07-10-2011, 17:13
Bir yemek tarifi kitabında okuduğum balıketi terbiyesi ile ilgili notları paylaşmak istedim:
Balıketini terbiyelemek,etini nemlendirerek,yumuşaklık ve lezzet kazandırmaktır.Özellikle ızgara yapılıyorsa yapışmasınıda engelleyecektir.
Balıketini terbiyelemek için en önemli nokta,onu yumuşatacak olan temel maddeleri bilmektir.Bu temel maddeleri öğrandikten sonra,içlerine kendi damak tadına uygun çeşitli baharatlar ve aromalı otlar ekleyerek değişik soslar hazırlayıp tadını zenginleştirmektir.
Özellikle limon suyu,zeytinyağıisoğan,sarımsak,karabiber,tuz ve maydonoz,biberiye,tarhun,kişniş,kekik,rezene,hardal,maydanoz,tere,kereviz yağrağı vb.karışımını kullanabilirsiniz.
Terbiyelemede bekletilmesinin amacı,etinin mümkün olduğunca nemlendirerek etine işlemesini sağlamaktır.Çok fazla terbiyeleme süresi etin leziz tadını aldığı unutulmamalıdır.Ancak terbiyeleme süresinin karışımın içindeki asidik maddeler ve balıketinin yapısına bağlı olduğuda dikkatten kaçmamalı.
Hazırlayacağınız soslarda balıkların en az 30 dakika en çokta 60 dakika,sert deniz ürünleri içinde 1 gece kalması tavsiye edilir.Balıketinin ne kadar süre terbiye edileceğine dair net bir zaman yoktur.Ancak çipura,levrek,dil gibi yumuşak,gevşek etli balıklar yarım saat,somon,palamut,kılıç vb.daha etli balıkların terbiyelenmesi 45-60 dakika olacaktır.
Terbileyemek balıketine lezzet kattığı gibi,terbiyeleme süresi uzarsa lezzetini de yitirir.Eğer balıketi asitli terbiyeleme karışımında uzun süre bekletilirse balığın kendi tadını bozabilecektir.Fazla bekletilirse pişirildiğinde eti lapalaşır ve tadını yitirir.
Asidik içerikli balzamik,elma,üzüm,kırmızı şarap sirkesi,şalgam suyu,portakal,greyfurt,limon suyu,domates suyu,ekstra sızma zeytinyağı ve baharat ve aromalı otlarla zengişleştirilerek değişik tadlar elde edilebilir.
Eğerbütün balığı terbiyelemek istiyorsanız,etinin üzerine değişik çizikler atarak yaparsanız sosu daha iyi sinecektir.Sadece cam,seramik ve çelik tenceler kullanmanız gerekmektedir.Ayırca folyo kullanmanız tavsiye edilmez....
SOFRA KİTABI
Balıketini terbiyelemek,etini nemlendirerek,yumuşaklık ve lezzet kazandırmaktır.Özellikle ızgara yapılıyorsa yapışmasınıda engelleyecektir.
Balıketini terbiyelemek için en önemli nokta,onu yumuşatacak olan temel maddeleri bilmektir.Bu temel maddeleri öğrandikten sonra,içlerine kendi damak tadına uygun çeşitli baharatlar ve aromalı otlar ekleyerek değişik soslar hazırlayıp tadını zenginleştirmektir.
Özellikle limon suyu,zeytinyağıisoğan,sarımsak,karabiber,tuz ve maydonoz,biberiye,tarhun,kişniş,kekik,rezene,hardal,maydanoz,tere,kereviz yağrağı vb.karışımını kullanabilirsiniz.
Terbiyelemede bekletilmesinin amacı,etinin mümkün olduğunca nemlendirerek etine işlemesini sağlamaktır.Çok fazla terbiyeleme süresi etin leziz tadını aldığı unutulmamalıdır.Ancak terbiyeleme süresinin karışımın içindeki asidik maddeler ve balıketinin yapısına bağlı olduğuda dikkatten kaçmamalı.
Hazırlayacağınız soslarda balıkların en az 30 dakika en çokta 60 dakika,sert deniz ürünleri içinde 1 gece kalması tavsiye edilir.Balıketinin ne kadar süre terbiye edileceğine dair net bir zaman yoktur.Ancak çipura,levrek,dil gibi yumuşak,gevşek etli balıklar yarım saat,somon,palamut,kılıç vb.daha etli balıkların terbiyelenmesi 45-60 dakika olacaktır.
Terbileyemek balıketine lezzet kattığı gibi,terbiyeleme süresi uzarsa lezzetini de yitirir.Eğer balıketi asitli terbiyeleme karışımında uzun süre bekletilirse balığın kendi tadını bozabilecektir.Fazla bekletilirse pişirildiğinde eti lapalaşır ve tadını yitirir.
Asidik içerikli balzamik,elma,üzüm,kırmızı şarap sirkesi,şalgam suyu,portakal,greyfurt,limon suyu,domates suyu,ekstra sızma zeytinyağı ve baharat ve aromalı otlarla zengişleştirilerek değişik tadlar elde edilebilir.
Eğerbütün balığı terbiyelemek istiyorsanız,etinin üzerine değişik çizikler atarak yaparsanız sosu daha iyi sinecektir.Sadece cam,seramik ve çelik tenceler kullanmanız gerekmektedir.Ayırca folyo kullanmanız tavsiye edilmez....
SOFRA KİTABI