Çipura
![[Resim: Farmed_Sea_Bream.jpg]](http://img.alibaba.com/photo/11030227/Farmed_Sea_Bream.jpg)
Sparidae familyasındandır. Bilimsel adı hrysophrysaurata'dır. Ege bölgesinde çipura, Marmara ve istanbul bölgesin'de Alyanak ismiyle anılır. Akdeniz'de ve Ege'de oldukça fazladır. Ayrıca Okyanusların ve uzantısı denizlerin ılık sahil bölgelerinde yaşar. İzmir civarında ortalama boyu 18-30 santimdir. Daha irileri de vardır. Ancak Marmara da 6-7 kilo ağırlıgında olanlara rastlanır. Çok sert ve kuvvetli bir balıktır. Yapısı bakımından biraz sinarit'i andırır. Ancak profili daha keskindir.
Vücudu elips şeklinde olup, sırtı biraz yüksektir. Yan taraflarından basıktır. Başı oldukça büyüktür. Gözleri normal iriliktedir. Çeneleri çok güçlüdür. Koni biçiminde dişleri bulunur. Böylece kabuklu sınıfından olan deniz hayvanlarını kolayca yiyebilir. Sırt yügeçleri bir tanedir, sırtı boyunca kuyruğuna yakın uzanır. Bu yüzgecin ön tarafları dikenlidir. Kuyruk yüzgeci mükemmel gelişmiştir. Balığa kolayca hareket yeteneği sağlar. Göğüs yüzgeci ise anüs'ün dibinden kuyruğuna yakın düşer. Karın yüzgeçi diğerine oranla küçük sayılır. Yan çizgi solungaç kapağı üstünden kuyruğunun ortasına kadar sırtına paralel olarak gider. Yüzme kesesi vardır. Vücudu kalın pullarla örtülüdür. Rengi gümüşi'dir. Karnı beyazdır. Sırtı, sarı ve mavi karışımdan oluşan bir renk taşır. Ancak bütün vücudu parlak sarımsı janjanlı ve birtakım parıltılı renklerden oluşmuştur.
Üreme mevsimi ilkbahardır. Küçük sürüler halinde taşlık yerlerde, ilişkin çevrelerde oyalanırlar. Yazın kıyılara, sığlıklara sokulurlar. Kışın derin sulara çekilirler.
Başlıca gıdaları; küçük boyda kabuklu deniz hayvanları, deniz kurdu, karides, sardalya, çamuka, aterina ve diğer küçük balıklardır.
Eti çok lezzetlidir. Izgarası, haşlaması, çorbasi, tavası, fırında çeşitli garnilerle pişirilen yemeği nefis olur.
Fanyalı ağlarla tesadüfen tutulur. Karagöz, küçük boyda mercan ve eşkina balıkları avlamaya yarayan köstekli olta takımıyla avcılığı yapılır. (Olta takımlarının yapılısı bu balıklarla ilgili sayfalarda bulubilirsiniz.) Başlıca yemleri süline ve karidestir. Benim gözde yem'in bu balık için tavuk göğsü'dür[/align]
![[Resim: Farmed_Sea_Bream.jpg]](http://img.alibaba.com/photo/11030227/Farmed_Sea_Bream.jpg)
Sparidae familyasındandır. Bilimsel adı hrysophrysaurata'dır. Ege bölgesinde çipura, Marmara ve istanbul bölgesin'de Alyanak ismiyle anılır. Akdeniz'de ve Ege'de oldukça fazladır. Ayrıca Okyanusların ve uzantısı denizlerin ılık sahil bölgelerinde yaşar. İzmir civarında ortalama boyu 18-30 santimdir. Daha irileri de vardır. Ancak Marmara da 6-7 kilo ağırlıgında olanlara rastlanır. Çok sert ve kuvvetli bir balıktır. Yapısı bakımından biraz sinarit'i andırır. Ancak profili daha keskindir.
Vücudu elips şeklinde olup, sırtı biraz yüksektir. Yan taraflarından basıktır. Başı oldukça büyüktür. Gözleri normal iriliktedir. Çeneleri çok güçlüdür. Koni biçiminde dişleri bulunur. Böylece kabuklu sınıfından olan deniz hayvanlarını kolayca yiyebilir. Sırt yügeçleri bir tanedir, sırtı boyunca kuyruğuna yakın uzanır. Bu yüzgecin ön tarafları dikenlidir. Kuyruk yüzgeci mükemmel gelişmiştir. Balığa kolayca hareket yeteneği sağlar. Göğüs yüzgeci ise anüs'ün dibinden kuyruğuna yakın düşer. Karın yüzgeçi diğerine oranla küçük sayılır. Yan çizgi solungaç kapağı üstünden kuyruğunun ortasına kadar sırtına paralel olarak gider. Yüzme kesesi vardır. Vücudu kalın pullarla örtülüdür. Rengi gümüşi'dir. Karnı beyazdır. Sırtı, sarı ve mavi karışımdan oluşan bir renk taşır. Ancak bütün vücudu parlak sarımsı janjanlı ve birtakım parıltılı renklerden oluşmuştur.
Üreme mevsimi ilkbahardır. Küçük sürüler halinde taşlık yerlerde, ilişkin çevrelerde oyalanırlar. Yazın kıyılara, sığlıklara sokulurlar. Kışın derin sulara çekilirler.
Başlıca gıdaları; küçük boyda kabuklu deniz hayvanları, deniz kurdu, karides, sardalya, çamuka, aterina ve diğer küçük balıklardır.
Eti çok lezzetlidir. Izgarası, haşlaması, çorbasi, tavası, fırında çeşitli garnilerle pişirilen yemeği nefis olur.
Fanyalı ağlarla tesadüfen tutulur. Karagöz, küçük boyda mercan ve eşkina balıkları avlamaya yarayan köstekli olta takımıyla avcılığı yapılır. (Olta takımlarının yapılısı bu balıklarla ilgili sayfalarda bulubilirsiniz.) Başlıca yemleri süline ve karidestir. Benim gözde yem'in bu balık için tavuk göğsü'dür[/align]