Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Büyük beyaz ve sularimiz
Yaklaşık 20 senedir büyük beyaz köpekbalığı ve yakın türlerini araştırıyorum.Bu benim vazgeçilmez bir hobim.Akdeniz ve ege denizinde ve özelliklede sularımızdaki beyaz köpekbalığı,dikburun,pamuk balığı ve yakın türlerin raporlamasını yapıyorum.Artı saldırı raporlamasınıda.İnternetteki uluslararası raporlarıda incelediğimde akdeniz ve ege denizindeki beyaz köpekbalığı popülasyonunun gayet düzgün bir seyirde olduğunu söyleyebilirim.Arkadaşlar bu balık bizim sularımızda var.özellikle saroz körfezi bu balığın önemli yatak alanlarından.1986 yılına kadar boğazlarımız ve marmarada(özellikle prens adaları çevresi)bu muhteşem varlık orkinoslar peşinde cirit atıyordu.Akdenizde Malta,Sicilya,Tunus arasındaki alanda beyazların önemli ölçüde saldırıları mevcut.Çünkü yaşam alanları insan istilasıyla (balık stoklarını tüketen flolar) dahada daralıyor.Hayvanların diyetide orkinos ve büyük mürekkep balığı türlerinden yunuslara dönüş yapmış durumda.Adriyatik denizi,yunan denizi,kıbrıs açıkları,ispanya kıyıları,portekiz kıyıları,cezayir,fas,israil kıyıları gibi akdenizin birçok bölgesinde büyük beyazların varlığı biliniyor.Fakat güney afrika,avustralya ve abd gibi büyük beyaz cenneti olan ülkelerdeki bilimsel yaklaşımlar ve izlemelerdeki profesyonellik mevcut olmadığından dolayı bilgi birikimi ve raporlamalar oldukça az sayıda.Buradaki en önemli tüyo ise yerel balıkçılar.Yerel balıkçılar araştırıldığında büyük beyazların mevcudiyeti dahada somutlaşıyor.Eskiden ülkemizde özellikle boğazlar ve çevresinde beyazlara canavar lakabı takılırmış.Orkinos avına giden tekneciler herzaman bu üçgen dişleri çevrelerinde görürlermiş.Hatta küçük tekneler tacizlerede uğrarmış.Ülkemizdeki insana saldırı sayısı raporlamalara göre 4 şuan.bunların 2 si boğazlarda 1 i tuzlada 1i de antalya eski mezbaha sahilinde.Fakat bu sadece bilinenler.İleriki zamanlarda araştırmalarım sonucu bu konu hakkında edindiğin bilgileride sizlerle paylaşacağım.Fakat hala hazırda ülkemizde beyaz köpekbalığı yok diyen bilimadamlarıda varHappyüç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede deniz hala tarım bakanlığına emanetse böyle açıklamalar gelebiliyor.Ülkemizde bu alanda gerçekçi açıklamalar ise hakan kabasakal hocanın çalışmalarında.Arkadaşlar ben bu muhteşem varlıkla alakalı araştırmalarımı dediğim gibi önümüzdeki inşallah uzun zamanda yine paylaşmaya devam edeceğim.Bu sadece girişsel bir bilgi aktarımıydı.Konu çok zevkli ayrıca çokta derin ayrıntılarda.Biz beyaz köpekbalıklarından korkmanın yerine üstün zekalarını ve eşsiz güçlerini algılayarak onların korunması gerektiği fikrini benimsersek bu canlıların doğaya kattıkları değerinde farkına varırız.Saygılarımla.
Bul
hem dalalım diyorsun hemde insan yiyen balıklardan söz ediyorsun.araştırma güzelde korkuttun yahu.iyiki o kadar sene karşıma çıkmadı.allahtan bıraktım dalgıçlığı.SiyirdimHadiordan
güzel yazıydı heyecanla okudun gelişmeleride merak edeceğim teşekkürler şekerim.Alkis
Bul
abi korkulurmu bu güzellerden yaSiyirdim dalalım abi boşver karşılaşırsakta Allah kerimHappy Bende beyazlar hakkında döküman ve araştırma çok.Yavaş yavaş paylaşacağım.Pembe dizi gibi seri yapacağım uzun solukluHappy Bi sırtıya götürmedinya aşkolsun Happy
Bul
teşekkürler Mert, büyük beyazla alakalı çok belgesel seyrettim, ama haliyle anlatılanlara göre buralarda da yaşadıklarını sanmıyordum,en fazla camgöz vardır diye biliniyor kıyılarımızda, başka bir cinsin adı pek geçmedi,,bilgilendirme için sağolasın ..Alkis
Bul
ömer abi özellikle karaburun gibi derin geçiş alanları,saros gibi derin ve nisbeten soğuk sular,altınoluk,ayvalık açıkları.Bizim beyazlar serin sularda doğuruyor abi.Artı çanakkale boğazı sevdiği sular.Yakalanan bireylerin son zamanlarda en büyüğü 1996 karaburunda yakalanan 5.7 metrelik dişi.Ha istanbul boğazı rumeli feneri ve prens adalarında çok daha irileride görülmüş ve yakalanmıştır.Araştırmalarıma özellikle yerinde yaptıklarıma zamanla değineceğim.Bu balık bir hastalık abi.Seviyoruz ne yapalım Happy
Bul
Mert paylaşım için teşekkür ederim Seerf gayet akıcı bir dille ve sürükleyici bir biçimde yazmışsın, okurken gerçekten keyif aldım. Benimde ilgiyle izlediğim ve zekasından ve cesaretinden dolayı büyük saygı duyduğum bir canlıdır kendisi...

Tekrar teşekkür eder, devamını ilgiyle beklediğimi söylemek isterim.
[SIZE=3]''Türkiye; Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' [/SIZE]
D.DUMOULIN
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=3&theater
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=2&theater
Bul
en son 5 temmuz 2008 de yakalandı abi.biri paraketede biri ağda.hakan hocada onları inceledi zaten.artı bizim ülkemizdeki bilinçsiz gazeteciler her köpekbalığına beyaz dedikleri için(saldıran her köpeğe pit dendiği gibi)asılsız bir yığın haber çıkıyor.ha birde yakın zamanda gökova körfezinde bir birey var ama o haber olmadı
Bul
kilyostada genç bir birey 2009 da yakalandı.buda pek haber olmadı hatta hiç haber olmadı.ben geniş uçlu birçok yeri araştırmaya çalışıyorum elimden geldiği kadar.ama favori alanım karaburundan didime kadar olan geçiştir.kuzey egedeki popülasyon zaten yeterince biliniyor.fakat bizim aşağı yakamızda bu balığın favori alanlarına sahip
Bul
Ege ve Akdenizde varlığından haberim vardı ancak Marmara ve Karadeniz'de olduğunu bilmiyordum. Özellikle Marmara'da sadece camgöz olduğunu sanıyordum, zira eskiden 24 metrelik balıkçı teknesi olan eniştemin ağlarına hemen her molada takılırdı camgözler, biz de çocuktuk o zamanlar tabi, kıyıda cesetlerini incelerdik kendi çapımızda Smile hele jaws filminden sonra çok daha fazla ilgimizi çekmişti canavarlar Smile Marmara'da o kadar daldım, değil beyaz, camgözle bile karşılaşmadım Smile
Paylaşım için teşekkürler Alkis
bir tutkudur balık tutmak..
Bul
Allaha yakın bana uzak olsunSmile Bigün görüşelimde bizim köfteci Serdar abile tanıştırayım seni karaburundaki büyük beyaz macerasını anlatsın sana. bu adam yaklaşık 40 senedir dalıyor. Bak bu balığa aşığım falan demişsin sakın denizde görünce sarılıp öpmeye kalkma biraderBig Grin
Türk'e kefen giydirmek hangi itin haddine!!!!

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi