Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Knot nedir?
Eski zamanlarda gemi süratini ölçmenin tek yolu, suya bir tahta parçası atarak gemiden ne kadar hızla uzaklaştığını gözlemlemek idi. Bu çok kaba ölçme yöntemi, “Chip log” yönteminin bulunduğu 1500-1600 yıllarına kadar kullanıldı. (Her iki yöntem de muhtemelen Hollandalı denizciler tarafından bulunmuştur.)

“Chip Log” aparatı, bir makaraya sarılı olan ipe irtibatlı, küçük ağırlık parçası olan ahşap bir panel ve bir zaman ölçer’den (30 sn.lik kum saati) oluşmakta ve Chip Log ipi boyunca eşit aralıklarla (7 kulaç/42 ft.) düğümler bulunmakta idi. (Kum saati bitene kadar 10 düğüm geçtiyse gemi sürati 10 Knot’tur.)

Denizciler ahşap paneli geminin kıçından suya attıklarında, üzerinde düğümler olan ip makaradan akmaya başlamakta ve gemi ileri doğru daha hızlı hareket ettikçe ip te daha hızlı akmakta idi. Kum saati ile ölçülen belirli bir zaman aralığında geçen düğüm adedinin sayılması ile geminin süratini söyleyebiliyorlardı.

Bu yöntem denizdeki sürat birimi olan “Knot”un başlangıcıdır. İngilizce de “Knot” Türkçede “düğüm” demektir. Yani geminin bir saate aldığı yolun deniz mili cinsinden ifadesi “Knot” olarak tanımlanır...

Bilgilerinize...

Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri

[SIGPIC][/SIGPIC]
Deniz üstünde yürürüz... Düşmanı arar buluruz... Öcümüzü komaz alırız... Bize " BAHRİYELİ " derler...
Bul
teşekkürler komutanım.76
Bul
komutanım bilgiler için teşekkürler,fakat ben alakasız bir şey diyeceğim,avatardaki tüfekler çok güzel duruyorlar,içim gitti ya,askerlik yaparken bölüğün en temiz ve bakımlı tüfeği benimkiydi, cillop gibi tüfekleri avatarda görünce aklıma geldi,tanesini kaçtan edinebiliriz acepSiyirdimHappy
Bul
tedirgin SaZaN yazdı:komutanım bilgiler için teşekkürler,fakat ben alakasız bir şey diyeceğim,avatardaki tüfekler çok güzel duruyorlar,içim gitti ya,askerlik yaparken bölüğün en temiz ve bakımlı tüfeği benimkiydi, cillop gibi tüfekleri avatarda görünce aklıma geldi,tanesini kaçtan edinebiliriz acepSiyirdimHappy
avatardaki arma , deniz piyade sınıfı işaretine ithafen ( askerliğini denizci olarak yapanlar bilir ) , tüfek yerine G-3 koyularak yapılmıştır...
Yeniden edinmek isterseniz ; Sözleşmeli Subay , Astsubay veya Er olarak TSK'ne müracat edebilirsiniz...Wink
[SIGPIC][/SIGPIC]
Deniz üstünde yürürüz... Düşmanı arar buluruz... Öcümüzü komaz alırız... Bize " BAHRİYELİ " derler...
Bul
Woiwodia yazdı:avatardaki arma , deniz piyade sınıfı işaretine ithafen ( askerliğini denizci olarak yapanlar bilir ) , tüfek yerine G-3 koyularak yapılmıştır...
Yeniden edinmek isterseniz ; Sözleşmeli Subay , Astsubay veya Er olarak TSK'ne müracat edebilirsiniz...Wink

teşekkürler komutanım,son ana kadar hep hava harp okuluna gitmek istemiştim ama kısmet olmadı,(jet kullanırken death metal dinlenmiyormuş Siyirdim)şakası bir yana içimde yaradır hep ..yaş ta geçti zaten..Snifsinf
Bul
tedirgin SaZaN yazdı:teşekkürler komutanım,son ana kadar hep hava harp okuluna gitmek istemiştim ama kısmet olmadı,(jet kullanırken death metal dinlenmiyormuş Siyirdim)şakası bir yana içimde yaradır hep ..yaş ta geçti zaten..Snifsinf
Gulumse Jet kullanırken death metal dinlenmiyor malesef , daha intibak eğitimden öğreniyorsun bu acı gerçeği...
TOP GUN filmindeki gibi böyle fonda müzik , kafana göre uçmak falan yok yani...
Bu acı gerçeği ben de 2.Ana Jet Üssü / Çiğli - İZMİR'de 125. Eğitim Filo'da öğrendim...Hadiordan
Ama uçmak istiyorsanız , yaşın bi önemi yok... Uçuş eğitimi veren özel kurslar var , müraacat edebilirsiniz...
Belki F-4 , F-5 , F-16 ya da AB-212 , Cougar , Skorsky kullanamayacaksınız ama , uçma deneyimini yaşayabilirsiniz...
Uçmak Tutkudur...76
[SIGPIC][/SIGPIC]
Bul
Paylaşım için teşekkürler.
F.Mehmet koray 1948 Ank.
[Resim: 24az5mo.gif]
Bul
Teşekkürler İlhanAlkisknot havacılıktadada kullanılıyor değilmiGulumse
Bornova - izmir
Bul
teşekkürler , emeğine sahlık , sevgili ilhan , aslında bir çok avcı bu kavramları karıştırır ,,mesela rüzgar hızlarıda değişik degerlerde verirli...Gulumse
Bul
Sevgili İlhan, ne güzel bilgiler bunlar.
Teşekkür ederim.Alkis
İnsanlar başaklara benzerler; içleri boşken başları havadadır, doldukça eğilirler.(Montaigne)

Ava ve avına saygı duyan tüm dostlara rastgele...
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Baliklarin en sevdiği yem nedir? merso7525 9 3,749 21-08-2013, 20:41
Son Yorum: Mufi
  Barometre nedir , nasıl kullanılır? Woiwodia 16 5,104 23-12-2012, 23:21
Son Yorum: Woiwodia
  Pusula Gülü ve Rüzgar Gülü Nedir? Woiwodia 11 3,093 06-09-2012, 21:45
Son Yorum: araphüso26
  Tehlike-Acil Durum Haberleşmesi (Emergency) Nedir? Woiwodia 22 3,687 01-09-2012, 00:09
Son Yorum: Woiwodia
  Galatada son Durum Nedir ? balıkçı_mahmut 4 2,165 16-09-2009, 02:11
Son Yorum: FuRkAn *
  BALAST SUYU NEDİR KUCUKYALI 6 8,895 13-10-2006, 20:04
Son Yorum: GÖKSEN

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi