Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Orkinos
#1
Orkinos avına uydu takibi geliyor  
Akdeniz'de neslini korumak amacıyla av kotası uygulanan orkinos avında kullanılan gemiler, artık uzaydan takip edilecek. Yine kaynakların korunması amacıyla orkinos avında, havadan takip yapılması da yasaklandı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 2007 yılı orkinos av sezonunda uygulanacak esas ve usulleri ilan etti. Buna göre, 1 Temmuz-31 Aralık tarihleri arasında orkinos avcılığı yapılmayacak. Türkiye'nin bu yıl için Atlantik Ton Balıklarını Koruma Uluslararası Komisyonu (ICCAT) kararını veto ederek belirlediği 2 bin 800 tonluk orkinos av kotası dolduğu taktirde, bakanlık bu yasak süresini uzatabilecek.

Orkinos avcılığı yapacak gemilerde, işler durumda araç telefonu ve faks cihazı ile uygun uydu takip cihazı bulundurulacak. Orkinos avcılığında, orkinos aramak için uçak veya helikopter kullanılması ise yasak.

ICCAT kuralı gereği, orkinos avcılığı yapacak gemilerde bakanlıkça görevlendirilecek gözlemci bulundurulacak. Gemi kaptanı tarafından gözlemciye gerekli kolaylık ve imkanlar tanınacak. Gözlemcilerin faaliyetlerine engel olunması halinde veya tekneye alınması için uygun imkanlar sağlamayan teknelerin av bildirimleri kaçak sayılacak, sonraki yıl için bu teknelere izin verilmeyecek.

Avlanılan ürünler, Adana, Antalya, Mersin, Hatay, Çanakkale ve İstanbul ve İzmir'de, bakanlıkça belirlenen 10 balıkçı barınağından karaya çıkarılacak.

Karara göre, 10 kg. altındaki orkinoslar avlanmayacak, karaya çıkarılmayacak ve satılamayacak. 10-30 kg. arasındaki orkinoslar için yüzde 8 istisna tanınacak.

Orkinos avcılığı yapacak gemiler için gemi ruhsat tezkeresinin verildiği il müdürlüğünden, ''Orkinos Avlanma İzin Belgesi'' alınacak. İzin verilirken, uydu takip cihazının takıldığına dair İnmarsat-C uydu sistemi bulundurma sertifikası, CE Belgesi ve Telekomünikasyon Kurumu belgesi aranacak.

Orkinos taşımacılığı yapacak gemiler için geminin bulunduğu yerdeki il müdürlüğünden ''Orkinos Taşıma İzin Belgesi'' alınacak.

İl Müdürlükleri, izin verilen gemilerin listesini ve faks numaralarını, 5 Mayıs'a kadar bakanlığa bildirecek. Orkinos Avlanma İzin Belgesi alan gemilere, 1 Temmuz 2007 tarihine kadar başka bir avcılık faaliyeti için izin belgesi verilmeyecek.

-KAPTAN, AV DÖNÜŞÜ, AV BİLDİRİM FORMUNU BAKANLIK'A GÖNDERECEK

İzin alan her gemi, avladığı ve sattığı orkinos miktarlarına ilişkin bakanlıkça istenen kayıtları tutacak. Av kotasının takibi ve denetimi amacıyla ''Av Bildirim Formu'' gemi kaptanı tarafından eksiksiz doldurularak, her av operasyonunun hemen sonrasında, gemiye ait faks cihazından bakanlığa bildirilecek.

Gemiye ait faks cihazında muhtemel bir arıza olması durumunda, bakanlığın bilgisi olmaksızın başka faks cihazlarından yapılan bildirimler değerlendirmeye alınmayacak.

Avlanan orkinos balıkları, iç pazar, dış pazar, işleme tesisi, yetiştirme çiftliği vb. yerlere gönderilirken, balıkçı gemisi kaptanı tarafından iki nüsha ''Gemi Menşe Belgesi'' düzenlenecek.

Orkinos kafesi veya taşımacılığı yapacak tekneler, bulundukları mevki ve nihai varış noktasını, tahmini varış süresini ve kafeslerde taşıdıkları ürünün miktarını bakanlığa bildirecek.

-KAYIT DIŞI BALIKLAR, DOĞAYA SALINACAK

Canlı orkinosların taşıma işlemleri tamamlandıktan sonra çiftliklere aktarılması esnasında çiftliğin bulunduğu yere en yakın il veya ilçe müdürlüğüne başvuru yapılarak, gözlemci talep edilecek. Aktarma, gözlemci nezaretinde yapılacak. Kayıt dışı balık tespit edildiği takdirde doğaya salınacak.

Av sezonunda avlanıldığı halde bakanlığa bildirilmeyen orkinoslar ile sezon kapandıktan sonra avlanılan orkinoslar için menşe belgesi ve sağlık sertifikası düzenlenmeyecek. Orkinoslar canlı ise doğaya salınacak, ölü ise el konulacak.

Bakanlıkça ilan edilecek orkinos av sezonu kapanış tarihinden itibaren en geç 3 gün içinde av gemileri balıkçı barınak ve limanlarına çekilecek.

Orkinos avcılığına getirilen düzenlemelere aykırı hareket edenler hakkında Su Ürünleri Kanunu?na göre cezai işlem uygulanacak.

-TÜRKİYE, KOTAYA İTİRAZ ETMİŞTİ

Orkinosta önemli bir ihracatçı olmasına karşın, bu yıl ilk kez ''ülkesel orkinos avlanma kotası'' alacak olan Türkiye, ICCAT'ın 29-31 Ocak'ta Japonya'da yapılan toplantısında verilen ''düşük kotayı'' veto etmişti.

Bu yıl 2 bin tondan az olmamak üzere orkinos avlanma kotası almayı hedefleyen Türkiye'ye, 918 ton avlanma kotası verilirken Türkiye, kararı veto ederek karara karşı hukuki süreci de başlattı. Ayrıca 2 bin 800 ton ''self kota'' ilan etti. Ancak, ICCAT, bu kotayı onaylamadığı için 918 tonun üzerindeki bütün avcılıktan elde edilen orkinosun ihracatında, Türkiye yaptırım ile karşılaşabilecek.

ICCAT, 2007 için Akdeniz avlanma kotasını 29 bin 500 ton olarak belirlemişti. Bunun 17 bin tonunu AB kullanıyor.

ICCAT'ın 2007 yılı genel kurul toplantısı Kasım ayında Türkiye'de yapılacak. Sorunun burada da tekrar gündeme getirileceği, 2008-2010 yılına ilişkin kotanın yeniden belirlenebileceği belirtiliyor.

Türkiye, orkinos ihracatından yılda 80-100 milyon dolar döviz geliri elde ediyor. Türkiye'de 6 orkinos çiftliği, 12 tane de orkinos işleme tesisi bulunuyor. Mayıs ve Haziran aylarında Akdeniz'de avlanan orkinoslar, çiftliklerde 6 ay beslendikten sonra Japonya'ya ihraç ediliyor. Bu çiftliklerde beslenen orkinosların ağırlığı 600-700 kiloya kadar çıkabiliyor.

aa
Bul
Cevapla
#2
hepsi güzel şeyler insanlar açıklar bulunup yasaklar delinmez hayırlısı olsun
Bul
Cevapla
#3
Aslında uygulama güzel ama AB nin 17bin ton olupda türkiyenin binton bile kotası olmaması üzücü.
Bul
Cevapla
#4
Ülkemizde özellikle Akdeniz ve Kıbrıs açıklarında sürdürülen bu avcılık sisteminde beni en çok üzen yavru orkinosların durumu idi bunu nasıl engelleyecekler bilemiyorum.Ayrıca Kafeslerle canlı olarak getirilen orkinoslar en az 30 gün yolculuk yapıyorlar ve bu süre içinde hiç bir şey yemiyorlar daha sonra çiftliklerde yağlandırılarak hasata(KESİME) kafalarından kurşunla vurularak alınıyorlar.Bunu 4 -5 kez izledim. Eğer kafalarından vurulmadan çıkarılır ise Japon amcalar fiyatı yarı yarıya indiriyorlar
Bul
Cevapla
#5
paylaşım için teşekkürler...inşallah herkes kurallara uyarlar...
Bul
Cevapla
#6
Orkinos avında havadan takip yasak

ANKARA - Akdeniz'de neslini korumak amacıyla av kotası uygulanan orkinos avında kullanılan gemiler, artık uzaydan takip edilecek. Yine kaynakların korunması amacıyla orkinos avında, havadan takip yapılması da yasaklandı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, 2007 yılı orkinos av sezonunda uygulanacak esas ve usulleri ilan etti. Buna göre, 1 Temmuz-31 Aralık tarihleri arasında orkinos avcılığı yapılmayacak. Türkiye'nin bu yıl için Atlantik Ton Balıklarını Koruma Uluslararası Komisyonu (ICCAT) kararını veto ederek belirlediği 2 bin 800 tonluk orkinos av kotası dolduğu taktirde, bakanlık bu yasak süresini uzatabilecek. Orkinos avcılığı yapacak gemilerde, işler durumda araç telefonu ve faks cihazı ile uygun uydu takip cihazı bulundurulacak. Orkinos avcılığında, orkinos aramak için uçak veya helikopter kullanılması ise yasak.

Alıntı: Haberler.com
Bul
Cevapla
#7
insallah herkes yeni kurallara uyar..
Bul
Cevapla
#8
Mersin, Türkiye — mavi yüzgeçli orkinos avının acilen durdurulması ve Akdeniz ekosisteminin korunabilmesi ve sömürülmekte olan balık stoklarının iyileştirilebilmesi için tam koruma sağlanan bir deniz rezervleri ağı için çağrıda bulundu. Uluslararası çevre organizasyonunun Mersin'deki basın açıklaması ile aynı sıralarda Greenpeace gemisi Rainbow Warrior, balıkçılık endüstrisinin Güney Akdeniz'deki mavi yüzgeçli orkinos yağmasına tanıklık etmek ve belgelemek amacıyla Malta'dan yola çıktı.
Türkiye'de Mayıs'ta başlayan 2007 yılı orkinos av sezonunun başlarında Akdeniz'in en önemli türlerinden biri olan mavi yüzgeçli orkinosun soyunun tükenmekte olduğuna dikkat çekerek Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nı gerekli tüm denetlemelerin yapılması ve bazı noktaların açıklığa kavuşturulması için harekete geçmeye çağırdı.

Geçen yıl Uluslararası Atlantik Orkinosları Koruma Komisyonu'nun (ICCAT) üye ülkeleri, Akdeniz'deki yasadışı avlanmaların yoğunluğu nedeniyle yokolmanın eşiğindeki bu türün popülasyonunun iyileştirilmesini sağlayacak olan programı hayata geçirmekte başarısız oldu (1). ICCAT'in kendi biliminsanlarının ancak 15,000 tonun altında bir av miktarının bu stoğun iyileştirilebileceği konusunda uyarmasına karşın, geçtiğimiz kasım ayında 2007 için 29,500 ton kota belirlendi. Ayrıca yüksek oranlardaki yasadışı avcılığı kontrol edebilmek için yeni kurallar da belirlendi ancak bunlar bu yılki av sezonu bittikten sonra uygulamaya geçebilecek. O zamana dek ise halen varolan gemi sayısı ile mavi yüzgeçli orkinos türü bir yıl daha yağma ve korsan avcılıkla karşı karşıya kalmış olacak.

Mavi yüzgeçli orkinosun sağlıklı kalan son alanlarından biri Libya'nın kuzey bölgesidir. önümüzdeki haftalarda bu bölgede toplam 35,000 tonluk kapasiteye sahip 200'ün üzerinde teknenin yoğunlaşacağını tahmin etmektedir. Aynı şekilde önemli yumurtlama alanlarından biri olan Kuzey Kıbrıs-Mersin arasındaki bölgede çok büyük bir Türk filosunun avlanacağı da tahmin edilmektedir.

, İspanya'nın güneyinde ve Fas'ın kuzeyinde balıkçıların bu yıl sezon başından beri 2006 yılında aynı zamanlarda yakaladıkları av miktarının ancak %20 sini yakalayabildiklerine dair tespitlerde bulundu. 2006 bu balıkçıların zaten bugüne kadarki en düşük av sezonu idi. Aynı zamanda bu geleneksel avcılar, geçtiğimiz yıllara oranla daha küçük boy orkinoslar yakaladıkları da bir gerçektir, bu durum ise zaten Akdeniz'den yokolmakta olan bu türün tekrar üreyebilmesi için şart olan büyük boyların varlığı konusunda endişe yaratmaktadır.

“Mavi yüzgeçli orkinos avcılığı tamamen kontrolden çıkmış durumdadır”  “Hükümetler, Akdeniz ekosistemi ve bölge ekonomisi için son derece önemli ve kritik olan bu canlıların sürdürülebilir varlığını ve avcılığını garanti altına alabilmek adına beceriksizliklerini göstermiş oldular. Şu anda artık hükümetler tüm teknelerini limanlarına geri çağırmalıdır. Aksi takdirde 2007 mavi yüzgeçli orkinos avcılığının son yılı olacaktır”dedi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu -FAO- verilerine göre tüm ticari değerdeki balık stoklarının dörtte üçünden fazlasının halihazırda aşırı tüketildiğini veya bitirildiğini göstermektedir (2). Dünya çapında, morina, orkinos ve kılıçbalığı gibi besin zincirinin üstündeki büyük deniz canlıları stoklarının %90'ı aşırı avlanmış durumdadır (3). Söz konusu canlıların türünün azalması veya yokolması geri dönülmez ekolojik ve ekonomik zararlara yol açacaktır.

“Denizlerimizin yönetiminde acilen radikal değişiklikler şarttır. Deniz ekosistemlerinin korunması, özellikle yerel balıkçılar ve halklar gibi yaşamları tamamen buna bağlı olan milyonlarca insanın geleceği için hayatidir. Deniz rezervlerinin oluşturulması deniz yaşamını korumak ve yenilemek ve aynı zamanda tükenmekte olan balık stoklarının iyileştirilmesi için tek yoldur” dedi.

Türkiye de bu anlamda üzerine düşeni yaparak, öncelikle deniz kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir balıkçılık çin, şu anki gerçek av ve çiftlik kapasitesininin doğru değerlendirmesini yapmak, kapasiteyi düşürmek ve mavi yüzgeçli orkinosun özellikle yumurtlama alanlarını koruma altına almalıdır.

Notlar:
    Geçtiğimiz yıllarda mavi yüzgeçli orkinos için yasal toplam av miktarı 32,000 ton iken gerçek av miktarı 50,000 tondan fazla idi.
    FAO, 2004, The State of World Fisheries and Aquaculture, biennial
report (Dünya Balıkçılık ve Kültür Balıkçılığı, iki yıllık rapor)
    Myers RA, Worm B, 2003, Rapid World Depletion of Predatory Fish
Communities, Nature 423: 280-3. (3)

balık stoklarının iyileştirilmesi ve tüm çeşitliliği ile deniz yaşamının korunabilmesi için denizlerimizin %40'ının tam koruma altında bir küresel deniz rezervleri ağı haline getirilmesi için kampanya yürütmektedir. Avrupa Birliği üye devletlerinin böyle bir rezerv ağının yeni bir deniz yasası olan Deniz Yaşamı Strateji Yönetmeliğini kabul etmelerini talep etmektedir. Bu kampanyanın bir parçası olarak, Greenpeace gemilerinden Arctic Sunrise Kuzey Denizi'nde ticari yağma şeklinde morina avlayan balıkçı tekneleri ile Rainbow Warrior ise Akdeniz'in en muhteşem balığı olan orkinosu silip süpüren orkinos tekneleri ile yüzleşmekteler.

DenizHaber.Com
Bul
Cevapla
#9
Akdeniz'de 20'nin üzerinde balina ve yunus türü bulunduğunu vurgulayan Dökmecibaşı şunları kaydetti
"Ancak bunların çoğu çeşitli nedenlerden dolayı tehlike altında. Akdeniz'deki koruma eksikliği uzun ve ispermeçet balinalarını daha da etkilemektedir. Bu iki tür de Dünya Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesindeki tehlike altındaki türler arasında yer alıyor."

'Koruma alanı genişletilmeli'
Avrupa Çevre Ajansı'na göre, ticari balık stoklarının yüzde 65'inin şu andaki güvenlik limitlerinin dışında kaldığını belirten Banu Dökmecibaşı, "Akdeniz, tehlikede olan bir tür mavi yüzgeçli orkinosların üreyebildiği iki bölgeden birisidir. Yüksek fiyatla pazar bulması bunların resmi kotaların izin verdiğinden çok daha fazla avlanmasına neden olmaktadır" diye konuştu.

Akdeniz'in güzelliği ve sağlığının geniş ölçekli deniz rezervleri ağı oluşturularak korunması gerektiğini savunan Dökmecibaşı, "Ancak maalesef tam anlamıyla koruma altında olan alan oranı yüzde bir bile değil. Çözüm için bu alan acilen genişletilmelidir" dedi.

Birgün
Bul
Cevapla
#10
cengiz reis o mavi yüzgeçli orkinosları marmara ya sürelim körfeze doğru orda yaşasınlar körfezede av yasağı koyalım kimse girip avlanamasın buda bir çeşit proje veya öneridir
Bul
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Çeşme'de Şüpheli Orkinos Ölümleri LeVrEkCi 9 1,866 20-01-2008, 05:38
Son Yorum: Ege
  dev orkinos Tropheus 25 3,292 20-01-2008, 03:16
Son Yorum: Ege
  Akdeniz'de Orkinos Sürüleri İzlenecek LeVrEkCi 6 1,766 23-07-2007, 00:24
Son Yorum: ALTAYLI
  Orkinos Muamelesi AFALA 6 1,616 30-05-2007, 13:41
Son Yorum: GURHAN
  Orkinos avlanma kotaları indirildi. çatalca 84 5 2,316 04-12-2006, 09:12
Son Yorum: çatalca 84

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi