Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rastgele?Rasgele?
Arkadaşlar merhaba,

Bugün aklıma takılan bir konu oldu. Sizlerle paylaşmak istedim. Hepimizin çok kullandığı bir kelime. “Rasgele”, “Rastgele” Ama hangisi doğru?

Kimilerimiz çok önemli değil diyebilir. O zaman zaten okumaya devam etmeyin. Kendimce kelimeleri ve türkçeyi doğru kullanmamız gerektiğini düşünüyor ve önem veriyorum. Muhakkak benim de hatalarım olur. Hatalarımda uyarırsanız, bir şey daha öğrenmiş olmaktan mutluluk duyarım.

Gelelim hangisi doğru konusuna. Türk Dil Kurumu üzerinden yaptığım araştırma şöyle açıklıyor;

rasgeleİng. random Alm. zufaellig
Bir sürecin olasılıksal yapıda olduğunu belirten terim. Örneğin, bir nesneler kümesinin her bir öğesine eşit seçilme olanağı veren süreç rasgeledir,
rastgele
sf. 1. Gelişigüzel: “Bu özü susma ile tanımlamak pek kişisel, rastgele bir yargı kurmak oluyor.” -N. Uygur. 2. zf. (ra’stgele) Seçmeden, iyisini kötüsünü ayırmadan, gelişigüzel, lalettayin
rastlamak
(-e) 1. Bir kimse ile karşı karşıya gelmek, karşılaşmak, rast gelmek, tesadüf etmek: “Hava kararmaya başladığında, mezarlıkta sadece bir kişiye rastladı.” -İ. O. Anar. 2. Atılan şey hedefi bulmak, rast gelmek: Taş cama rastladı.

Ben bügüne kadar rasgele kelimesini kullanıyordum. İkisi de doğru olabilir. Ama yukarıdaki açıklamaları okuyunca “rastgele” demenin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Çünkü; balığa giden birisine seçmeden iyisini kötüsünü ayırmadan balık yakalamak için şanslı olmasını temenni ederiz. Oltasını balığın yakalanabileceği yerlere isabet ettirmesini dileriz.

Bakalım sizin düşünceleriniz neler…

Bu arada yönetici arkadaşlar anket ilave ederlerse yazmak istemeyen arkadaşların da fikirlerini öğrenmiş oluruz. Rastgele, rasgele, Her ikisi şeklinde.

Alıntı: http://tdkterim.gov.tr
İnsanlar başaklara benzerler; içleri boşken başları havadadır, doldukça eğilirler.(Montaigne)

Ava ve avına saygı duyan tüm dostlara rastgele...
Bul
Benim düşüncem;
Oltana herhangi bir balık(cinsi önemli değil) gelsin: Rasgele
Oltana mutlaka bir balık tesadüf etsin(boş dönme):Rastgele
Bu durumda balığa giden birine her ikiside kullanılabilir
BENİM İÇİN "EN BÜYÜK BALIK; HENÜZ TUTACAĞIM BALIKTIR"...................1967 DÜZCE[SIGPIC][/SIGPIC]
Bul
bu konuyu gündemde tutabiliriz ama balıkçılık konusunda doğrusu rastgele dir .düşünce itibarı ile rastgelsin yani işallah balığın olur manasında kullanırız burada bi harf yutmuşuz önemli değil [t] harfini bu benim düşüncem Seerf
*Erden tuna 1963 YALOVA

YA SEV YA TERKET

[Resim: image.php?type=sigpic&userid=1515&dateline=1220305074]
Bul
vedat hocamda ne güzel yazmış açıklamayı avcı tabiri tşk ler vedat hocamAlkis
*Erden tuna 1963 YALOVA

YA SEV YA TERKET

[Resim: image.php?type=sigpic&userid=1515&dateline=1220305074]
Bul
bana gore rastgele dogru,yukarida da acikladigin gibi,rastlamak,rast gelmek....es anlamli kelimeler
Bul
güzel bir konuya değinmişsin abi.dilimizi en iyi şekilde kullanmak onu geliştirip güzelleştirmek ve korumak bizim elimizde.bence rastgele.
Ümit İzmir 1977
Beni öldürmeyen şey beni güçlü kılar..
Nietzsche
Bul
ben her zaman rastgele derim ve yazarım rastgele tüm dostlarımaAlkisWink
türkçeyi düzgün kullanmak ne kadar önemli bahadırım ama çoğumuz önemsemiyoruz gibi geliyor dikkat etmek lazım teşekkürler bahadırımAlkis
şamandıran battığında yüreğin hopluyorsa her
şey yolunda demektir

"Atatürk'e dil uzatma sebepsiz
Atatürk olmasaydı
Baban Yorgo olurdu şerefsiz"
[url=http://imageshack.us][/url]
Bul
Bahadır abi, sen söyleyene kadar rasgele nin bir anlamı olduğunu bile bilmiyordum.

Rast ın tesadüf veya denk gibi bir anlam taşıdığını biliyorum. Yani rastgele=denkgele=tesadüfgele vs. vs.
[SIZE=3]''Türkiye; Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...'' [/SIZE]
D.DUMOULIN
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=3&theater
https://www.facebook.com/1125642641/vide...=2&theater
Bul
rastgele daha doğru bir kullanım bence.. rast gelmek=denk gelmek
Egemen 1989
Salihli/Manisa +Eskişehir
Bul
Aslında söyleyiş niyeti önemli.Amaç duyguyu belirtmek iyi temennilerde bulunmak.
Ama doğru bir şekilde de olması gerekir.
Paylaştığın ve bilgilendirdiğin için teşekkürler Bahadır Kardeş.
Bul

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi