Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
neden balık yemek lazım
#1
Haftada en az iki kez balık yiyorsanız, sağlığınızı koruyorsunuz demektir. Yapılan araştırmalar düzenli olarak balık yemenin fiziksel ve ruhsal sağlığımıza iyi geldiğini gösteriyor.

Kalp hastalığını ve felci önler: Balıkların hepsi yararlıdır, fakat kalbi koruyan omega-3 yağı bakımından somon, ton, sardalya, ringa, alabalık, morina, uskumru, kefal ve barbunya balıkları daha zengindir.

Kolesterol metabolizmasını ayarlar: Balıkta bol miktarda bulunan Omega-3, damar genişletici, agregasyon önleyici etkisi vardır. Bu özelliklerinden dolayı kalp ve damar hastalıklarına karşı korunma sağlar.

Kemikler için yararlıdır: Ton, sardalya gibi konserve balıklar ve yumuşacık kılçıklarıyla beraber yenilebilecek küçük balıklar, süt ürünlerinin yanında beslenmenizde daha fazla kalsiyum bulundurmanın en iyi yoludur.

Şeker hastaları için yararlıdır: Şeker hastaları, kalp hastalığı ve felç riskinden daha çok etkilendikleri için balık yemek onlar için yararlıdır.

Astım tehlikesini azaltır: Bazı bulgulara göre, haftada birden fazla, özellikle de yağlı balıklardan yiyen çocuklarda astıma tutulma oranı, fazla balık yemeyen çocuklara göre daha azdır.

Balık prostat kanserini önler: Omega - 3 yağlarının antikanserojen etkisi çeşitli araştırmalar sonucu ortaya konulmuştur. Bilim adamları Omega - 3 yağlarınca zengin bir diyetin tümör ve metastas oluşumunu azalttığını belirtiyorlar.

Balık kırışıklara karşı etkilidir: Avustralya'da yayınlanan bir araştırma, beslenmenin cilt yaşlanmasıyla ilintili olduğunu ortaya koydu. Balık yiyen insanların cildinin daha az yaşlandığı, kırışık sorunuyla daha geç tanıştığı görüldü.

Balık yemek mutluluk ve enerji kaynağıdır: Serotonin 'rahatlık, mutluluk' hisleriyle bağlantılı önemli bir sinir iletkeni. 11 ülkede yürütülen araştırmalar, depresyon oranıyla tüketilen balık miktarının ters orantılı olduğunu gösteriyor.

Balık yiyen kadınların çocukları daha zeki olur: İngiltere'de yapılan bir araştırma hamileliklerinde balık yağı açısından zengin bir diyet uygulayan kadınların çocuklarının daha zeki, daha çevik olduklarını ortaya koydu.

Balık yemek için bütçenizi zorlamaya gerek yoktur: Bazı balıklar pahalıdır ama ucuz balıklar da bulunmaktadır. Et ve tavukta olduğu gibi, balığın yağlarını ayırmaya gerek yoktur. Böylelikle paranızı sokağa atmamış olursunuz.

Yağ oranı azdır: İçinde sağlık için önemli olan Omega-3 yağı bulunmasına karşın, balıklar genel olarak daha az yağlıdır, kilo aldırmazlar. Bunaklık ve Alzheimer riskini azaltır. Balıkta bulunan yağ asidi beyindeki iltihaplanmayı önleyebiliyor, beynin ve sinir hücrelerinin gelişmesini sağlıyor, böylece bunaklık ve alzheimer riskini azaltıyor.

Kanser: Yapılan bir araştırmada, kanser hücrelerini besleyen maddelere balık yağını karıştıran uzmanlar, bu uygulamanın kanser hücrelerini "intihara zorladığını" belirledi

Kılçığı bile faydalı

Uzmanlar Balığın protein içeriğinin ete eşdeğer olduğunu, fasulyede bulunan proteinlere göre de aminoasitlerin fazla olması nedeniyle daha çok sindirilir ve vücutta daha çok kullanılabilir özellikte olduğunu bildiriyor.

"Balığın kılçığında bulunan yüksek orandaki kalsiyum ve fosfor kemiklerin sağlığı ve dayanıklılığı bakımından önemlidir. Bu özelliği nedeniyle kemik erimesi sorununu fazla yaşayan menopoz dönemindeki kadınlar ve yaşlıların balık etini fazla tüketmesi gerekir. Sardalya ve somon gibi konserve balıklar ve yumuşak kılçıklarıyla beraber yenilebilecek küçük balıklar, bu nedenle süt ürünleri yanında beslenmemizde daha fazla kalsiyum almanın en iyi yoludur."

Türkiye'nin bazı bölgelerinde iyot eksikliği nedeniyle guatr ve zeka geriliği gibi ciddi sağlık sorunlarının yoğun olarak görüldüğünü hatırlatan uzmanlar , balığın iyot bakımından da zengin bir besin olduğunu vurguladı.

Uzmanlar ,Vücudun kış aylarında daha fazla ihtiyaç duyduğu A, B1, B2 ve D vitaminlerinin balık tüketimi ile karşılanabileceğini bildiren İnanç, kızartma işlemi sırasında yağlarda oluşan bazı maddelerin kanser yapıcı özellikte olabildiğini, bu nedenle balığın ızgara veya buğulama şeklinde haftada en az iki kez tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
alıntıConfusedehirrestaurant
Bul
Cevapla
#2
Balığı severek tüketiyorumda daha çok kızartma oluyorGulumsefırında balığa daha çok yer vermeliyim burada yakaladığım balıkların ızgarası nedendir fazla lezzetli olmuyor.Paylaşım için teşekkürlerSeerf
Bornova - izmir
Bul
Cevapla
#3
evet orhan abi tava balık yedimmi sanki artı eksi teraziye vurunca eksiler agır basıyor gibi geliyor bana.en iyisi fırında yapmak lazım.
Bul
Cevapla
#4
Bu güzel paylaşım için teşekkürler Nihat,ben de kendimi balığı yeterince tüketenler sınıfına dahil ediyorum ama uygulamam yanlış; tercihim ızgaradan yana oluyor,bazan da tava..Her ikisi için de sağlıksız deniyor ama işte damak zevki..
Fırın olayına yönelmem lazım biran önce..
Bul
Cevapla
#5
nihat paylaşım için teşekkürler benimde terciğim ızgaradan yana fırın olayını bundansonra mutlaka yaparım .AlkisAlkisAlkisSeerf
Bul
Cevapla
#6
Fırın, tava, ızgara hiç farketmez. İki gün yemesem gözlerimin karardığını, bir şeylerin eksik gittiğini hissediyorum. Buna rağmen dünyada en az balık tüketen ülkeler arasında sayılıyoruz. Demek ki daha fazla yemek lazım. Paylaşım için teşekkürler amcaoğlu. Rastgele. Seerf
Bul
Cevapla
#7
Teşekkürler Nihatcım.Eline emeğine sağlık.Alkis76
Bul
Cevapla
#8
tesekkurler Nihat....Seerf
[SIGPIC][/SIGPIC][SIZE=1]Bir kisiye balik verecegine,balik tutmayi ogret71[/SIZE]
Bul
Cevapla
#9
eline emeğine sağlık nihat ama bende mangaldan başka kullanmam .Seerf vede mundar göndermem .prensiplerimi de bozamam SiyirdimSeerf
*Erden tuna 1963 YALOVA

YA SEV YA TERKET
**********


[Resim: image.php?type=sigpic&userid=1515&dateline=1220305074]
Bul
Cevapla
#10
Lakerda yazdı:Bu güzel paylaşım için teşekkürler Nihat,ben de kendimi balığı yeterince tüketenler sınıfına dahil ediyorum ama uygulamam yanlış; tercihim ızgaradan yana oluyor,bazan da tava..Her ikisi için de sağlıksız deniyor ama işte damak zevki..
Fırın olayına yönelmem lazım biran önce..
mehmet abi ızgarada balıkta iyidir ama kmür olayı sakat biraz,
yeni yanan kmürde ızgara zararlıymış,kmür iyice yanacak iyice geçecek o zaman ızgara yapılacak ve balıklar yanmadan alınacakmış,yada fırının ızgarası kullanılabilinir.
Bul
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Zehirli Balık Çarpmalarında Yapılması Gerekenler Woiwodia 19 4,356 11-05-2013, 21:42
Son Yorum: Antepli 27
  balık zehirlenmesi LeVrEkCi 9 2,812 26-11-2011, 14:50
Son Yorum: HAŞİM77
  balık kılçığı boğaza batması... ssevdim 14 9,756 26-11-2011, 14:42
Son Yorum: HAŞİM77
  Balik saĞliktir Bahadır Sarıca 13 3,111 13-05-2010, 10:31
Son Yorum: Tropheus
  Balık Yağının Faydaları tedirgin SaZaN 20 5,986 01-05-2010, 16:32
Son Yorum: orhanekmekci
  KAN lazım. Tropheus 44 6,830 11-06-2009, 09:38
Son Yorum: yycolak
  çocuğa haftada 2-3 kez balık LeVrEkCi 35 5,844 28-11-2008, 02:40
Son Yorum: adem77
  Balığı iyi pişirmek lazım LeVrEkCi 7 2,190 22-07-2008, 17:10
Son Yorum: Uzun_ahmet
  Balık avı kazaları; murki 11 3,235 18-07-2008, 09:55
Son Yorum: fotokopici
  Tatlısu balık havyarı; murki 23 6,680 21-12-2007, 00:49
Son Yorum: Ege

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi