Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Asma yaprağinda barbun
Tarif:Çilingir Sofrasında Rakı Mezeleri-Deniz Gürsoy

Barbun balığı çok lezzetli bir balık ama çok nazik olduğu için çabuk dağılıyor. Asma yaprağı ile sarıldığında ise dağılmıyor ve yaprağın mayhoş tadı, kokusu balıkla birleşip nefis oluyor.

Genellikle asma yaprağında istavrit ve sardalya yapıldığını duymuştum ama barbunla yapıldığını yukarıda adı geçen kitaptan öğrendim. İşin ilginç kısmı pek çok insan böyle asma yapraklı balık tarifini bilmiyor. Bahsettiğimde o nasıl bir şey ya dediler.

Akdeniz mutfağından tariflerin verildiği yemek kitabı Casa Moro, asma yaprağında sardalye tarifi vermiş ve yanında tahinli bir sosla servis yapmış. Balıkları tuzlama aşamasında, dövülmüş iki fiske damla sakızıyla (gum mastic) tatlandırmış.

Asma Yaprağında Barbun Balığı (İzmir)

Malzemeler:

•Yarım kilo barbun balığı (kişi başına 5 orta boy balık yanında başka yiyeceklerle yeterli oluyor.)
•1 çay bardağı zeytinyağı
•yarım çay bardağı limon suyu
•her balığa 2 adet asma yaprağı
•1 tabaka yağlı kağıt
•yeterince tuz

Tarif

1.Yapraklar salamura ise 1 saat ılık suda bekletip sıkın.
2.Temizlenip yıkanan balıkların yüzgeçlerini makasla kesip kağıt havluyla kurulayın.
3.Zeytinyağı, tuz ve limonu çırparak elde edeceğiniz pişirme sosunu balıkların iç ve dış yüzeylerine sürün.
4.İkişer asma yaprağına sarın.( başı ve kuyrukları açıkta olacak şekilde sarın.)
5.Yayvan bir kabı az yağlayıp balıkları dizin.
6.Üstünü yağlı kağıtla kaplayıp 100 derece ısıtılmış fırına ( 100 derece bana çok az geldi bence 200 derece olmalı) koyun ,4-5 dakika pişirin, çevirip tekrar pişirin.
7.Yapraklar balığın suyunu kaybetmesini önler , lezzet verir.
8.Ben balıkları aynen tarifteki gibi hazırlayıp,yaprakların dışını yağladım ve elektrikli ızgarada her yüzü 3 dakika pişecek şekilde kızarttım. Mangalda aynı sürede pişirebilirsiniz.
9.Sonra bizim klasik, kırmızı soğanlı, rokalı bir tabakta servis yapın. Asma yaprakları salamura olduğu için onları da balıkla birlikte yiyebiliyorsunuz.
10.Eğer taze yaprak kullanıyorsanız tuz ekleyin ama salamura yaprak kullanıyorsanız tuza dikkat edin.
ALINTI :evcini.com

AFİYET BAŞ ŞEKER OLSUNGulumse

Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri

Deniz derindir durulmaz,dostluk ebedidir unutulmaz….
Bul
alıntı yeri bildir lütfen nuran.
Bul
LeVrEkCi yazdı:alıntı yeri bildir lütfen nuran.

YAZDIM AMA SANIRIM RESİM EKLERKEN HATA OLUŞTU,
ALINTI :evcini.com
Deniz derindir durulmaz,dostluk ebedidir unutulmaz….
Bul
asma yaprağında sardalya da harika olur.biz mangalda yapardık.

teşekkürler tarif için.. Smile
Egemen 1989
Salihli/Manisa +Eskişehir
Bul
Şunu İstanbul'daki Hamsi şenliğinde denesek nasıl olur acaba. Yanımızda hazır salamura yaprak bulundursak olucak galiba76
Bul
ALTAYLI yazdı:Şunu İstanbul'daki Hamsi şenliğinde denesek nasıl olur acaba. Yanımızda hazır salamura yaprak bulundursak olucak galiba76

nerden bulacaz abi miss gibi izmirin kaya barbununu Gulumseboşver sen yanında parmakları koruyacak bişey getir hamsinin yanında parmaklarda gitmesin afiyetle Seerf
Bul
Nuran kızımız biliyosundur sanırım ''EGE'' mutfağı her zaman için çok değişiktir. İnan buna o asma yaprağında beni bile pişirsen tadıma kimse doyamaz Burası espiride ama bir gerçek vardır Balığın hangisini yaparsanız yapın asma yaprağına sarmadan biraz zeytin yağı sürüp Ocakta,mangalda veya fırında olsun lezzetine doyum olmaz.Taprağın tazesi ile olanının vermiş olduğu tad daha lezzetlidir.Alkis
Bul
LeVrEkCi yazdı:nerden bulacaz abi miss gibi izmirin kaya barbununu Gulumseboşver sen yanında parmakları koruyacak bişey getir hamsinin yanında parmaklarda gitmesin afiyetle Seerf
Tamamdır abisi Şimdiden bileniyorum. İnşallah o güne kadar şu taştan kurtulurum da tadım kaçmaz. Neredeyse düğün davetle ağrıları çağırıyoruz ama bakalım ne olacak76
Bul
Nuran kızımız vermiş olduğun barbun tarifinde beş tane kafi diyorsun ALLAH aşkına ağzımı ve ellerimi kokutmama bile değmez ha dersenki kişi başına yarım kilo barbun bi nebze rahalarımda öyle beş tane barbun dişimin kovuğuna bile değmez.Hele,hele bu günlerde tekirin kiosunu 7.50 krş ile10tl ye satıyorlar torunuma balığı bir türlü sevdiremedim ona bile beş tana az diyorun.
Bul
Tarif süper biz onu sardalyede yapıyoruz valla süper mübarek gazete kağıdı gibi çıkıyor piştikten sonraBobo
[Resim: attachment.php?attachmentid=23912&stc=1&d=1262543300]
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi