Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kıyıdan yemli takım ile Levrek avcılığı...
[Resim: dscf1099w.jpg]

Son derece akıllı ve meraklı olan bu Predatör/Avcı balık, genelde çırpıntılı havayı çok sever ! WinkDurgun havalarda kendini güvenli mekanlarda saklarken; havanın oynamaya başlaması ile avlanmaya/yemlenmeye başlamaktadır….Avlanabilmesi, genelde sabah erken saatlerde, gün yeni ağarırken veya akşam gün batmaya yakın tekneden sırtı çekerek olabileceği gibi; Uygun havada ve şartlarda kıyıdan at-çek stili veya yemli takım ile de alınabilir. Bunun yanında canlı balık ile bırakma yapılarak tutulma olasılığı da vardır tabiki.

Ama ben bu paylaşımım da benim esas ilgi alanıma giren ve başarılı olduğum[SIZE="3"] ''YEMLİ TAKIM İLE LEVREK AVCILIĞI ''[/SIZE] hususu hakkında bildiklerimi aktarma çalışacağım.

Ben bunca yıllık yaşamımda Levreği ,genelde oldukça sert havalarda çoşan denizin kıyıya doğru köpüre köpüre geldiği havalarda aldım.Zaman dilimi ise, Ağustos sonu ile Şubat sonu zaman dilimine denk gelmektedir.Şubat ayı ortaları itibariyle Levrek yumurta yüklü olduğundan, bu tarihten sonra av yapılması taraftarı değilim.

[Resim: 08022012.jpg]

Gerçi,biz ''Amatör balıkçı camiasının'' tuttuğu bir kaç levreğin Levrek populasyonona vereceği zararın ne olacağı hususunda herkez tabikide farklı farklı düşüncelerde olabilir.WinkBen bunların hepsine saygı duymak ile birlikte Şubat sonu gibi av yapmamaya ve 30 cm altı ispendeklerinde alınmasına kesinlikle karşıyım.

Biliyorsunuz levrek de yasal limit eskiden18 cm'di.2012 yılında yayınlanan ve 4 yıl geçerli olacak yeni tebliğde ebat/boy sınırı sanırım 21cm oldu. Yani 21 cm lik bir levrek tutulduğunda alıkonulabilir.Ama bana göre 3-5 kiloya kadar ulaşabilen bu asil balığın ispendek haline bile gelmemiş ve adına bizlerin benekli dediğimiz bu ebatta iken alıkonulmasına gönlüm asla razı değil.Takdir hakkı tabi ki de dostlarıma aittir.

Av esnasında levreği bulma olasılığımızın olduğu mesafe de kıyıya oldukça yakın bir mesafe olmuştur.Çünkü, Levrek sahile köpüre köpüre gelen dalgalar arasında ”karnı taşa/yere” deyecek kadar kıyıya yaklaşarak; dalgaların havalandırdığı kıyı zemininde ortaya çıkan küçük deniz canlılarına düşkündür…
[Resim: dscf1103v.jpg]

Benim avlandığım stil ve yönteme göre olmaz ise olmaz iki tane altın kural olmuştur:

1- Karanlık, yani gece ortamı,ve mümkün ise ağır kış şartları
2- Denizin karaya doğru köpürerek gelmesi…

Eğer avlanma ortamında,deniz sakin ise Levreği bulma olasılığınız çok zor olacaktır.

Şimdi gelelim avlanma takım ve yem usullerine :

Yem olarak genelde Boru kurdu veya mamun tercih etmekteyim.Çünkü, kullanılması temiz olan yemlerdir.Ha bunun yanında, sardalya dilimi veya sülünez vs gibi yemler de iş görür.Ama yanınızda hep bir el bezi taşımanız ve ikide bir de bununla haşır neşir olmanız gerecektir.Rolleyes

Av mekanında ,havanın aşırı rüzgarlı olması nedeniyle Kasnağa sarılı ana bedenin karışmaması için 0.50 veya 0,60 mm misina tercih ediyorum.Fırdöndüden sonra gelen takımda ise 2 veya 3 köstek ve 0,40 lık misinayı tercih ederim…Dipde yer alan kurşun için ise; dalgaların takımı geri getirmesini engellemek için 0.100 gr lık veya 0,125 gr lık kurşun iyi olmaktadır…

[Resim: dscf1101i.jpg]

Birde levreği bekliyeceğim ortam mutlaka fındık/ceviz büyüklüğüne bir kumsal sahil şeridi olmalıdır.Dibi kayalık olan bir zeminde bu tür avcılığı hiç yapmadım. O tür bir zeminde esas bizim aradığımız o köpüre köpüre gelen deniz olayını zaten bulamayız.WinkEl oltasını attıkdan sonra, boşluğu alırken ; bir yandan da elimdeki misina yardımı ile zemini okumaya çalışırım…

Kumluk zeminde takım, kurşun en arkada olmak kaydı ile bana doğru rahatça gelirken; kıyıya yaklaştıkça fındık/ceviz büyüklüğünde olan bölüme geldiğinde ise ; kurşunun çıkardığı tıkırtıları hissettiğiniz anda orada beklemek lazımWink.İşte Levrek bu bölgede gezmektedir.Eğer bu bölgeyi tam olarak bulamaz iseniz, Levrek alma olasılığınız daha az olacaktır…

Takımı attınız…Boşluğunu aldınız….Tıkırtı yapan zemini de buldunuz ve artık Levreği bekliyorsunuz.SmileEğer balık yemi bir-iki hamlede alır ise bu genelde levreğin küçüğü olan İspendek olmaktadır.Eğer Yemi bir defada alan olur ise ;hatta siz onu çekerken balık yüzlerse bilin ki bunun kilo üstü olma olasılığı yüksektir…

Bu tür balıklar genelde sürü halinde gezdiğinden, arka arkaya çabuk davranıp bir kaç tane alma olasılığınız bayağı yüksektir….Ondan sonra tekrar uzun bir süre bekleyiş başlayacaktır…

Bu işe gönül veren arkadaşlarıma, yukarıdaki bilgilerin yaraması dileği ile cümleten rastgele arkadaşlar.

NOT: Yukarıda anlatmak istediğim tüm ayrıntıların bire bir görseli aşağıdaki video paylaşımından da izlemek mümkündür.

[DM]xnlfms_balik-avi-videosu-0044-ishak-ballyca_sport?search_algo=2[/DM]
Bu faydalı bilgiler ve paylaşım için teşekkürler ellerine saglık İSHAK abiAlkis
Bul
YaKaMoZ yazdı:Bu faydalı bilgiler ve paylaşım için teşekkürler ellerine saglık İSHAK abiAlkis

Sevgili Murat, bilgiler paylaştıkça değeri olur ancak.Kıyıdan Yemli takımla Levrek avı yapmak isteyen arkadaşlara ışık kaynağı olması dileğiyle...Smile
elinize emeğinize sağlık isak beyciğim.anlatım süper balıklar mükemmel.teşekkürler.76
Bul
Bu faydalı bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkürler, ellerinize sağlık Alkis
Sazanları özledim...
Bul
yycolak yazdı:elinize emeğinize sağlık isak beyciğim.anlatım süper balıklar mükemmel.teşekkürler.76

Yalçın abim, nihayet yağmurlar başladı ve hava poyraza çevirdi.Yani bizim sezon artık açıldı sayılır.

Bence havayı bulan kaçırmasın derim.Smile

rusan yazdı:Bu faydalı bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkürler, ellerinize sağlık Alkis

Sevgili Ruşan siz dostlar ile paylaştığım bu yazı internet ortamlarından kopyala/yapıştır olmayıp bizzat benim geçmişteki deneyimlerimden derlediğim bilgilerdir.Uygulayıp da netice alınmaması emin ol imkansız.Faydalı olması dileği ile...
elne emeğine sağlık ishak abi,geçen sene kıyıdan güzel bir balık vurdu boru kurdu takılı olan oltamıza,olta çok hızlı şekilde kıyıya paralel yüzdü ve kıyıdaki kaldıraçlara takılıp koptu,ogün kıyıdan levrek avına inancım çoğalmıştı şimdi iyice arttı.atçek ile tamam ama canlı yemle daha verimli avlar yapılabilinir diye düşünüyorum.teşekkürler.Alkis
Bul
İshak abi;
Yazımı, anlatımı, resimleri, videosu ve verdiği bilgiler ile muhteşem bir konu ile bizleri çok mutlu etdin AlkisAlkis gerçekten kıyı avı anlatımı ve bilgilendirmesi için daha iyisi nasıl olurdu diye sorulsa emin olun bu konudan ötesi yok derim Seerf.

Elleriniz balıksız emeğiniz karşılıksız kalmasın AlkisAlkis teşekkür ederim.
[SIZE=3]''Türkiye; Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' [/SIZE]
D.DUMOULIN
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=3&theater
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=2&theater
Bul
MaVrUşGiL yazdı:İshak abi;
Yazımı, anlatımı, resimleri, videosu ve verdiği bilgiler ile muhteşem bir konu ile bizleri çok mutlu etdin AlkisAlkis gerçekten kıyı avı anlatımı ve bilgilendirmesi için daha iyisi nasıl olurdu diye sorulsa emin olun bu konudan ötesi yok derim Seerf.

Elleriniz balıksız emeğiniz karşılıksız kalmasın AlkisAlkis teşekkür ederim.

Serkan ım, yukarıda yer alan güzel sözlerin için teşekkürler kardeşim.Daha önce de belirttiğim gibi bilgiler/deneyimler paylaştıkça çoğalır ve anlam kazanır inancındayım.

Nihayetinde bu bilgiler ışığında yakın dostlarım ile yapmış olduğumuz avlar esnasında yaşanan güzellikleden bir kaç kareyi paylaşmak istiyorum.Her arkadaşımın yeni yeni başlayan Levrek sezonunda limitler dahilinde kalmak kaydı işle gönlündeki avları yapmaları dileği ile rastgele..

[Resim: dscf1163md.jpg]

[Resim: dscf1170e.jpg]

[Resim: dscf1173pp.jpg]
LeVrEkCi yazdı:elne emeğine sağlık ishak abi,geçen sene kıyıdan güzel bir balık vurdu boru kurdu takılı olan oltamıza,olta çok hızlı şekilde kıyıya paralel yüzdü ve kıyıdaki kaldıraçlara takılıp koptu,ogün kıyıdan levrek avına inancım çoğalmıştı şimdi iyice arttı.atçek ile tamam ama canlı yemle daha verimli avlar yapılabilinir diye düşünüyorum.teşekkürler.Alkis

Sevgili Nihat, at-çek olayı bambaşka bir stil-tarz.Oldukça efor gerektiren ve denk geldiğinde de kallavi tarzı trofe balığında denk gelme olasılığı olan bir usül.Ama ben bu usulü bilmiyorum.Özenti gereği at-çek kamışı ve ona uygun olduğu söylenen Ryobi 4500 makina da aldım.Ama denemek bir türlü nasip olmadı.Benim bildiğim usul hep yemli takım oldu.Smile

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  (KEFAL) Kıyıdan Avlanma Tekniklerimiz 4 Boğaziçi 30 12,912 30-06-2016, 04:45
Son Yorum: nurideniz34
  (ÇİNEKOP) Kıyıdan Avlanma Tekniklerimiz 1 Boğaziçi 51 14,976 30-06-2016, 04:43
  Kıyıdan balık avı teknikleri ve malzemeleri LeVrEkCi 8 2,895 30-06-2016, 04:41
  Antalya kıyıdan musmusti 13 4,067 19-03-2013, 11:35
Son Yorum: DeLi_KuRT
  izmir kıyı avcılığı tculas 14 3,447 14-01-2013, 15:01
Son Yorum: Salih Reis
  KIYIDAN AT-ÇEK poseydon 12 6,031 17-12-2012, 15:26
Son Yorum: ANTALYALI07
  Kıyıköy yer- takım bilgisi bigbossares 11 2,766 30-09-2012, 21:06
Son Yorum: Mufi
  Levrek avi için malzemeler ata_berk 23 4,963 16-09-2012, 21:37
Son Yorum: bill74
  kıyıdan levrek tutmak icin tuncaemre 21 8,732 05-08-2012, 23:10