Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Çipura avı
#1
Forum içerisinde gerek Çipura gerekse cok güzel yapılmış,bu işe gönül vermiş bir cok kişinin yararlanabileceği bir kaynak göremedim.bu konuda tecrübeli arkadaşların bilgilerini ve tecrübelerini paylaşmayı bekliyorum.teşekkür ederim.
1-Olta düzeneği nasıl olmalı
2-hangi derinliğe ne kadar kurşun kullanılmalı
3-cekme hızı
4-Kullanılan yem
Bul
Cevapla
#2
Ben ana bedende 0,35
kollarda 0,30 misina kullanıyorum,
takım bildiğiniz üzere sarkıtma takım 3 iğneli + 1 hırsız.
derinliğe göre değişen kurşun kullanmanızda fayda var. 30 metreye kadar 75gr. 30 -50 metre arası 100grm.
hırsız oltası kurşundan sona zemine yatan 15 cm uzunluğunda olur.
yem olarak madya, sübye, boru kurdu, mamun ,
balığı tekneye alırken kafa atışlarında misina hafif hafif elinizden kayacak şekilde ara vermeden tekneye almak gerekir. Seerf
[SIZE="2"]Küçük balıklara yaşama şansı veren ve doğayı kirletmeyen tüm dostlara rastgele. [/SIZE] Seerf
Bul
Cevapla
#3
recaikaptan yazdı:Forum içerisinde gerek Çipura gerekse cok güzel yapılmış,bu işe gönül vermiş bir cok kişinin yararlanabileceği bir kaynak göremedim.bu konuda tecrübeli arkadaşların bilgilerini ve tecrübelerini paylaşmayı bekliyorum.teşekkür ederim.
1-Olta düzeneği nasıl olmalı
2-hangi derinliğe ne kadar kurşun kullanılmalı
3-cekme hızı
4-Kullanılan yem
Aradığınız bilgiler forumumuzda var aslında...
Çupra ve avcılığı - Amatör Balıkçı
Bul
Cevapla
#4
recaikaptan yazdı:Forum içerisinde gerek Çipura gerekse cok güzel yapılmış,bu işe gönül vermiş bir cok kişinin yararlanabileceği bir kaynak göremedim.bu konuda tecrübeli arkadaşların bilgilerini ve tecrübelerini paylaşmayı bekliyorum.teşekkür ederim.
1-Olta düzeneği nasıl olmalı
2-hangi derinliğe ne kadar kurşun kullanılmalı
3-cekme hızı
4-Kullanılan yem

bence nereye bakacagınızı bilmiyorsunuz, okadar çok çipura bilgisi varki formda, tekneden tutun barikata,kıyıdan tutun uçurtmaya kadar bircok teknik var ve hepsi formda var, biraz daha sabırlı araştırma yapmanızı tavsiye ederim
İlahi Azrail Sen Adamı Öldürürsün...
Bul
Cevapla
#5
recai ailemize hoşgeldin biraz sitemizde gezinirsen aradığın bütün herşeyi bulursun rast gele.AlkisAlkis
Bul
Cevapla
#6
Çupra Nasıl Yakalanır
Çupra, Çıpra, Çipura. Adına ne derseniz deyin deniz dibindeki kayalıkların ve taşlıkların kabadayısı olan bu balığın etininin lezzeti ve yakalandığında oltadaki davranışları efsaneler arasındadır. Yurdumuzda 20 sene öncesinde karadenizde bile bulunabilen bu balık, deniz kirliliği ve usulsüz avlanma ( trol, yasak zaman avları ) yüzünden şu anda sadece ege ve akdenizde belli miktarlarda bulunabilmektedir.

Çene yapısı sert ve kırıcı dişlerle donatılmış olan çupra çoğunlukla bulunduğu kayalıkların çevresinde gezinerek ulaşabildiği kabuklular, kaya organizmaları ve küçük balıklarla beslenir. Avcı bir balık olmasına rağmen tembeldir ve haraketli avların ayağına gelmesini bekler. Yavru balıkları bir kerede yutmayı tercih eder ancak kabukluları çenesiyle bir insanın çekirdek kırdığı gibi kırarak şöhretine yakışır şekilde beslenmeye devam eder. Boyları 50-60 santimetreye kadar uzayabilen bu balığın kilosu 10 kiloya ulaşabilir. Ancak ülkemiz sularında genellikle maksimum 5-7 kilo civarında trofeleri bulunmaktadır.
Her değerli balık gibi çuprada boy sınıflandırmasına dahildir. Anlayacağınız üzere ticari olan bu durum içerisinde lidaki, çupra ve alyanak olarak 3 farklı sınıf bulunur. En boy orantısı birbirine yakın olduğu için genelde kilosu ile ifade edilir. 1 kg ye kadar olan ve porsiyonluk olarak tabir edilen çupranın bu boydan sonraki büyükleri yanakları kızarmaya başladığı için sonraki sınıflandırmaya tabidir. Fakat büyüklüğü ne olursa olsun çupra savaşçı bir balıktır ve kolay kolay pes etmez. Oltaya vurmasından sudan çıkana kadar savaşmaya devam eder. İyi düğümlerle donatılmış bir oltayı koparamayabilir ancak makaranızı kolaylıkla saramayacağınız şekilde kafa atışlarıyla sizi heyecandan heyecana sürükler.

Ticari değeri büyük olduğu için denizlerde oluşturulan çiftliklerde de yetiştirilen çupraların hayatını deniz dibinde geçirenlerle arasında bariz renk farkları bulunur. Bir diğer husus ise çiftlikte yetiştirilen ve pazara sunulan balıkların cetvelle ölçülmüş gibi aynı boyda olmalarıdır. Bu bölümü pazarlarda ” deniz çuprası ” ( ne demekse artık, çiftlik balıkları sanki farklı bir suda yetişiyor ) adı altında fahiş fiyata satılan ve ” olta balığı ” ifadesine atfen insanların kafasını karıştırma amaçlı davranışlara karşı dikkatli olmanızı istediğim için yazdım.

Hangi Yemler Kullanılır ?

Çupranın menüsünde deniz kabuklularından tavuk etine kadar pek çok yiyecek bulunur. Benimde en çok kullandığım yemler arasında önceliğim tavuk eti ve yengeç olmakla birlikte her zaman olduğu gibi avlanacağınız bölgede balığın beslenme şeklini de dikkate almanız gerekir. Bununla birlikte karides, sülünez, balık eti ve kalamar / ahtapot etide verimli avlar yapmanızı sağlayabilir. Avlamanızı tavsiye etmiyorum ama ilginizi çekerse lidakilerin ekmek yediğini bile görebilirsiniz.

Kullanılacak Olta

Kullanmanız gereken olta düzeni tekne avında da olsa kıyıdan da olsa kalınlığı fazla abartmadan balığın büyüklüğüne göre 5-1 no arası 3 köstekli 30/35 misinayla hazırlanmış bir dip oltası yeterlidir. Kullanacağınız iğnenin kalın ve keskin olması bu avın sonuca bağlanması için en önemli unsurdur. Çupra çenesi güçlü ve sert bir balıktır. İnce iğne kullandığınız takdirde onuda rahatlıkla kırabilir. Şayet iğneniz olması gerektiği kadar keskin değilse bu durumda iğne ya çeneye tam girmez ya da hiç girmez. Her iki ihtimalde de balığı kaybetme olasılığınız yüksektir. Benim genellikle iğne tercihim kahverengi kısa pala iğnelerden yana, bunuda belirtmek isterim.

Nerede Bulunur ?

Eğer kıyıdan avlanıyorsanız çupranın kıyıya yaklaştığı mevsimleri beklemeniz gerekir. Örneğin sonbaharda çanakkale boğaz çevresinde av verebilen çupra yaz zamanı asos kıyı şeridinde verimli avlar yapmanızı sağlayacaktır. Öyleki yaz zamanlarında günün her saati avlama şansına sahip olabilirsiniz. Burada önemli detay kullanacağınız yemdir. Tekneden yapılacak avlardaysa bilinen taş ve kırmalık kerterizleri kullanmak, eğer kerteriz bilinmiyorsa balık bulucuyla tespit edilen kırmalıklarda avlanmaya çalışmak doğru bir davranış olur. Sarozdan başlayarak egenin ve akdenizin pek çok yerinde çupra yakalama ihtimaliniz var diyebilirim.

Püf Noktaları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çenesi çok sert olan çuprayı yüksek bir yerde avlanıyorken mutlaka kepçeyle sudan çıkarın.
Çupranın oltaya vurduktan ve yakalandıktan sonra balığı kontrol ederek makaranızı sarın.
Yakaladığınız balığı avuçlarınızın içine almayın, kenarlardan iki parmağınızı kullanarak kavrayın. Sırt yüzgeçleri istenmeyecek sonuçlar doğurabilir.
Çenesi ve dişleri çok kuvvetli olduğu için iğneyi çıkartırken çok dikkatli olun.
Balığın gezdiği noktaların illaki derin olması gerekemez çünkü kıyıladığı aylarda çok sığ sularda bile gezmektedir.( ALINTIDIR Bilgilendirme amaçlı)
BENİ ÖLDÜRMEYEN ACI BANA GÜÇ VERİR...
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Çipura Lapsetur 1 10,719 06-01-2006, 19:47
Son Yorum: LeVrEkCi

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi