27-09-2006, 23:13
EŞME ILDIRI'DA ÜRETİLEN BALIKLAR JAPONYA'YA İHRAÇ EDİLİYOR
Orkinos bizden gidiyor
Akua-Dem Firması 3 yılda Japonlar'a 2 bin 500 ton satış yaparak, Türkiye'ye 40 milyon dolar döviz kazandırdı
SİT NEDENİYLE İŞLEME TESİSİ KURAMIYORUZ
Akua- Dem Genel Müdürü Hasan Şerefoğlu, SİT nedeniyle Ildırı'ya işleme tesisi kuramadıklarını, bu yüzden katma değeri artırmadıklarını ifade etti.
MURAT ŞAHİN (İZMiR / MERKEZ)
Japonlar'ın vazgeçemedikleri yemeklerden biri olan suşi, İzmir'den gidiyor. İzmir Ildırı'da üretilen orkinoslar Japon mutfaklarını suşi ve saşimi olarak süslüyor. 3 yıl önce üretime başlayan Akua-Dem Firması bugüne kadar Japonlar'a 2 bin 500 ton orkinos satarak, Türkiye'ye 40 milyon dolar döviz kazandırdı. Dünyada 700 bin ton olan orkinos tüketiminin 500 bin tonunu tek başına tüketen Japonlar, İzmir'de yeni bir iş kolu yarattı.
Uzmanlar geldi
Geçen yıl 1400 ton orkinos satışı gerçekleştirerek 14 milyon dolar ihracat geliri elde ettiklerini vurgulayan Akua-Dem Genel Müdürü Hasan Şerefoğlu, Ildırı'da yeni bir tesis kurarak, ihracatlarını katlamayı hedeflediklerini söyledi. Akdeniz'de avladıkları orkinosları Ildırı'daki çiftliklerine getirerek beslediklerini ve belirli bir büyüklüğe geldikten sonra Japonya'ya ihraç ettiklerini ifade eden Hasan Şerefoğlu, Uluslararası Atlantik Balıklarını Koruma Komisyonu'nun Türkiye'ye verdiği 1100 tonluk kotanın kendilerine yetmediğini söyledi.
Japon uzmanların Ildırı'ya gelerek orkinosları incelediklerini ve kontrolden geçtikten sonra Japon gemilerinin gelerek orkinosları Japonya'ya götürdüğünü anlatan Şerefoğlu, çiğ balık seven Japonlar'ın orkinoslardan suşi ve saşimi yaparak tükettiklerini kaydetti.
En uygun burası
Türkiye'de orkinos yetiştiriciliği yapan 5 firmanın bulunduğunu, diğer 4 firmanın Antalya'da faaliyet gösterdiğini anlatan Akua-Dem Genel Müdürü Hasan Şerefoğlu, "Türkiye'nin Japonya'ya yaptığı ihracatın önemli bir bölümünü orkinos oluşturuyor. Geçen yılki 140 milyon dolar ihracatın 40 milyon doları orkinos ihracatı ile gerçekleşti. En büyük ihracatçılardan biri de biziz. Diğer üreticiler Antalya'da. Türkiye çok geniş bir kıyı şeridine sahip olmasına karşın, bu işin yapılacağı yer çok az. Orkinos çiftliği kurulması için çok temiz bir deniz suyu, en az saatte 0.5 millik akıntı, 40-60 metre derinlik, bir millik açıklık gerekiyor. Ayrıca dipte kum ya da çamur olmaması, fırtınaların, şiddetli yağışların yaşanmaması lazım. Ildırı'da bunun için en uygun yer" diye konuştu.
Genel Müdür Hasan Şerefoğlu, bu yıl kendi firmalarına tanınan 400 tonluk Japonya kotasının yetersiz geleceği düşüncesiyle başka bir ülkeden kota ithal ettiklerini kaydetti.
Kota ithal ettik
Türkiye'nin avlanma kotasının 1100 ton olduğunu anlatan Şerefoğlu, "Akua-Dem olarak bizim bunun içinde 400 tonluk hakkımız var. Bu miktar yetersiz geldiği için başka bir ülkenin kota hakkını aldık. Bu da bize 300-1000 ton dolayında ek kota sağlayacak. Bu sayede önümüzdeki yıllarda ihracatımızı daha da artıracağız" diye konuştu.
Katma değer artar
Şerefoğlu, SİT nedeniyle orkinos çiftliğinin bulunduğu Çeşme-Ildırı'ya işleme tesisi kuramadıklarını, bu yüzden katma değeri en az yüzde 50 artırma olanağından yoksun kaldıklarını vurguladı. Geçen yıl tesisi kurmaları halinde 14 milyon dolarlık ihracat gelirini 20 milyon dolara çıkarma imkanından yoksun kaldıklarına işaret eden Şerefoğlu, "Ildırı'da soğuk hava tesisi ve işleme ünitesi yapmak istiyoruz. Ancak bölgenin doğal SİT olması nedeniyle bunu başaramadık. Böyle bir tesis Türkiye'ye daha çok döviz getirecek. Bu konuda yetkililerin yardımcı olmasını istiyoruz" diye konuştu.
Geçmişte orkinosun balıkçılar tarafından avlanıp çok güç şartlarda işlenip satıldığını belirten Şerefoğlu, "Orkinos çiftlikleri devreye girince fiyatlar 3-4 kat arttı. Eğer karada bir soğuk hava deposu ve işleme ünitesi kurarsak katma değer daha da artacak. Şu an biz balığı kesip kanını akıtıyor, o şekilde satıyoruz. Japonlar kendileri gemilerinde işliyorlar. Bu işi biz yapsak katma değer yüzde 50 artar" diye konuştu.
5 firmanın 4 tanesi Antalya'da
Türkiye'de orkinos işiyle uğraşan 5 firma bulunuyor. Bunlarında 4'ü Antalya'da faaliyet gösterirken, Akua-Dem Firması Ildırı'da üretim yapıyor. Japonya'ya ihracatın yüzde 60'ını orkinos oluşturuyor. Orkinoslar okyanustan Cebeli Tarık kanalıyla Akdeniz'e giriyor. İsrail ile Kıbrıs arasında yumurtluyorlar. Burada mayıs-haziran aylarında avlanan orkinoslar Antalya ve Ildırı'daki çiftliklerde 6 ay beslendikten sonra Japonya'ya ihraç ediliyor. 600 kilogram ağırlığa kadar ulaşan orkinoslar özel kafeslerde besleniyor. 1 kafeste 200 tona kadar orkinos yetiştirilebiliyor.
Orkinos bizden gidiyor
Akua-Dem Firması 3 yılda Japonlar'a 2 bin 500 ton satış yaparak, Türkiye'ye 40 milyon dolar döviz kazandırdı
SİT NEDENİYLE İŞLEME TESİSİ KURAMIYORUZ
Akua- Dem Genel Müdürü Hasan Şerefoğlu, SİT nedeniyle Ildırı'ya işleme tesisi kuramadıklarını, bu yüzden katma değeri artırmadıklarını ifade etti.
MURAT ŞAHİN (İZMiR / MERKEZ)
Japonlar'ın vazgeçemedikleri yemeklerden biri olan suşi, İzmir'den gidiyor. İzmir Ildırı'da üretilen orkinoslar Japon mutfaklarını suşi ve saşimi olarak süslüyor. 3 yıl önce üretime başlayan Akua-Dem Firması bugüne kadar Japonlar'a 2 bin 500 ton orkinos satarak, Türkiye'ye 40 milyon dolar döviz kazandırdı. Dünyada 700 bin ton olan orkinos tüketiminin 500 bin tonunu tek başına tüketen Japonlar, İzmir'de yeni bir iş kolu yarattı.
Uzmanlar geldi
Geçen yıl 1400 ton orkinos satışı gerçekleştirerek 14 milyon dolar ihracat geliri elde ettiklerini vurgulayan Akua-Dem Genel Müdürü Hasan Şerefoğlu, Ildırı'da yeni bir tesis kurarak, ihracatlarını katlamayı hedeflediklerini söyledi. Akdeniz'de avladıkları orkinosları Ildırı'daki çiftliklerine getirerek beslediklerini ve belirli bir büyüklüğe geldikten sonra Japonya'ya ihraç ettiklerini ifade eden Hasan Şerefoğlu, Uluslararası Atlantik Balıklarını Koruma Komisyonu'nun Türkiye'ye verdiği 1100 tonluk kotanın kendilerine yetmediğini söyledi.
Japon uzmanların Ildırı'ya gelerek orkinosları incelediklerini ve kontrolden geçtikten sonra Japon gemilerinin gelerek orkinosları Japonya'ya götürdüğünü anlatan Şerefoğlu, çiğ balık seven Japonlar'ın orkinoslardan suşi ve saşimi yaparak tükettiklerini kaydetti.
En uygun burası
Türkiye'de orkinos yetiştiriciliği yapan 5 firmanın bulunduğunu, diğer 4 firmanın Antalya'da faaliyet gösterdiğini anlatan Akua-Dem Genel Müdürü Hasan Şerefoğlu, "Türkiye'nin Japonya'ya yaptığı ihracatın önemli bir bölümünü orkinos oluşturuyor. Geçen yılki 140 milyon dolar ihracatın 40 milyon doları orkinos ihracatı ile gerçekleşti. En büyük ihracatçılardan biri de biziz. Diğer üreticiler Antalya'da. Türkiye çok geniş bir kıyı şeridine sahip olmasına karşın, bu işin yapılacağı yer çok az. Orkinos çiftliği kurulması için çok temiz bir deniz suyu, en az saatte 0.5 millik akıntı, 40-60 metre derinlik, bir millik açıklık gerekiyor. Ayrıca dipte kum ya da çamur olmaması, fırtınaların, şiddetli yağışların yaşanmaması lazım. Ildırı'da bunun için en uygun yer" diye konuştu.
Genel Müdür Hasan Şerefoğlu, bu yıl kendi firmalarına tanınan 400 tonluk Japonya kotasının yetersiz geleceği düşüncesiyle başka bir ülkeden kota ithal ettiklerini kaydetti.
Kota ithal ettik
Türkiye'nin avlanma kotasının 1100 ton olduğunu anlatan Şerefoğlu, "Akua-Dem olarak bizim bunun içinde 400 tonluk hakkımız var. Bu miktar yetersiz geldiği için başka bir ülkenin kota hakkını aldık. Bu da bize 300-1000 ton dolayında ek kota sağlayacak. Bu sayede önümüzdeki yıllarda ihracatımızı daha da artıracağız" diye konuştu.
Katma değer artar
Şerefoğlu, SİT nedeniyle orkinos çiftliğinin bulunduğu Çeşme-Ildırı'ya işleme tesisi kuramadıklarını, bu yüzden katma değeri en az yüzde 50 artırma olanağından yoksun kaldıklarını vurguladı. Geçen yıl tesisi kurmaları halinde 14 milyon dolarlık ihracat gelirini 20 milyon dolara çıkarma imkanından yoksun kaldıklarına işaret eden Şerefoğlu, "Ildırı'da soğuk hava tesisi ve işleme ünitesi yapmak istiyoruz. Ancak bölgenin doğal SİT olması nedeniyle bunu başaramadık. Böyle bir tesis Türkiye'ye daha çok döviz getirecek. Bu konuda yetkililerin yardımcı olmasını istiyoruz" diye konuştu.
Geçmişte orkinosun balıkçılar tarafından avlanıp çok güç şartlarda işlenip satıldığını belirten Şerefoğlu, "Orkinos çiftlikleri devreye girince fiyatlar 3-4 kat arttı. Eğer karada bir soğuk hava deposu ve işleme ünitesi kurarsak katma değer daha da artacak. Şu an biz balığı kesip kanını akıtıyor, o şekilde satıyoruz. Japonlar kendileri gemilerinde işliyorlar. Bu işi biz yapsak katma değer yüzde 50 artar" diye konuştu.
5 firmanın 4 tanesi Antalya'da
Türkiye'de orkinos işiyle uğraşan 5 firma bulunuyor. Bunlarında 4'ü Antalya'da faaliyet gösterirken, Akua-Dem Firması Ildırı'da üretim yapıyor. Japonya'ya ihracatın yüzde 60'ını orkinos oluşturuyor. Orkinoslar okyanustan Cebeli Tarık kanalıyla Akdeniz'e giriyor. İsrail ile Kıbrıs arasında yumurtluyorlar. Burada mayıs-haziran aylarında avlanan orkinoslar Antalya ve Ildırı'daki çiftliklerde 6 ay beslendikten sonra Japonya'ya ihraç ediliyor. 600 kilogram ağırlığa kadar ulaşan orkinoslar özel kafeslerde besleniyor. 1 kafeste 200 tona kadar orkinos yetiştirilebiliyor.