Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mercan baliği avi ve teknikleri
#1
Mercan balığının avlanma şekillerine geçmeden önce dilerseniz onu kısaca tanımlamaya çalışayım.
Mercan balığı (Sparus pagrus), Sparidae familyasından bir balık türüdür.Vücut oval, pullarla kaplı, renk sırtta koyu, yanlarda açık pembe,karın beyaz, baş kısmı ve yüzgeçlerde hafif pembemsi lekeler vardır. Genel görünümü pembe renklidir. Yerli taş balıklarındandır.Ilıman ve sıcak denizlerde yaşarlar.Mercan balığının bir başka ismi de “Mantık”tır.İri olanlarına “Battal” yarım kilodan küçüklerine “Litrin” en küçüğüne ise,“Mangır” denir.Mangır hemen hemen 100 gram kadardır.Yılın her mevsiminde av verirler.Avcılığı son derece zevklidir.Onu avladığınızda yukarı çekerken,onun oltaya kuvvetlice basması en zevkli andır.Mercan avlarında en önemli etken Mercan taşlarının tesbit edilmesidir.Eğer taş bilmiyorsanız,Mercan avını aklınızdan çıkarın.Mercan avında kullanılan başlıca yemler kalamar,Göz,midye,küçük yengeçler,Hamsi ve Sardalya'dır.


[Resim: mercan3.jpg]
MERCAN BALIKLARI..

Şimdi de,Mercan balığı av tekniklerini kısaca açıklamaya çalışayım.

KÖSTEKLİ SARKITMA

Kamıştan gelen misinanın ucuna 2 no fırdöndü takınız.Uzunluğu 20-25cm,misina kalınlığı 0.35 Cm ve iğneleri 1 yada 1.0 (yada bulunduğunuz derinliğe göre)olan köstekleri, aralıklarla,0.40 cm kalınlığındaki beden misinasına bağlayınız.Beden misinasının ucunada ağırlığınızı ilave ediniz.Bu ağırlığı suyun akıntısına göre değiştiriniz.Bu olta takımı amatör kardeşlerimiz arasında "Klasik dip oltası" olarak adlandırılır.
Eskilerde bu olta takımı çok derin sulardan el yordamı ile çekilirdi ve son derece zahmetli idi.Şimdilerde teknolojinin bizlere sunduğu nimetler sayesinde bu zahmet artık ortadan kalkmıştır.Ama eski avcılarımız "Balığın vurduğunu elimde hissetmeliyim" diyerek, alıştıkları avlanma şeklini sürdürmektedirler.Buda onların tercihidir.Saygıyla karşılıyorum.
Makinemizi balıkçı tabiriyle,60-70 hatta 80 kafa olarak seçmemizde yarar vardır..Bot kamışımızında hafif esnek olması tercihimiz olmalıdır.Derin sularda bu tercih,ağırlığa göre değişebilir.


[Resim: 97424213.jpg]


[Resim: dev1k.jpg]


MAVRUKALI KÖSTEKLİ SARKITMA

[Resim: mavruka3.jpg]
MAVRUKALAR..


Dilerseniz önce sizlere Mavrukayı tanıtmaya çalışayım.Mavruka,iki ucu delikli nikelajlı kurşundur.Mavruka genellikle 75-250 gram ağırlığındadır.Eskilerde Mavruka önce bir cam çubuk yardımı ile mazgallanır ve cıva ile ovulup parlatılırdı.Şimdilerde ise nikelajlı hazır olarak satılmaktadır ve oldukçada verimlidir.Mavrukalı takımın en büyük avantajı çok seri çalışması ve dibe çabuk indirilip çekilmesi nedeniyle kısa süre içinde daha fazla balık tutulmasına imkan sağlamasıdırTakımın hazılanması ise şu şekildedir.
Bir ucu bedene bağlanan Mavruka'nın diğer ucuna da hırsızlı iğne bağlayınız.Diğer bağlantılar Köstekli takımla aynıdır.Dikkat edilmesi gereken husus, her iki takımda da yemin iğnelere iştah açıcı şekilde yerleştirilmesidir.Yemi iğnelere taktıktan sonra,yeme önce kendiniz dikkatle bakın ve kendinize şu soruyu sorun."Ben Mercan olsam bu yeme atlar mıydım"
Eğer cevabınız "hayır" ise,yemi değiştirmekte bir an bile tereddüt etmeyiniz.İkinci dikkat edilmesi gereken husus,kösteklerin Mavruka'ya yakın olmasıdır.Bunu üstteki köstekleri biraz daha uzun tutarak sağlayabilirsiniz.


Meraya gelindiğinde, yemleri düzgün bir şekilde taktıktan sonra, oltayı derin sulara tuta tuta bırakınız.Dibi bulduktan sonra bir veya iki karış yukarı kaldırıp,balığın vurmasını bekleyiniz.Vurduğu anda ani tasmalama yapmayınız.Balık oltaya vurduğu anda oltayı hafifçe kaldırmaya başladığınızda ikinci vuruşu yaparken çalınınız.Bu çalınma çok sert olmasın.Balığı aldığınızda balık basıyorsa bastığı an hafifçe bırakın,serbest bıraktığı an çekmeye devam ediniz.İşte bu sahne muhteşemdir ve oltacılıkta zevkin doruğa çıktığı andır.
Mavrukalı takım, misina, iğne,fırdöndü ve beden değiştirilerek,dip balıklarının avlarında kullanıldığı gibi,Lüfer balığının avlarında da
çokca kullanılan bir takımdır.




[Resim: ctr.jpg]

[Resim: fffrgr.jpg]

FOSFORLU KÖSTEKLİ SARKITMA

Bu takımın yukarıda bahsi geçen iki takımdan tek farkı,köstek misinasının fosforlu boru ve boncuklarla şekillendirilmesidir.Buradaki fosforlu boru ve boncuklar karanlık sularda fosforunu yayarak, balığın dikkatini çekmektedir.Genellikle derin suların vazgeçilmez takımıdır.Bu takımda aralıklı olarak kösteklerin bağlandığı fırdöndülerdeki boncuklarda fosforlu tercih edilmelidir.

[Resim: cacosw.jpg]


FENERLİ SARKITMA

Çok derin sularda kullanılan bir takımdır.Fenerin bir ucu ana misinaya,diğer ucuda bedene bağlanır.Derin sularda yanıp-sönerek,yada sadece devamlı ışığını yayarak balığın oltaya dikkatini çeker.Yemin daha net görünmesini sağlar.Diğer ayrıntılar köstekli sarkıtma ile aynıdır.

[Resim: ledlibalikciliklambasi.jpg]
DİP AYDINLATMA LAMBASI
Gece veya ışığın olmadığı 30 mt'den daha derin sularda avlağın aydınlatılması için kullanılır.



[Resim: cccps.jpg]


[Resim: 65382439.jpg]
Bul
Cevapla
#2
Konuyu arşivime ekliyorum, bu çok değerli bilgiler için çok teşekkürler Seerf
Bu yaz mercan avını kesinlikle deneyeceğim.. artık tekneden sadece çapari değil, mırmır, mercan, eşkina her türlü avı gece ve gündüz sürekli deneyeceğim Gulumse
bir tutkudur balık tutmak..
Bul
Cevapla
#3
[quote=xfisher]Konuyu arşivime ekliyorum, bu çok değerli bilgiler için çok teşekkürler Seerf
Bu yaz mercan avını kesinlikle deneyeceğim.. artık tekneden sadece çapari değil, mırmır, mercan, eşkina her türlü avı gece ve gündüz sürekli deneyeceğim Gulumse[/QUOTE]


Sevgili Berkan,bu takımlarla saydığın balıkların hepsini avlayabilirsin.Sadece iğne ve akıntıya karşı kurşun değişiklikleri yeterlidir.Takım olarak köstekli sarkıtma ve mavrukalı köstekli sarkıtma kullan.Diğer ikisi genelde çok derin sular için geçerli.Yazdığın satırlar tamamen azim kokuyor.Senden kesinlikle ümitliyim.Güzel raporlarını şimdiden heyecanla bekliyorum.Sevgiler...
Bul
Cevapla
#4
Abi "azim" kelimesi benim durumumu tarif etmede kifayetsiz kalır, yerimde zor duruyorum desem yeridir Gulumse
Tekrar teşekkürler..
bir tutkudur balık tutmak..
Bul
Cevapla
#5
altın değerindeki bir bilgi.ellerine,gönlüne sağlık cahit abicim.sonsuz teşekkürler.aydınlatma(fosfor)hiç aklıma gelmezdi.ayrıca teşekkürler.76
Bul
Cevapla
#6
paylaşım için teşekkürler ...AlkisAlkisAlkis
Bul
Cevapla
#7
Kaptan seni bir kere daha AlkisAlkisAlkisum Bu güzel bilgilerden faydalanacak çok arkadaşımız ve gencimiz olacaktır. Böylece kulaklarını sıkça çınlatacaklarından eminim. Teşekkürler76 Deneyenlerin çokça olması ve keyiflenmeleri dileğimle76 Bu arada fotodakinler ne gitmiştir ama
Bul
Cevapla
#8
yycolak yazdı:altın değerindeki bir bilgi.ellerine,gönlüne sağlık cahit abicim.sonsuz teşekkürler.aydınlatma(fosfor)hiç aklıma gelmezdi.ayrıca teşekkürler.76


Yüreği sevgi dolu kardeşim,tatlı dilin hiç bozulmasın.Seni tanıdığım için gerçekten çok mutluyum..Gerisi teferruat...Sevgiler kardeşime..
Bul
Cevapla
#9
bucalıfikret yazdı:paylaşım için teşekkürler ...AlkisAlkisAlkis

Teşekkürler ediyorum değerli kardeşim.Amatör kardeşlerimiz faydalandığında bu benim en büyük mükafatım olacaktır.Sevgiler..
Bul
Cevapla
#10
ALTAYLI yazdı:Kaptan seni bir kere daha AlkisAlkisAlkisum Bu güzel bilgilerden faydalanacak çok arkadaşımız ve gencimiz olacaktır. Böylece kulaklarını sıkça çınlatacaklarından eminim. Teşekkürler76 Deneyenlerin çokça olması ve keyiflenmeleri dileğimle76 Bu arada fotodakinler ne gitmiştir ama


Sevgili Ercan,çok teşekkürler ediyorum güzel sözlerin için.Beni onore ettin.Sağol.Evet,resimdekiler mundar gitmedi.Tam düşündüğün gibi.Kapama usulü ile yapıyor eşim.Muhteşem oluyor.Etide hakikaten çok güzel.Seninlede Sivrice'de bir Mercan kapama yaparız inşallah.Sağlıcakla kal.Kendine iyi bak..
Bul
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Kıyıdan Lüfer avı ve teknikleri Cahit Acun 44 5,629 14-02-2012, 22:01
Son Yorum: Cahit Acun
  çipura baliği avi ve teknikleri Cahit Acun 40 6,012 26-01-2012, 21:00
Son Yorum: orhanekmekci
  Saros'un Mercan'ları Cahit Acun 44 6,613 04-06-2010, 11:28
Son Yorum: Cahit Acun

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi