Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ülkemizde esen rüzgarlar ve yönleri
#1
Balıkçılık yapmış olduğum süre içerisinde özellikle kıyı avcılığında balıkların hareketleri üzerinde esen rüzgarların büyük bir etken olduğunu gözlemledim. Ve böyle bir çizelgenin bizlere; hangi balığı hangi rüzgarda ve hangi tarihlerde yakaladığımız konusunu kayıt altına almamızda yardımcı olacağını düşünerek bilgilerinize sunuyorum.

Ancak, bu rüzgarlar haricinde etkisi atında bulunduğumuz rüzgarlarda söz konusudur. Onlardanda kısaca bahsedeyim;

GÜNLÜK RÜZGARLAR:
Genel hava basıncının etkisiz olduğu ,durgun olduğu zamanlarda gece ve gündüz arası sıcaklık farklarının yaptığı basınç farklarından oluşan rüzgarlardır. Gündüzleri karalar,denizlerden daha çabuk ısınırlar .Dolayısıyla deniz üzerinde yüksek,kara üserinde de bir alçak basınç alanı oluşur .Bunun sonucunda denizden karaya doğru bir rüzgar başlar.Bu rüzgara deniz meletemi denir.Bu rüzgar hızı,sıcaklık arttıkça artar ve öğlen saatlerinde en fazla hızına ulaşır.hava karardığında ve güneş battığında ise tüm bunların tam tersi yaşanır.Kara daha çabuk soğuduğu için bu seferde karadan denize bir rüzgar esmeye başlar.Buna da kara meltemi denir.

MEVSİMLİK RÜZGARLAR:
Deniz ve karaların sıcaklıkları mevsime bağlı olarak değişkenlik gösterir.Buna bağlı olarakta yaz ve kış aylarında farklı basınç alanları oluşur ve farklı rüzgarlar etkili olur. Genelde bu tür rüzgarlar Güney Amerika ile Güney Asya'da etkili olurlar.

YEREL RÜZGARLAR:
Bölgelerde genelde esen hakim rüzgarlardır.Dolayısıyla bölgesel isimlerle söylenirler.Bu rüzgarlar atmosferde gezen gezici alçak ve yüksek basınç merkezlerinin yaptığı rüzgarlardır.


Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri
   
Bul
Cevapla
#2
paylasımın için teşekkurler....
Denizlerimize gerçek anlamda sahip çıkmanın zamanı gelmiştir. Unutmamalıdır ki;
yarın çok geç olabilir.



Bul
Cevapla
#3
sevgili serkan paylasim icin cok tesekkür ederim hem bilgilendim hem beni alip vatanima köyüme götürdün hem sevindim hem de biraz buruldum yazini okuyunca gercekden güzel bir paylasim ama aldi beni bir gülmek kendi kendime köyde sevdigim bir agbim var oda hasta balikci yillardir tanirim hayattada onsuz denize acilmam teknem oltalarim herseyim ondadurur ama birde muzipdirki sorma bana yaptigin cizelge direk onu hatirlatti nezaman agbi su havadurumunu söyle ona görecikalim baliga dedimmi hemen parmagini tükürükler havaya tutar ve baslar saymaya kesisin rüzgarindan yelin karasindan bizde onun yapdigi muziplikle cikariz baliga sayende ben de oralara öyle bir gidip geldim kafanizi sisirdimse afedersiniz.beden olarak sizlerden uzagim ama gönül olarak hep yaninizdayim hersey gönlünüzce olsun sevgiyle kalin selamlar.
Bul
Cevapla
#4
Cemal abi samimi ve içten oluşun yeter. Neden kafamız şişsinki, bizim amacımız bir şeyleri paylaşmak değilmi? Sende en içten şekilyle düşüncelerini bize aktatıyorsun, ne mutluki bize senin gibi bir dosta sahibiz.

Parmak ıslatarak rüzgara bakma yöntemi en geçerli yöntemdir. Profesyoneller bile bu yöntemi kullanır. Bak bu güzel anını paylaşarak bir şeyler öğrettin bizlere, katılımın en keyifliside budur işte Smile Teşekkürler.
Bul
Cevapla
#5
Teşekkürler. Bizim burada sahilde balık tutarken lodos varsa balığı unut. Karayel poyraz varsa da hasta eder adamı.
Bul
Cevapla
#6
balıkçı için rüzgar yönlerini bilmek önemli bi kuraldır paylaşımi çin teşekkür ederim emeğine sağlık.
Bul
Cevapla
#7
Balıkcılıkda her şeyin doğrusunu severim,gündoğrusunu sevmem,keşişleme, gündoğusumu yat aşağı gibi terimler kullanılmakta bunun balık yakalamakla ne kadar etkisi vardır yoruma açık.Paylaşımın için teşekkürler.
Bul
Cevapla
#8
Rüzgarla ilgili tecrübelerimi paylaşayım;

Trabzon: En çok avlandığım balık eşkina. Poyraz ve yıldız estiği sürece hiç bir şekilde balık alamadım. Ancak karayel estiğinde balığı koyacak yer bulamıyorduk.

İğneada: En çok avlandığım balık lüfer ve türevleri. Lodos bir numaralı rüzgar, estiği zaman denizdeki bütün balıkları koya dolduruyor.

B.çekmece,gürpınar: Bu bölgede yıldız ve poyrazda balık yapmıyor.

Gökçeada: Balık burada rüzgara göre adanın etrafında kümeleniyor. Rüzgarı hep sırtına alacaksın.

Genelde : Eğerki bir kaç gün içerisinde fırtına beklentisi varsa (özellikle dip balıkları barbun, ispari, karagöz vs.) güzel av veriyor. Hatda bir keresinde önümdeki kayaların barbunlar tarafından kemirildiğini gördüm Smile ve iki gün sonra trabzon sahil yoluna çıkan dalgalar olmuştu.
Bul
Cevapla
#9
serkan arkadaşım güzel bir konu. paylaşım için teşekkürler...
Bul
Cevapla
#10
bende lodosta balıkçılık yapamam bırakın balıkçılıgı tekneye bile çıkamam dalga kırar geçirir bizim oraları.
bu karayel içinde geçerlidir.
poyraz olacak o zaman hem denize çıkılır hemde balık kovalamak daha kolay olur rüzgarla gideriz ama hava durumu 4-6 ve üstü poyraz dedimi benim iş istavrite kalır gider istavrit tutarım lüfer levrek meramda durulmaz çünkü.
paylaşım için teşekkürler serkan
Bul
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi