13-08-2008, 13:55
Sevgili Arkadaşlar;
Hamsi buğulama tarifimden sonra sizlere usta balıkçı dedemim (rahmetli oldu)yakaladığı balıklarla yaptığı eşsiz balık yemeklerin de kullandığı değişik baharatların listesini yazıyorum.Balık pişirilirken baharat kullanımı çok önemlidir.Umarım memnun kalıp sizde denersiniz.
*-Fesleğen:Yengeç,istakoz ve karides gibi kabuklu deniz ürünleri yapılan yemeklerde kullanır.
*-Defne Yaprağı:Bilumum balık buğulamalarında,haşlamalarda ve balık şişte
kullanılır.
*-Keraviye:Buğulama,haşlama ve dolmalarda kullanılır.(Maydonozgiller familyasındandır.)
*-Zencefil:Şark usulu bütün balık yemeklerinde,kavurmalarda,istakoz da,midye de sos yapımında kullanılır.
*-Köri:Uzakdoğu balık yemeklerinde kullanılır.(zencefile alternatif olarak,zaten içide bir miktar zencefil vardır.)
*-Mercanköşk:Balık yanın da sunulan tereyağına eklenirse çok güzel lezzet katar.Ayrıca soslarda ve dolmalarda kullanılır.
*-Hardal:Toz halinde güveçlerde kullanılır.Krema halinde ise yengeçle güzel uyum sağlar.
*-Muskat(Hintcevizi):Yengeç ve istakoz yemeklerinde kullanılır.
*-Nane:Balık ızgaralarda.balık çorbasında,jumbo karides tavada kullanılır.
*-Paprika:dolma ve güveçlere lezzet verir.
*-Maydonoz:Balık yanında sunulan tereyağında,dolmalarda,buğulamalarda,
soslarda(özellikle limon sosunda)kullanılır.
*-Karabiber-Beyaz karabiber(Tane ve toz):Bütün balık ve deniz ürünü yemeklerinde marine etmek ve tatlandırmak için kullanılır.
*-Kırmızı Biber(Toz veya Pul):Buğulama ve haşlamalar da,çorbalar da ve güveçler de kullanılır.
*-Adaçayı:dolma ve güveç yemeklerinde kullanılır.
*-Kekik:Bütün deniz ürünlerinde kullanılır.
*-Tarhun:Fırın ve soslu balık yemeklerinde kullanılır.(Ayçiçek familyasındandır.)
*-Biberiye:Tadı yavan olan balıkların fırın,soslu fırın,kavurma ve yahnilerinde kullanılır.güzel lezzet verir.
*-Sarımsak:daha ziyade sos yapımında kullanılır.Zeytinyağı ile mükemmel uyum sağlar.Ayrıca buğulama,kavurma ve çorbalarda kullanalabilir.
*-Ceviz:Tarator ve buna benzer soslar da kullanılır.
*-Badem:Cevizin kullanıldığı yerlerde alternatif olarak kullanılır.
*-Kapari:Turşu halinde ise buğulamalar da kullanılır.
*-Frenk Soğanı:Balığın tadını öldürmez ve uyum sağlar.Buğulama,güveç ve fırında yapılan balıkların yanına piştikten sonra eklerseniz daha da lezzet verir.Balık yemeklerinin yanında garnitür olarakta kullanılır.(Zambak familyasındandır.)
Hepinize afiyet olsun
Hamsi buğulama tarifimden sonra sizlere usta balıkçı dedemim (rahmetli oldu)yakaladığı balıklarla yaptığı eşsiz balık yemeklerin de kullandığı değişik baharatların listesini yazıyorum.Balık pişirilirken baharat kullanımı çok önemlidir.Umarım memnun kalıp sizde denersiniz.
*-Fesleğen:Yengeç,istakoz ve karides gibi kabuklu deniz ürünleri yapılan yemeklerde kullanır.
*-Defne Yaprağı:Bilumum balık buğulamalarında,haşlamalarda ve balık şişte
kullanılır.
*-Keraviye:Buğulama,haşlama ve dolmalarda kullanılır.(Maydonozgiller familyasındandır.)
*-Zencefil:Şark usulu bütün balık yemeklerinde,kavurmalarda,istakoz da,midye de sos yapımında kullanılır.
*-Köri:Uzakdoğu balık yemeklerinde kullanılır.(zencefile alternatif olarak,zaten içide bir miktar zencefil vardır.)
*-Mercanköşk:Balık yanın da sunulan tereyağına eklenirse çok güzel lezzet katar.Ayrıca soslarda ve dolmalarda kullanılır.
*-Hardal:Toz halinde güveçlerde kullanılır.Krema halinde ise yengeçle güzel uyum sağlar.
*-Muskat(Hintcevizi):Yengeç ve istakoz yemeklerinde kullanılır.
*-Nane:Balık ızgaralarda.balık çorbasında,jumbo karides tavada kullanılır.
*-Paprika:dolma ve güveçlere lezzet verir.
*-Maydonoz:Balık yanında sunulan tereyağında,dolmalarda,buğulamalarda,
soslarda(özellikle limon sosunda)kullanılır.
*-Karabiber-Beyaz karabiber(Tane ve toz):Bütün balık ve deniz ürünü yemeklerinde marine etmek ve tatlandırmak için kullanılır.
*-Kırmızı Biber(Toz veya Pul):Buğulama ve haşlamalar da,çorbalar da ve güveçler de kullanılır.
*-Adaçayı:dolma ve güveç yemeklerinde kullanılır.
*-Kekik:Bütün deniz ürünlerinde kullanılır.
*-Tarhun:Fırın ve soslu balık yemeklerinde kullanılır.(Ayçiçek familyasındandır.)
*-Biberiye:Tadı yavan olan balıkların fırın,soslu fırın,kavurma ve yahnilerinde kullanılır.güzel lezzet verir.
*-Sarımsak:daha ziyade sos yapımında kullanılır.Zeytinyağı ile mükemmel uyum sağlar.Ayrıca buğulama,kavurma ve çorbalarda kullanalabilir.
*-Ceviz:Tarator ve buna benzer soslar da kullanılır.
*-Badem:Cevizin kullanıldığı yerlerde alternatif olarak kullanılır.
*-Kapari:Turşu halinde ise buğulamalar da kullanılır.
*-Frenk Soğanı:Balığın tadını öldürmez ve uyum sağlar.Buğulama,güveç ve fırında yapılan balıkların yanına piştikten sonra eklerseniz daha da lezzet verir.Balık yemeklerinin yanında garnitür olarakta kullanılır.(Zambak familyasındandır.)
Hepinize afiyet olsun
