Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karadeniz Akdenizleşiyor, Hamsi Yer Değiştiriyor
Küresel ısınmanın denizler üzerindeki etkisini ileri düzeyde göstererek Karadeniz'in gün geçtikçe Akdeniz yapısını almaya başlamasının, hamsinin Karadeniz'i terk etmesine neden olacağı belirtildi.

Küresel ısınmanın etkilerine yönelik birçok ülkenin yaptığı araştırmalarda ciddi sorunlara dikkat çekilirken, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın (TÜDAV) yaptığı araştırma ise denizlerde ayrı bir tehlikenin olduğunu gösterdi. Küresel ısınma nedeniyle Karadeniz'in giderek Akdenizleştiğine dikkat çekildi. Karadeniz'de özellikle soğuk mevsimlerde hamsinin kuzeye yaptığı göçlerin ya azalacağı ya da duracağı, bunun da ülkede zarara ve birçok balıkçı ailenin işsiz kalmasına yol açacağı vurgulanıyor. Geçen

yüzyılda küresel ölçekte 10-20 santimetre yükselen deniz seviyesi, bu yüzyılda 40-60 santimetre daha yükselecek. Bunun ağırlıklı olarak küresel ısınmadan kaynaklandığı görüşü savunulurken, küresel ısınma Türkiye'de denizleri çok yönlü olarak etkileyecek.

Küresel ısınmanın denizlere etkisi, sadece biyo çeşitlilikteki değişim olarak sınırlı kalmayacak. Bozulan atmosferik ritimle denizlerde daha farklı bir rüzgar ve akıntı sistemi ortaya çıkacak. Bazı limanlarımızda ulaşım aksayacak, balıkçı filolarımızın ve her türlü deniz araçlarının seyri zorlaşacak, balık çiftlikleri şiddetli dalgalara maruz kalacak, adalara ulaşım aksayacak, deniz ortamı kara alanından daha riskli bir hal alacak. Nüfus artışının yüzde 2.1 ve denizlerin hala bir protein deposu olduğu

Türkiye'de, küresel ısınma ile ortaya çıkacak sorunlar geleneksel balık avcılığına, av türlerine ve yöntemlerine ciddi bir darbe vuracak.

Son yıllarda Orta Akdeniz ve Ege Denizi'nde de görülen yumuşak mercanların (Gorgonlar) ölümünün de küresel ısınmayla ilgili olduğu belirtiliyor. Karadeniz ve Marmara'da 20 yıl önce nadir görülen sardalye, kupes ve salpa gibi balıklar bu denizlerde daha sık görülmeye başlandı. Yaşanan gelişmelerin ardından Karadeniz'deki av kompozisyonunun da değişeceği vurgulanırken, Karadeniz'deki hidrojen sülfür tabakasının kalınlığının da değişebileceği risk faktörü olarak gösteriliyor. Karadeniz'de özellikle soğuk

mevsimlerde hamsilerin kuzeye yaptıkları göçlerin azalacağı ya da duracağı, bunun birçok balıkçı ailesinin işsiz kalmasına yol açacağı önemli bir sorun olarak küresel ısınma analizlerinde yer alıyor.

Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu (KARDOĞA) Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun Doğayı Koruma Derneği Başkanı Murat Bulut, küresel ısınma nedeniyle Karadeniz'in ekolojik yapısının değiştiğine dair birçok verinin olduğunu söyledi. Yapılan araştırmalarda ciddi sonuçların elde edildiğini belirten Bulut, "Küresel ısınma nedeniyle birçok canlı yüzyıllardır yaşadığı bölgeleri terk etmeye, kendilerine yeni yaşam alanları aramaya yönelecek. Ciddi sorunlar önümüzdeki süreçte bekliyor. Karadeniz'deki yapının

değiştiğini sürekli dile getiriyoruz. Karadeniz'de birçok canlı türü tehlike altında. Hamsinin kendine yeni yaşam alanları bulması çok ciddi bir sorun" dedi
alıntı :haberler
Bul
nihat karadenizden hasi giderse biz ne ederuz uşuuğum
Bul
haçen abi ben 4 ay hamsi yemessem kafam duruyo oktay düşünsün BoboBoboBoboBobo
Bul
Dondurup poşetleyip satarlar bize üzülmeyin Smile Şu an marketlerde başladı bile.
Bul
yaww hüseyin hamsiyi canlı taptaze alıp ızgarada yemessem neye yarar Smile))
Bul
[attachment=7970]
oyoyoyoyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
Bul
LeVReKCi yazdı:yaww hüseyin hamsiyi canlı taptaze alıp ızgarada yemessem neye yarar Smile))

Bende onu düşünüyordum. Ama ileride bulamazsan alıcaksın. Mecbursun. Hamsi krizi gelince napıcan.
Ben hayatta dondurulmuş yemedim.
Geçen sene hamsi görmedik. Bir kaç sene daha olmazsa. İnsanlar ona yönelir.
Bul
sen hamsinun cozüne hamsu senun cözuna bakmadimu oni ha yemişsun ha yememişsun tadi olmaz
Bul
ALİ yazdı:hamsi bu zamanda bile yıkıldı aşağılara arkasından buyuk ihtimalen torık ve palamutlar giriyor bilhassa korfez tarafına. yeminin peşinden. ağ gözleri yüzünden oda bitecek tabı ne kadar dayanabilirki. av sezonunun başlamasına şurada 27 gun kalmış....... katliama buyrunuz....

27 günden az var. Bazıları 30-31 ağustos dedin mi yoldalar.
Belki onları savaşa öncü kuvvet olarak gönderiyorlardır :/
Bu gırgır katliamını zamanında bende yazmıştım... :/
Bul
ali 1 eylül 15 eylüle atıldı diye duydum dogrumu yaww
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  En çok hamsi yiyoruz! LeVrEkCi 24 3,406 10-06-2010, 09:53
Son Yorum: tahsinmersin
  Karadeniz-Caretta Can ARSLAN 12 2,340 10-12-2009, 15:15
Son Yorum: Uzun_ahmet
  izmirde tekir ve hamsi fish or die 17 2,840 16-11-2009, 18:42
Son Yorum: naxos 5
  bu yıl hamsi de bol palamut da LeVrEkCi 30 5,246 03-09-2008, 14:16
Son Yorum: akay77
  Hamsi, Ramazan'da cep yakacak LeVrEkCi 14 2,512 27-08-2008, 10:02
Son Yorum: Uzun_ahmet
  Denizden hamsi yerine domuzla döndüler balıkoltası 17 3,859 02-01-2008, 14:07
Son Yorum: rauf
  Karadeniz'de hamsiden sonra istavrit kıyımı meteor 9 1,818 04-12-2007, 16:18
Son Yorum: LeVrEkCi
  Karadeniz'den tonlarca hamsi çıktı Balıkcıl 15 3,017 23-11-2007, 14:15
Son Yorum: istavritci
  YAŞADIK !! Çinekop ve Lüferler Cirit Atacak - Gündüz Hamsi Avı Yasaklanmış mrs303 5 2,390 22-11-2007, 20:02
Son Yorum: H.A.R.U.N
  Karadeniz'deki Balık Kotalarını AFALA 5 2,489 22-11-2007, 14:23
Son Yorum: Boğaziçi

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi