Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mırmır'ın marmaradaki hükmü?
#1
Bu konuyu açmamdaki amacım hem mırmır hakkında bilgi birikimlerimizi paylaşmak, hemde bu balığın marmaradenizi ndeki avcılığının ne zamandan beri başladığıdır.

Uzun bir süredir sitemizde ve benim avlandığım bölgelerde bir mırmır çılgınlığı gözüme çarpıyor. Bu balık hakkında tanıdığım eski balıkçılara sorduğum sorular hep önceden yoktu son 10 yıldır yakalıyoruz şeklinde cevap buldu.

SORU 1: Bu balık neden marmaraya girdi?

SORU 2: Bu balığın egeden çıkıpta bu bölgelere gelmesi diğer balıklardaki (örneğin lüfer) değişimin sebebiyle aynımıdır?

Ve bu şekilde bu soruları çoğalta bilir ve bir sonuca varabiliriz.

Ayrıca şu sıralar yemle tutulan balıklar sıralamasında birinci sırada yer aldığı için bilen dostlarımız bilgi verirse hem bilgilenmiş hemde çıktığımız avlardan daha fazla verim almış oluruz.

Saygılarımla...
Bul
Cevapla
#2
ALİ yazdı:serkan mırmır zaten her sene tutulur marmarada tamam karakterı ege ama aynı dönemlerdede buralardada mera balıkları bulunur... her sene bılırım ben tutulduğunu hatta yanında karagözler, mercanlarrr.. offf balığım geldi ben denize çıkayım bari......

Abi ava gittiğim yerlerde genelde oltası pas tutmuş saçı sakalı ağarmış amcalara yanaşır ve onlarla sohbet etmeye çalışırım. onlardan aldığım genel kanı bu. onun için bu konuyu açtım. Hemde yem olsun kanca olsun birçok bilgiyide burada oluşturmak. Çünki çok farklı yöntemler gördüm.
Bul
Cevapla
#3
mırmır bence süper bi balık avcılığı çok zevkli 5 değişik takımla bu balığı yakalayabiliyorum iğne ve yemde farklılık gösteriyor yer yer yeme saldırması gelirken oltaya yaptığı  mukavemet süper takıma kafa atması süper zevkli insanda birazda kaçırabilme duygusu olduğu için bence daha zevkli en çok kıyıdan avlamasını severim kıyıya gelişi takıma kafa atması süper sandalda böyle bi olay yok gelirken derin yüzdüğü için fazla mukavemet göstermiyor ancak sandalı görünce deliriyor işte ozaman zevk başlıyor bide iri ise vay halinize ozaman daha zevk veriyor.

yem olarak boru kurduna alıştırıldıysa borukurdu kullanmak gerekir başka yeme bakmaz teke borukurdu ile yakalanmadığı yerde canlı olursa güzel iş yapar köstekleri teke canlı olduğu için 30-35 cm gibi uzun tutmak gerekir tekenin rahat hareket etmesi için bu harekette balığın daha çok ilgisini çekecektir ve balıkiçin ölü tekeye göre daha cazib olacaktır.

takım olarak

iki köstekli 5 numara 496 mustad çapraz siyah iğne tavsiye ederim tabi balık küçük büyüklüğüne görede iğne seçimi değişe bilir ben kendi kullandığım takım olarak bahsetmek istedim saygılar.
Bul
Cevapla
#4
doktor paylasımın için teşekkurler arkadaşım balıklarda konusuyor yanı...
mırmır olayına gelelim daha öncelerde fazla vardı bu balıklar sahil yolu geçtikten sonra sahillerde azalma oldu kumluk yerlerde daha cok oluyor arkadaşlar 1 /2 kılolukları var bu balıkların
Bul
Cevapla
#5
Arkadaşım marmaraya has lüfer,levrek,palamut gibi balıklar varken mırmır balığının yüzüne kimse bakmaz eskiden lüfer,levrek,istavrit,barbun,tekir bolken mırmırın adını duyan yoktu ama sonradan bu balıklar çıkmaz olunca mırmır revaça geldi.(Bu birinci ihtimal)
İkinci ihtimal : Marmara denizi temizlenmeye başladı 1980-1990 lardaki kirlenme azaldı balık çeşitleri çoğaldı.
Bul
Cevapla
#6
serkan,
bilen, bilir ;
eski galata köprüsünün karaköy'e inen merdiven ayağında civarında (nargileci kahvesi - gözlükçü'nün mıntıkası ) mırmır mart-mayıs ayları arasında çapari ile yakalanırdı,
bu yaklaşık benim 15-20'li yaşlarıma tekabül eder,,
bildiğimiz çapari de değil ,
beyaz çinekop iğnesine, beyaz orlon veya ingiliz siciminden çapari,
çinekop çaparisi atımında fakat palamut çaparisi sertliğinde vuruş ile tutulurdu,
öyle küçük'te çıkmazdı,,
ben bizzat bunu yaşayanlardanım,
kendimi bildim bileli mırmır hep var,
yıllar itibarı ile sayısal ve ebat olarak yakalanma ve avlak farkı göstersede,,,
Niyazi - 1967 - 0+
Cevapla
#7
Peki ozaman tutma şekilleri hakkında bilgi verelim.

Kendi adıma 5 ve 7 numara çapraz siyah kanca kullanıyorum. Ama etrafımda gümüş kancaylada yakalayanlarda vardı.

Bazıları tekeyi kuyruğundan kafasına kadar takarak öldürüyordu ama benim herzamanki tercihim ikinci boğumdan altdan üste doğru takmak.( Her nekadar yem kancadan çabuk çıksada)

Kanca için küçük bir tüyo mustad ın genelde satılan 5-7 numara çapraz siyah kancası ince olduğu için atış sert olursa yemin yırtılıp çıkmasına sebep oluyor.

Son zamanlarda kancamın arkasına oyuncakçılarda parlayan tel diye satılan üstü fosforlu ışığa tutulduğunda ışık toplayan plastik kaplı teli takıyorum. Tabi plastiği telden sıyırınca içinden misina geçen bir boru haline geliyor. Bu yöntemin verimi artırdığını gördüm.

Tabi eren arkadaşımızın söylediği canlı karidesde köstek boyunu uzun tutma fikrinede sonuna kadar katılıyorum. (en azından yengeç saldırılarından kendilerini koruyorlar ve hareketleri ile avı çağırıyorlar )
Bul
Cevapla
#8
Tekenin atarken iğneden düşmemesini istiyorsak iğnemizi tekenin sırtından kuyruk yelpazesinin 2 mm önünden sert yerinden takmalıyız.
iğne seçiminde 496 seri no 5 numara kısa pala iğne tercih ederim.
bide kamış atarken kamışa yüklenmekten çok kamışla beraber öne eğilmenizi kamışa fazla yük vermemenizi tavsiye ederim tekelerin daha uzak gideceğini ve düşmediğini göreceksiniz saygılar.
Bul
Cevapla
#9
serkan mırmır her zaman var varda bu sene yüzünü birçok yerde dahada fazla gösterdi yani bu sene dediğin gibi biraz bol avlanıyor her yerde.mesela şu aralar bizim burada hergün bu balığa çıkıp bayağıda balık alıyorlar.10-15 arasında.avcılığı boru kurdu,teke,sülünez ile yapılır.şu an buralarda en iyi avı teke ile yapıyorlar bilginize...
Bul
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  İstanbulda Eşkina , Mırmır , İspari , Mercan , İzmarit gibi balıkların yerleri 34lonely 2 2,482 10-09-2012, 00:34
Son Yorum: 34lonely
  kumbagda mirmir monawar 16 3,279 16-07-2012, 20:25
Son Yorum: xfisher
  pazartesi mırmır mudanya 12 3,680 21-10-2007, 21:00
Son Yorum: SinekOltasi

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi