Yorumları: 62
Konuları: 16
Kayıt Tarihi: 09-11-2006
- Bu grup içinde en sık rastlananlar denizanası, denizkestanesi, ahtapot, trakonya, iskorbit sokmasıdır.
ÇOK CİDDİ DEĞİLDİR;
- Kızarma, şişme, iltihaplanma,
- Sıkıntı hissi, huzursuzluk,
- Havale, baş ağrısı görülebilir.
Boğulma nedeni ortadan kaldırılır,
Bilinç kontrolü yapılır,
AB değerlendirilir,
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ sağlanır,
Derhal tıbbi yardım sağlanır,
Yaşam bulguları izlenir.
Nefes almada güçlük, hızlı ve derin soluma,
Soluktan kesilme,
Sıkıntı basması,
Cevaplarda isabetsizlik, kararsızlık,
Yüzde, dudaklarda ve tırnaklarda morluk,
Ağızda balgam toplanması, köpüklenme,
Bayılma
arı sokmasında ise
BELİRTİLERİ: Acı, şişme, kızarıklık
İLKYARDIM:
Yaralı bölge yıkanır.
Derinin üzerinden arının iğnesi görünüyorsa çıkarılır.
Soğuk uygulama yapılır ( soğuk su ). Amonyak vb. kullanılmamalıdır.
Eğer ağızdan sokmuşsa, solunumu güçleştiriyorsa buz emmesi sağlanır.
Ağız içi sokmalarında ve alerji hikayesi olanlar için tıbbi yardım istenir.
selamlar
Yorumları: 40,692
Konuları: 1,884
Kayıt Tarihi: 21-12-2005
arı veya çarpan balık sokması durumunda sokulan yeri kanatıp amonyak sürerseniz agrısı g,der denizin ortasında ve amonyagınız yoksa (ki sanırım bundan sonra olacaktır) idrar da aynı işi görür
Yorumları: 62
Konuları: 16
Kayıt Tarihi: 09-11-2006
değerli levrekci arkadaş arı sokmasında kesinlikle amaonyak kulanılmaz yazdığım en son tıp litaratüründen alıntıdır. arı sokmasında en iyi ilac soğuk sudur. zehirli balık sokmasında sokulan yer sıcak tutulmasıdır. amonyak uygulaması tıp litaratüründe yoktur. selamlar
Yorumları: 1,650
Konuları: 117
Kayıt Tarihi: 09-11-2006
levrekci yazdı:arı veya çarpan balık sokması durumunda sokulan yeri kanatıp amonyak sürerseniz agrısı g,der denizin ortasında ve amonyagınız yoksa (ki sanırım bundan sonra olacaktır) idrar da aynı işi görür
teşekkürler abi, bu bilgi belkide bir hayat kurtaracak
Yorumları: 40,692
Konuları: 1,884
Kayıt Tarihi: 21-12-2005
dent61 yazdı:değerli levrekci arkadaş arı sokmasında kesinlikle amaonyak kulanılmaz yazdığım en son tıp litaratüründen alıntıdır. arı sokmasında en iyi ilac soğuk sudur. zehirli balık sokmasında sokulan yer sıcak tutulmasıdır. amonyak uygulaması tıp litaratüründe yoktur. selamlar
valla be ndenedim işe yaradı amonyak agrıyı alıyor ama tıbben yoksa kimse denemesin ben uygulamaya devam ederim çünkü daha önceleri arı sokmuştu çok şişmişti ve agrı olmuştu amonyak sürdügümde agrıda çekmedim şişmede olmadı bir başka zamandada amonyak yok tu ayagımı arı soktu söylemesi ayıp idrar sayesinde agrı olmadı.
yinede işin aslını siz bilirsiniz tabii arkadaşlara kötü bişey ögretmiş olmıyayım aman kimse amonyak kullanmasın veya idrar kullanmasın neme lazım ben sebeb olmıyayım .ben kullanacagım.teşekkürler uyarı için
Yorumları: 40,692
Konuları: 1,884
Kayıt Tarihi: 21-12-2005
Arı İğnesi ve Arı Sokması
İşçi arının arka tarafında bulunan iğne düşmanlarına karşı en büyük savunma aracıdır. Arkasında olmasına rağmen arı her durumda iğnesini düşmanına rahatlıkla saplayabilir.
Arı iğnesi iki kısımdan oluşur. Birinci kısım karın boşluğunda bağırsaklara bağlı ve oval şekilde olan zehir keseciğidir. İkinci kısım ise iğnedir. İğnenin üzerinde 9 adet ok ucuna benzeyen kancacıklar bulunur. Arı iğnesini sapladıktan sonra bu kancacıklar iğnenin geri çıkmasını engeller.
İğne saplandıktan sonra arı zehir keseciğini sıkar ve iğneden vücuduna zehir zerkedilen düşman büyük bir acı duyar. Arı iğnesini çıkarmaya çabalar fakat bunu başaramaz. Çoğu zaman bağırsaklarının bir bölümü de koparak iğne zehir keseciğiyle birlikte saplandığı yerde kalır.
Kendini kurtaran arının yaşama şansı yoktur, bir iki gün içinde ölür. İğnesini kaybeden arı daha çok hırçınlaşır ve düşmana saldırır. Fakat tekrar sokma şansı yoktur.
Arı soktuktan sonra panik halde el kol hareketleri yapmamak lazımdır. Bu hareketler diğer arıların da dikkatini çekerek saldırmalarına sebep olur.
Arı saldırısı karşısında yapılacak en iyi şey yüzümüzü ellerimizle kapatıp ordan uzaklaşmak ve bitkilerin arasına oturarak saklanmaktır.
Arı sokması sokulan yerin şişmesine neden olur. Bu da insana acı verir ve sinirli yapar. Sokan arıların çokluğuna göre, miskinlik, başağrısı, titreme, kaşıntı gibi reaksiyonlar da görülebilir.
Arı zehirinin kendine özgü keskin bir kokusu vardır. Bu zehir kokusunun yayılması diğer arıları da hırçınlaştırır. Eğer bir arı soktuğunda gerekli önlemler alınmazsa, aynı yerden başka arılar da sokmaya çalışır. Onun için arı soktuğunda arılıktan uzaklaşıp sokulan yeri yıkamak gerekir.
Arı Soktuğunda Alınacak Önlemler
Arı sokup iğnesini bıraktıktan sonra, kesinlikle zehir kesesinden tutarak çıkarmaya çalışmamalıdır. Çünkü bu hareket kesenin içindeki zehirin vücudumuza zerkedilmesine ve acımızın artmasına neden olur. En iyisi bir bıçağın yüzüyle ya da tırnağımızla sıyırarak çıkarmaktır.
Belli bir sayıya kadar arı sokması alerjisi olanların dışında tehlikeli değildir. Tehlike sınırı kişinin bünyesine göre değişir.
Arı allerjisi olanlarda vücudun genelinde kızarma, kaşıntı ve yumuşak dokularda şişme görülür. Bu sırada solunum güçlüğü, karın ağrısı, kusma, çarpıntı ve baygınlık görülebilir. Boğaz kaslarının kasılması ve yutak bölgesinin şişmesi ile nefes gittikçe zorlaşır ve hasta boğulabilir. Bu olaya "anaflaksi" veya "anaflaktik şok" adı verilir.
------------------------Arı sokmasına karşı en etkili tedavi amonyaktır. Amonyak hem arının soktuğu yere sürülebilir hem de bir bardak suya 5-10 damla damlatılarak içilebilir.---------------------------------------------------------------------------------------
Şişmeye karşı antihistaminik veya steroid bir krem sürülmelidir. Ağızdan alınacak antihistaminik herhangi bir tablet oldukça yararlı olacaktır. Ancak şiddetli reaksiyonlar için geciktirilmeden tıbbi müdahalelere başvurulmalıdır.
Arı soktuktan sonra yarayı ovuşturmak ya da emmek kesinlikle doğru değildir. Arı tarafından sokulan kişi eğer terli ise zaten ter zehirin etkisini alacaktır.
Sokulan yere buz koymak, soğuk su ile yıkamak, yoğurt sürmek acının azaltılması için faydalıdır. Ayran da içilebilir.
Arının meyve yerken ağıza kaçarak boğazdan sokması hayati tehlike yaratabilir. Böyle bir durumda doktora giderken sirke ile sık sık gargara yapmak gerekir.
Yorumları: 40,692
Konuları: 1,884
Kayıt Tarihi: 21-12-2005
Özellikle yazın sık rastlanan arı sokmaları, bazı kişilerde ölümle sonuçlanan ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Son olarak reklamcı Arsun Erdal'ın ölümüyle gündeme gelen arı sokması sonucu gelişen anaflaksi, arı sokmasının beraberinde getirdiği risklerin en önemlisi olarak biliniyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, arı alerjilerini ve yapılması gerekenleri anlattı...
Yılda 100 kurban
Arı sokmalarının yol açtığı sorunlar nelerdir?
Arı sokmasına bağlı reaksiyonlar, ilk 4 saatte olanlar ve sonra gelişenler olarak iki grupta toplanır. Normal lokal reaksiyonlar arının soktuğu yerde ağrı, yanma, kızarıklık ve şişmeye yol açar ve birkaç saat içinde geçer. Şişen bölgeye soğuk kompres uygulanması ve ağrı kesiciler yeterlidir. Büyük lokal reaksiyonlarda arının soktuğu yerde geniş bir alana yayılan şişlik ve kızarıklık vardır. Bazı kişilerde bulantı, kusma, halsizlik de görülebilir; 10 gün sürebilir. Sokulan yer üst solunum yollarına yakınsa tehlikeli olabilir. Aynı anda onlarca arının soktuğu kişilerde anaflaksiye benzeyen bir tablo ortaya çıkar. Bunlar tekrar sokulduklarında anaflaksi gelişebilir. Anaflaksi ise ölüme kadar gidebilen sonuçlar doğurur. 4 saatten sonra ortaya çıkan reaksiyonlar ise çevresel sinir iltihabı, kas güçsüzlüğü, serum hastalığı, böbrek iltihabı, kalp kası iltihabı ve damar iltihabına yol açabilir.
Anaflaksi nedir?
Alerjilerin en korkulan, en ağır ve tehlikeli şeklidir. 'Alerjik şok' olarak da bilinir. Ayrıca 'Penisilinden öldü' diye bilinen olayların nedeni hep anaflaksidir. İlaçlar, serumlar, aşılar, kan ve kan ürünleri, yiyecekler, katkı maddeleri, egzersiz, soğuk, lateks hatta sperm anaflaksiye veya anaflaksiye benzeyen reaksiyonlara neden olabilir. Ölümcül anaflaksilerin yılda her 10 milyon kişiden 4 - 20 kadarında görülebileceği tahmin edilir. Buna göre ülkemizde her yıl yaklaşık 100 kişinin anaflaksiden yaşamını yitirdiği söylenebilir.
Belirtileri nelerdir?
Yaygın kurdeşen (ürtiker), deri altı ödemi, kaşıntı, üst solunum yolları tıkanıklığı, hırıltılı solunum ve nefes darlığı, şok ve tansiyon düşüklüğüyle beraber dolaşım yetersizliği, kalp ritim bozuklukları, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi belirtiler vardır.
Risk grubu kimlerdir?
Kimlerde ölümcül olur?
Arı sokmasına bağlı anaflaksilerden ölüm riski yaşlılarda daha yüksektir. Çocuklarda ölüm nadirdir. Bunun dışında kalp ve dolaşım bozukluğu olanlar, beta-bloker sınıfı ilaç kullananlar, baş ve boyundan sokmalar, anaflaksi belirtileri 10 - 15 dakikada ortaya çıkanlar, Adrenalin tedavisi yapılmayanlar veya geç yapılanlarda ölüm daha fazla görülür. Ölüm nedeni, gırtlak ödemi (ses telleri şişmesi), inatçı tansiyon düşüklüğü veya kalp krizidir.
Ağır anaflaksi önceden tahmin edilebilir mi?
Ölüme kadar gidebilen ağır anaflaksiler, genellikle ön uyarı olmadan ortaya çıkarlar. Nitekim, anaflaksiden ölenlerin çoğu daha bu çeşit arı sokmasına maruz kalmamış kişilerdir. Arı sokmasına bağlı büyük lokal reaksiyon meydana gelenlerde daha sonraki sokmalarda anaflaksi riski ise yüzde 5'dir.
Arı alerjisi nasıl teşhis edilir?
En önemli yöntem deri testleri. Test, arı sokmasının üzerinden en az 3 - 4 hafta geçtikten sonra yapılmalı. Ayrıca kan testi de uygulanabilir ancak duyarlılığı daha azdır. Arı sokmasından sonra, akut alerjik reaksiyon geçiren ve deri testleri pozitif olan kişilerin arı zehirine karşı immunoterapi (aşı tedavisi) görmeleri gerekir. Bir sonraki arı sokmasını önlemedeki etkinliği yüzde 98'dir. Sadece deri belirtileri gösteren çocuklarda aşı şart değil.
Tedavisi 3 - 5 yıl
Tedavisi nasıl yapılır?
Anaflakside yaşam kurtarıcı ilaç adrenalindir. Kortizon ve antihistaminik ilaçlar da kullanılır. Anaflaksi çok acil bir durumdur. Kişiye hemen girişimde bulunulmadığı zaman kısa zamanda ölüme neden olabilir. Bu nedenle belirtileri saptanır saptanmaz doktor veya hastaneye ulaşılmalı.
Anaflaksi geçirmiş olanlar nelere dikkat etmeli?
Yanlarında durumlarını bildiren bir kart veya künye taşımalı. Anaflaksi nedeniyle ölüm tehlikesi atlatanlar, yanlarında sürekli olarak adrenalin bulundurup, uygulayabilmeli. İçinde adrenalin bulunan özel enjektörleri kişi pantolonunun üzerinden bile uygulayabilir.
Arı soktuğunda neler yapılmalı?
Arının iğnesi özenle çıkarılmalı (Üzerindeki mikropları öldürmek için aleve tutulan toplu iğneyle sokulan yerdeki üstderi dikkatle kaldırılarak arının iğnesi görünür hale getirilmeli).
--------------------------------Bol su, sabun veya antiseptik solüsyonla yıkanmalı ve sulandırılmış amonyakla dezenfekte edilmeli.----------------------------------------------------------------------------------------------------
Sabunla yıkanmış ve alkolle dezenfekte edilmiş cımbızla iğne alınmalı.
Ağrı ve şişmeyi önlemek için buz uygulanmalı.
Sokulan yer kol veya bacakta ise bunların yukarı kısımları bir sargı beziyle çok sıkmadan sarılmalı, kol ve bacaklar yukarı kaldırılmalı.
Yorumları: 859
Konuları: 32
Kayıt Tarihi: 19-04-2007
bilgiler için teşekkürler abi.. beni de az sokmadılar hani.. çomak alıp yuvalarının içine soktuğum günler geldi aklıma... çocukluk işte... hehe..
Yorumları: 16,360
Konuları: 492
Kayıt Tarihi: 13-12-2006
bilgi ve paylaşımlar için teşekkürler arkadaşlar
Yorumları: 155
Konuları: 28
Kayıt Tarihi: 05-04-2007
bilgiler için teşekkürler
|