Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Balik yemeklerİnde kullanilan baharatlar
#1
Sevgili Arkadaşlar;

Hamsi buğulama tarifimden sonra sizlere usta balıkçı dedemim (rahmetli oldu)yakaladığı balıklarla yaptığı eşsiz balık yemeklerin de kullandığı değişik baharatların listesini yazıyorum.Balık pişirilirken baharat kullanımı çok önemlidir.Umarım memnun kalıp sizde denersiniz.

*-Fesleğen:Yengeç,istakoz ve karides gibi kabuklu deniz ürünleri yapılan yemeklerde kullanır.

*-Defne Yaprağı:Bilumum balık buğulamalarında,haşlamalarda ve balık şişte
kullanılır.

*-Keraviye:Buğulama,haşlama ve dolmalarda kullanılır.(Maydonozgiller familyasındandır.)

*-Zencefil:Şark usulu bütün balık yemeklerinde,kavurmalarda,istakoz da,midye de sos yapımında kullanılır.

*-Köri:Uzakdoğu balık yemeklerinde kullanılır.(zencefile alternatif olarak,zaten içide bir miktar zencefil vardır.)

*-Mercanköşk:Balık yanın da sunulan tereyağına eklenirse çok güzel lezzet katar.Ayrıca soslarda ve dolmalarda kullanılır.

*-Hardal:Toz halinde güveçlerde kullanılır.Krema halinde ise yengeçle güzel uyum sağlar.

*-Muskat(Hintcevizi):Yengeç ve istakoz yemeklerinde kullanılır.

*-Nane:Balık ızgaralarda.balık çorbasında,jumbo karides tavada kullanılır.

*-Paprika:dolma ve güveçlere lezzet verir.

*-Maydonoz:Balık yanında sunulan tereyağında,dolmalarda,buğulamalarda,
soslarda(özellikle limon sosunda)kullanılır.

*-Karabiber-Beyaz karabiber(Tane ve toz):Bütün balık ve deniz ürünü yemeklerinde marine etmek ve tatlandırmak için kullanılır.

*-Kırmızı Biber(Toz veya Pul):Buğulama ve haşlamalar da,çorbalar da ve güveçler de kullanılır.

*-Adaçayı:dolma ve güveç yemeklerinde kullanılır.

*-Kekik:Bütün deniz ürünlerinde kullanılır.

*-Tarhun:Fırın ve soslu balık yemeklerinde kullanılır.(Ayçiçek familyasındandır.)

*-Biberiye:Tadı yavan olan balıkların fırın,soslu fırın,kavurma ve yahnilerinde kullanılır.güzel lezzet verir.

*-Sarımsak:daha ziyade sos yapımında kullanılır.Zeytinyağı ile mükemmel uyum sağlar.Ayrıca buğulama,kavurma ve çorbalarda kullanalabilir.

*-Ceviz:Tarator ve buna benzer soslar da kullanılır.

*-Badem:Cevizin kullanıldığı yerlerde alternatif olarak kullanılır.

*-Kapari:Turşu halinde ise buğulamalar da kullanılır.

*-Frenk Soğanı:Balığın tadını öldürmez ve uyum sağlar.Buğulama,güveç ve fırında yapılan balıkların yanına piştikten sonra eklerseniz daha da lezzet verir.Balık yemeklerinin yanında garnitür olarakta kullanılır.(Zambak familyasındandır.)

Hepinize afiyet olsunGulumse
Bul
Cevapla
#2
nuran hanım öncelikle tşk. hemen hanıma okuttum bazılarını bilmedigini söyleyerek uygulayaçağını belirti ayriyetten teşekkür etti.
SELİM 1957 GAZİOSMANPAŞA İSTANBUL
Bul
Cevapla
#3
süper bilgiler teşekkürlerRose
şamandıran battığında yüreğin hopluyorsa her
şey yolunda demektir

"Atatürk'e dil uzatma sebepsiz
Atatürk olmasaydı
Baban Yorgo olurdu şerefsiz"
[url=http://imageshack.us][/url]
Bul
Cevapla
#4
nuran hanım teşekkürler güzel tarifler veriyosunuz şimdiden evi arayıp cumartesi balık partisi var dedim Bobo
[SIGPIC][/SIGPIC]


Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın Bu toprak,bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver bu sessiz yığın Bir vatan kalbinin attığı yerdir.
Bul
Cevapla
#5
araphüso26 yazdı:süper bilgiler teşekkürlerRose

Aslında bu bilgileri netten de bulabilirsiniz.Hepsi var ama ben dedemim notlarından toparlayıp zenginleştirip sizlerle burda paylaşmak istedim.Ben denedim gerçekten muhteşem lezzetler ortaya çıkıyor.Eminim sizde beğenirsiniz.Gulumse
Bul
Cevapla
#6
Harikasınız paylaşım için teşekkürler..
[SIZE="4"]Keyif değildir yaşamı değerli kılan, Yaşamdır keyif almayı güzel kılan..[/SIZE]
Cevapla
#7
nuran hanım çok güzel bilgiler,paylaşım için teşekkürler..
A▒N▒T▒A▒L▒Y▒A J▒İ▒G▒G▒İ▒N▒G
>((((0> ▒T▒E▒A▒M▒ ><((((0>
Bul
Cevapla
#8
nuran hanım paylaşım için teşekkürler faydası olacaktır.
Bul
Cevapla
#9
bilgiler için çok teşekkür ederim ama bir çoğu bana yabancı hiç denemedim mesela keraviye-köri-mercanköşk-muskat-gibi ama tarifi aldım bundan sonra deneyecem ellerinize sağlık gerçewkten faydalı bilgiler.dedenizde ağzının tadını biliyormuş doğrusuGulumse
BALIĞI BOL OLDUĞUNDA USTALAR AZ OLDUĞUNDA ACEMİLER TUTARBobo
İSTAVRİTCİ
Bul
Cevapla
#10
nuran hanım teşekkürler
Bul
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  28 ekim 2012-yeniköy karadeniz balik avimiz sirenia 9 2,142 07-11-2012, 21:26
Son Yorum: Albatros-gr
  Balik böreği;mis gibi sicacik sirenia 14 3,042 24-10-2011, 15:50
Son Yorum: ALTAYLI

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi