Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tekne ile Balık avlamayı nasıl öğrendim. Öğreniyprum.
Tekne ile balık avlamayı nasıl öğrendim.

Sevgili amatör balıkçı arkadaşlarım,
Tekneden Balık tutmak nasıl öğrenilir diye bana soru soran yeni balıkçılığa başlamış arkadaşlar için düşündüm ve benim ilk tekne ile balık avına başladığım günlerimi aklımdan geçirdim ve taaaa bu günlere kadar geldim, bana göre balık avcılığı basamak basamak, balık avlayarak öğrenilen hiç bir zaman da yeterli olarak öğrenilmeyen bir konu, işte sizlere ilk basamaktan başlayıp her basamağı tekneden balık tutarak ve yaptığımız hatalardan tecrübeli bir hale nasıl gelinir sizlere bunu anlatmak istiyorum.

İlk basamak,
Tekne ile balık avları yapmaya başladım, elimde bulunan takımlarımın ucuna bir de rapala bağladım ve teknemin arkasından sarkıttım, elimde plastikten yapılmış köstekler var ve kösteğe saılmış misinam da 0.60 mm kalınlığında beden olarakta 030 mm misina kullanıyorum, arada bir balık rapalaya vuruyor çekmeye fırsat kalmadan takım ana misinadan kopuyor gidiyor, arada sırada rapalam dibe takılıyor ve kopuyor, işte ilk başladığım zamanlar böyle devam ediyor, kaybettiğim rapalaların sayısını kaç tane olduğunu söylesem inanmazsınız yüzlerce.

İkinci basamak,
Bu şekilde olmadığını artık öğrendim ve sırtı ile balık avları konusunda nerede bulursam araştırmaya başladım, demek ki ilk basamakta her şeyi yanlış yaptığım ortaya çıktı, hemen takımlarımı tekrar gözden geçirdim ve yeni takımlar hazırlamaya başladım, misinalarımı biraz kalınlaştırdım bu sefer de Torikler vurduğu an takımı elimden alıyor ve köstekte denizin dibini boyluyor gene sorunlar devam ediyor.

Üçüncü basamak,
Merada hangi balıklar onları araştırmaya başladım ve çok büyük balıkların da oltama takılabileceğini öğrendim, bu sefer sırtı ytakımımı a dan z ye değiştirdim ilk iş olarak ana misinamı 0.90 olarak 300 metre kadar büyük bir suni mantara sardım, beden olarak kullandığım 10 metre kadar olan misinamı da 040- 0.50 olarak değiştirdim.

Dördüncü basamak,
Tenenin arkasında yeni takımımı saldım ve ilk barakudamı bu şekilde tekneye aldım, dünyalar benim olmuştu, avlarıma devam ediyorum bu sefer rapalam taşa takıldı ve koptu, attığım düğümden koptuğunu gördüm, demek ki çok sağlam düğüm atmalıyım onu örendim, birde normal olarak tekne ile sırtı çekerken 12 metre derinliklerden aniden 6 metre sığlıklara geliyoruz ve gene benim rapalalar gidiyor.

Beşinci basamak,
Bu sefer rapala düğümünü kalsik balıkçı düğümü olarak, halkadan iki sefer geçirerek ve 6 sefer düğüm atarak bu arada düğümü sıkmak için de tükürüklemeyi öğrendim, düğümden kopan misinaların kuru bir şekilde çekildiğinde sürtünmeden dolayı yandıklarını ve inceldiklerini öğrendim her defasında düğümü sıkmadan evvel ıslatıp iki parmağımın arasında yavaşçacık çeherek ve güğümün sağlam olup olmadığını her defasında kontrol ettim, sıra balık avladığımız meraların durumuna geldi bu arada mutlaka derinliği ölçen bir alet gerektiğine inandım, ucuz bir balık bulucu aldım, son avımdaki sorunları giderdim.

Altıncı başamak,
Artık sırtı çekerken hangi derinlikten gittiğimi görmeye başladım aynı zamanda aşağıdaki balıkların noktacıklardan oluşmuş sinyallarinide görüyordum, takımı sağlam beden 0.40 ana misina 0.90 başık bulucumda açık dolaşmaya başladım, gene barakudalar oltama gelmeye başladıler genelde orta sularda ve üst sularda dolaşan barakudaları çok rahat avlıyordum,
bir ara denizin üzerinde torik oynakları gördüm ve üzerlerine gittim hemen bir tork vurdu ve 0.40 bedeni patlattı heee demek ki beden ince geldi yeni bir beden ve yeni bir rapala ile torklerin içersindeyim b sfer balık oltada çok mücadele ettim ama tekneye aldıktan sonra artık bir torik yakalamı ve milli olmuştum derken ikincisini de aldım....tek kelime ile zehirlendim, torkle yatıyor torikle kalkıyordum.

Yedinci başamak,
Torklerin nerede olduklarını öğrendim, barakudalarıda genel olarak aynı yerlerde yakalıyorum, sıra sinarit avlarına geldi bu balıklar kalın misinadan hiç hoşlanmıyor ve denizin tam dibinde bulunuyorlar be ardada fazla hızı da hiç sevmiyorlar rapalalarda fazla bir sorun yok aynı rapala da sinariti yakalıyor, sinarit için ayrı bir takım yaptım, bazen 8 metreler, bazen 12 metreler bazen de 14 metrelerde sinaritlei almaya başladım, artık merayı biraz biraz tanımaya başladım, toriklerin nerede olacağını, barakudaları nerede avlayacağımı, sinaritlerin nerede beklediklerini öğrendim.

Sekizinci başamak,
Bazı sorunlar hala devam etmekte akşam üzerleri gelen kocaman barakudaları tekneye almakta çok zorlanıyorum ve teknenin yanından rapalamıda koparıp kaçıyorlar, toriklerle de problemlerim oluyor onlarında kocamanları teknenin yanına gelince delirmeye başlıyorlar bu sorunu da uzun zamandan beri çozememiştim.

Dokuzuncu basamak,
Barakuda sorununu incelemeye başladım ilk başta akşam üzerleri büyük balıkların oltaya vurma şansının çok olduğu için
bedeni en sağlam misina ile 050 asso dan yaptım, düğümleri her seferinde tekrar yeniledim, barakuda yakalandıktan sonra kendisinin ne kadar büyük bir balık olduğunu hissettiriyor, bu sefer takımıma çok güveniyorum tuttuğum balığı tekneye yaklaştırdığım zaman hiç ara verdmeden balığın sağa, sola dönmesine müsade etmeden direk olarak o hızla teknenin içine çekmeyi becerdim, gelelim toriklerin teknenin yanına gelince çılgınlaştıkları için teknenin alt tarafına giriyorlar arada sırada da kaçıyorlar, bu sefer aldığım değişik bir tüyo ile teknenin yanına gelen toriğin kafasını suyun üzerine çıkartmak işte bunu yaptım ve balık suyun üzerinde yatmaya başladı ve bir kepçe yardımı ile balığı tekneye aldım.

Onunca basamak,
Artık sırtı konusunda biraz başarılı avlar yapmaya başladım, ama arada sırada oltama gelen balıkları tekneye almakta biraz acele ettiğim için gene de balıkları kaçırıyordum, burada değişik bir sistem daha denemek zorunda kaldım, bir balık oltama vurunca gerçekten çok heyecanlanıyorum ama sonra çok sakin oluyorum bundan sonrası balığı kaçırmadan tekneye almak,
bunu için balığın biraz yorukması gerektiğini düşünerek ona istediği kadar hürriyet sağlıyorum ve devamlı misinama boşluk vermeden ona çektiğikadar misina salıyorum bu bazı avlarımda 200 metreye kadar çıkıyor, sonra takımımdaki ağılıkları da etkisi ile balık yorularak teknenin yanına kadar geliyor ve kepçe ile tekneye buyur ediyorum.

On birinci basamak,
Ne kadar tecrübeli olursam olayım her geçen gün sırtı avıma yeni fikirler ve yorumlar katmaya da devam ediyoru, mesela balığın tam vuracağı yerlerde biraz gazı fazlalaştırıp balığın yeme atladığını yaşıyorum, gene bu yerlerde ani dönüşlerde de balıkların yeme saldırdığına şahit oluyorum, toriği avlamak için teknenin hızının bir hayli fazla olamasına dikkat etmek lazım, barakuda da biraz daha düşük hız, sinaritte de rolantinin biraz üştü.

Onikin
ci başamak,
Artık sırtı avlarında takım olsun, yöntem olsun bir hayli yol katettim diyebilirim, sıra hangi havalarda ve hangi rüzgerlerde hangi balıklar olur, denize açıldığımda havanı güneşli olması, rüzgarın yönüne göre , tabi bu tecrübeleri kendi bulunduğumuz denizlerimizde, meralarımızda senelerce balık tutarak öğrendik, her denizin her meranın kendine göre özelliklerini birlmek ve öğrenmenin çok önemli olduğunu söyleyebilirim, genel olarak sırtı avında dalgaya karşı olarak ve güneşi arkanıza alarak avınızı yapmaya dikkat etmek lazım.Gulumse

Onüçüncü basamak,

Hala öğrenmeye devam ediyorum. Devam edeceğim.Gulumse

[Resim: 2ljjbl5.jpg]

[Resim: 2bntrk.jpg]

[Resim: 2vmavmf.jpg]
Orhan Küçükbiçmen 1950 İstanbul-Karagümrük
Bul
orhan baba bu tecrübeler zor ediniler şeylerdir,her balık tutulunca ayrı bir tecrübe yaşanır ve bu tecrübeleri bizlerle paylaşman senin büyüklüğündür,teşekkürler eline emeğine sağlık AlkisSeerf
Bul
orhan baba güzel paylaşım yapmışsın Alkis yeni bir av yeni bir bilgidir teşekkürler eline sağlık.AlkisAlkis
Bul
cok guzel bir paylasim Orhan abiAlkis..tesekkurlerSeerf
[SIGPIC][/SIGPIC][SIZE=1]Bir kisiye balik verecegine,balik tutmayi ogret71[/SIZE]
Bul
Orhan abicim çok güzel bir paylaşım olmuş tebrikler AlkisAlkis
Bul
Bu güzel paylaşım için teşekkürler Orhan abi AlkisAlkis
Sazanları özledim...
Bul
Orhan Baba, tek kelime ile muhteşem ve ulaşılması çok zor bilgileri bizimle paylaşmışsın AlkisAlkis uzun soluklu bir tecrübenin tüm aşamalarını bir bir aktarmışsın Seerf sende tek kelime ile muhteşimsin Alkis ellerin dert görmesin.

Bende üniversite yıllarımda baştan aşağı yeni ve farklı bir merayla kaşılaşmıştım ve sırf yemlerin ne olduğunu nereden nasıl tedarik edeceğimi yaklaşık 6 ayda ancak tam anlamıyla öğrenebilmiştim Siyirdim bunda çok ciddiyim çünki yem isimleri yöreseldi (travla, ganzilis, zağna ve zizil ) ve çok ketum bir balıkçı camiası vardı orada hiç bir şekilde yemi göstermez, ne şekilde ulaşacağımı söylemez, nasıl hangi kancaya takacağımı asla belirtmezlerdi.
Bu 6 ayda çözdüm şükür (travla=kum kurdu , ganzilis=teke , zağna=yengeç , zizil = toprak solucanı) ve mera taraması başladı oda Siyirdim yaklaşık 2 sene sürdü nerede hangi sezonda hangi balık derken işi öğrendim ve her sorana söyledim ondan sonra ben balık tutamaz oldum çünki meralarımda olta atacak yer bulamıyordum artık Hi neyse fazla söylememeyide öğrendim ve bu günlere geldim.

Diyeceksin belki niye anlatdın bunları? Tek cevabım senin verdiğin bilginin kıymetini çok iyi anlıyorumda onun için Seerf

Tekrar teşekkürler...
[SIZE=3]''Türkiye; Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' [/SIZE]
D.DUMOULIN
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=3&theater
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=2&theater
Bul
KaptanımAlkisAlkisAlkis
''Ercan abi şu senin sırtı malzemelerine bir bakayım
Al bak abicim
Abi yine olmadı ya ne yapmam lazım
Bu konuşmayı o kadar çok yaptık ki anlatamam. Malzemeyi eline alınca bu avları gerçekleitireceğini zannedenlerin öğrenmeleri hep zaman almıştır. Özellikle deneme yanılma yoluyla ve araitırarark öğrenen sizler gibi ustalardan daima öğrenilecek şeyler vardır.
Tecrübelerinizi buradan öyle güzel aktarmışsınız ki ne desek az.
Teşekkürler.
Hangi balığı avlamak istiyorsak ona hazırlanalım gerisi ya nasip nasıl olsa gelecektir76
Bul
Öğrenmenin yaşı yok kaptanım,paylaşım için emeğinize sağlıkAlkisrasgele.
Bornova - izmir
Bul
Bu güzel bilgiler için teşekkürler Orhan abi,dediğin gibi öğrenmenin yaşı yok.Teoride doğru diye bildiğimiz bazı yöntemlerin pratikte iş yapmadığını ancak yaşayarak öğrenebiliyoruz.Tekrardan teşekkürler abi Seerf

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Misina Nasıl Üretilir? nurideniz34 4 1,172 24-08-2016, 07:57
Son Yorum: bucalıfikret
  üçlü mercan takımı boncukluyu nasıl oltaya takarım? merso7525 0 1,252 20-10-2013, 11:02
Son Yorum: merso7525
  Barometre nedir , nasıl kullanılır? Woiwodia 16 5,194 23-12-2012, 23:21
Son Yorum: Woiwodia
  mucizevi balık Can ARSLAN 6 2,576 26-10-2012, 14:48
Son Yorum: ring
  İsTanbul için balık durumu FuRkAn * 40 8,275 22-10-2012, 10:01
Son Yorum: LeVrEkCi
  Yalpa Müşiri (Clinometer) Nasıl Yapılır? Woiwodia 7 2,070 13-10-2012, 00:40
Son Yorum: Woiwodia
  BALIK AĞLARI... LeVrEkCi 14 5,383 10-09-2012, 10:54
Son Yorum: samuray
  Eski Foça'da keyifçilere ve oltacılara tekne turları.. ozanalbayrak 0 1,217 02-09-2012, 01:07
Son Yorum: ozanalbayrak
  Balık Takvimi ( Kemal Mutlu) Lapsetur 11 4,324 01-10-2011, 20:59
Son Yorum: ufuktan26
  garip bir balık 4 muhammed tr 9 1,985 16-09-2011, 19:57
Son Yorum: muhammed tr

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: