17-01-2012, 20:17
(Son Düzenleme: 17-01-2012, 20:34, Düzenleyen: Cahit Acun.)
Levrek balığı,taşlık,kırmalık ve eriştelik yerleri sever .Genellikle dalgalı havalarda, dalganın kırıldığı yerlerin arkasında avlanır.Genellikle Gamit(Kefal yavrusu),Kaya balığı,Gümüş balığı,Sardalya,İzmarit,İsparoz ve teke vazgeçilmez yemleridir.Avlarını çoğu zaman nehirlerin denizlere karıştığı azmaklarda arar.Bu azmaklar bulanık olduğundan avına çok rahat yaklaşır ve avlar.Bu azmaklara ve kayalık,taşlık yerlere genellikle sabahın erken saatlerinde gelir ve hava ışıyıncaya kadar bu bölgelerde avlanır.Bu azmaklar bu açıdan oltacıların vazgeçilmez av bölgeleridir.Dilerseniz kısaca Levrek avı bırakma tekniklerine göz atalım..
ÇIPLAK BIRAKMA....
Bu olta takımı misina ve ucundaki avcı iğneden ibarettirAvcı iğneleri kısa saplı seçiniz.İğnenin damaklı olmasına dikkat ediniz.Balık kendini damaklı iğneden kolay kurtaramaz.Bu takımda canlı yem kullanmak her zaman tercihiniz olmalıdır.Bulamadıysanız canlı balık kadar etkili olmasa da,ölü yavru balıkta takabilirsiniz.Burada yapmanız gereken şey,avcı iğneyi yem balığına nasıl takılacağını bilmektir ve bu çok önemlidir.Yanlış bir takma yem balığının ölümüne neden olur ve işin esprisi kalmaz.Avcı iğnenizi mümkün olduğunca ince ve sağlam seçiniz.Kalın iğne balığın üstünde kaba duracağı gibi,ölümüne de sebep olabilir.Avcı iğneyi genellikle yavru balığın sırt yüzgecinin sırt ile birleştiği sert yere hafifçe iliştirip, derinliği 1 metreyi geçmeyen sığ suya bırakın.Misinanızı canlı yemin hareketini kısıtlamayacak şekilde serbest bırakınız.Yem balığı kendi hareketiyle misinayı alıp götürecektir.Burada dikkat edilmesi gereken nokta,yem balığını bırakacağınız yerin deniz çayırlarından uzak olmasıdır.Bu durumda oltanız bu yeşilliklere takılacak ve dolanacaktır.Dolayısiyle işin esprisi kalmayacaktır.Levrek yemi aldığında hemen oltaya asılmayınız.Levrek yemi ağzına aldığında hemen yutmaz,kurnazdır..Bu açıdan misinanızı olduğunca serbest bırakarak levreğin yemi götürmesine bir müddet izin veriniz.Daha sonra ise, misinaya hızla asılarak iğnenin levreğin ağzına geçmesini sağlayınız.Balık yakalandıktan sonra ise,balığın kayalık ve taşlıkların altına kaçmasına izin vermeyiniz.Çünkü buraya girdiğinde artık şansınız kalmaz.Misinanızı taşların arasında dolayacak ve sonunda koparacaktır.Çıplak takımı iki iğneli olarakta yapabilirsiniz.Birinci iğne gezer iğne,ikinci iğne ise yine avcı iğnedir.Gezer iğne yem balığının alt ve üst gagalarını kapatacak şekilde, alt gagadan üst gagaya doğru geçirilir.Avcı iğnede ya sidikliğine ya da kuyruk kısmının üst tarafına hafifçe iliştirilir ve bırakılır.Daha sonrada gezer iğne ile avcı iğne arasındaki boşluk,gezer iğne tutularak misina yavaşça çekilerek ve yem balığı incitilmeden alınır.Bu iğneleri takarken balığın sıkılmamasına dikkat edilmelidir.
![[Resim: 1004702u.jpg]](http://img535.imageshack.us/img535/3581/1004702u.jpg)
SIĞ SU BIRAKMA TAKIMI
Bu şekil bırakma takımında delikli kurşun ya da armut kurşun kullanılır.Malzeme, iki adet 100 gramlık delikli kurşun,2 no fırdöndü,beden misinası ve 2/0 kısa saplı çelik iğnedir.Bu takım oltacılar tarafından da oldukça tercih edilen bir takımdır.Olta düzeneği şu şekildedir. Makaraya sarılı 0.50 mm ana beden misinasına iki adet 100 gramlık delikli kurşunu geçirdikten sonra, diğer ucunu 2 no fırdöndüye bağlayınız.Bu fırdöndüye 2/0 kısa saplı çelik iğnesi bağlanmış, bir kulaç parlak veya şeffaf beden misinanızı ilave ediniz. Canlı yeminizi taktıktan sonra,makinayı açarak suya girip, delikli kurşunları elinize alıp,canlı yemi kıyıdan 10-15 metre uzağa götürüp bırakın.Bu işlemi yaptıktan sonra bedenin arkasına birinci delikli kurşunu,onunda iki kulaç gerisine ikinci delikli kurşunu, bırakın.İkinci delikli kurşunu kullanmaktaki amaç,dalga ile birlikte, beden misinasının ana misinaya dolanmasını önlemek içindir.İkinci delikli kurşun bırakıldıktan sonra,olta düzeni kontrol edilir ve kamıştan gelen ana misina serbestçe bırakılır.Sudan çıkıldıktan sonra delikli kurşunlar oynatılmadan makine salma teli kapatılır.Makinanın Levreğe göre kaloması ayarlandığında artık takım ava hazırdır.Bu takımda da çıplak takımda olduğu gibi ölü yemde kullanabilirsiniz.
![[Resim: 1004709v.jpg]](http://img830.imageshack.us/img830/1069/1004709v.jpg)
ŞAMANDIRALI BIRAKMA.
Bu tip şamadıraların altında iki adet fırdöndü bulunmaktadır.Bu fırdöndülere uzunluğu suyun derinliğine göre ayarlanmış ve uçlarına iğneleri bağlanmış iki adet köstek bağlanır.Bu kösteklerin dik durmasını sağlamak içinde kösteklerin ortasına küçük bir kıstırma ilave edilir.Yemleri iğnelere yerleştirdikten sonra kamışla ileri atılır ve yeme balığın vurması beklenir.Levrek yeme saldırdığında yemi alıp götürerek şamandırayı batırır.Kuvvetli bir çalınma ile balık avlanır.Bu tip bırakma takımı sadece sığ sular için kullanılır.Derin sular içinde şamandıralı takım mevcuttur.Bu tip bırakma takımlarında teke çok kullanılan bir yemdir ve iyi sonuç vermektedir.
ÇIPLAK BIRAKMA....
Bu olta takımı misina ve ucundaki avcı iğneden ibarettirAvcı iğneleri kısa saplı seçiniz.İğnenin damaklı olmasına dikkat ediniz.Balık kendini damaklı iğneden kolay kurtaramaz.Bu takımda canlı yem kullanmak her zaman tercihiniz olmalıdır.Bulamadıysanız canlı balık kadar etkili olmasa da,ölü yavru balıkta takabilirsiniz.Burada yapmanız gereken şey,avcı iğneyi yem balığına nasıl takılacağını bilmektir ve bu çok önemlidir.Yanlış bir takma yem balığının ölümüne neden olur ve işin esprisi kalmaz.Avcı iğnenizi mümkün olduğunca ince ve sağlam seçiniz.Kalın iğne balığın üstünde kaba duracağı gibi,ölümüne de sebep olabilir.Avcı iğneyi genellikle yavru balığın sırt yüzgecinin sırt ile birleştiği sert yere hafifçe iliştirip, derinliği 1 metreyi geçmeyen sığ suya bırakın.Misinanızı canlı yemin hareketini kısıtlamayacak şekilde serbest bırakınız.Yem balığı kendi hareketiyle misinayı alıp götürecektir.Burada dikkat edilmesi gereken nokta,yem balığını bırakacağınız yerin deniz çayırlarından uzak olmasıdır.Bu durumda oltanız bu yeşilliklere takılacak ve dolanacaktır.Dolayısiyle işin esprisi kalmayacaktır.Levrek yemi aldığında hemen oltaya asılmayınız.Levrek yemi ağzına aldığında hemen yutmaz,kurnazdır..Bu açıdan misinanızı olduğunca serbest bırakarak levreğin yemi götürmesine bir müddet izin veriniz.Daha sonra ise, misinaya hızla asılarak iğnenin levreğin ağzına geçmesini sağlayınız.Balık yakalandıktan sonra ise,balığın kayalık ve taşlıkların altına kaçmasına izin vermeyiniz.Çünkü buraya girdiğinde artık şansınız kalmaz.Misinanızı taşların arasında dolayacak ve sonunda koparacaktır.Çıplak takımı iki iğneli olarakta yapabilirsiniz.Birinci iğne gezer iğne,ikinci iğne ise yine avcı iğnedir.Gezer iğne yem balığının alt ve üst gagalarını kapatacak şekilde, alt gagadan üst gagaya doğru geçirilir.Avcı iğnede ya sidikliğine ya da kuyruk kısmının üst tarafına hafifçe iliştirilir ve bırakılır.Daha sonrada gezer iğne ile avcı iğne arasındaki boşluk,gezer iğne tutularak misina yavaşça çekilerek ve yem balığı incitilmeden alınır.Bu iğneleri takarken balığın sıkılmamasına dikkat edilmelidir.
![[Resim: 1004702u.jpg]](http://img535.imageshack.us/img535/3581/1004702u.jpg)
SIĞ SU BIRAKMA TAKIMI
Bu şekil bırakma takımında delikli kurşun ya da armut kurşun kullanılır.Malzeme, iki adet 100 gramlık delikli kurşun,2 no fırdöndü,beden misinası ve 2/0 kısa saplı çelik iğnedir.Bu takım oltacılar tarafından da oldukça tercih edilen bir takımdır.Olta düzeneği şu şekildedir. Makaraya sarılı 0.50 mm ana beden misinasına iki adet 100 gramlık delikli kurşunu geçirdikten sonra, diğer ucunu 2 no fırdöndüye bağlayınız.Bu fırdöndüye 2/0 kısa saplı çelik iğnesi bağlanmış, bir kulaç parlak veya şeffaf beden misinanızı ilave ediniz. Canlı yeminizi taktıktan sonra,makinayı açarak suya girip, delikli kurşunları elinize alıp,canlı yemi kıyıdan 10-15 metre uzağa götürüp bırakın.Bu işlemi yaptıktan sonra bedenin arkasına birinci delikli kurşunu,onunda iki kulaç gerisine ikinci delikli kurşunu, bırakın.İkinci delikli kurşunu kullanmaktaki amaç,dalga ile birlikte, beden misinasının ana misinaya dolanmasını önlemek içindir.İkinci delikli kurşun bırakıldıktan sonra,olta düzeni kontrol edilir ve kamıştan gelen ana misina serbestçe bırakılır.Sudan çıkıldıktan sonra delikli kurşunlar oynatılmadan makine salma teli kapatılır.Makinanın Levreğe göre kaloması ayarlandığında artık takım ava hazırdır.Bu takımda da çıplak takımda olduğu gibi ölü yemde kullanabilirsiniz.
![[Resim: 1004709v.jpg]](http://img830.imageshack.us/img830/1069/1004709v.jpg)
ŞAMANDIRALI BIRAKMA.
Bu tip şamadıraların altında iki adet fırdöndü bulunmaktadır.Bu fırdöndülere uzunluğu suyun derinliğine göre ayarlanmış ve uçlarına iğneleri bağlanmış iki adet köstek bağlanır.Bu kösteklerin dik durmasını sağlamak içinde kösteklerin ortasına küçük bir kıstırma ilave edilir.Yemleri iğnelere yerleştirdikten sonra kamışla ileri atılır ve yeme balığın vurması beklenir.Levrek yeme saldırdığında yemi alıp götürerek şamandırayı batırır.Kuvvetli bir çalınma ile balık avlanır.Bu tip bırakma takımı sadece sığ sular için kullanılır.Derin sular içinde şamandıralı takım mevcuttur.Bu tip bırakma takımlarında teke çok kullanılan bir yemdir ve iyi sonuç vermektedir.
![[Resim: 1004710.jpg]](http://img806.imageshack.us/img806/1806/1004710.jpg)