Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
araç muayenesine girecekler dikkat?
araç muayenesine girecekler dikkat.

[Resim: 7016845.jpg]Türkiye'de araç muayene istasyonları özelleştikten sonra kontroller artık özel sektöre geçti. Eskisi gibi 5 dakikada muayene olma devri de son erdi...

Yeni sistemle 10 ayrı nokta kontolü yapan TÜVTÜRK yetkilileri, uygun olmayan birçok aracı da geri çeviriyor. Hatta öyle ki, araçların neredeyse yarısı ilk kontrolden geçemeyip geri dönmek zorunda kalıyor.
İşte TÜVTÜK'ün açıklamasına göre araç muayenesinde kontrol edilen noktalar ve dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle:
KONTROLÜ YAPILAN NOKTALAR
1-Fren Tertibatı: Fren pedalından başlayarak; mekanik, hareketli, sürtünen ve esneyen her aksam elle veya gözle kontrol edilir. İlgili mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde, fren test cihazı ile aynı aks üzerinde bulunan tekerleklerin fren kuvveti sapma yüzdesi ile toplam araç ağırlığına göre fren verim yüzdesi hesaplanır.
2-Direksiyon Sistemi: Direksiyon simidinden başlayarak sırasıyla; direksiyon mili, direksiyon kutusu ve bağlantı elemanlarıyla sistemi tekerleklere bağlayan direksiyon rot kollarının boşluk ve sağlamlıkları; elle, gözle ve boşluk test cihazlarıyla kapsamlı olarak kontrolden geçirilir.
3-Görüş Şartları: Aracın tüm dış camları, cam yıkama tertibatları, cam silecekleri, iç ve dış görüş aynaları titizlikle kontrol edilir.
4-Aydınlatma Sistemi: Tüm iç-dış aydınlatma, fren, gösterge, sinyal, geri vites, plaka ve sınır lambaları kontrol edilir. Uzun-kısa ve sis farlarının yükseklik ayarları cihazlar vasıtasıyla test edilir.
5-Aks, Jant, Lastik ve Süspansiyon Sistemi:
6-Şase ve Şase Bağlantı Parçaları: Araç gövdesinin sağlamlığı hem sürüş anında hem de olası bir kaza durumunda yolcular açısından büyük öneme sahiptir. Bunun yanında şaseye bağlanmış bir çok parçanın da sağlam ve çalışır durumda olması gerekmektedir. Bunlar; sürücü kabini ve araç gövdesi, bağlantıları, merdiven basamakları, koltuklar, alt taban, egzoz boruları, susturucular, yakıt tankı ve boruları, stepne ve taşıyıcısı, kapılar ve kapı kilitleri, yan ilave korumalar, çekici römork ve treyler çeki kaplini ile kaplin mekanizmalarının kontrolünü kapsar.
7-Diğer Donanımlar: Pasif güvenlik sistemlerinin en önemlilerinden biri emniyet kemeridir. Bir kaza esnasında emniyet kemeri takılı olan yolcunun diğer yolculara göre hayatta kalma şansı her zaman daha yüksektir. Bu sebeple ön ve arka emniyet kemerleri ve kilit karşılıklarının fonksiyonelliği kontrol edilir. Bunların yanısıra yangın söndürme tüpü, üçgen ikaz reflektörü ve ilk yardım çantası da kontrol edilir.
8-Gürültü Kirliliği: İstasyonlarda gürültü seviyesi kontrolleri gerçekleştiriliyor.
9-Yolcu Taşıyan Araçlar İçin: Toplu taşıma araçlarına yönelik olarak; koltuk düzenleri, iç aydınlatma lambaları, ısıtma sistemleri ve havalandırma sistemlerinin seyahat eden yolcuların gereksinimlerini karşılayacak şekilde olup olmadığı kontrol edilir.
10-Araç Tanımları: Trafikte seyreden araçların üzerinde taşıdıkları plaka, tanıtım numaraları ile ruhsat üzerindeki tescil ve trafik bilgileri birebir aynı olmak zorundadır.
ARAÇ MUAYENESİ ÖNCESİNDE HAZIRLANMASI GEREKEN ZORUNLU BELGELER
Tüm araçlar için;
- Ruhsat
- Fenni Muayene İzin Belgesi
- Trafik Sigortası
- İlk yardım çantası: Traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda en az 1 adet.
- Üçgen Reflektör: Motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 2 adet.
- Yangın Söndürme Cihazı: Sayısı, cinsi ve kapasitesi araç sınıfına ve aracın kullanım amacına göre değişiklik gösterir.
- Stepne: Motosikletler ve lastik tekerlekli traktörler hariç bütün araçlar ile tarım orman römorkları da dahil olmak üzere tüm römorklarda her zaman kullanılabilir durumda bulundurulacak.
alıntı.internet. hürriyet
Bul
Arka koltuktaki emniyet kemerinin bir tanesinin çalışmaması nedeniyle ağır kusurdan ertesi gün yine günüm kuyruk çilesinde geçti,anlamadığım far ayarlarını yaptırdığım halde ayarsız olması neyseki hafif kusurdan vizeyi aldım.Vizeye girecek arkadaşlara sabırlar dilerim,paylaşımın için teşekkürler.Alkis
Bornova - izmir
Bul
orhan abi 9. ayda vizem var şimdiden yavaş yavaş eksikleri yaptırıyorum
gecen gün arkadaş yaptırdı nerdeyse aracını orda bırakaçakmış okadar yılmış.
Bul
ben anca doktor muayenesi yaptırırım hehehehheheh sağol fikret abi uyarılar içinAlkis
şamandıran battığında yüreğin hopluyorsa her
şey yolunda demektir

"Atatürk'e dil uzatma sebepsiz
Atatürk olmasaydı
Baban Yorgo olurdu şerefsiz"
[url=http://imageshack.us][/url]
Bul
ankara akyurt muayane istasyonunda bunlardan bir tane var.bu sisteme geçildiği zaman ki bir olayı anlatayım.ankarada dilden dile kulaktan kulağa bu konuşuluyor.
Ne kadar doğru onu da bilmiyorum.
adamın biri arabasını alır 3. kez sıraya geçer(diğer 2 geçiştede kusur vardır),sıra ona gelince muayane memuru derki arabanız paslanmış.tornavida varmı.şofor sanarki buda mecburi aletlerden olmalı.var diyerek alır getirir.muayene memuru tornavidayı alır ve arabanın kapısını açar.kapının kenarlarında bulunan lastikleri kaldırır.ve altına tornavidayı iter ve tornavida içeri girer.sonra 3-5 yere daha aynı uygulamayı yapar ve tornavida her değdiği yere girer.şoföründe içi gitmiş tabiki.ne oluyor diyerek.memur derki buraları yapta gel.şoförde tamam tornavidanın işi bittimi diyerek geri ister.adam tornavidayı alır ve memurun karnına saplar ve memur ölür.sonrasında ise yine buna benzer bir olay olur ve bu seferde bir memur yaralanır
daha önceden araç muyenesinde ceset torbası istemişler.hemde 4 tane.hemen bir araştırdım tanesi 20 ytlden 80 ytl yapıyor.ama yukarda anlattığım olaylar yaşanınca biraz daha ılımlı olmaya başladılar.telefon ettik ve sorduk.şimdi istenmiyormuş.ama ankarada muayeneden kaçan soluğu çevre illerde alıyor.

Muayene raporu sonucunda "Kusurlu" olduğu belirlenen araçlar için muayene tekrarı bir ay içinde aynı muayene istasyonunda ücretsiz yaptırılabilir. Muayene tekrarı yapılmış olan veya bir aylık süre içinde muayene tekrarına gelmeyen araçlardan muayene ücreti tam olarak alınır
[Resim: hareketlileoparob5.gif]
[Resim: kpekolubi1.gif][url=http://img528.imageshack.us/my.php?image=y1prifipo8hfzbgszwclxsvnv3.gif][/url]
Bul
valla daha 2 sene var ama muayeneye ama yinede insan tedirgin oluyo doblosu olanlar yandı hersene gidecekler paylaşım için teşekkürler çok faydalı oldu bu bilgiler
Bul
Abi uyarılar için teşekkürler Gulumse Ama istasyonların özelleşmesi araçların sağlığı açısından iyi olacak diye düşünürken , ticari tilkilikler can sıkıcı olmaya başladı.Artık radyo programlarında bile serzenişler yükselir oldu Rolleyes
" Çoğu zaman mesele Tanrı'nın ne olduğu değil , bizim onda ne gördüğümüzdür.Sevgi dolu olanlar merhameti görür , zalim olanlar şiddeti . Zeki olanlar aklı görür , aptal olanlar kör inancı , alimler bilimi görür , cahiller mucizeyi "
Bul
Valla daha bu atyın 17 sinde yaptırdım kuyruk beklemesi bile dert bakalım seneye napcaz..Paylaşım için teşekkürler reisim..
[SIZE="4"]Keyif değildir yaşamı değerli kılan, Yaşamdır keyif almayı güzel kılan..[/SIZE]
gobekbalığı yazdı:valla daha 2 sene var ama muayeneye ama yinede insan tedirgin oluyo doblosu olanlar yandı hersene gidecekler paylaşım için teşekkürler çok faydalı oldu bu bilgiler

Biz alıştık kardeşim sen kendine bak..

Ben yırtarım olum Siyirdim
[SIZE="4"]Keyif değildir yaşamı değerli kılan, Yaşamdır keyif almayı güzel kılan..[/SIZE]
valla bunların hepsini yaparlarsa öğle kuyruklar oluşurki sormayın gitsin ne yapalım araban varmı derdin var.
Bul

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Aman dikkat.!!! Hamido 18 2,596 04-01-2012, 13:20
Son Yorum: araphüso26
  AraÇ muayene randevu sİstemİ Uzun_ahmet 21 3,978 18-03-2009, 09:54
Son Yorum: Uzun_ahmet
  Hafta sonu aman dikkat.... ! Salih Reis 18 3,100 15-02-2008, 16:59
Son Yorum: istavritci
  DİKKAT AFALA 12 2,742 29-11-2007, 18:01
Son Yorum: SerenaY66
  fırtına dikkat ahmet_beşiktepe 7 1,638 10-11-2007, 22:25