22-04-2007, 20:55
(Son Düzenleme: 24-10-2009, 17:26, Düzenleyen: Bahadır Sarıca.)
Çütre balığı Balistidae familyasından olup bilimsel adı Balistes capriscus. Boyları 20 ila 40 cm. arasında değişiyor.3-4 kiloya kadar büyüyebiliyor. Renkleri genellikle değişken olmakla beraber, en fazla sırt tarafları koyu menekşe, yanları mavimsi, yeşilimsi-gri, karın tarafları beyaza yakın açık yeşil-gri renkte oluyor. Yüzgeçleri üzerinde koyu renkli lekeler oluyor. Gövdesi oval yassı ve çok sert bir deri ile örtülü. Ağzı küçük ve kalın kırmızı dudaklarla çevrili
pişirilişi;
Keskince bir bıçak ve pense yardımıyla derisi soyulur. Gövdenin iki yanından kılçıksız iki büyük parça fileto (pembe beyaz) et çıkarılır. Kafanın yanaklarından da (neredeyse yumruk boyutlarında) iki parça yanak eti çıkarılır. İster şişlik, ister büftek şeklinde parçalar halinde doğranır. Hafifçe tuzlanır. Kapaklı uygun bir saklama kabı içinde, sızma zeytinyağı, soya sosu, sarmısak, yarım limon suyu, karabiber ve pulbiber ile marinize edilerek dört saatten az olmamak kaydıyla buzdolabında saklanır. Şişlik doğradıysanız defne yaprağı, domates ve taze yeşil biberle sıralanarak sişlere geçirilir, biftek tarzında doğranmışsa hafıf yağlanarak, odun kömürü ateşinde, kurutmadan pişirilir.
not:açılacak başlıkta yetki olmadığı için buraya yazılmıştır
Dr.Korhan Sökmen
avı:
yem olarak karidesten şaşmayın.tekneden bir oltaya hiç bir kurşun takmadan tek iğneye soyulmuş karidesi tüm olark takın ve fırlatın.diğer oltaya da, aynı mercan takımı gibi(3 iğneli dip takımı)karidesle iğneleri yemleyin,dibe atın.yakaladığınızda etrafınızda başka olta atan varsa toplamasını söyleyin, çünkü gelirken teknenin etrafında geniş daireler çizerek geliyor(güçlü bir balıktır).bütün oltalar birbirine girer.
pişirilişi;
Keskince bir bıçak ve pense yardımıyla derisi soyulur. Gövdenin iki yanından kılçıksız iki büyük parça fileto (pembe beyaz) et çıkarılır. Kafanın yanaklarından da (neredeyse yumruk boyutlarında) iki parça yanak eti çıkarılır. İster şişlik, ister büftek şeklinde parçalar halinde doğranır. Hafifçe tuzlanır. Kapaklı uygun bir saklama kabı içinde, sızma zeytinyağı, soya sosu, sarmısak, yarım limon suyu, karabiber ve pulbiber ile marinize edilerek dört saatten az olmamak kaydıyla buzdolabında saklanır. Şişlik doğradıysanız defne yaprağı, domates ve taze yeşil biberle sıralanarak sişlere geçirilir, biftek tarzında doğranmışsa hafıf yağlanarak, odun kömürü ateşinde, kurutmadan pişirilir.
not:açılacak başlıkta yetki olmadığı için buraya yazılmıştır
Dr.Korhan Sökmen
avı:
yem olarak karidesten şaşmayın.tekneden bir oltaya hiç bir kurşun takmadan tek iğneye soyulmuş karidesi tüm olark takın ve fırlatın.diğer oltaya da, aynı mercan takımı gibi(3 iğneli dip takımı)karidesle iğneleri yemleyin,dibe atın.yakaladığınızda etrafınızda başka olta atan varsa toplamasını söyleyin, çünkü gelirken teknenin etrafında geniş daireler çizerek geliyor(güçlü bir balıktır).bütün oltalar birbirine girer.