30\07\2012 Levrekci Kalkan balığı raporu - Amatör Balıkçı
30\07\2012 Levrekci Kalkan balığı raporu
kalkan balığı lezzeti ve tutulması bakımından en sevdiğim avlardandır,ne yazık levrek gibi lüfer gibi sık sık bulamadığım balıklardan oldugu için benim için ayrı bir değeri vardır.
herzaman levrek oltamın bir kenarına kalkan veya kırlangıç denk getirebilirim diye 2 tane kanca takar istavrit fleto ile yemlerim ama bayadır kalkan balığı denk getiremiyordum..
ramazan dolayısıyla cumartesi için gece avı planlamıştım,eşimle çıkacaktım 1-2 saat liman ışıklarında levrek bakıp dönecektim ama kızımın ayağındaki problemden dolayı rontgenini çektirip önemli birşey olmadıgını anlayıp eşimide almadan tek başıma tam gaz ereğlnin yolunu tuttum.yoldan hem iftarlık hemde sahurluk nevaleyide alarak yengenn yerinden pişmemiş köfte ve piyazıda yüklenerek teknemin yanında kendimi buldum..
ışık için lüx tüpü,yemek için tüp,yedek tüp (toplam 3 tüp)takım çantam,zıpkın,zıpkın çantam,yemekleri koydugum buzluk,motor,giysi çantam...yani kısacası tahmini 200 metre mesafeyi 5-6 tur atarak teknenin yanında oldum.
kaldıraçın demrleri kumla kapanmış yani deniz sığlaşmış,bu sene her seferinde kumu önce kürekle açıp sonra kaldıraçı indirebildğim kadar indirip sonrasında tamamen inmediği için çekerek denize alabiliyorum,bu sefer zaman az iftara dakikalar kalmış ve kum iyice çoğalmış..
neyseki komşumunda yardımıyla tekneyi indirip malzemeleri yüklediğimde ezan kunuyor,daha tekneye binmeden suyumu içerek orucumu açıyorum.
yanımda yem adına hiçbirşey yok hemen suya dalıp 5-6 tane midyeyi garanti ediyorum,kepçeyle teke araması sonuç vermiyor..
açılıp istavrite bakarım diyorum ama 2 istavrit geliyor başkada yok..
gece karanlığında benim meradaki kayaları görmek çok zor,hele akşam üstü su kalınca iyice zorlaşıyor..motoru kapatıp sesi dinleyerek kayaları buluyorum,derinliği kamıştaki çapariyi salarak bulup çapamı indirip sabitliyorum..
öncelikle çapadan dolayı deniz karışacağından en iyisi balık işini sonraya bırakıp kendimi yemliyeyim diyerek iftarımı yapmış oldum..
3 kamış attım,1 tanesinde canlı istavrit var,bir tanesinde midye takılı,bir tanesinde çapari takılı..yemek yerken bi ara altta istavrit sürüsünün biriktiğini gördüm ve gülümseyerek hiç olmazsa istavrite devam dedim..
hazır istavritim bol o zaman 3 köstekli sağlam bir takım yapıp kayaların arkasındaki kumluk bölgeye yolladım ve bıraktım.
1. vuruş güzel boy bir iskorpit,balığı önce aldım livara attım sonra baktım livarda sakat olacak saldım gitti.
2.vuruş balık gelmiyor çok güzel bir balık,heyecan dorukta mücaele ediyorum ama ben kamışa alışık değilim ki,kamışı sadece istavritte kullanırım.Allahtan balık ip takılı olan shhimanolu takıma geliyor kalamayı açıyorum balıkla çok zevkli bir mücadeleden sonra vatos oldugunu görünce hayallerim yıkılıyor moralim bozularak direk yatış pozisyonunu alıyorum.
gece rüzgar artıyor ama kıyıya dönme şansım yok çünkü saat geç olmuş herkes uyumuş ve benim kaldıraça tekneyi tek başıma koyma şansım hiç yok..o zaman mecburende olsa sabahlamak şart oluyor..
saati tam hatırlamıyorum orhan abi hatırlar çünkü balığı tuttugumda ilk orhan baba sahur için kalkmıştır diyerek onu arıyorum.
kamışın biri yerinden fırlayarak diğer kamışa yapışıyor bende yerimden fırlayarak kamışa yapışıyorum..yine ip misinalı shimano (şükür)balık bu sefer çok daha büyük ve mücadele ediyor,kalkan balığı hiç aklıma gelmiyor yani o kadar hareketli ki ya lüfer ya levrek yada köpek balığı diyorum.önceki tecrübelerimin hiçbiriyle bağdaşmayan hareketler var..
balığa kalama vermemle vermemem arasında kalıyorum çünkü tekne kayaların içinde her an takılıp balık gidebilir.tüm bilgilerimi zorluyorum,babamın dediklerini düşünüyorum,balığa kayalıkta kalama vermeyeceksin ama baktın çok zorluyor anlık müsade edeceksin derdi.bende ara ara zorlayarak balığı ah bir görsem diyerek çekiyorum..kepçe hazır ben hazırım herşey iyi gidiyor heyecan dotukta,ne uyku kalmış ne yorgunluk nede stres...
balık suyun üstüne çıkıyor kalkan balığı bu yawww budur işte diyorum..kepçeleyerek balığı alıyorum...
hayatımda çok kalkan balığı tuttum ama bu kadar büyüğü 2 yada 3 kez başıma geldi balık çok güzel tam bir kalkan balığı.sonra sahur yemeğimi hazırlıyorum,hiç uyumadan gün ağarmasıyla rapala atçek yapıyorum ama tek vuruş yok..zıpkından vazgeçiyorum,hem yorgun hem uykusuz hemde zaten balığımı almışım
birkaç tur rapalayla sırtı çektikte sonra kenara gelip toplanıp istanbula döndüm ve balığı kasapta tarttırdıktan sonra eve gidip soğuk bir duş ve sonrasında iftara kadar uyku ile anca kendime geldim.
resmini koyduğum power fendreel 0.30 luk misina kesinlikle çok sağlam güzel bir misina,elimde 0.30 luk misinam hiç kalmamış acil alacağım ve bu markayı arayacağım,ciddi sağlam misina.
balığı tuttugum kanca normalde levrek avlarında kullandıgım kanca öyle yapışmışki balığa elle çıkaramadım balığı temizlerken çıkarttım.
balık için zaman harcayınca herzaman başarılı olunuyor bunu her zaman söylemişimdir..eskiden levrek için günde 6-7 saat zaman harcardım ve dolayısıyla balık tutmak kaçınılmaz olurdu.ve iddia ediyorum benim merada 10 gün boyunca hergün günde 6-7 saat denizde balık peşinde kalayım hergün mutlaka levrek çıkartırım..ne yazık eskisi kadar zamanım yok artık geceleri değerlendirmeye çalışıyorum.
bundan iyi avlar siz dostlarımın olsun.
mera:tekirdağ
balığın kilo:3.195 kg
boy :56cm
en :40cm