Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Balık zehirlenmeleri.
#1
Zehirlenmeler
Balık etinden zehirlenmeler çok sık görülür. Çünkü, balık kasaplık hayvan etlerine nazaran çabuk bozulur. Kanalizasyon ve sanayi artıklarının bulunduğu yerlerden tutulan balıklar her zaman tehlikelidir. Bu balıklar maden zehirlemesi (kurşun, civa gibi) ve bakteri zehirlenmeleri yapar. Balıklarda bulunan trimethylamin maddesinin miktarı bayatlamanın ve kokuşmanın derecesini gösterir. Taze balık eti sterildir. Bayatlama ilerleyip, kokuşma başlayınca mikrop fazlalaşır.

Balığın içinde ve dışında bulunan mikroorganizmaların, ölümü müteakip seri bir şekilde gövdeye yayılmasıyla balık bozulur. Balık baştan kokmaya başlar. Bağırsakları çıkartılmamış balık daha çabuk bozulur. Buz içinde tutulan balığın bozulma süresi uzar.

Bayatlamaya yüz tutmuş veya bayatlamış balıklar şöyle anlaşılır:

Koku: Taze balıkta normal, bayatlamaya başlamışta az, bayatlamışta kuvvetli amonyak kokusu duyulur.

Pullar: Taze balıkta parlak ve yapışık, bayatlamaya başlamışta parlak değil, bayatlamışta mat ve kolay dökülür.

Solungaç: Taze balıkta kapalı koyu kırmızı veya pembe, bayatlamaya başlamışta biraz açık, renk daha koyu, bayatlamışta renk kahverengi olur.

Göz: Taze balıkta berrak ve kabarık, bayatlamaya başlamışta hafif bulanık, bayatlamışta gözler kat ve çökük görünür.

Adale dokusu: Taze balıkta sert, elastiki, bayatlamaya başlamışta elastikiyetini kısmen kaybetmiş, bayatlamışta adale gevşek, parmak izi kalır.

Deride renk: Taze balık parlak mavi, yeşilimtrak , bayatlamaya başlamışta hafif mat, bayatlamışta bulanık ve iyice matlaşmış olur.

Karın: Taze balık normal, bayatlamaya başlamışta hafif şiş, bayatta çok şişkindir.

Bayat balıkta: Arkasında kirli bir su vardır.
Kaynak:ansiklopediler
Bul
Cevapla
#2
Çok faydalı biligiler, eline sağlık Nihat..
bir tutkudur balık tutmak..
Bul
Cevapla
#3
eyw saol paylasım için
[SIZE="5"]Sportif balıkçılık, canlı topla tenis oynamaya benzer.[/SIZE]
Bul
Cevapla
#4
Nihatçık çok güzel bilgilendirme olmuşGulumse


Siyirdim Benim oltaya hep tazı balık denk geliyor nedense, hiç bayata rastlamadım Bobo
[SIZE="2"]Küçük balıklara yaşama şansı veren ve doğayı kirletmeyen tüm dostlara rastgele. [/SIZE] Seerf
Bul
Cevapla
#5
Ellerine saglık NİHAT abi paylaşım için teşekkürler...
Bul
Cevapla
#6
nihat bilgiler harika eline sağlık.AlkisAlkis
Bul
Cevapla
#7
Faydali bilgiler bilmek gerek tesekkurler
Bul
Cevapla
#8
Taze balık eti sterildir.

yani o kurşun,bakır gibi maddelerin oksitleri aktif hale gelmemişlermidir.


teşekkürler nihatcım.
Bul
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Kemer sahillerinde balık bollugu muratkahraman 16 4,025 04-02-2015, 01:08
Son Yorum: DeLi_KuRT
  Stokların bitiş günü :) BALIK NASIL SAKLANMALI MaVrUşGiL 23 6,126 23-09-2013, 14:37
Son Yorum: orhanekmekci
  Balık Preparatları LeVrEkCi 7 1,751 25-01-2013, 23:20
Son Yorum: fish or die
  Balık LeVrEkCi 2 977 19-01-2013, 12:46
Son Yorum: bucalıfikret
  Balık Hafızası , Mufi 20 4,054 06-07-2012, 20:31
Son Yorum: araphüso26
  Karadeniz'de Balık Avı ve Balıkçılık(TARİHİ) sirenia 6 3,082 15-10-2011, 21:05
Son Yorum: ufuktan26
  Evliya Çelebi’den Karekin Efendi’ye Osmanlı’da BALIK-1 sirenia 13 4,776 13-10-2011, 20:55
Son Yorum: tahsinmersin
  Balık tüketiminde nelere dikkat edilmeli? LeVrEkCi 2 2,669 19-11-2010, 10:58
Son Yorum: cranium
  Balık pişirme teknikleri LeVrEkCi 14 6,391 08-05-2010, 00:42
Son Yorum: tedirgin SaZaN
  Balık Kenesi (İSOPOD) SerenaY66 22 11,447 07-10-2008, 11:04
Son Yorum: ANTALYALI07

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi