Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Balik yemeklerİnde kullanilan baharatlar
Sevgili Arkadaşlar;

Hamsi buğulama tarifimden sonra sizlere usta balıkçı dedemim (rahmetli oldu)yakaladığı balıklarla yaptığı eşsiz balık yemeklerin de kullandığı değişik baharatların listesini yazıyorum.Balık pişirilirken baharat kullanımı çok önemlidir.Umarım memnun kalıp sizde denersiniz.

*-Fesleğen:Yengeç,istakoz ve karides gibi kabuklu deniz ürünleri yapılan yemeklerde kullanır.

*-Defne Yaprağı:Bilumum balık buğulamalarında,haşlamalarda ve balık şişte
kullanılır.

*-Keraviye:Buğulama,haşlama ve dolmalarda kullanılır.(Maydonozgiller familyasındandır.)

*-Zencefil:Şark usulu bütün balık yemeklerinde,kavurmalarda,istakoz da,midye de sos yapımında kullanılır.

*-Köri:Uzakdoğu balık yemeklerinde kullanılır.(zencefile alternatif olarak,zaten içide bir miktar zencefil vardır.)

*-Mercanköşk:Balık yanın da sunulan tereyağına eklenirse çok güzel lezzet katar.Ayrıca soslarda ve dolmalarda kullanılır.

*-Hardal:Toz halinde güveçlerde kullanılır.Krema halinde ise yengeçle güzel uyum sağlar.

*-Muskat(Hintcevizi):Yengeç ve istakoz yemeklerinde kullanılır.

*-Nane:Balık ızgaralarda.balık çorbasında,jumbo karides tavada kullanılır.

*-Paprika:dolma ve güveçlere lezzet verir.

*-Maydonoz:Balık yanında sunulan tereyağında,dolmalarda,buğulamalarda,
soslarda(özellikle limon sosunda)kullanılır.

*-Karabiber-Beyaz karabiber(Tane ve toz):Bütün balık ve deniz ürünü yemeklerinde marine etmek ve tatlandırmak için kullanılır.

*-Kırmızı Biber(Toz veya Pul):Buğulama ve haşlamalar da,çorbalar da ve güveçler de kullanılır.

*-Adaçayı:dolma ve güveç yemeklerinde kullanılır.

*-Kekik:Bütün deniz ürünlerinde kullanılır.

*-Tarhun:Fırın ve soslu balık yemeklerinde kullanılır.(Ayçiçek familyasındandır.)

*-Biberiye:Tadı yavan olan balıkların fırın,soslu fırın,kavurma ve yahnilerinde kullanılır.güzel lezzet verir.

*-Sarımsak:daha ziyade sos yapımında kullanılır.Zeytinyağı ile mükemmel uyum sağlar.Ayrıca buğulama,kavurma ve çorbalarda kullanalabilir.

*-Ceviz:Tarator ve buna benzer soslar da kullanılır.

*-Badem:Cevizin kullanıldığı yerlerde alternatif olarak kullanılır.

*-Kapari:Turşu halinde ise buğulamalar da kullanılır.

*-Frenk Soğanı:Balığın tadını öldürmez ve uyum sağlar.Buğulama,güveç ve fırında yapılan balıkların yanına piştikten sonra eklerseniz daha da lezzet verir.Balık yemeklerinin yanında garnitür olarakta kullanılır.(Zambak familyasındandır.)

Hepinize afiyet olsunGulumse
Bul
nuran hanım öncelikle tşk. hemen hanıma okuttum bazılarını bilmedigini söyleyerek uygulayaçağını belirti ayriyetten teşekkür etti.
SELİM 1957 GAZİOSMANPAŞA İSTANBUL
Bul
süper bilgiler teşekkürlerRose
şamandıran battığında yüreğin hopluyorsa her
şey yolunda demektir

"Atatürk'e dil uzatma sebepsiz
Atatürk olmasaydı
Baban Yorgo olurdu şerefsiz"
[url=http://imageshack.us][/url]
Bul
nuran hanım teşekkürler güzel tarifler veriyosunuz şimdiden evi arayıp cumartesi balık partisi var dedim Bobo
[SIGPIC][/SIGPIC]

Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın Bu toprak,bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver bu sessiz yığın Bir vatan kalbinin attığı yerdir.
Bul
araphüso26 yazdı:süper bilgiler teşekkürlerRose

Aslında bu bilgileri netten de bulabilirsiniz.Hepsi var ama ben dedemim notlarından toparlayıp zenginleştirip sizlerle burda paylaşmak istedim.Ben denedim gerçekten muhteşem lezzetler ortaya çıkıyor.Eminim sizde beğenirsiniz.Gulumse
Bul
Harikasınız paylaşım için teşekkürler..
[SIZE="4"]Keyif değildir yaşamı değerli kılan, Yaşamdır keyif almayı güzel kılan..[/SIZE]
nuran hanım çok güzel bilgiler,paylaşım için teşekkürler..
A▒N▒T▒A▒L▒Y▒A J▒İ▒G▒G▒İ▒N▒G
>((((0> ▒T▒E▒A▒M▒ ><((((0>
Bul
nuran hanım paylaşım için teşekkürler faydası olacaktır.
Bul
bilgiler için çok teşekkür ederim ama bir çoğu bana yabancı hiç denemedim mesela keraviye-köri-mercanköşk-muskat-gibi ama tarifi aldım bundan sonra deneyecem ellerinize sağlık gerçewkten faydalı bilgiler.dedenizde ağzının tadını biliyormuş doğrusuGulumse
BALIĞI BOL OLDUĞUNDA USTALAR AZ OLDUĞUNDA ACEMİLER TUTARBobo
İSTAVRİTCİ
Bul
nuran hanım teşekkürler
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  28 ekim 2012-yeniköy karadeniz balik avimiz sirenia 9 2,142 07-11-2012, 21:26
Son Yorum: Albatros-gr
  Balik böreği;mis gibi sicacik sirenia 14 3,042 24-10-2011, 15:50
Son Yorum: ALTAYLI

Hızlı Menü: