Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
yunus'lar
Şu sıralarda okuduğum SONSUZLUĞUN KIYILARI(adrian Berry)kitabında Yunuslarla ilgili bazı bölümlerini sizlerle paylaşmak istedim. Biliyorsunuz benim çok sık rastladığım ve sevdiğim canlılardandır.''Fransa sahili açıklarındaki bir deniz kazasında bir grup balıkçıyı kurtaran 4yunus büyük şaşkınlık uyandırmıştı.Kaptan yunusların bu yaptığını inanılmaz bir şey diye tanımlamıştı. yunusları 2'si teknenin kıçına 2'si baş tarafına geçerek kazaya uğrayan tekneyi kaldırmış ve rüzgarın savurduğu kayalıklardan uzaklaştırmış ve işleri bitince yüzüp gitmişlerdi''
Yunusları inceleyen ve onların gezegenimizdeki en zeki 2nci memeli ünvanı için çekiştiklerini düşünen bilim adamlarını hiç şaşırtmadı bu olay.
''Bazı yunuslar Amerikan donanmasını sabotajcı balık adamlarından koruyacak şekilde eğitilmişler. Yüzücüleri kendi doğal düşmanı olan köpek balıklarından kurtardıklarıda çok sıkça rastlanan olaylar. Bazıları otistik ve Down sendromundanmustarip çocukların tedavisinde yardım edecek şekilde eğitilmişler. Sesleri ve vucut ritimleriyle birbirleriyle konuşabilirler. Bellekleride hatret vericidir. Bir keresinde eğitilmemiş bir yunus grubunun eğitilmiş bir grubun karışık akrobatik gösterisini izlediğine şahit olunmuş ve 3 yıl sonra bir eğitim ve prova olmaksızın eğitimsiz grubun aynı hareketleri ayrıntılarıyla tekrar ettiği görülmüştür. Zihinsel özürlü çocuklara yunuslarla birlikte yüzmeleri öğretilerek büyük başarılar elde edilmiştir. Bu canlıların hikayeleri anlatmakla bitmez.
Biz insanlara bu kadar yakın olan bu canlılarda kimbilir ne sırlar gizlidir diyerek sizlerle paylaşmak istedim
Bul
ercan bey bilgi için teşekür ederim. birden aklıma ya balık tutanlara saldırması için eğitilirlerde yunusların hepsi bunu öğrenirse denizde avlanan arkadaşlar napar die bi düşünce geldi hehehehe Smile gerisini siz düşünün:Nayirolamaz
şamandıran battığında yüreğin hopluyorsa her
şey yolunda demektir

"Atatürk'e dil uzatma sebepsiz
Atatürk olmasaydı
Baban Yorgo olurdu şerefsiz"
[url=http://imageshack.us][/url]
Bul
evet anlattıklarınızın hepsine katılıyorum.daha da çok konuşulacak şeyler vardır.yunus gibi tatlı hayvanlara kıyanlarıda zaten anlamış değilim.
[Resim: hareketlileoparob5.gif]
[Resim: kpekolubi1.gif][url=http://img528.imageshack.us/my.php?image=y1prifipo8hfzbgszwclxsvnv3.gif][/url]
Bul
denizlerimizde yunuslar sevimli ve egitildigi zaman çok cana yakın memeli balıklardır,yemek için allahtan rabet bir balık değil,yoksa onunda neslini tüketirlerdi.
ahmet ersoy 1957 Kadıköy-İstanbul
Bul
çok güzel bir konu bu sevimli insan dostlarını hatırlattığınız teşekkürler,yunuslarda insanları kendine bağlıycak bir duygu var sanki hergün görüp konuştumuz dostlarımız gibi yakın geliyorlar insanlara onlar hep vardı var olucaklar,
osmanlı balıkcılık takımı,,,,,,
madein,,,osman
Bul
Hz. Yunus PEYGAMBER

Ninova'dan ayrılmak için bir gemiye binmişti. Geminin batmaya yüz tutması üzerine, hafiflemesi için yolculardan birinin suya atılması gerekti. Kimin suya atılacağını tespit için kur'a çekildi ve kur'a Yûnus (a.s)'a isâbet etti. Bu durum kur'ân'da söyle haber verilmiştir:

"Gemide onlarla karşılıklı Kur'a çektiler de yenilenlerden oldu" (es-Saffat, 37/141).

işin daha acısı, Yûnus (a.s) denize atıldıktan sonra bir balık onu yutmuştu. Yüce Allah Kur'ân'da onun bu durumunu söyle haber vermiştir:

"Yûnus, (Rabbinden izinsiz olarak kavminden ayrıldigi için) kendisi kötülüklerken, onu bir balık yuttu" (es-Saffat, 37/142).

Burada Yûnus (a.s) hatasını anlamış ve nefsini kınamaya başlamıştı. Balığın karnındaki karanlıklarda:

"Senden başka ilâh yoktur. Sen eksikliklerden uzaksın, yücesin. Ben zalimlerden oldum!" (el-Enbiyâ, 21/87) diye dua etmeye ve Allah'a yalvarmaya başladı. Bu şekilde imân ve inançla Allah'a sığınması neticesinde, Yüce Allah onu affetmişti (el-Maverdî, en-Nuketu ve'l-Uyûnu, Beyrut 1992, III, 465 vd). Yûnus (a.s)'in duasının kabul edildiği ve Allah tarafından bağışlandigi, Kur'ân'da şöyle dile getirilmiştir:

"Biz de onun duasını kabul ettik ve onu tasadan kurtardık. iste biz, insanları böyle kurtarırız" (el-Enbiyâ, 21/88).

"Eğer tesbih edenlerden olmasaydı, (insanların) yeniden diriltilecekleri güne kadar onun karnında kalırdı" (es-Saffat, 37/143, 144).
Saygı ve Sevgilerimle.
Bul
Bizler Yunus ile iligili böyle düşünürken 70 yaşında zararsız bir adamın sadece jüpiterin uyduları olduğunu ve dünyanın güneş çevresinde döndüğünü söylediği için işkence ve yakılarak öldürülmekle tehdit ediliyordu. Bu kişi bildiğiniz gibi GALİLEO idi peki niçin. Çünkü matbaanın''Başlıca iki dünya sisteminin diyoloğu'' kitabının iç kapağındaki 3 yunus'lu simgesine takılmıştı engisizyoncular. Sene 1962 idi ve yunus aynı zamanda ''DOLPHİN'' Yani fransız tahtını varisi anlamına geliyordu. O sıralarda Fransa protestanlığı destekliyordu. Buna göre bir katolik için YUNUS imgesi ihanet demekti. Ben yunusları büyüleyici buluyorum ama Galileo neler hissediyordu bilemem
Bul
Bu güzel yazılar için teşekkürler ilgiyle oludum ayrıca eğitici
Bul
ben de yunusların adalarda bır cocuk kurtardıgını duymustum ama sasırmamıstım cunkı o hayvan kendını ınsan zanden cok zekı ve yardım sever bır hayvan ıyıkı varlar butun balıklar feda olsunSmile)))
NE MUTLU TURKUM DIYENE.
HER ERKEK DOĞASI GEREĞİ AVCI DOĞAR
[Resim: 3796.jpg]
Bul
Cana yakınlığı,güler yüzlü bu canlının koku almayan ve gözleri görmeyen yunusların güçlü bir işitme duyusuna sahipdirler.
Bornova - izmir
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Yunus korkusu GALAPAGOS 11 2,337 27-11-2008, 01:22
Son Yorum: thunderbolt

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi