Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3 yaşıma daha girdim - 3 YTL -
Vapurdan kadıköy’e indiğimde iskelenin önünde bir küme ama genişçe bir küme insan topluluğu,

Geçmekte zorlanıyoruz,

Bir balık oltası lafı kulağıma çalındı,

Yakınlaştığımda eleman  “ 3 YTL balık oltası “ diye avazı çıktığı kadar bağırıyordu,

Balıkpazarındaki işimi hallettikten sonra geri döndüğümde satışlar devam ediyordu,

Üşenmedim saydım;  küçücük ayaküstü seyyar, bond çanta kadar paneli olan tezgahın etrafında iki satıcı hariç 21 kişi,

Alan yurdum insanı tiplemelerine baktım,  hayret ettim,

Her kategoriden insan var,

Bir beyamca iki tane birden almış, hemen oracıkta kontrole başlamıştı,

Beraber baktık,

Kamış 1 metre, makine sarımsak zoka gibi fındık makine, makarada misina,

Mal  “SANYOU” ambalajında,

Kamış ve makinenin markasına hiç deyinmeyeceğim, biri Japon, biri Fransız marka,

Misinayı bilemiyorum, tahmin de edemiyorum,

Aslında ne diyeceğimi de bilemiyorum, biliyorum da dillendirmekte zorlanıyorum,

Tam bir DUMUR anı,

Başka boyuta geçtim, Film şeridi akmaya başladı,

Bu mal çin malı,

Her halükarda  iki açmaz ile karşı karşıyayız :

ÜRETİM :

1 - Acaba bu malı gerçekten Çinliler mi yaptı,

2 - Yoksa açıkgöz bir yumdum yatırımcısı  “ KRAÇA “ ’nın bu yıl İMKB’ye paralel  tavan yapmasını fırsat bilerek  Çin’de mi yaptırdı ( bu ihmal olmaz mı diyorsunuz : 2 sene önce fuara gittiğimiz de alenen bu formasyonu uygulayan tüccar’larla bizzat tanıştım ).

ÜRÜN :

1 – Kaliteli bir mal, acayipmiş be, keşke 1500 tane de ben alsaydım dedirtirmi,

2 – Üretildiği  ülkenin tüm atık “ plastik, metal “’inden imal edilmiş, muhtemelen  “ RADYASYON ve/veya KANSEROJENLİ “  ürünü,

ÜLKEYE GİRİŞ :

1 – Efendice  kendi gümrük tarife pozisyonundan girmiş, tüm vergileri ödenmiş, imalat,işçilik, kar, nakliye, aracı karı, gümrük masrafları, satıcı karı ilave edilmesine rağmen zararına sırf iyilik olsun diye yapılan bir satış,

2 – Gümrük tarife pozisyonu’na farklı formasyondan giriş yapılmış ( hatırlayınız yurdum mutesebbis insanı ayakkabıların sağ tekini ege’de bir gümrüğe, sol tekini Akdeniz de bir gümrüğe indirmiş, atıl kalması sağlanarak, aynı müteşebbis tarafından kilo fiyatı ile alınmış, birleştirilmiş ve satılmış ), TIRIVIRI  tadında bir ürün,

Vesaire, Vesaire, Vesaire ; Örnekler  ve düşünceler çoğalır, lütfen sizler de katılımcı olunuz ;

SONUÇ VE ÖZÜ :  

Normalinden fazla ucuz olan ürünlerin alımı cebimizde yaşadığımız erezyondur, yerine para dikmek, ağaç dikmeye hiç benzemez,

Normalinden fazla ucuz ürünlerde kullanılan materyal daima “ RADYASYON ve/veya KANSOREJEN madde “ riski taşır, Çünkü atık maddeden yapılmaktadır,

Dikkat edin bu ürünler hep yaş grubu itibarıyla çocuklarımıza,  yarınlarımıza hitap etmektedir.

Ben kullanırım “ YAŞIMI YAŞLAMIŞ, FALIMI FALLAMIŞIM  , bir şey olmaz  “ dememek lazım, Bizlerin sorumlu olduğu ve/veya olacağı Çocuklarımızı, yeğenlerimizi unutmamalıyız,

Sağlıcakla kalın,
Niyazi - 1967 - 0+
3 ytlye sadece misinasının oldugunu düşünürsek sanırım bayaa kazık olmuş oltanın tamamı alıp atılacak o kadar
Bul
her nevi teçhizatı (küçük ya da işe yaramaz da olsa bir şekilde) bulunan bir oltanın sadece bir misina fiyatına satılıyor olması bende kaçak da olsa yurtdışından gelmediği hissini uyandırdı. zaten gümrük girişli olması imkansız zira gümrüklerde kalite belgeleri aranıyor (AB Uyum Yasası nedeniyle). ancak yine de denizaşırı bir nakliye sözkonusu arada el değiştirdikçe eklenen bir karı ve çin hükümetinin aldığı vergileri de eklersek (ki vergisiz giriş bizim sınırlarımızdan içeriye geçerli çin'de vergisiz fabrika çıkışı bir mal sözkonusu olamaz denetimleri gayet iyi adamlar kendi vergilerini alıyorlar ama giden ülkeler ne yaparlarsa yapsınlar onları ilgilendirmez zaten) bana yine de çin malı değilmiş gibi geldi. bizimkiler ordan burdan kopyalayarak bir kalıp çıkartıp ellerine ne geldiyse artık atık petrol müdür, tıbbi-sınai artık mıdır, radyoaktif çöp müdür bilemem - ki en akla yakın ihtimal de bu, sanayileşmiş devletlerin kendi bünyelerinde arıtamadıkları çöplerini varillerle ülkemize yolladıgı herkes tarafından biliniyor- sıfır hammadde maliyeti, asgari ücret altında, sigortasız belki de çocuk emeğini sömüren işçilik, sıfır vergi, sıfır nakliye gideri ile işte size çöpe bile atılması toplum sağlığını tehdit eden malların evimize girişi....
çıkış kaynağı her neresi olursa olsun atalarımızın da dediği gibi "ucuz etin yahnisi yavan olur" kendilerinin ve ailelerinin sağlıklarını hiçe sayarak bu malları hanelerine sokan tüketiciler hiç olmazsa şunu düşünsünler tam tombul bir kefal oltaya gelmiş.... ve olta çıt diye ortasından kırılmış.. siz kefalin suda parlayarak gidişini seyretmişsiniz Smile bir kere bile kullanmadan çöpe yolladıgınız bir ıvır zıvıra daha gerek yok bu memlekette yeterince çöp var zaten. tamam siz aslansınız size radyasyon falan işlemez ama zaten balık tutamayacağınız bir oltayı ne diye alasınız ki Smile
saygılarrrrr.......... Wink
Bul
İnsan düşünüyo nasıl olur diye ama işte üretim miktarı fazla olunca işçilik giderleride çok düşük olunca. 3tl oluyor işte. Şimdi düşünüyorum. 100 tl ya sorrento kamış alacağıma 33 tane bunlardan alsaydım.Smile
Bul
bu paraya dandik bir maldır bence...al at lardan herhalde...
Bul
Öylede gariban adam galata köprüsünü doldurmuş. Yılın 365 günü kıraça var zaten orada oltanın güzel olmasıda önemli değil. kimse kamışı uzağa gitsin diye sallamıyo. bulunduğu yere indiriyo. Yani alanda memnun satanda. Kimsede bilinç yok. Kanserojenmiş değilmiş. Adama söylesen geç bu işleri abi derSmile
Bul
hadi bu dandik malları anladıkta, almıyoruz böyle malları ama benim anlamadığım: acaba bu sony den tutunda philips e......... ne bileyim işte aklınıza gelen bir çok ünlü marka çinde üretim yaptırıyor, onlarda da bu bahsedilen radyasyonlu / kansorejen maddeler bulunuyor mu acaba. ayrıca artık çinde üretim yaptırmayan bir marka söyler misiniz. en azından markaların türkiye ye gelenleri özellikle çinde üretiliyor galiba. çin malı almayacağım diye pahalı mahalı demeyip, nebileyim sony markası satan kendi mağazasına gidiyorsunuz, orijinal mağaza orijinal mal satar deyip (garantisi marantisi hepsi var) alıyorsunuz eve geldiğiniz de muhakkak bir yerinde madein china yazmıyor mu insan çıldırıyor.

şu bilmem kaç euro olup ta ytl olarak 1800-2000 liraya tekabül eden nokia cep telefonunu alıyorsunuz. orijinal pilinin üstünde made in china....... hadi bakalım o da mı radyasyonlu / kansorejen işin içinden çıkılmaz. kalmışki 100-200 ytl lik malzemenin 3-5 ytl olması zaten su götümez bir gerçekki çok çok adi ve sağlığa zararlı olması gerekiyor.

bu sefer memleket demeyeceğim, global dünya global dünya diye bütün dünyayı paragöz, para için her takla atılır hale getirenlerin öbür tarafta yatacak yerleri var mı?

insanlık ölmüş arkadaşlar. onu 3 liraya satan inanın bana en az adette 1 ytl kesin kar ediyordur. nasıl insaf nasıl bir iş anlaşılır gibi değil. onu üreten insanlar kendileri o malzemelerle temas edince ne oluyorlar acaba?

paranın hırsı yüzünden insaların dini, imanı, milliyeti, tabiyeti, vicdanı, haysiyeti, şerefi, namusu, onuru, felsefesi, ideolojisi hiç bir şeyleri kalmamış.

globalleşen dünyamızda (!) parası olanın bu saydıklarımın hepsi oluyor demekki (!!!!!)
Bul
3 ytl ye misina bile alamıyoruz o fiyata takım satıyorlar,kalitesi ve sağlıklı olduğu her türlü tartışılır
Bul
mal al da at cinsindende olabilir veya satan vatandaş çalmışta olabilir bunlarıda bilmek lazım bence
Bul
bu güncel bir okadar da önemli sorunu gerçekten güzel dile getirdiiniz için teşekkür ederim
şunu da biliyormusunuz yalın dille anlatalım akp bu ithal çin malından şöle yada böyle %85 i vergili çık çıkabilirsen nersinden bakabilirsen bak
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  hangi balık daha besleyici LeVrEkCi 1 3,340 17-10-2006, 16:22
Son Yorum: BALIK and OZAN

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi