22-10-2011, 11:44
Deniz kabuklularından Yengeç(Pavurya)kim sevmez.Ama bu güzel lezzet sofralarımızı çok az süslüyor malesef,ben genelde kabuklu deniz ürünlerini de çok severim ve onlarla yapılan ilginç lezzetli yemekleri,salataları...Kabuklu deniz ürünleri genellikle çok değişik soslarla tüketilir bazende sadece z.yağ,limon.tuz
Yemek tarif dosyamı karıştırırken değişik bir yengeç yemeği elime geçti,hem çok basit hemde çok lezzetli,sizlerle paylaşmak istedim.
ALINTI:SOFRA YEMEK KİTABI
ANASONLU YENGEÇ
Malzemeler
500gr.yengeç eti (yıkanıp süzdürüldükten sonra,kurulanmış,kıskaçlari kesilmiş, ama etleri boşaltılmamış)
1/2 limonun suyu ve kabuğunun rendesi
350gr.domates (kabukları soyulup,çekirdekleri temizlendikten sonra ince dogranmış)
1/2 tatlı kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı rakı
1 demet maydanoz (ince kıyılmış olacak)
1 tatlı kaşığı tuz
Bir tutam karabiber (taze çekilmiş olursa iyi olur;benden size bir öneri baharat kullanırken özellikle karabiber toz şeklinde değilde tohum karabiber kullanmanız ve değirmende çekerek tüketmemiz yemeklerinize farklı bir lezzet katacaktır.
YAPILIŞI
Yengeç kıskaçlarını pişirme sırasında yanmalarını önlemek için kesikn bir bıçakla delin.Yengeç etlerini ve kıskaçlarını büyük bir kaseye koyup,limon suyu ve limon kabuğu rendesini ekleyerek karıştırın ve bir kenarda 45 dakika bekletin. Bu arada;doğranmış domatesleri bir tencere üstüne yerleştirilmis süzgece koyup,sularının iyice süzülmesi için bir kenarda 30 dakika bekletin.
Küçük bir tencereye tereyağını ve rakıyı koyup,tahta kaşıkla karıştırarak krema kıvamına getirin.
30cm.çapında ateşe dayanıklı bir tabağın içine maydanozları döşeyip,üstüne bir kaşıkla yengeç etlerini ve kıskaçlarını tek kat halinde yerleştirin.Tabağı plastik filmle örtüp (bir kenarini açık bırakın ya da bıçakla üstünü delin),%100 ısıtılmış fırına vererek yengeçleri 30saniye pişirin.Sonra tabağı olduğu yerde 1/4oranın da çevirip,1 dakika daha pişirin.Tabağı fırından alıp,ılık kalması için üsütün açmayarak bir kenara bırakın.
Anasonlu tereyağını ateşe dayanıklı bir kaba koyup,kabı %100 ısıtılmış fırına vererek,cızırdayana kadar (20-30 saniye)bekletin:Sonra hemen domatesleri ekleyip,fırında 30 saniye ısıtın ve fırından alıp bir kenara bırakın.
Yengeç etlerinin üstünü açıp,tuzun yarısını serpiştirin.Kalan tuzu ve karabiberi de domatesli karışımın üstüne serpip,domatesli karışımı 4 servis tabagının birer kösesine bölüştürün.Yengeç etlerini ve kalan maydanozları da tabaklara bölüştürüp,hemen servis yapin.(Aslında bir de yanında 1 kadeh rakıda içerseniz daha da lezzetli olur.)
AFİYET BAŞ ŞEKER OLSUN!
Yemek tarif dosyamı karıştırırken değişik bir yengeç yemeği elime geçti,hem çok basit hemde çok lezzetli,sizlerle paylaşmak istedim.

ALINTI:SOFRA YEMEK KİTABI
ANASONLU YENGEÇ
Malzemeler
500gr.yengeç eti (yıkanıp süzdürüldükten sonra,kurulanmış,kıskaçlari kesilmiş, ama etleri boşaltılmamış)
1/2 limonun suyu ve kabuğunun rendesi
350gr.domates (kabukları soyulup,çekirdekleri temizlendikten sonra ince dogranmış)
1/2 tatlı kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı rakı
1 demet maydanoz (ince kıyılmış olacak)
1 tatlı kaşığı tuz
Bir tutam karabiber (taze çekilmiş olursa iyi olur;benden size bir öneri baharat kullanırken özellikle karabiber toz şeklinde değilde tohum karabiber kullanmanız ve değirmende çekerek tüketmemiz yemeklerinize farklı bir lezzet katacaktır.

YAPILIŞI
Yengeç kıskaçlarını pişirme sırasında yanmalarını önlemek için kesikn bir bıçakla delin.Yengeç etlerini ve kıskaçlarını büyük bir kaseye koyup,limon suyu ve limon kabuğu rendesini ekleyerek karıştırın ve bir kenarda 45 dakika bekletin. Bu arada;doğranmış domatesleri bir tencere üstüne yerleştirilmis süzgece koyup,sularının iyice süzülmesi için bir kenarda 30 dakika bekletin.
Küçük bir tencereye tereyağını ve rakıyı koyup,tahta kaşıkla karıştırarak krema kıvamına getirin.
30cm.çapında ateşe dayanıklı bir tabağın içine maydanozları döşeyip,üstüne bir kaşıkla yengeç etlerini ve kıskaçlarını tek kat halinde yerleştirin.Tabağı plastik filmle örtüp (bir kenarini açık bırakın ya da bıçakla üstünü delin),%100 ısıtılmış fırına vererek yengeçleri 30saniye pişirin.Sonra tabağı olduğu yerde 1/4oranın da çevirip,1 dakika daha pişirin.Tabağı fırından alıp,ılık kalması için üsütün açmayarak bir kenara bırakın.
Anasonlu tereyağını ateşe dayanıklı bir kaba koyup,kabı %100 ısıtılmış fırına vererek,cızırdayana kadar (20-30 saniye)bekletin:Sonra hemen domatesleri ekleyip,fırında 30 saniye ısıtın ve fırından alıp bir kenara bırakın.
Yengeç etlerinin üstünü açıp,tuzun yarısını serpiştirin.Kalan tuzu ve karabiberi de domatesli karışımın üstüne serpip,domatesli karışımı 4 servis tabagının birer kösesine bölüştürün.Yengeç etlerini ve kalan maydanozları da tabaklara bölüştürüp,hemen servis yapin.(Aslında bir de yanında 1 kadeh rakıda içerseniz daha da lezzetli olur.)
AFİYET BAŞ ŞEKER OLSUN!

Deniz derindir durulmaz,dostluk ebedidir unutulmaz….