Teşekkürler ahmet abi mantarı bende çok severim ama yalnız yetiştirme ( kültür ) mantarı , doğada yetişenlerden hiç denemedim çünkü çok zehirli olanları da var diye,
ustam61 yazdı:zehirli olmayan ,çok farklı bir tadı olan SAÇAKLI,TELTELE isimleriyle bilinen ve benim yediğim tek çeşit.tavuk etinden hiç bir farkı yok.Ilgaz dağında kumluk arazide bu mevsimde çıkar.Kültür mantarından bile risksizdir.
Sağolasın Hayrettin Ustam...
Hayatımda hiç görmediğim bir türü sayende tanıdım..Çok ilginç bir çeşit olmalı..Tabii tadı da kimbilir ne güzeldir..
Ben yine de türkçe isimleri geçerli kabul etmiyorum.Çörek mantarı ismini ilk duydum.Tüm dünyada Bolet mantarı diye bilinir.(latince boletus kökünden türemiş isimdir)Bizde her bölgede farklı isim takarlar..Yanlış anlamaların hayati tehlike yaratacağı bu durumlarda tek noktada birleşmek en doğrusu..
Hava şartları olarak iki gündür müsait ortam oluşturduğu için ,her sene bilhassa beklediğimiz bir dönem gelmiş bulunmakta..Bu dönem latince adı "Hydnum repandum" olan ve bizim halkımız tarafından "sığır dili mantarı" diye adlandırılan ve benim çok lezzetli bulduğum bir yabani mantar türünün ortaya çıkma dönemi..Tabii bu sabah erkenden bu mantarı toplamak için hedef bölgeye hareket ettim..Bana yetecek kadar mantar toplayıp döndüm..Bilgi edinmeniz açısından resimlerini yayınlıyorum..
Her zaman olduğu gibi çok iyi bilinmediği müddetçe ,mantar yemenin öldürücü olduğunu hatırlatıyoruz..
ustam61 yazdı:zehirli olmayan ,çok farklı bir tadı olan SAÇAKLI,TELTELE isimleriyle bilinen ve benim yediğim tek çeşit.tavuk etinden hiç bir farkı yok.Ilgaz dağında kumluk arazide bu mevsimde çıkar.Kültür mantarından bile risksizdir.
biz buna kuzu göbeği diyoruz çok lezzetli bir mantardır afiyet olsun...
bizim buralarda göbek ve çıntar dediğimiz mantarlar var biz hep toplayıp yiyoruz çok ta lezzetli ama çok dikkat etmek gerekiyor en ufak bir şüpheniz varsa yememek gerekir ..
Kuytuları sever lactarius deliciosus, bu soğukta hepimiz kuytulara sığınmıyor muyuz? O da şimdi oluştuğu için çam gürleri altında, sıcak, yumuşak yatağında, aileler halinde uykudan uyanıyor.. Pembecik yanaklarıyla ormanın taze gelinleri bu mantarlar.. Çok da nazik olmalı onlara, dikkatlice kopartmalı, yoksa güzelim rengi morarıverir kopartıldığı yerden. Hem çıntar, hem de kanlıca diyoruz Türkçe'de; çıntar olarak adlandırılanlar pembe renkli, kanlıcalar ise kırmızı, kırıldı mı kanayıverir içleri, onun için kanlıca adları.. Biri meşeyi, diğeri çamı sever..
mantar konusu çok hassas olduğu için hakkında çok şey yazılır çizilir.Ama ucunda ölüm riski olduğu için genelde zehirli olmadığından emin olunsa bile insan yiyip yememede tereddüt edebiliyor.Boluda kg su 10 Tl den satılan kırmızıya benzer bir tür var.Zehirli olmadığı garanti.Ankarada bir arkadaşım getirmişti.Ama buna rağmen ben yemedim.Vermiş olduğunuz güzel bilgiler için teşekkürler.
mehmet abinin vermiş olduğu linkte çok güzel bir şey yazmışlar.
"Bilmediğiniz mantarı yemektense RUS RULETİ oynayın! İnanın canlı kalmak için daha şanslısınız... Rus ruletinde ölme şansınız 6'da 1...Zehirli mantarda ise 6'da 5... TANIMADIĞINIZ MANTARI YEMEYİNİZ! "
efe4848 yazdı:Kuytuları sever lactarius deliciosus, bu soğukta hepimiz kuytulara sığınmıyor muyuz? O da şimdi oluştuğu için çam gürleri altında, sıcak, yumuşak yatağında, aileler halinde uykudan uyanıyor.. Pembecik yanaklarıyla ormanın taze gelinleri bu mantarlar.. Çok da nazik olmalı onlara, dikkatlice kopartmalı, yoksa güzelim rengi morarıverir kopartıldığı yerden. Hem çıntar, hem de kanlıca diyoruz Türkçe'de; çıntar olarak adlandırılanlar pembe renkli, kanlıcalar ise kırmızı, kırıldı mı kanayıverir içleri, onun için kanlıca adları.. Biri meşeyi, diğeri çamı sever..
Sevgili Ufuk...
Verdiğin bilgilere teşekkürler..Ben de her seferinde ,insanları ikaz etmeyi ihmal etmiyorum..