Tarif:Çilingir Sofrasında Rakı Mezeleri-Deniz Gürsoy
Barbun balığı çok lezzetli bir balık ama çok nazik olduğu için çabuk dağılıyor. Asma yaprağı ile sarıldığında ise dağılmıyor ve yaprağın mayhoş tadı, kokusu balıkla birleşip nefis oluyor.
Genellikle asma yaprağında istavrit ve sardalya yapıldığını duymuştum ama barbunla yapıldığını yukarıda adı geçen kitaptan öğrendim. İşin ilginç kısmı pek çok insan böyle asma yapraklı balık tarifini bilmiyor. Bahsettiğimde o nasıl bir şey ya dediler.
Akdeniz mutfağından tariflerin verildiği yemek kitabı Casa Moro, asma yaprağında sardalye tarifi vermiş ve yanında tahinli bir sosla servis yapmış. Balıkları tuzlama aşamasında, dövülmüş iki fiske damla sakızıyla (gum mastic) tatlandırmış.
Asma Yaprağında Barbun Balığı (İzmir)
Malzemeler:
•Yarım kilo barbun balığı (kişi başına 5 orta boy balık yanında başka yiyeceklerle yeterli oluyor.)
•1 çay bardağı zeytinyağı
•yarım çay bardağı limon suyu
•her balığa 2 adet asma yaprağı
•1 tabaka yağlı kağıt
•yeterince tuz
Tarif
1.Yapraklar salamura ise 1 saat ılık suda bekletip sıkın.
2.Temizlenip yıkanan balıkların yüzgeçlerini makasla kesip kağıt havluyla kurulayın.
3.Zeytinyağı, tuz ve limonu çırparak elde edeceğiniz pişirme sosunu balıkların iç ve dış yüzeylerine sürün.
4.İkişer asma yaprağına sarın.( başı ve kuyrukları açıkta olacak şekilde sarın.)
5.Yayvan bir kabı az yağlayıp balıkları dizin.
6.Üstünü yağlı kağıtla kaplayıp 100 derece ısıtılmış fırına ( 100 derece bana çok az geldi bence 200 derece olmalı) koyun ,4-5 dakika pişirin, çevirip tekrar pişirin.
7.Yapraklar balığın suyunu kaybetmesini önler , lezzet verir.
8.Ben balıkları aynen tarifteki gibi hazırlayıp,yaprakların dışını yağladım ve elektrikli ızgarada her yüzü 3 dakika pişecek şekilde kızarttım. Mangalda aynı sürede pişirebilirsiniz.
9.Sonra bizim klasik, kırmızı soğanlı, rokalı bir tabakta servis yapın. Asma yaprakları salamura olduğu için onları da balıkla birlikte yiyebiliyorsunuz.
10.Eğer taze yaprak kullanıyorsanız tuz ekleyin ama salamura yaprak kullanıyorsanız tuza dikkat edin.
ALINTI :evcini.com
AFİYET BAŞ ŞEKER OLSUN
Barbun balığı çok lezzetli bir balık ama çok nazik olduğu için çabuk dağılıyor. Asma yaprağı ile sarıldığında ise dağılmıyor ve yaprağın mayhoş tadı, kokusu balıkla birleşip nefis oluyor.
Genellikle asma yaprağında istavrit ve sardalya yapıldığını duymuştum ama barbunla yapıldığını yukarıda adı geçen kitaptan öğrendim. İşin ilginç kısmı pek çok insan böyle asma yapraklı balık tarifini bilmiyor. Bahsettiğimde o nasıl bir şey ya dediler.
Akdeniz mutfağından tariflerin verildiği yemek kitabı Casa Moro, asma yaprağında sardalye tarifi vermiş ve yanında tahinli bir sosla servis yapmış. Balıkları tuzlama aşamasında, dövülmüş iki fiske damla sakızıyla (gum mastic) tatlandırmış.
Asma Yaprağında Barbun Balığı (İzmir)
Malzemeler:
•Yarım kilo barbun balığı (kişi başına 5 orta boy balık yanında başka yiyeceklerle yeterli oluyor.)
•1 çay bardağı zeytinyağı
•yarım çay bardağı limon suyu
•her balığa 2 adet asma yaprağı
•1 tabaka yağlı kağıt
•yeterince tuz
Tarif
1.Yapraklar salamura ise 1 saat ılık suda bekletip sıkın.
2.Temizlenip yıkanan balıkların yüzgeçlerini makasla kesip kağıt havluyla kurulayın.
3.Zeytinyağı, tuz ve limonu çırparak elde edeceğiniz pişirme sosunu balıkların iç ve dış yüzeylerine sürün.
4.İkişer asma yaprağına sarın.( başı ve kuyrukları açıkta olacak şekilde sarın.)
5.Yayvan bir kabı az yağlayıp balıkları dizin.
6.Üstünü yağlı kağıtla kaplayıp 100 derece ısıtılmış fırına ( 100 derece bana çok az geldi bence 200 derece olmalı) koyun ,4-5 dakika pişirin, çevirip tekrar pişirin.
7.Yapraklar balığın suyunu kaybetmesini önler , lezzet verir.
8.Ben balıkları aynen tarifteki gibi hazırlayıp,yaprakların dışını yağladım ve elektrikli ızgarada her yüzü 3 dakika pişecek şekilde kızarttım. Mangalda aynı sürede pişirebilirsiniz.
9.Sonra bizim klasik, kırmızı soğanlı, rokalı bir tabakta servis yapın. Asma yaprakları salamura olduğu için onları da balıkla birlikte yiyebiliyorsunuz.
10.Eğer taze yaprak kullanıyorsanız tuz ekleyin ama salamura yaprak kullanıyorsanız tuza dikkat edin.
ALINTI :evcini.com
AFİYET BAŞ ŞEKER OLSUN

Deniz derindir durulmaz,dostluk ebedidir unutulmaz….