31-10-2006, 21:57
Balık eti sindirimi kolay vitamince zengin ve lezzetli bir ettir. balık eti A, D ve B vitamini bakımından zengindir. kalsiyum ve fosfor da diğer et türlerine göre daha fazla bulunur.
Yağlı balıkların enerji değeri yağsız balıklardan daha çoktur. kılçıkları ile yenilen türlerin (hamsi, gümüş, paparina) kalsiyum değeri daha çoktur.
Bir porsiyon balıktan 149kalori, 19gr protein 8gr. yağ, 50mg. kalsiyum, 1,1mg. demir 100 I.U vitamin A, 0.14mg. vitamin B, 0,37mg. B2 vitamini alınır. vitamin A diğer hayvan etlerinde yoktur. balık etinde en çok bulunan vitamin A vitaminidir. A vitamini balık etinde ve yağında bulunan ve yağda çözülen bir alkoldür. görme işlevinde A vitamini önemli görevler yapar. A vitamini bol alanların gözleri güçlü ve sağlıklı olur. A vitamini eksikliğinde gözde ve deri dokularında da çeşitli hastalıklar meydana çıkar.
Canlıların metabolizmalarını sürdürebilmeleri içn B grubu vitaminler son derece önemlidir. bu grup vitaminler eksikliğinde de dudaklarda çatlama, dilde iltihaplanma, gözlerde aşırı kanlanma gibi belirtiler ortaya çıkar.
D vitanmini özellikle çocuklarda kemik gelişiminde önemli rol oynar, eksikliğinde raşitizm denilen kemik hastalığı ortaya çıkar.
Kalp hastalıklarında hastalara diğer etler yasaklanırken balık etinin serbest bırakılmasının nedeni de balık etinin kalp damar sistemi üzerinde zararlı bir etkisi olmadığı gibi onarıcı etkisi olmasındandır. çünkü balık eti en az kollestrol ve yağ içeren ettir.
Etinin dışında balıkların yumurtalarıda son derece besleyici özellik taşır ve yenmeside aynı derecede lezzetlidir. balık yumurtaları daha çok dişi balıktan alınır. balık yumurtaları tuzlanıp yada tütsülenip yenir.
AVCILIK VE BALIKÇILIK DERGİSİNDEN ALINMIŞTIR...
YAZAN: DR. TURHAN TEMUÇİN
Yağlı balıkların enerji değeri yağsız balıklardan daha çoktur. kılçıkları ile yenilen türlerin (hamsi, gümüş, paparina) kalsiyum değeri daha çoktur.
Bir porsiyon balıktan 149kalori, 19gr protein 8gr. yağ, 50mg. kalsiyum, 1,1mg. demir 100 I.U vitamin A, 0.14mg. vitamin B, 0,37mg. B2 vitamini alınır. vitamin A diğer hayvan etlerinde yoktur. balık etinde en çok bulunan vitamin A vitaminidir. A vitamini balık etinde ve yağında bulunan ve yağda çözülen bir alkoldür. görme işlevinde A vitamini önemli görevler yapar. A vitamini bol alanların gözleri güçlü ve sağlıklı olur. A vitamini eksikliğinde gözde ve deri dokularında da çeşitli hastalıklar meydana çıkar.
Canlıların metabolizmalarını sürdürebilmeleri içn B grubu vitaminler son derece önemlidir. bu grup vitaminler eksikliğinde de dudaklarda çatlama, dilde iltihaplanma, gözlerde aşırı kanlanma gibi belirtiler ortaya çıkar.
D vitanmini özellikle çocuklarda kemik gelişiminde önemli rol oynar, eksikliğinde raşitizm denilen kemik hastalığı ortaya çıkar.
Kalp hastalıklarında hastalara diğer etler yasaklanırken balık etinin serbest bırakılmasının nedeni de balık etinin kalp damar sistemi üzerinde zararlı bir etkisi olmadığı gibi onarıcı etkisi olmasındandır. çünkü balık eti en az kollestrol ve yağ içeren ettir.
Etinin dışında balıkların yumurtalarıda son derece besleyici özellik taşır ve yenmeside aynı derecede lezzetlidir. balık yumurtaları daha çok dişi balıktan alınır. balık yumurtaları tuzlanıp yada tütsülenip yenir.
AVCILIK VE BALIKÇILIK DERGİSİNDEN ALINMIŞTIR...
YAZAN: DR. TURHAN TEMUÇİN