21-12-2005, 14:27
Eti beyaz olan bütün balıklardan çorba yapmak mümkündür. Fekat en elverişli balıklar İskorpit, Lipsos, veya Kırlangıçtır. İskorpit'in ve Lipsos'un dikenleri zehirli olduğundan satın alınan yerde balıkçıya ayıklatılaması tavsite olunur.
Ayıklanmış ve temizce yıkanmış balık iriliğine göre 2 veya 3 parçaya bölünüp bir tencereye konulur. 1.5 - 2 Lt. kadar su ve yarım çorba kaşığı tuz ve 1 adet soyulmuş ve ikiye bölünmüş soğan eklenerek orta hararetli ateşte 20 dakika kadar üstü açık olarak haşlanılır. Pişmiş soğan tencereden çıkartılarak atılır. Haşlanmış balık delikli kepçeyle bir kaba konur. Biraz soğuduktan sonra kılçıklar ve derisi ayıklanıp fındık büyüklüğünde doğranır. Tencerede kalan balık suyu tortulu olduğu için ince bir süzgeçten geçirilerek süzülür. Tencerenin yanında kalan tortu artıkları suyla temizlenir. Süzülmüş balık suyu tekrar tencereye konur. Diğer taraftan orta boy bir patates, aynı ağırlıkta bir havuç ve bir kereviz kabukları soyularak küçük zar büyüklüğünde doğranır ve balık suyuna konarak bir 10 dakika kadar kaynatılır. Sebzeler piştikten sonra 1.5 - 2 çorba kaşığı un, bir bardak su ile karıştırılarak sebzeli balık suyunun içine dökülür ve kaynama işlemi devam eder. Tencerenin dibi tutmaması için bir kaşıkla karıştıştırılır. 10 dakika sonra ayrı bir kapta bekletilen kesilmiş balık parçacıkları alınarak ince kıyılmış bir demet maydonoz ile birlikte tencereye ilave edilir. Bu arada çorbanın tuzu ve suyunun koyuluk derecesi ayarlanır. 7-8 dakika sonra tencere ateşten indirilir. İki, üç yumurta sarısı bir fincan su ile çırpılır ve çorbaya limonsuz olarak karıştırılır.
Çorbaya arzu edildiği takdirde yaz mevsiminde kabukları ve çekirdekleri ayıklanmış domates parçaları kış mevsiminde domates salçası ilave edilebilir.
Balık çorbası ılık olarak yenmelidir. Yenirken limon sıkılır ve isteğe göre karabiberde ekilebilir.
Ayıklanmış ve temizce yıkanmış balık iriliğine göre 2 veya 3 parçaya bölünüp bir tencereye konulur. 1.5 - 2 Lt. kadar su ve yarım çorba kaşığı tuz ve 1 adet soyulmuş ve ikiye bölünmüş soğan eklenerek orta hararetli ateşte 20 dakika kadar üstü açık olarak haşlanılır. Pişmiş soğan tencereden çıkartılarak atılır. Haşlanmış balık delikli kepçeyle bir kaba konur. Biraz soğuduktan sonra kılçıklar ve derisi ayıklanıp fındık büyüklüğünde doğranır. Tencerede kalan balık suyu tortulu olduğu için ince bir süzgeçten geçirilerek süzülür. Tencerenin yanında kalan tortu artıkları suyla temizlenir. Süzülmüş balık suyu tekrar tencereye konur. Diğer taraftan orta boy bir patates, aynı ağırlıkta bir havuç ve bir kereviz kabukları soyularak küçük zar büyüklüğünde doğranır ve balık suyuna konarak bir 10 dakika kadar kaynatılır. Sebzeler piştikten sonra 1.5 - 2 çorba kaşığı un, bir bardak su ile karıştırılarak sebzeli balık suyunun içine dökülür ve kaynama işlemi devam eder. Tencerenin dibi tutmaması için bir kaşıkla karıştıştırılır. 10 dakika sonra ayrı bir kapta bekletilen kesilmiş balık parçacıkları alınarak ince kıyılmış bir demet maydonoz ile birlikte tencereye ilave edilir. Bu arada çorbanın tuzu ve suyunun koyuluk derecesi ayarlanır. 7-8 dakika sonra tencere ateşten indirilir. İki, üç yumurta sarısı bir fincan su ile çırpılır ve çorbaya limonsuz olarak karıştırılır.
Çorbaya arzu edildiği takdirde yaz mevsiminde kabukları ve çekirdekleri ayıklanmış domates parçaları kış mevsiminde domates salçası ilave edilebilir.
Balık çorbası ılık olarak yenmelidir. Yenirken limon sıkılır ve isteğe göre karabiberde ekilebilir.