Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hıdırellez Bayramı
#1
Hıdırellez Bayramı (Hıdrellez), Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdrellez günü, Hızır ve İlyas’ın yer yüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır.
İslam coğrafyasına bakıldığında Hıdrellez gününün yoğunlukla Türkiye'de kutlanıldığı görülmektedir.
Hıdırellez günü, Gregoryen takvimi (Miladi takvimi)ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan günü olmaktadır.
6 Mayıs’tan 8 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 6 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 6 Mayıs günü kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığını gösteriyor .

Hızır ve Hıdırellezin kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdrellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır. Hıdrellez Bayramı’nı ve Hızır düşünüşünü tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır. İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Balkanlar ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle belli başlı doğasal döngüler için sevinç duyulduğu görülmektedir.hıdrellez 5 mayıstan 8 mayısa kadar olan süreçte kullanılır.


Hızır; yaşam suyu (ab-ı hayat) içerek ölümsüzlüğe ulaşmış; özellikle de baharda aramızda dolanarak, bolluk ve sağlık dağıtır. Hızır bir kişiye verilen addan çok aslında bir doğasal durumu, baharla vücut bulan yaşamın tazelenmesini imgeler. Türkiye'de Hızır’a atfedilen özelliklerin bazıları:
  • Kalbi temiz, Allah'a inanan insanlara yardım eder.
  • Uğradığı yerlere bolluk, bereket, zenginlik sunar.
  • Dertlilere derman, hastalara şifa verir.
  • Bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini, insanların kuvvetlenmesini sağlar.
  • İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder.
  • Uğur ve kısmet sembolüdür.
  • Mucize ve keramet sahibidir.
Türkiye'de Hıdrellez Bayramı 6 Mayıs (5 Mayıs Gecesi) tarihinde kutlanır. Bugün Hıristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler St.Georges Günü olarak kutlamaktadırlar.

Hıdrellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Hıdrellezde baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır. Bugünde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır.

Hıdrellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar.Ve aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdaleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler.Bazı kimselerde ateş yakıp,dilek dilerler.Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar.

Alıntıdır: http://tr.wikipedia.org/wiki/H%C4%B1d%C4%B1rellez
[SIZE=3]''Türkiye; Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' [/SIZE]
D.DUMOULIN
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=3&theater
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=2&theater
Bul
Cevapla
#2
akşam komşular zili çaldı gelin hıdrellez ateşi yakıyoruz dediler hasta olduğumdan dolayı inemedim güzel ateş oldu yukarıdan seyrettim.
bahar geldi anlamındaymış onuda yeni öğrendim.hayırlısı olsun.teşekkürler serkan.
Bul
Cevapla
#3
ya ben de diyorum bu yanık lastik kokusu nerden geliyor Happy arka mahallenin veletleri yakmış.Happy
Ümit İzmir 1977
Beni öldürmeyen şey beni güçlü kılar..
Nietzsche
Bul
Cevapla
#4
cumlemize hayırlısı olsun.tesekkurler serkan
Ümit İzmir 1977
Beni öldürmeyen şey beni güçlü kılar..
Nietzsche
Bul
Cevapla
#5
Bir yorumda benden; rivayete göre Sakarya ilinin Taraklı ilçesinde yaşayan Hıdır ile Bolu ilinin Göynük ilçesinde yaşayan Ellez zamanın birinde Leyla ile Mecnun gibi Kerem ile Aslı gibi birbirlerine aşıkmış Yörede yaşayan ağaların emri ile birleşmeleri mümkün olmayınca her yıl 6 Mayısta gizlice yılda bir defa buluşurlarmış. Birbirlerine kavuşadan öldükleri söylenir. Hıdır dedenin türbesi (Hıdırlık mevkii) Taraklıda Ellez ninenin türbesine Göynükte bulunur. Tüm sevenlerin kavuşması dileğiyle, hıdreleziniz kutlu, baharınız mutlu olsun.
Bul
Cevapla
#6
Hıdrellez bayramınız kutlu olsunAlkisBilgiler için teşekkürler SerkanGulumse
Bornova - izmir
Bul
Cevapla
#7
Burada da lastikler yakılır, alevlerin üzerinden atlarlar.
Bahar bayramımız kutlu olsun.Alkis
Bul
Cevapla
#8
bahar bayrami(hidrellez) kutlu olsunSeerf
bilgiler icin teskkurler SerkanGulumse
Bul
Cevapla
#9
Hıdırellez (bahar) bayramımız kutlu ve mutlu olsun dostlar.

Serkan paylaşımın için teşekkür ederim eline emeğine sağlık.
Şerif Eren
YALOVA
[Resim: image.php?type=sigpic&userid=340&dateline=1263107994]

Deniz benim için Hayattır.
=0RTAM SANAL AMA DOSTLUKLAR GERÇEK=
Bul
Cevapla
#10
Tüm dostların Hıdrellez Bayramını kutlarım.
Bilgilendirmeler için Serkan ve Murat kardeşlere teşekkürler.
Bul
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Zafer bayrami ufuktan26 17 2,425 30-08-2009, 19:46
Son Yorum: u_boy

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi