 1.5 metre derinlikte kullanılan sığ su bırakma olta takımlarının şamandıraları; balık avlarında kullandığımız yumurta veya tenis topu büyüklüğündeki av şamandıralarından oluşturulur. Yakalanan balık irice olsa bile 1 kg civarındaki ayaktaşını ancak birkaç metre sürükleyip yorulacağı için küçük ebatlı şamandıra kullanılmasında bir sakınca yoktur. Ayrıca küçük şamandıranın görünürlüğü daha az olduğu için bırakma olta takımı yabancı kişilerin dikkatini çekmez ve takımın kurcalanmasının da bu surette önüne geçilmiş olur. Rüzgar, dalga, akıntı veya yakalanan irice bir balığın takımı bir miktar sürüklemesi sonucunda şamandıra su içinde kalarak görünürlüğünü yitirebilir. Tedbir olarak esas şamandıraya 1 kulaç uzunluğundaki misina yardımı ile aynı büyüklükte ikinci bir işaret şamandırasının bağlanması yeterli olur. Esas şamandıra söz konusu etkenlerden dolayı görünürlüğünü yitirse bile ikinci şamandıranın su üstünde görünür olması nedeniyle takımın yerinin tespitinde bir zorluk çekilmez.
Derin su bırakma olta takımlarının şamandıraları ise; açık denizde görünür olmalarının sağlanması ve yakalanan büyük balıklara direnç göstererek balığı yorması bakımından daha büyük olarak seçilirler. Kapakları silikon ile yapıştırılarak su almaz hale getirilen 3 - 5 litre kapasiteli plastik bidon ve sağlam su şişeleri ile bu ebatlardaki orijinal şamandıralar bu iş için uygundur. Görünürlüklerinin sağlanması bakımından renksiz ve şeffaf olan bidon ve su şişelerinin boyanarak ya da içlerinin kırpıntı haline getirilmiş kırmızı kağıt parçaları ile doldurularak kullanılmaları yeterli olur.
Ayaktaşı : Ayaktaşı deniz dibi ortamının doğallığı ile uyumlu şekil ve renkte olan, ortasında ip ve misina geçirilebilecek büyüklükte bir deliği bulunan, yada sonradan matkapla açılmış bir bağlama deliği olan 1 - 1.5 kg ağırlığındaki taşlardan seçilir.
Ana beden : Şamandıra ile ayaktaşı arasında kullanılan ana bedenin; yakalanması hedeflenen balığın büyüklüğüne, takımın bırakılacağı meranın derinliğine ve takımın zorlanmadan yukarı alınmasına uygun düşecek kalınlıklarda misina veya naylon olta iplerinden oluşturulmasında fayda vardır.
İskandil : Kıstırma amaçlı olarak kullanılacak olan ağırlıklar ortası delikli oval yaka kurşunları ile normal kurşun iskandillerden seçilirler. Ağırlıkları kullanılan yer ve kullanım amaçlarına göre 100 – 200 gr arasında değişebilir. Takımda kullanılan bu ağırlıklar deniz tabanında bedenin düzgün durarak dibe yatmasını ve canlı yem balığının da ana bedene kadar ulaşıp oraya dolanmamasını sağlarlar.
Fırdöndü : Bırakma olta takımlarında kullanılacak fırdöndüler beden ve ana beden de kullanılan misina ve naylon olta iplerini rahatça çalıştıracak, takımın gam yapmasına ve dolanmasına sebebiyet vermeyecek büyüklükte ve sağlamlıkta paslanmaz metallerden yapılmış olmalıdırlar. Büyüklük ve tipleri avlanılan meraya, kullanılan takımın ve yakalanması hedeflenen balığın büyüklüğüne göre tespit edilmeli ve takım ona göre düzenlenmelidir.
Plastik Boncuk : Derin su bırakma olta takımında kullanılan 1 – 1.5 cm çapındaki ortası delikli plastik boncuk canlı yemin bulunduğu beden misinasının, ana beden misinasına dolanmaması ile yem balığının belli bir seviyede ve daha rahat hareket etmesine olanak sağlar. Ayrıca iri bir balık yakalandığında da iki fırdöndü arasında tampon vazifesi görerek balığın yakalandığı bedenin üzerinde oluşan direncin, ana bedeni daha fazla etkilememesine yarar.
Beden : Ucuna iğne bağlayacağımız ve canlı yemimizi takacağımız beden misinalarını, bırakma olta takımını sereceğimiz meradan çıkacağını bildiğimiz ya da tahmin ettiğimiz balığın büyüklüğü ile orantılı olarak seçmekte yarar vardır. Beden misinalarını 0.40 – 0.80 mm arasında açık yeşil, sarı ve şeffaf beyaz renkli, yanık olmayan ve çekeri yüksek misinalardan seçmemiz yeterli olur.
Olta İğnesi : Bırakma olta takımlarında kullanılacak iğnelerin kısa saplı, geniş dirsekli, sağlam yapılı ve takıldığında da canlı yemi zedeleyip çabucak öldürmeyecek kalınlıkta olması şarttır. Bırakmaların kullanılacağı meralardan çıkan ya da çıkmasını tahmin ettiğimiz balıkların büyüklüklerine göre 2/0 numaradan başlamak üzere daha büyük numaralara doğru iğnelerin kullanılması esastır. İğne seçiminde en önemli husus takımda kullanılan iğnenin sağlam, açılmaz ve kırılmaz nitelikte olması ile canlı yem balığının kolayca taşıyabileceği ağırlıkta olmasıdır. Bu özellikleri taşıyan 2/0 ile 8/0 numaralar arasındaki iğneler bırakma takımlarında rahatlıkla kullanılabilirler.
Bırakma Takımlarının Yemleri : Bırakma olta takımlarının başlıca yemleri canlı olmak kaydıyla 8 – 10 cm boylarında iskorpit, gelincik, ilerya, ispari, kayabalığı, istavrit, sarpa, küpez, izmarit, kalamar ve sübye gibi balıklardır. Söz konusu bu yemlerin hepsini bırakma takımlarında yem olarak kullanabiliriz. Ancak esas olan tutmayı hedeflediğimiz balığın bulunduğu meradaki severek yediği balığı bilip, kullanmak ve iğneye takılmış olan yem balığının uzun süre canlı kalmasını sağlamaktır. Bu suretle bırakma olta takımları ile yapılan avın verimini bir kat daha arttırmak mümkün olur.